malina

Member
Buna,

Pentru ca exista atat de multe modalitati de ingrijire a orhideelor phalaenopsis (unele indicate, altele mai putin indicate), m-am gandit sa deschid o noua conversatie in care fiecare sa spuna cum ingrijeste aceste flori. Din experienta mea personala si din sfaturile primite pana acum, am facut un rezumat mai jos:

1. Udare. Orhideele se uda o data pe saptamana sau cand radacinile au culoarea verde argintiu. In cazul in care nu sunt sigura ca trebuie udate, mai aman o zi sau doua si le ud dupa, pentru ca am vazut ca mai degraba rezista neudate decat udate in exces. Am tot citit pe internet despre cum ar trebui udate orhideele, insa eu pe ale mele le ud o data pe saptamana, de regula duminica, sub jetul slab de apa de la robinet in asa fel incat apa sa cada spre marginea ghivechiului. Apa nu trebuie sa fie nici prea rece, nici prea calda. Apa nu trebuie sa ajunga pe frunze sau in partea de mijloc a plantei (daca se intampla acest lucru, se sterge rapid cu un servetel absorbant sau cu betisoare de urechi daca e un loc mai putin accesibil). Ghiveciul se lasa la scurs pentru 30 minute (ideal pe un plan putin inclinat) si dupa se aseaza planta la locul ei.

2. Lumina. Orhideele au nevoie de lumina mai multa sau mai putina in functie de anotimp, dar au nevoie de lumina. De exemplu, iarna este in regula ca florile sa stea pe pervazul geamului, insa vara sub nicio forma nu le lasam sub razele puternice ale soarelui. Frunzele orhideelor va spun cand primesc prea multa lumina (culoare verde inchis) sau prea putina (culoare verde deschis). Atentie insa la culoarea naturala a frunzelor. Eu acasa am unele pe pervazul de la geamul din bucatarie, iar cele din sera le am pe blatul de la mobila si pana acum le merge bine la toate :-).

3. Umiditate. In locuinte de regula umiditatea este in jur de 35%, iar orhideelor le place o umiditate mai crescuta (undeva pe la maxim 60 - 70%). De aceea, ghivecele de orhidee se aseaza pe tavite cu bile de argila (se gasesc la Dedeman si Ikea si sunt accesibile ca pret) pe care le spalam in prealabil (http://www.agrocs.ro/produs/cheramzit/, http://www.ikea.com/ro/ro/catalog/products/60287103/). Atentie insa ca ghiveciul orhideei sa aiba farfuria lui si abia dupa sa fie pus peste bilele de argila. Eu nu folosesc pentru ca am o umiditate ridicata in casa si nu este nevoie.

4. Temperatura. Din experienta mea, orhideelor le e bine intr-o camera in care si noua ca oameni ne este bine. Din punctul meu de vedere, temperatura nu ar trebui sa depaseasca 25 – 26 grade maxim. Pentru a inflori, trebuie sa existe diferente de temperatura de la zi la noapte. Spre exemplu, daca ziua avem temperaturi de 24 grade, noaptea ar fi bine sa avem in jur de 19 – 20 grade. Pentru temperatura si umiditate eu am cumparat de la Dedeman acest produs http://www.dedeman.ro/ro/produse-inapoi-la-scoala/decoratiuni-camera/ceasuri-si-statii-meteo/avidsen-termometru-higrometru-107240.html si sunt multumita pentru ca le pot urmari pe ambele (mai ales la orhideele din sera).

5. Substrat. In mediul lor natural orhideele cresc in scoarta copacilor. Am cam incercat toate substraturile de orhidee de pe piata si cel mai bun mi se pare Orchid Focus (http://www.indoorgardens.ro/ghivece-substraturi/alte-substraturi/pamant-orhidee), pentru ca are doar scoarta de pin. La celelalte, eu as alege doar scoarta si restul as arunca, dar si aici parerile sunt impartite.

6. Ghiveci. Eu am numai ghivece transparente din plastic (se gasesc la Hornbach, Auchan, Cora etc) pe care le-am gaurit cu letconul (pistol de lipit) pentru o mai buna aerisire si ventilare a radacinilor (am atasat o poza cu ghiveciul). Nu folosesc masti de ghivece pentru ca orhideele fac fotozinteza atat prin frunze, cat si prin radacini si eu cred ca le e mai bine asa.
Referitor la schimbarea substratului si a ghiveciului, parerile sunt impartite. Unele persoane le schimba imediat dupa ce le cumpara, alte persoane le lasa pana nu mai au loc radacinile in ghiveci si dupa le transplanteaza. Eu am procedat in ambele feluri, dar am ajuns la concluzia ca cel mai bine le muti dupa ce radacinile sunt suficient de mari si voluminoasa incat nu mai incap in ghiveciul respectiv. Dimensiunea ghiveciului trebuie sa fie direct proportionala cu dimensiunea flori, nici prea mic, nici prea mare. Niciodata nu mutati planta cand este inflorita, asteptati sa treaca florile si abia dupa o mutati.

7. Ingrasamant. Trebuie neaparat folosit ingrasamant special pentru orhidee. Exista doua tipuri de ingrasamant: ingrasamant lichid si ingrasamant tip bagheta. Pana acum am folosit ingrasamant lichid Compo (http://www.mdx.ro/detalii-COMPO_Fertilizator_lichid_pentru_orhidee_500_ml_4089-231.html) diluat in apa conform instructiunilor de pe ambalaj. In general, e bine sa folosim doar jumatate din cantitatea indicata de producator, pentru ca prea mult ingrasamant e posibil sa arda planta. Acum le-am pus ½ dintr-o bagheta din acest produs http://www.agrocs.ro/produs/ingrasamant-tip-bagheta-pentru-orhidee-cu-guano/. Instructiunile de folosire si aplicare le gasiti pe ambalajul produselor.

8. Taiere tija florala. Si aici sunt pareri si pareri: taiem complet tija, nu o taiem deloc, daca o taiem de unde si cum etc. De regula, tija se taie oblic la primul nod de sub partea unde a avut ultima floare, pentru ca este posibil sa mai faca ramificatii cu flori sau in cazuri rare chiar keiki (pui de orhidee). Dupa taierea tijei, eu aplic cu un betigas de urechi apa oxigenata (o gasiti la orice farmacie) si scortisoara pentru ca “rana” sa se vindece mult mai repede. De regula, aceasta modalitate de taiere nu produce aceeasi inflorescenta bogata ca la tijele care pornesc de jos. Eu tai tija complet dupa trecerea florilor pentru ca orhideea sa se concentreze pe producerea de noi frunze si radacini. Cred ca acest lucru e indicat mai ales in cazul plantelor care nu sunt foarte sanatoase sau foarte bogate in frunze si radacini. Decizia apartine fiecaruia, insa nu este nimic gresit in niciuna din cele doua variante.

Din prea multa dragoste, dar si din lipsa informarii, le putem face rau acestor plante. Am patit-o si eu si i se poate intampla oricui, insa daca ne dam seama la timp de greselile pe care le facem, le putem salva si ne putem bucura in continuare de frumusetea lor.

Astept si parerile voastre! :-)
 

Atașamente

Ultima editare:
Sus