Cum ii tund?

sicora fabian

Active Member
Tăierile de formare şi conducere a coroanei sunt o lucrare specială nu doar în pomicultură! Sorin a cerut, simplu, să i se arate de unde să taie, de ce nu-i spuneţi fără atâta vorbăraie?
 
A

Anonymous

Guest
"Vorbarie" ? :rofl:
I-am spus (dupa parerea mea) sa uite de taieri acum. Mai mult, i-am recomandat ca sa nu o faca singur, ci sa apeleze la un specialist, la cineva cu experienta. Cel care i-ar efectua taierile ar "simti" cum trebuie abordat fiecare pom fructifer in parte, ar lua in calcul si amplasarea lor, distanta de plantare, etc.
Suma platita ar fi nesemnificativa, dar efectele pe termen lung certe.
Ce sa-i fac, sa-i pun la dispozitie niste planse frumos colorate ?
I-as face un rau.
 

victoria222

Active Member
Oricine are in gradina pomi fructiferi si vrea sa-i creasca si sa se bucure de fructele lor trebuie sa invete sa isi taie singur pomii ori de cate ori este nevoie.Este foarte simplu si nu trebuie sa chemi de cateva ori pe an "specialisti", decat daca esti un om de afaceri si n-ai timp de crescut pomi ;-) si dispui de multi bani 8)
Taierile principale se fac, in primii ani, pentru dirijarea coroanei, iar ulterior pentru mentinerea unei coroane aerisite, sau pentru controlul inaltimii pomului, si se fac cel mai bine la sfarsitul iernii inceputul primaverii, in timp ce pomul este in dormanta insa nu mai are mult pana va intra in vegetatie. Astfel "rana" de la taietura va ramane mai putin timp expusa pana cand va incepe procesul de vindecare. Pe urma se mai fac taieri "in verde" in timpul verii, pentru a corecta cresterea coroanei la pomii tineri sau pentru a elimina "lastarii lacomi" de la unii pomi. Aceste taieri se fac cel tarziu la mijlocul verii pentru ca toti lastarii care vor creste in urma taierii sa aiba timp sa se pregateasca pentru iarna. Sunt cateva metode de dirijare a coroanei la pomii tineri, acestea se fac in functie de specie dar si de preferinte. Cel ce doreste sa creasca pomi fructiferi trebuie sa inteleaga doar cateva principii fundamentale despre cresterea si reactia pomului la taieri din diferite momente ale anului, despre fructificare pentru a-si putea taia si creste singur pomii. In cartea PDF care poate fi descarcata de pe linkul din mesajul meu de mai sus, sunt foarte bine explicate toate aceste principii. Suuces!
 
A

Anonymous

Guest
...Ma rog, eu am o alta opinie, dar fiecare n-ar decit sa procedeze cum crede. Asa cum nu inteleg de ce trebuie sa apelezi la o lucrare englezeasca, atunci cind in librarii poti gasi carti foarte serioase despre cresterea si taierea pomilor fructiferi. Culmea, scrise de oameni care au cel putin doctoratul. Am remarcat una care costa doar 1.5 lei.
Vreau sa va atrag atentia ca temperaturile din Anglia, sezoanele, etc, nu corespund cu cele de aici.

PS:"taierile in verde" se fac (se pot face) numai la anumiti pomi fructiferi.
Daca este timp se recomanda sa se "sigileze" locul taierii cu un preparat special, care nu costa mai mult de 10-15 lei. Acesta are rolul si de a nu mai permite dezvoltarea unor noi lastari. Iar flaconul are o cantitate generoasa, ajungind pentru citiva ani.
 

victoria222

Active Member
noiDoi+ a spus:
1.Asa cum nu inteleg de ce trebuie sa apelezi la o lucrare englezeasca, atunci cind in librarii poti gasi carti foarte serioase despre cresterea si taierea pomilor fructiferi.

2.Daca este timp se recomanda sa se "sigileze" locul taierii cu un preparat special, care nu costa mai mult de 10-15 lei. Acesta are rolul si de a nu mai permite dezvoltarea unor noi lastari. Iar flaconul are o cantitate generoasa, ajungind pentru citiva ani.
1. pentru ca e la indemana acum, e gratis, si daca stii engleza e acelasi lucru. Pricipiile de taiere sunt aceleasi si clima nu difera considerabil, au aceiasi perioada de dormanta, au ger iarna...Dvs complicati prea mult lucrurile si creati confuzii. De ce nu ramaneti la parerea Dvs. lasandu-i si pe altii sa-si expuna parerea? L-ati sfatuit pe Sorin sa angajeze specialisti. Eu il sfatuiesc sa invete singur cum sa-si taie pomii.

2. Am citit peste tot ca ca sigilarea locului taierii nu ajuta cu nimic pomul, ba mai mult ii ingreuneaza procesul de vindecare. Orice copac are un mecanism natural de aparare la aparitia ranilor deschise, cauzate fie de ruperea crengilor, fie de taieri. Sigilarea taieturilor este o tehnica depasita. Dati un google search si veti vedea de ce.
 

sorins

New Member
Ooopss, vad ca postul meu a inceput sa creeze discutii contradictorii, nu asta a fost intentia mea!
Ok, pentru linistea tuturor, am inteles ce era de inteles, pana la primavara stau cuminte cu taiatul! Mai un tratament, mai o sapare/afanare, nimic complicat! Culmea e ca nu am (avut) nici o problema cu taierea si dirijarea unor pomi mari/maturi pe care ii am si pe care i-am aranjat "din ochi" si dupa propria intuitie, si m-am bucurat de ei si ca aspect si ca productie. In schimb, la cei abia plantati si care erau, cum am mai spus, doar un bat (de-l puteai folosi ca indicator la harta la geografie), apoi au erupt fantastic de repede, primele taieri la acestia m-au cam intimidat, de teama sa nu stric ceva in mod ireparabil.
Sunt convins ca toata lumea e bine intentionata si, normal, cate bordeie, atatea obiceiuri, fiecare cum stie si crede ca e mai bine. E chiar posibil ca un sfat aplicabil intr-o anumita situatie, sa fie dezastruos intr-o situatie doar putin diferita!
Va tin la curent cu evolutia micii livezi si cu ce se mai intampla prin gradina si primesc cu recunostinta orice sfat!
 

sicora fabian

Active Member
Da, Alfa, văd că eşti moderator acolo deci îl las pe mâini ferme, altfel nu se mai alege nimic de acest topic! Sorin a cerut să-i arate cineva practic cum să-i taie, căci teorii găseşte destule, iar specialist găsea şi singur dacă-i era la-ndemână . . .
 
A

Anonymous

Guest
@sorins, este foarte bine ca sint pareri contradictorii...uita-te la "presedinte" ca sa realizezi ce se-ntimpla ca sint toti de acord.
Eu nu sint omniscient, asa ca nu ma sint deloc vituperat de opiniile contrare.


PS: @victoria 222, nu pot ca sa ma instruiesc cu Google, excede calitatea mea de intelegere. Dar nici cu cartile scrise in alte tari, atita timp cind totul se gaseste la-ndemina in tara. Aduce cu intimplarea din Ciresarii (parca in Roata norocului), cind Tica s-a chinuit o jumatate de ora sa deschida o usa care era...deschisa.
In sfirsit, despre "sigilarea" pomilor fructiferi nu are rost sa mai comentez, am invatat bine lectia de la intimplarea cu "erbicidul".
 

victoria222

Active Member
Domnule NoiDoi+, va aduc la cunostinta ca nenumarate universitati de horticultura, statiuni de cercetare in domeniul horticol si cate si mai cate asociatii si organizatii de specialitate din strainatate sunt foarte active pe internet, punand la dispozitia tuturor informatii extrem de utile, rezultatele diferitelor experimente si studii, foarte interesante si "specializate"; spre deosebire de universitatile sau statiunile de cercetare de la noi din tara, care sunt mult mai in urma cu activitatea online. Internetul este o comoara informationala, in special daca stii mai multe limbi, si cum sa cauti aceste informatii. Orice persoana "open-minded" nu poate decat sa foloseasca aceste usi deschise in favoarea sa, si nu se va limita doar la ce se gaseste la indemana in tara. Daca pentru Dvs "instruirea google" este una superficiala, inseamna ca nu stiti sa va folositi de internet.

Imi cer iertare moderatorilor pentru offtopic, si promit sa ma opresc aici.
 

Blitz

Active Member
"Interesanta asta cu florile, n-am stiut-o! Singura chestie asemanatoare pe care am mai auzit-o e ca cica nu e bine sa tii primii pui ai unei catele! Acuma, sincer, nu stiu daca se refera la primele 2-3 generatii.... (joke!) "

Cam off-topic ce spun acum: primul (primii) si singurii ( :| , din lipsa de timp) pui ai catelei noastre sunt f.f.f. reusiti- iar pentru taiat, tuns, coafat, sprayat si cum vrei sa spui (cred ca termenul este "toaletat") foloseste in afara de idei de la noi si luate de pe internet si un pic de simt de genul "bunul gospodar"- planta cam spune ce nu ii place (nu stiu de ce, dar nu am "executat" niciun arbust/arboret/arbore pana acum cu foarfeca :D si zau ca nu sunt specialista :oops: ). Vedeti si voi ce "cere" :oops:

No, si acum sa ma "scuipe" specialistii :rofl: :rofl: :rofl:
 

dana_rusu

Member
Kinga cred ca Noidoi s-a referit la faptul ca rodirea in primii doi trei ani le papa energia pomilor in detrimentul formarii radacinilor viguroase.
 
A

Anonymous

Guest
Moderatorul solicita o revenire la discutia de baza, eu fiind disciplinat trebuie sa respect regulile.
@Blitz, efectiv eu nu inteleg.
@dana_rusu, hai sa zicem...dar am explicat anteriror, ce-i drept foarte-foarte pe scurt .
 

michaela

Active Member
eu de multe ori nu am respectat anumite reguli in taierea pomilor fructiferi.... :oops:
adica:
-am taiat crengi si vara, deoarece acum fiind furtuni mari riscau sa se rupa singuri.
-am "sigilat" sau nu taieturile (am vazut ca daca am taiat toamna, iarna pot intr-adevar suferi -in cazul unor ierni grele-)
-am lasat primele flori (de cele mai multe ori cadeau singure-insa fara a pierde vre-un copac
- primele mele cirese au fost la 2 ani de la plantarea copacului-si eram tare mandrii de ele :oops:
-in cazul merilor, prunilor, perilor am considerat ca e mai necesar sa li se aplice taieri- in special pt a fi culese usor-iarasi... nu am respectat o regula de anotimp- sunt mai abramburita :oops:
Ce pot sa zic... ca primele recolte ale livezii au fost donate... batrani,copii vecini.... si ce ne-a ramas de dulceata, compot cate ceva.... :)
Cazul meu este al unuia care are teren cu pomi fructiferi fara a dori un castig.... am avut fructe in f-ctie de an... si multe si frumoase-insa de hobby totusi ; in cazul unei livezi producatoare.... musai trebuie "calitate"
inteleg oarecum opiniile lui doi+ si probabil ca... multora dintre noi care vor fructe de placere sau ca satisfactie personala.... se "toaca" un pic cam mult :)

Aaaaaa si nu in ultimul rand!!!! Plante/pomi/arbusti..... vai cat de surprinzatoare sunt rezultatele! de multe ori nefacand mai nimic.... poti avea asa de mari satisfactii... alteori... faci totul ca la carte... stropeli, taieri si.... Oha! :roll:
 
A

Anonymous

Guest
@Gabrielais, depinde ce v-ati propus. Daca doriti citeva fructe, avortate acolo, s-ar putea sa mearga. Daca, in schimb, va doriti un pom fructifer cu o viata lunga, cu fructe multe si sanatoase, cu o productie mare...
Dvs. decideti. :D
 

michaela

Active Member
eu nu inteleg Cuvantul avortate.... :) avorton presupune ceva inainte de vreme.... eu am avut fructe mari!!! nu avortoni.... adica sa cada verzi pe jos mici si stafidite..
In cazul unei productii mari in cazul meu nu stiu ce as face... deja donam fructe :)
E ultrasuficient pt 3 familii... :)
Ba mai mult la Bucuresti cu un singur visin chem 3 prietene la cules... sa faca ce doresc din fructe... mai mult de atat??? ce mi-as mai dori??? cirese..... o sa va arat la vara :wink: asa zisii "avortoni"
 

michaela

Active Member
noiDoi+ a spus:
@Gabrielais, depinde ce v-ati propus. Daca doriti citeva fructe, avortate acolo, s-ar putea sa mearga. Daca, in schimb, va doriti un pom fructifer cu o viata lunga, cu fructe multe si sanatoase, cu o productie mare...
Dvs. decideti. :D
Nu pot sa nu iau in considerare ultima dvs modificare facuta mesajului....
vis-a-vis de viata lunga a copacului fructifer....
si aici va intreb din propria experienta.... cati caisi nu se usuca dupa primii ani de recolta??? piersicii.... sunt doar unele soiuri cu o rezistenta mai indelungata, nu? Efectiv va cer parerea personala vis-a-vis de acest aspect.
Pentru ca eu am vazut in foarte multe institutii horticole... "decese" in primii ani de recolta la caisi, de ce?
 
A

Anonymous

Guest
:rofl: ...eu de unde sa stiu, ce fac altii ?
Cert este ca la mine n-au murit.



PS: In timp ce scriam am observat ca a aparut postarea dvs. Puteau sa apara confuzii.De aceea am indicat si cui i-am raspuns, precis. Ocazie cu care am mai pus cite o litera pe care o mincasem.
 
Sus