Cum ii tund?

michaela

Active Member
sincer eu v-am intrebat deoarece am observat o abordare a noastra oarecum mai specializata :) dar scrie in carti....in procente :) e un fel de anemie... ceva... o boala care se intalneste des la caisi-defect genetic-cam atat imi amintesc din ce mi s-a explicat-deh! vin batraneti pe capul meu-cert este ca sunt pomi fructiferi cu viata scurta si altii cu viata lunga.... tot spunand aici de viata lunga a copacului, mi s-a parut oarecum impropiu spus :) depinde ce copac!!! care n-au legatura deloc cu taierile.
 
A

Anonymous

Guest
Chiar daca v-am raspuns usor zimbind, am facut-o totusi serios si cu respect.
Cred ca incep sa inteleg unde bateti, o sa incerc sa intreb in zilele urmatoare. Din pacate, sotia nu stie nici ea prea multe, fiind specialista in "floricele", singura exceptie fiind trandafirii.
 

sicora fabian

Active Member
Micha, viata lor tine de portaltoi. Pe radacini proprii traiesc mai putin.
Doi+, de ce tot insistati cu eliminarea primelor fructe? Sau asociatia rozelor se pricepe si la pomicultura? Arareori pomii fac fructe in primul an de la plantare, iar in al doilea an au radacinile destul de puternice pentru a duce fructele, asa putine cate le fac, mai ales ca inca sunt in perioada de formare a coroanei si se da mult jos din lastari, deci ramane un surplus de energie!
EDIT - si va rog sa nu puneti fotografii cu caisii dumneavoastra care dupa 7 ani inca n-au murit! Au 7 ani? Eu cred ca doar doi, cel mult! Ca si trandafirii urcatori . . .
 

michaela

Active Member
Am inteles! Fabian. erau portaltoi de zarzar-asa scria pe eticheta... soiul de cais l-am uitat! :aoleu: au trecut multi ani de-atunci, cert este ca din 40 de caisi au mai supravietuit vreo 15 pana acum.
 

gabrielais

Active Member
noiDoi+ a spus:
@Gabrielais, depinde ce v-ati propus. Daca doriti citeva fructe, avortate acolo, s-ar putea sa mearga. Daca, in schimb, va doriti un pom fructifer cu o viata lunga, cu fructe multe si sanatoase, cu o productie mare...
Dvs. decideti. :D
pai evident as dori pomi fructiferi cu viata lunga, fructe multe si sanatoase; daca se poate si productie mare mai bine; pomii, merii mai exact sunt in anul doi de la plantare; marturisesc ca eu am chemat un specialist sa mi-i taie in primavara si probabil la fel voi face si la anul; eu m-am rotit in jurul lor cateva zile si nu am avut curaj sa iau o decizie; desi mi-a explicat si teoretic am inteles ce trebuie facut, si dealtfel nu e o treaba asa complicata, prefer totusi sa ii taie specialistul :oops: ; stiu ca trebuie sa astept mai multi ani fructele dar mi-ar placea ca in momentul in care incep sa rodeasca, drept multumire ca i-am asteptat atatia ani, sa faca si ei o cantitate cat de cat considerabila... :rofl:
 

Tulipa

Member
Am si eu o nelamurire: am un Grapefruit (sau cum ii spune pomului care face aceste fructe) si tin mult la el. Are 4 ani si nu l-am tuns niciodata. A crescut, cum era normal, mai mult in sus, are trunchiul cam de un metru inaltime si de acolo pornesc cateva ramuri mici pe laturi, si pt ca nu a avut loc, a dezvoltat o ramura suuuuper inalta. Eu acum as vrea sa-l tund, sa-i dau o forma de pom si sa-l pun intr-un loc unde va putea dezvolta ramurile frumos, insa nu stiu daca e prea tarziu si cum se face. Plus ca, nu stiu in ce perioada a anului e bine sa se faca tunderea. Ma ajutati, va rog, si pe mine?
 

Tulipa

Member
PS Nu sunt specialist, va rog, nu ma luati tare :) Nu folosesc tocmai un limbaj de domeniu, poate ar fi trebuit sa spun "toaletare", dar cred ca ati inteles ce vreau. :(
 

sicora fabian

Active Member
Practic, poti sa-i faci taieri de formare a coroanei oricand, teoretic doar dupa ce trece valul de crestere. Daca a avut caldura, acum ar trebui sa fie in plina crestere a lastarilor.
 

Tulipa

Member
Da, a avut caldura si intr-adevar are pusee de crestere. Are niste ramuri slab dezvoltate care au ramas si fara frunze si o creanga luuuunga in sus, cu frunze de un verde lucios si frumos, frunze sanatoase si frumoase. Acea creanga cand creste, creste tot in inaltime, nu se dezvolta deloc pe laterala. Acuma, eu ma gandesc ca ar trebui sa-i fac o toaletare pentru ca doar creanga aceea creste si e faina, dar celelalte aproape ca se usuca. As vrea sa-l ajut sa semene mai mult a......pom :rofl:
 
Sus