Cum elimin vita de vie?

A

Anonymous

Guest
@alfa nu cred (bun venit in discutie ). Totusi sintem intr-un alt secol, toti am evoluat. Daca are posibilitatea sa procedeze modern, fara mari eforturi fizice dar cu foarte bune rezultate de ce sa nu o faca ?
Va rog sa va uitati cu atentie la fotografii, veti ajunge sigur la concluzia, ca oricit de tare te-ai opinti acolo, tot nu reusesti ca sa scoti tot din pamint. Tot va ramine ceva.
Miza acum este importanta, deoarece daca erbicizeza cu succes, daca mai apuca sa traga un arat in decembrie-februarie, chiar si martie, atunci in primavara va avea un frumos teren mobilizat. Mai mult, poate planta ceva arbori sau pomi fructiferi, chiar anul acesta.


PS: inafara de argumentele de mai sus, cei trei oameni angajati, vor cere cel putin 50 lei pe zi plus mincare. Un flacon de Roundup costa in jur de 60 lei. La Brico chiria pt. moto prasitoare este de 100 lei/24 ore.
 

alfa

Active Member
Inteleg ca exista si tehnici mai moderne.

Insa, Anastasia are o problema. Ajunge foarte rar acolo. Presupun, ca atunci cand ajunge sta doar cateva zile, un weekend probabil. De aceea intrebam daca nu se pot organiza cativa oameni sa faca treaba, atunci cand e si ea acolo. Sa curete bine terenul si daca pe urma, daca mai apar lastari, sa-i ierbicideze. Presupun ca vor fi mult mai anemici daca nu sunt hraniti de niste radacini puternice. Gresesc?
 
A

Anonymous

Guest
Cam....da. :D
Sa va spun o intimplare personala (o repet, imi cer scuze). Pe o suprafata de aprox. 500 mp am ierbicidat bine, de citeva ori (4-5). Totul era perfect, apoi am venit cu motoprasitoarea si timp de o saptamina am "tras" cu ea de doua ori pe zi. Doream ca sa-mi mobilizez pamintul fin, sa pot "pune" apoi gazon.
Cind eram mai fericit, mai mindru de mine (dupa o saptamina ploioasa), m-am trezit ca toata parcela era plina de dicotile si monocotile.
Defapt nu am facut altceva decit sa "antrenez" tot ce era in stare latenta la "adincime".
Revenind, erbicidind, colega noastra va distruge tot si temeinic, exact ce are acolo.
Ca timp, nu-i va lua mai mult de o ora ! Deci, ne incadram si-n cele 2-3 zile.
Cu o singura conditie, sa lucreze corect.


PS: colega noastra a spus numai de vie, insa va asigur ca sint si alte "minunatii" pe care nu si le doreste.
 

alfa

Active Member
Eu din povestirea Dvs inteleg altceva. Si anume: ati erbicidat de 4-5 ori apoi ati sapat. Corect?

Eu propuneam tocmai invers. Odata sapat si eliminat grosul si apoi erbicidat tot ce mai supravietuieste in stare latenta.

Referitor la cazul Anastasiei, desigur, ca timp se incadreaza cu erbicidatul. Problema e frecventa cu care o face. Parca ziceati ca ar trebui repetat, nu?
 
A

Anonymous

Guest
....him, depinde cind executa erbicidarea. Daca o face tirziu, s-ar putea sa nu mai aiba posibilitatea sa o faca si a doua oara.
Ar putea chiar si sa incendieze suprafata.
Nu are importanta succesiunea, ideea este ca sapind, prin intoarcere brazdele, "antreneaza" din sol si plantele care nu s-au "manifestat" la suprafata.
Evident ca nu sustin ca am neaparat dreptate.
 

alfa

Active Member
Da, cred ca si incendierea e o solutie.
Un plan de actiune ar putea fi urmatorul:
Acum toamna, incendiere, urmata de scoaterea radacinilor/desfundarea terenului.
Apoi la primavara erbicidare.

Ce parere aveti?
 

anasstasia

Active Member
Alpha, via a fost scoasa de 2 ori cu sapa si tirnacopul. Este foarte batrina cu radacini adinci. A renascut fara probleme,chiar parca a intinerit. O voi ierbicida cu siguranta.
Satul e plin de persoane in virsta care oricum nu m-ar fi putut ajuta. Nu ii pot da foc fiind linga casa si linga alte plante care sint plantate de mine cu scopul de a le pastra.
Va multumesc tuturor pentru ideile voastre si pentru intentia vadita de a ma ajuta.
 

alfa

Active Member
Am mai gasit o discutie ca aceeasi tema. O mut aici, ca sa avem cat mai multe pareri la un loc. :)

ghimpe-- a spus:
Cam pana la ce adancime ajung radacinile vitei de vie??

Pot fi scoase usor?? daca raman bucati de radacina exista riscul sa rasara dinou??

Exista vre-un ierbicid pe care sa il pot aplica pe trunchiul vitei astfel incat sa omoare definitiv radacina??
Blitz a spus:
Nu-ti place vinul? :rofl: :rofl: :rofl:

Nu as sti sa-ti raspund foarte precis la intrebare, dar din cele constatate de mine, scapi relativ greu de o vita nedorita. Si nu cred ca ierbicidul este o solutie...
ghimpe-- a spus:
:eek:

pai nu e doar o vita, e o plantatie.... :cry:
elena_luminita a spus:
Cred ca va trebui sa scoti fiecare butuc in parte :twisted: :twisted: :twisted: alta solutie nu stiu sa existe .
cornelia a spus:
Si chiar si asa peste ani va mai rasari pe acolo vie ...
Socrul meu a avut vie in gradinita de langa casa. La un moment dat omul a vrut ca acolo sa fie trandafiri si lalele. A scos via si a plantat flori. Si printre flori inca dadeau vitzele.
ghimpe-- a spus:
Dar cam pana la ce adancime ajung radacinele in mod normal??

Zona este Prahova-Valea Calugareasca. Specia de vita nu o cunosc...
cornelia a spus:
Nu stiu sa-ti spun exact dar destul de adanc. O parte de radacina este lemnificata, altele se intind in adancime si ... in suprafata. E greu de estimat.
ghimpe-- a spus:
Dar daca tai tulpina si picur "o substanta toxica" nu ar trebui sa fie absorbita de radacina??
cornelia a spus:
:) Nu cred. Fluxul e dinspre radacina catre tulpina, nu invers. Dar poate ma insel.
ghimpe-- a spus:
Eu de la biologie dintr-a 7-a (parca) stiam ca directia de la radacina spre frunze este la seva bruta, dar in schimb seva elaborata circula si invers ca sa hraneasca radacina :nu stiu:
cornelia a spus:
Nu-mi mai aduc aminte. A trecut atata vreme. :rofl: :rofl: Intreab-o pe Achimenes ca e in tema.
ghia_don a spus:
Lungimea radacinii la vita de vie variaza intre 1m (in primul an de plantare ) pina la 10-15 m, si chiar mai mult, in functie de soi si sol.
Eu ma chinui de ani de zile cu niste fosti butuci din care cresc in fiecare an lastari noi. Numai cu hirletul n-o sa poti scoate radacinile, doar sa incerci cu un tractor care desfunda terenul la 60-70 cm, daca ai suprafata mare de curatat.
ghimpe-- a spus:
Vesti proaste :cry:

Pai pana la urma radacina are 10-15m sau 1 metru?? daca as scapa de vita daca sap la 1metru nu ar fi o problema majora, ma intereseaza sa scap definitiv mai ales in zona in care construiesc casa. Sapaturile pentru fundatie cred ca vor depasii 1 metru adancime, asa ca ar trebui sa scap definitiv de vita in acea zona, nu?

In restul gradinii sa zic ca am rabdare mai multa cu scapatul de vita... dureaza mai mult pana ma apuc de amenajarea ei.. :|
Cornel a spus:
Eu totdeauna ma ghidez dupa urmatorul lucru:
Orice planta moare dupa un anumit interval de timp daca nu are parte aeriana verde care sa faca fotosinteza. Intervalul de timp depinde de capacitatea radacinii de retine substante nutritive.
Asa ca sunt de parere ca nu trebuie decat sa tai din cand in cand lujerii ce ies din pamant si in timp radacinile nealimentate vor putrezi.
ghimpe-- a spus:
Cornel, si mie logica imi spune la fel, dar stiu ca sunt si exceptii si cum nu ma pricep, intreb ;-)
Ion a spus:
Exista erbicide totale. Se pulverizeaza pe frunze si erbicidul ajunge si in radacini ceea ce determina distrugerea plantei. Eu am experimentat pe pir si a functionat. Pirul ajunge si pana al 80 cm -1m in sol. Trebuie insa adminstrat cu grija pentru ca omoara orice alta planta, nu numai vita de vie.
ghimpe-- a spus:
Domnule Ion, imi puteti da exemple de astfel de ierbicide (pe pm daca se considera reclama)? Cam ce preturi au aceste ierbicide?

Cand pot fi aplicate si in cat timp isi fac efectul??

Daca ierbicidul ajunge si pe sol, in cat timp este eliminat??

Va multumesc.

PS: mie mi-ar trebui pentru o suprafata de circa 1000mp plantati integral cu vita.
negroni a spus:
In toamna m-am apucat sa scot via de pe 1000mp, veche si de un soi cel putin indoielnic, pentru a infiinta o livada. Dupa ce am muncit si toamna si primavara cu tarnacopul, dupa ce am trecut cu motosapa de cel putin 3 ori pe acolo (in toamna am si arat cu tractorul) constat ca pe urmele vechii vite cresc in continuare plantele cu frunze. In primavara am dat chiar si cu ierbicid total (Clean-up/glyphosat) si degeaba. Nu ma astept sa scap de ea curand, dar sper.

@Ghimpe, ierbicidul meu (in primavara) a costat vreo 65 ron 1 litru, din reteta indicata ar ajunge pentru cca 1200mp. Firmele producatoare (cea mai renumita e Monsanto) se lauda ca ierbicidele pe baza de glyphosat se degradeaza la contactul cu solul datorita micoorganismelor, ele actionand numai pe planta, prin inhibarea producerii unor enzime implicate in procesul de fotosinteza. E cam frumos sa fie adevarat, dar pana nu avem cum sa producem dovada contrara....credem.
ghimpe-- a spus:
Domnule negroni, sa inteleg ca nici ierbicidul, nici metodele mecanice de extirpare nu v-au scapat de vie?? :(
Ion a spus:
mie imi vine sa rad. pardon. imi aduc aminte ca dacii, cand au venit romanii au starpit viile. ei cum or fi facut? :rofl:
Cornel a spus:
ghimpe-- a spus:
Cornel, si mie logica imi spune la fel, dar stiu ca sunt si exceptii si cum nu ma pricep, intreb ;-)
Nu sunt exceptii, cel putin in cazul vitei. Tot ce iese din pamant o sa fie din ce in ce mai firav. Problema e daca te deranjeaza sau nu. Decat sa intoxic solul cu ierbicid eu prefer sa fac ce ti-am spus, sa le tai la momentul optim. La tara am desfiintat si vita si un fel de salcie care se intindea ceva de groaza, nu stiu exact cum se numeste. In timp au disparut majoritatea lastarilor. Nu mi se dadea nici o sansa atunci.
Daca vrei sa ai rezultate imediate normal ca aceasta solutie nu e buna. Dar daca aplici substante puternice pe sau in sol s-ar putea sa te coste mai scump si nu din punct de vedere al banilor.

Multa bafta !
Sash a spus:
Ion a spus:
mie imi vine sa rad. pardon. imi aduc aminte ca dacii, cand au venit romanii au starpit viile. ei cum or fi facut? :rofl:
Or fi dat drumu la orbeti infometati in fostele vii :evil:

si acuma on-topic
In zona in care va fi construita casa, cred ca poate fi folosit un ierbicid puternic, oricum acolo nu va creste nimic - sau... ar fi bine sa nu creasca nimic. Asta ca solutie rapida.
negroni a spus:
ghimpe-- a spus:
Domnule negroni, sa inteleg ca nici ierbicidul, nici metodele mecanice de extirpare nu v-au scapat de vie?? :(
Nu, inca pe randurile vechi mai rasar lastari cu frunze, desi butucii au disparut. Cred ca inca radacinile alea mai scot muguri care ajung la suprafata. Problema (mea) e ca nici nu am timp sa ma ocup exclusiv de starpirea viei, merg acolo la weekend si am si alte munci de facut.

Nu, nu vreau nici eu sa folosesc ierbicide in exces, pentru ca printre copacei o sa mai pun dovleci, dovlecei, fasole, etc.

off: dacii au starpit viile temporar, sa nu le bea musafirii vinul :wink:

Cornel a spus:
Tot ce iese din pamant o sa fie din ce in ce mai firav
Sa speram ca la anul pe vremea asta n-o sa mai fie asa vizibile, deja m-am plictisit de ea numai la amintirea viei inferioare (ca sa nu spun altfel) cultivata pe araci. Ca sa nu mai spun cat am dat cu tarnacopul pana am scos cam 95% dintre butuci...
negroni a spus:
Asa a fost dupa ce am arat, asta toamna, cu copaceii pusi. La acel moment erau deja vreo 10-12 zile de munca, cu tarnacopul.

Asa arata asta-primavara, nu se mai vedeau lastari, credeam ca voi fi scutit...m-am inselat groaznic.

Asa a ajuns anul asta in august
ghimpe-- a spus:
Multumesc pentru poze. Intradevar enervant dupa atata munca depusa... :|
Cornel a spus:
Sa nu spui ca nu ai taiat in primavara toti lastarii aparuti:( O singura data pe an dar primavara dupa ce apar toti lastarii. Daca ii lasi contribuie la fortificarea vitei/acumularea de subst nutritive in radacini pentru anul urmator. Deci sub nici o forma nu trebuie lasati. Poate la inceputul lui mai sa faci o taiere generala si completa.
negroni a spus:
Cornel, am taiat in primavara tot, am motosapat de ziceai ca nu o sa mai stiu despre vita de vie toata viata, iar dupa vara asta au aparut usor, usoooor, dar sigur. Acu ma pregatesc sa bag din nou plugul in livada (fosta vie) si mai vedem la anul. Oricum, nu e usor sa scapi de ea.
Cornel a spus:
E clar ca nu e usor. Totul sa alegi bine momentele cand sa sapi lastarii si sa ai rabdare. Cum vad ca lucrezi mecanizat, e mai usor. Multa bafta !
 

anasstasia

Active Member
Am cuparat Roundup la 1l. Sper sa ma descurc si sa fac treaba buna la tara. Mergem miine.
Mi-e asa de ciuda pentru ca eram hotarita sa cumpar foarte multi trandafiri anul asta, insa mi-am dat seama ca mai intii trebuie sa curat corespunzaor gradina.
Asa ca sper la plantatul trandairilor in toamna viitoare.
 

anasstasia

Active Member
Mai aveam o intrebare. Am inteles ca nu trebuie sa se fumeze in timpul stropirii. Dupa ce s-a stropit, la cit timp se poate fuma? Intreb pentru prietenul meu care este un mare fumator. :roll:
 

anasstasia

Active Member
Inca ceva. Pentru ca nu este corect ingradita gradina, curtea noastra e vizitata de ciini, pisici si tot felul de pasari care mai maninca din vegetatie (doar pasarile, celelalte animale doar tranziteaza).
Ciini si pisicile daca se vor atinge cu blana de vegetatie vor avea probleme? Intreb si de pasari, insa banuiesc ca pot sa-mi raspund si singura. Probabil ca vegetatia nu ar trebui mincata din momentul in care a fost stropita...va fi toxica. Sa stiu ce sa le spun vecinilor, de aceea intreb.
 

anasstasia

Active Member
Am fost la tara si nu am facut nimic. Din pacate nu am avut cum sa ierbicidez deoarece (probabil deoarece a fost seceta) nu era nimic crescut, totul era cum curatase mama data trecuta. Am fost foarte deazamgita, deoarece ma pregatisem din toate punctele de vedere.
Si mi-e cu atit mai ciuda cind vad cum tota lumea isi face planuri de a cumpara trandafiri, iar eu nu pot cumpara nimic.....Incerc sa ma abtin de la a cumpara ceva, deoarece o sa-mi fie mult mai greu sa curat gradina, dar e tare greu....
 
A

Anonymous

Guest
Puteti planta trandafirii. Marcati zona in care doriti sa plantati trandafirii, apoi o curatati manual. Niste cercuri imaginare cu diametrul de aprox. 50 cm. Cind va fi cazul sa erbicidati, veti aplica peste trandafiri niste saci menajari, alesi la o asemenea dimensiune incit sa-i jenati cit mai putin.
Nu va fi complicat, deoarece pina in primavara tirziu, trandafirii vor fi foarte mici.



PS: fi-ti linistita si lasati-l pe prietenul dumneavoastra sa fumeze dupa termeniarea erbicidarii. Ideea este ca-n timpul aplicarii fumind (in cazul nostru) risca sa inhaleze "vaporii", pelicula fina , ce este tocmai aplicata. Nu-i nimic de speriat, nu trebuie sa intrati in panica. Chiar ieri am "dat" cu Roundup, apoi am fumat si...dupa cum observati, n-am nimic.
Evident ca dupa terminarea operatiei, ca dupa orice lucru pe care-l faci in casa, te speli pe miini. In rest nu-i cazul sa exageram, produsul nu este un Bau-Bau, el are ce are cu dicotilele in rest este prietenos cu solul, mediul si oamenii, puteti avea incredere in mine, il folosesc de multe ori pe an.
 

michaela

Active Member
Anastassia, eu am fost in aceeasi situatie acum 10 ani cand am cumparat un lot alaturat noua. Acolo tot asa cumparase inainte un neamt si taiase cu drujba tot ce era vita- de -vie si pomi fructiferi....... ce pot sa spun ca aveam tot terenul jungla... "tesut cu liane" din corzile batrane care se lemnificase-ra si ele :( - era ca si cum impletisem cu ratan tot ce era pamant :rofl:

Totul a fost scos cu tarnacop, iar tot ce rasarea iarasi sapat si scos- cu ierbicidare nu am avut rezultat-din pacate.
in timp si-a pierdut energia si am scapat, ce pot sa spun ca mai am inca 2-3 locuri in gradina(unde sunt mai putin deranjate-langa peretele garajului si langa aleea de beton), unde inca mai apar cordite de vita-de-vie, care tot asa... le scot cat de adanc pot.
Parerea mea este ca vei reusi,..... insa cred ca esti in prima runda-an- dupa ce ai schimbat destinatia terenului.
Undeva in Prahova.... Valea Calugareasca mai exact, cineva a incercat sa schimbe toti butasii de vita-de-vie cu unii mai nobili, altoiti.... pfoai- a fost arat cu tractorul si tot ici-colo mai rasareau :) deci trebuie multa perseverenta.
 
A

Anonymous

Guest
Conteaza foarte mult ce tip de erbicid se aplica, daca este diluat corect si daca nu ploua citeva ore bune dupa aceea.
 

michaela

Active Member
Banuiesc ca si de rezistenta plantei......offtopic.. am intre gard si trotuar s-a asfaltat niste rizomi de hemerocallis, am dat cu ierbicid total nediluat pe frunze,am turnat si in crapatura de beton./asfalt 's-au uscat ce-i drept frunzele,dar tot rasar
 
Sus