Cum alegeti o orhidee?

angela draganoiu

Active Member
Trebuie sa recunoastem ca floarea orhideei este cea responsabila pt impulsul de a cumpara. Deci trebuie sa ii consacram putin timp odata ce forma si/sau culoarea ei v-au convins s-o cumparati. Alegeti pe cit posibil o planta care are citeva flori deschise si citiva boboci. Nu pentru ca inflorirea va dura mai mult ci pentru ca daca luati o planta complet inflorita nu veti vedea cum se deschide un boboc (veti fi vaduviti la experienta). Trebuie sa stiti ca orhideele ca si alte plante sunt transportate in vehicule insuficient incalzite pentru plante provenind din zone calde. O temeperatura de 6/8 grade C nu va face rau unui Cymbidium sau unui Odontoglossum dar va afecta un Miltoniopsis, un Dendrobium, o Vanda sau un Phalenopsis. Daca transportul dureaza 5/6 ore riscul e minim dar un transport mai lung va avea repercusiuni. Deci planta care va avea flori deschise va fi in mod natural o planta care a fost transportat in conditii satisfacatoare si va permite deschiderea naturala a bobocilor.

Bobocii care au suferit sunt galbeni sau roscati, mai mult sau mai putin cu aspect de pergament sau uscati si cad usor. Culoarea dominanta a bobocilor este verde dar se schimba pe masura ce ei cresc si se apropie de deschidere. La Cymbidium inrosirea labiei indica pierderea polenului si in consecinta ofilirea in scurt timp a florii. Aceasta vestejire antreneaza o productie de etilena care, chiar cu o concentratie slaba, este capabila sa produca vestejirea accelerata a celorlalte flori. Deci, evitatati sa cumparati o astfel de planta. Sau taiati repede floarea afectata pentru a evita reactia in lant. Unii hibrizi de Odontoglossum, dar nu numai ei, pierd polenul la cel mai mic soc asa ca durata infloririi poate fi afectata. Prezenta unei picaturi de secretie lipita la baza sepalelor si petalelor sau la baza pedunculului floral trebuie considerata normala. Intepaturile negre indica pe de o parte prezenta unei ciuperci parazite inofensive pentru planta dar spune ca avem de a aface cu o floare batrana care n-a beneficiat de cele mai bune conditii. Decolorarile si deformarile pot fi simptomele unei boli virale (Phalenopsis, Cattleya, Cymbidium). Unele flori pot prezenta deformari si anomalii (mai mult sau mai putin cercetate si uneori reproduse prin clonare) ca absenta labiei sau din contra duplicarea ei in locul petalelor (flori pelorice). Putem avea flori duble cu un numar anormal de petale. Aceste manifestari rare provin de la inmultirea prin seminte - metoda curenta de multiplicare vegetative. Dupa caz ele pot disparea sau perpetua dupa ani de cultura. Dar au un aspect decorativ. Cosenilele sau puricii pot fi prezenti pe plante.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Nu am stiut unde sa postez in alta parte asa ca voi scrie aici:
azi nu am ales ci mi-au fost daruite orhidee.Si nu una ci cinci!!!! :oops:

Cuvintele de multumire persoanei care mi le-a daruit evident ca sunt putine si nesimnificative in comparatie cu bucuria care mi-a facut-o :rofl:
Dar...........................cred ca problemele mele abia acum incep :shock: Intotdeauna m-am gindit ca sunt dificil de ingrijit.Am fost contrazisa de nenumarate ori.Sa speram ca le voi ingriji in asa fel incit sa ma bucure cu flori.Asa ca acum mai am ceva de lucru :wink: .Trebuie neaparat sa citesc despre ele :rofl: :rofl: :rofl: sau mai bine sa urmez sfaturile voastre :rofl:
Una este "Burageara",una este "Oncidium" ....la restul nu am inca denumirile exacte :( .
Oricum la prima floare aparuta bucuria o voi impartasi cu voi!!! :D
Urati-mi succes in noua mea colectie si indeletnicire de crescator de orhidee :mrgreen:
 

masha

Member
suuuuuuuuuuuuuuuuuucces! eu stiu ca le trebuie umiditate atmosferica si udare din cind in cind...sa nu sufere de apa... :roll:
oricum, sint sigura ca le va merge bine la dvs...simt sufletul...succese, succese, succese!
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Masha tu esti autoarea bucuriei mele.Trebuie s-o spun.Iti multumesc inca o data si sper sa le ingrijesc ca lumea!
 
D

dyayzh

Guest
Ma bucur mult pentru tine Gabiuta....iti tin pumnii si sigur va fi bine....Si eu o sa-mi imbogatesc in timp colectia. Acuma ca am mai invatat cate ceva despre cum sa le ingrijesc (nu e asa complicat cum credeam la inceput ), vad ca sunt niste flori minunate de care m-am indragostit :oops:
Si nu uita de poze. Masha...toata admiratia mea pentru un cadou deosebit si bucuria pe care ai facut-o Gabiutei.
 

simonac

Member
gabiuta sa-ti traiasca si sa te bucuri de ele...bravo masha,asa cadou mai rar; din experienta mea de o luna cu singura orhidee pe care o posed (o phale care imi face o frunza noua :rofl: ) stiu ca trebuie udata (adica introdusa in apa) o data la saptamana (asta daca nu mai are condens pe vas) si pulverizata cu apa la temp camerei la cateva zile (in perioada asta)...dar asteapta sa se intoarca hari sa vezi ce de sfaturi o sa-ti dea...oricum pana atunci gasesti sigur pe forum tot ce te intereseaza...timp sa ai
 

roxy

Member
eu am udat phale , pe vremea asta, dupa 2 saptamani pentru ca pamantul era inca umed. cred ca ii place la mine, deocamdata ( ssssttt, sa nu ma auda ca poate se supara si se razbuna pe mine), pentru ca are o frunza noua si i-au crescut radacini noi. :)
felicitari gabiuta, sa le faci pe toate mari si frumoase!
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator

Acestea sunt orhideele.Sper sa le fac sa faca flori :rofl: :rofl: :rofl:
Daca aveti comentarii va rog sa mi le comunicati ca sa stiu exact ce trebuie facut la ele.
 

angela draganoiu

Active Member
felicitari Gabiuta sa te bucuri de florile lor deosebite. pt umiditate trebuie puse pe unstrat de pietricele umede.
eu am numai phalenopsis si pt umiditate le-am pus vase cu apa linga ele dar acum mi-am dat seama ca ar fi bine sa le pun pe un strat de pietricele ude. nu stiu unde sa le gasesc, probabil supermarket-uri.
 

Meca25

New Member
:D La gradina de Sud pe Oltenitei au pietricele de argila.... si pietricele de sticla si pietricele pietricele.. :wink:
 
Sus