Cum alegem o motosapa/un motocultor ?

michaela

Active Member
Acum vreo 5 ani am achizitionat si noi (pt la munte) un motocultor- nu mai stiu exact ce marca era, insa stiu ca al meu sot era incantat de puterea motorului si robustetea utilajului - DAR! .... forta motorului era zero se invarteau rotile pe loc, se rasturna si nu se oprea dar de clintit nici vorba!-pt ca era zona cu inclinatie... zero frate... noroc ca au fost de acord si l-am dat inapoi- caci in zona clar ne trebuia un minitractoras ceva... :rofl: deci e mai bine sa te consulti cu un specialist ceva in cazul achizitionarii, sau sa tii cont de tipul de relief- :)
 

diana999

Active Member
Specialistii sunt mai greu de gasit. Baiatul de la raionul respectiv nu stia absolut nimic sa ne explice. Raspunsurile lui erau: Nu cred, posibil, s-ar putea...... A chemat pe altcineva(imbracat in salopeta) sa ne lamureasca putin. :roll:
 

michaela

Active Member
diana999 a spus:
Specialistii sunt mai greu de gasit. Baiatul de la raionul respectiv nu stia absolut nimic sa ne explice. Raspunsurile lui erau: Nu cred, posibil, s-ar putea...... A chemat pe altcineva(imbracat in salopeta) sa ne lamureasca putin. :roll:
Asta e nasol!! :(
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Nu stiu daca identic dar... uite aici Floria
http://www.apftrade.bizoo.ro/vanzare/11 ... a-LC-154#1
chestia aia postata de tine... asa mi se pare o jucarie... oare chiar poti face 70 m patrati sa zicem, cu el? :rofl:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Mie scula aia de care zice Floria mi se pare mai buna sa-ti zdruncine creierii, cred ca te apuca toamna pana iti faci treaba cu ea
 
cred ca ar trebui sa observati mai ales structura solului in care ei fac demonstratia , si comparat cat de cat cu cel in care vrem sa-l folosim noi
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Ai dreptate, Constantin, dar Floria mi se pare ca are un pamant bun, nu de-ala ce se betoneaza, cred ca de-aia e si tentata de scula.
 

interval

Active Member
Foarte important pentru o motosapa este ca sa aiba si o viteza inapoi, altfel, in spatii inguste unde nu poti intoarce trebuie sa o tragi inapoi prin forta bratelor si pentru o femeie (nu stiu cat de fortzoasa e Floria) dar chiar si pentru un barbat, poate fi mai dificil in special daca motosapa are 50-60 Kg

Eu as alege motosapa cu cea mai mica putere, dar care are si mers inapoi
Apoi transmisia sa fie pe lant, deoarece transmisia ax-roata melcata este mai putin fiabila
Nu trebuie sa fie nici prea usoara pentru ca nu are aderenta la sol si in cazul acesta trebuie apasat cu toata puterea

Exemplu

Motosapa Viking (Stihl) Vh 440
http://www.eurodinamic.bizoo.ro/vanzare ... ihl-Vh-440

Are 50kg, dar roata din fata iti permite sa o duci ca pe o roaba pana la locul de muncit si inapoi. Cand o bagi in brazda merge singura inainte si inapoi, dar zdruncina, ce-i drept, mai ales cand trebuie sa tii bine de ea ca sa mearga mai incet ca sa sape mai adanc. Dar un sol bun cum are Floria in gradina mai reduce din trepidatii.
 

Floria

Active Member
Multumesc mult Interval, eu am fost mai baietoasa, m-am bagat si la munci mai grele, dar nu pot spune ca sunt asa fortoasa ca un barbat. Mi-am cumparat un motofierastrau si in prima zi am reusit sa trag cu forta de snurul ala sa-l pornesc, dar a doua zi a trebuit sa chem un baiat sa mi-l porneasca mereu, eu nu mai reuseam nicicum. Nu-ti spun ce tare m-au durut bratele in ziua urmatoare de la cate lemne am taia, asa ca voi face tot posibilul sa-mi iau si o motosapa, vad ca este foarte bine sa ai de toate in casa.
 

ghia_don

Active Member
Ion a spus:
Pe langa motocositoare un utilaj folositor intr-o gradina medie-mare este si motosapa....
Tot studiez problema de vreo 2 ani si inca n-am prins curaj sa-mi cumpar una. De fapt nu stiu cat este de buna ca idee. Impresia mea, uitandu-ma la cum arata, este ca mai degraba imprastie un pamant afanat (deja arat/sapat) si ca nu este in stare sa sape efectiv un pamant nelucrat de loc. Adica in gradina mea de 900m2 pot sa renunt la aratul de toamna si sa folosesc motosapa.... ?
Are cineva experienta?
Multumesc.
oana_oana a spus:
tata a cumparat o astfel de unealta si a dus-o la tara.
stiu ca face treaba buna, dar trebuie sa ai putere sa o manuiesti pentru ca este foarte grea si isi face de cap daca nu e stapanita. bunica nu are nici o sansa sa o foloseasca.
o sa-l mai intreb pe tata si va ma dau detalii.
oana_oana a spus:
mi-a spus tata ca sapa la o adancime de 15-20 cm. este destul de eficineta. stiu ca a noastra are mai multe unelte de sapat. este pe motorina, dar nu stie cat consuma.
CristianBesliu a spus:
Buna Oana,
Am luat si eu o motosapa si un plug. Nu stiu de care roti sa iau de cauciuc sau metalice. Voi de care aveti ?
Multumesc
simonac a spus:
poti sa iei si de cauciuc, dar sa fie pline (fara camera!!!) ca sunt mai rezistente...cele metalice nu stiu cum se comporta :roll:
CristianBesliu a spus:
Multumesc de informatii, nu am vazut la magazinele de aici roti cu cauciuc plin toate sunt cu camera. Cred ca inclin sa iau din cele metalice. O singura data am folosit motosapatoare (saptamina trecuta am facut achizitia).
Are dreptate Oana, trebuie sa o stapinesti bine ... am ajuns o data cu ea in gard. Cistigul mare a fost timpul intr-o ora am "motosapat" gradina de legume de aprox 50 m patrati. Mi-a placut mult cum a maruntit pamintul, nici nu am curatat de resturi vegetale de la vechea cultura. Minusuri ... daca ai pamint tare ambreiajul se uzeaza repede si trebuie sa ii faci din nou reglajul. Asta este concluzia mea pentru ca am facut doua reglaje.
Eu am luat un Quantum de 6 CP (vezi www.bronto.ro). Cit m-am invirtit prin magazine am tot discutat cu lumea si o parere unanima a fost ca daca ai mai mult de 0.5 ha sa cumperi una la peste 2500 RON. Daca ai suprafete mici iti alegi dupa puterea financiara.
Ion, daca te hotaresti sa iti cumperi sa verifici daca ai ulei pina la nivel inainte de pornire si daca ai toate suruburile strinse :) .
Daca te mai pot sa te ajut cu ceva te rog sa imi spui.

Cristian
Ion a spus:
Cristi, multumesc.
Mai scrie te rog cand mai acumulezi ceva experienta.
Eu am un teren de doar 900 m2 si tot imi vine greu sa ma hotarasc daca sa cumper, pentru ca nu stiu cat e de buna. Problema principala este toamna ca nu mai pot sa ar cu tractorul din cauza la pomi. Si alta solutie nu prea am.
constantin.c a spus:
sigur este buna, ai grija sa iei si un disc ,sa dai cu discul inainte de a da cu freza si atunci si efortul va fi mai mic si pt utilaj si mai ales pt. om. in functie de ce vrei sa faci in gradinacumperi si celelalte agregate (utilaje )
constantin.c a spus:
cand cumperi sa nu cumperi un utilaj specializat ex. numai motofreza sau numai motocositoare sa iei un motocultor universal la care poti atasa mai multe utilaje din gama de masini.
Ion a spus:
In sfarsit m-am hotarat si am luat o motosapa Honda (model FG 201). Ceva in miniatura (cam 20 kg) pentru ca trebuie sa o transport cu masina. Nu o pot lasa la teren pentru ca a colo nu locuieste nimeni. Abia astept sa ii fac proba. Daca intereseaza pe cineva detalii sa spuna si revin cand incep sa lucrez cu ea. As putea sa postez si o poza, dar nu stiu cum se face.

Roti pentru motosape sunt pe tot drumul si in Constanta (si la Bricostor, si la Praktiker). Problema cu aceste roti si plug este aceea ca nu se pot monta decat pe motosapele care au transmisie pe disc (nu lpe ant sau roti dintate), pentru ca trebuie instalat un reductor, care si asta tb cumparat. Banuiesc ca cei interesati stiu!
Floria a spus:
Ion, ai lucrat ceva cu motosapa? esti multumit ?
Ion a spus:
Da am lucrat. Este super!
Motosapa mea este un un model mic, sa-l pot transporta usor cu masina. Astfel ca latimea sapaturii este de numai 30 cm, dar nu ma deranjeaza, fac mai multe ture. Avantajul este ca ma pot strecura usor in locuri stramte.
Intr-adevar iti trebuie ceva forta sa tii motosapa pe loc, altfel 'fuge' inainte. In prim azi am facut febra musculara....
Am sapat putin si pe o portiune de teren nelucrat de 3 ani. Fara probleme.
Cred ca este o investitie buna si de mare, mare ajutor.
Conteaza mult calitatea motorului in sine. Al meu este Honda si sper sa nu am probleme.
negroni a spus:
Salutare,
Mi-am luat o motosapa KF, Quantum (am eu o slabiciune pentru motoarele B&S), merge super (desi la inceput, vecinii se cam distrau vazandu-ma la rodeo :eek: ). Necazul (meu) e ca nu reusesc sa folosesc plugul dreapta pe care l-am achizitionat. Are cineva experienta cu el? Rotile metalice "patineaza" pe pamant, chiar si pe cel afanat, plugul doar zgarie cativa cm. E un reglaj la cutitul din fata al plugului pe care nu stiu sa fac.
Mersi pentru idei/sfaturi.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Eu caut o scula pentru sapat gropi! Parca vazusem pe undeva o discutie despre ceva de genul asta dar nu mai stiu unde :oops:

Asa ca poate ma lamuriti voi daca exista ceva scula cu care se pot sapa gropi cu adancime de 30-40 cm si latime tot cam asa.

De asemenea, as fi interesata sa aflu ce utilaj se foloseste pentru scoaterea din pamant a puietilor de pomi, arbusti, etc.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Mersi, constantin, ma apuc acuma sa studiez treaba :D

aha, am vazut ca sunt si manuale si este unul mai evoluat, cred ca e cu motor pe benzina, da' si costa ceva.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Pe mine ma intereseaza unul cu care sa fac un numar mare de gropi, de aceea m-am uitat la cei motorizati, nu stiu daca am spor la facut 500 de gropi cu unul manual :?
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Mda, ar fi si asta o varianta, dar trebuie sa vad daca are cineva din sat sau din apropiere burghiu hidraulic, nu prea cred ca e dotata lumea cu asa ceva :( Chestia e ca la ce vreau eu sa fac as avea nevoie in fiecare an de noi gauri, asa ca de-asta m-am gandit sa-mi cumpar scula, nu sa depind de altii.

De utilaje pentru scos din pamant pomi, arbusti, etc, cu radacina, n-ai idee? Cel putin cum se numeste, sa stiu ce sa caut...
 

anasstasia

Active Member
Floria a spus:
Eu nu am spatii mari de sapat, eu vreau una asa mica sa sap printre randuri cu ea. Imi place asta foarte mult dar in mod sigur nu o voi gasi la noi http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... fFQYpiCvE#
Nu conteaza pretul, este foarte ieftina cea electrica dar eu as vrea una pe benzina.
M-am uitat cu atentie la videoclip, iar pe mine ma nedumereste solul. Acela nu este pamint obisnuit, pare a fi nisipos, sau usor de strapuns cu orice fel de unealta. La mine la tara nu cred ca ar face fata o asemenea masinarie.
 
Sus