Cum alegem o motosapa/un motocultor ?

interval

Active Member
Blitz a spus:
"Suntem prea saraci sa cumparam lucruri ieftine :wink: ".
Ai dreptate, asta e o vorba englezeasca.

Pe de alta parte, una din legile calitatii spune ca "un lucru nu se face mai bun decat trebuie". Acest ultim precept m-ar opri sa cumpar o motosapa prea sofisticata pentru ce am eu de facut. Trebuie sa ma limitez la un lucru bun din clasa 'Hobby'. Deocamdata asa gandesc. Poate ca Husqvarna e prea mult. Sa vedem ce arata Stihl. Neamtu' e neamt in tot ce face.
 

victoria222

Active Member
Si noi am avut aceasta dorinta cand ne-am mutat la tara si am inceput sa lucram pamantul. Acum pot spune, dupa un an si..., ca tare bine am facut ca nu am luat nici un aparat de acest fel. Probabil ca nu l-am fi folosit. Am realizat ca acolo unde am sapat si curatat manual pamantul odata-- este foarte usor de intretinut manual dupa aceia locul. Pe deasupra, am plantat foarte multi pomi, arbusti si plante perene care ar fi ingreunat prelucrarea pamantului cu un utilaj fara a risca sa deranjam aceste plante. Odata curatat locul nu trebuie sa sapi decat toamna la cazma. Sapatul e usor pe un loc cultivat si intretinut, iar pentru mine e si o placere :D Dar noi avem doar 1000m patrati si un sistem de gradinarit care vrea sa devina "Forest garden", ceea ce presupune o aglomeratie mai mare de plante perene, arbusti si pomi distribuite pe toata suprafata gradinii. Daca ai o parcela mai mare de pamant pe care cultivi doar legume anuale, si care toamna ramane fara plante, atunci ai mai multe motive sa-ti iei o motosapa.
P.S. Sapatul excesiv sau des strica structura solului, de aceea se face doar odata pe an, ideal toamna.
 

irinabv

Active Member
Moderator
Interval, IZA a vrut sa spuna ca nu merita sa investesti intr-un asemenea utilaj deloc, nu ca nu trebuie sa ai ceva mai scump. Si Victoria are dreptate, daca ai copaci, plante perene, si o suprafata nu foarte mare de teren e greu de folosit printre ele. O solutie ar fi sa inchiriezi un utilaj, la noi la Bricostore se poate asta, daca e prea greu de sapat terenul acum. Dupa aia va fi mult mai usor de sapat.
 

IZA

Active Member
Of , dar cum ai putut intelege asa ca nu pricep ? Vezi ca Irina a inteles?
Te iert ca esti oltean de-al meu !! :wink: :D
Eu in gradina mea de legume de 800m2 folosesc doar harletul si e foarte bine . Si facem si miscare iar sotul meu si bataturi ca nu stie sa tina corect de el. :rofl:
 

interval

Active Member
victoria222 a spus:
Sapatul e usor pe un loc cultivat si intretinut, iar pentru mine e si o placere :D
Asa o fi, fata mosului, dar eu ma ocup singur (sotia inca lucreaza) de tot ce e acolo si am si ceva anisori si ceva probleme cu coloana. Daca ma extind la maxim pot avea cam 1400mp, dar daca m-am nascut la oras si toata viata am stat in banca sau pe scaun la birou, de unde atata entuziasm sa iau eu totul in piept cu cazmaua in mana? Pe urma, eu mai venem in week-end si mai faceam cate ceva, ce puteam, ce ma pricepeam, dar nu am experienta muncii de zi cu zi, cand faci azi ceva, maine altceva si se aduna. Posibil sa ai dreptate si munca manuala sa poata fi facuta destul de usor, dar daca, vorba olteanului, nu sunt capabil de a fi in stare?

Fiind aproape de oras, nu prea gasesti oameni sa-ti lucreze, iar cand gasesti trebuie sa stai pe langa ei sa le pui masa, sa le faci cafele, sa speli vase, ca daca nu le oferi tratament de 5 stele, nu-i mai prinzi altadata. Timp pierdut si bani aruncati, ca muncesc ca sa vina seara si sa plece. Apoi depinzi de ei, ba nu pot sa vina azi, ba nu pot sa vina nici maine, si daca nu faci treaba la timpul ei, pe urma o faci cam degeaba.

Daca tot mi-au dat niste bani cand m-au pus pe liber, m-am gandit sa-mi iau o motosapa care sa ma ajute. Am o bucata de vie care trebuie sapata de 3-4 ori pe an, toamna terenul ramane liber. Ar fi de lucru...

Am un vecin care, ca si mine, venea doar la sfarsit de saptamana. Dar dadea cu motosapa prin vie, printre legume, pe unde era nevoie. A doua zi punea mana pe sapa, refacea santurile printre ardei, rosii etc si seara uda. Luni dimineata pleca si lasa totul in regula, in timp ce la mine abia se cunostea ca miscasem cate ceva. Poate (nu poate, ci sigur) ca era priceput si indemanatic, ca doar crescuse la tzara, dar oi putea face eu intr-o saptamana ce facea el in doua zile. Vezi ce 'coraj' am?
 

interval

Active Member
IZA a spus:
Eu in gradina mea de legume de 800m2 folosesc doar harletul si e foarte bine . Si facem si miscare iar sotul meu si bataturi ca nu stie sa tina corect de el. :rofl:
Si eu tot cu bataturile m-as alege
 

IZA

Active Member
Am citit ce ai scris sus. Pai daca asa stau lucrurile ar cam trebui sa-ti iei si daca tot ai ceva banuti ia...... dar nu de la Ruris asta am vrut defapt sa spun. Hai sa-ti mai zic ceva..... Sora-mea a luat pe cineva cu un motocultor sa-i pregteasca o parcela marisoara ca sa puna gazon . Imi venea sa-i plang de mila saracul. L-a izbit de cateva ori si a durat foarte mult pana a terminat. A trebuit sa treaca de nu stiu cate ori ca sa fie cat de cat bine si parea ca e greu de manevrat . Asa-mi parea mie na... :rofl:
 

interval

Active Member
IZA a spus:
Imi venea sa-i plang de mila saracul.
Mie-mi spui? Acuma sa fie clar un lucru. Toti cei cu care am vorbit mi-au spus ca daca vreau sa am succes cu motosapa, atunci la 2-3 ani ar fi bine sa ar pamantul toamna (macar cu calul). Stiu ca de cazma nu se scapa. Nu ma astept nici la ceva spectaculos de pe urma unei motosape.

Mi-e sincer teama ca nu pot dovedi doar cu sapa si cazmaua si caut ajutor
 

interval

Active Member
Ieri am fost la tzara si in drum m-am abatut pe la Stihl. Motosapa la care ma orientasem eu nu se mai fabrica din 2010. Mi-a fost propus tot un Viking, model nou, echipat cu motor nou Kholer. Pe eticheta motorului era scris Winsconsin USA - Crafted in China.

Dealerul mi-a spus (dupa principiul cu capra vecinului) ca si mult cautatele motoare Honda sunt facute in Taiwan si ca garantia de 5 ani care se ofera nu priveste intreg motorul, ci doar carcasa.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
sal interval , am fost un pic "accidentat"' de fapt mai sunt dar usor ....si nu am putut scrie

Viking e firma baiatului lui Andreas Stihl si au venit cu chestii bune in general la motorizare dar cu plasticuri mai de gen secunda si de ultima.
De la ei am masina de tuns iarba si merge super dar probabil sunt si mai bune, dupa cum am mai zis mare parte din ideea mea de a cumpara , atunci cand sunt in afara serviciului si ma consider cumparator , e sa fie UN SERVICE BUN , altminteri poti sa ai ce vrei daca nu te rezolva nimeni cu o pompa de benzina infundata te uiti la el ca la bibelou

In alta ordine de idei , toti ii spun motosapa dar presupunand ca "sapatul" e asa ca cel facut din bunici poti zice ca e un pic superior , motoarele de peste 5,5 dar mai ales cele de 6,5 sunt destul de puternice sa intre cu toata roata in pamant si sa execute un fel de sapat-semiarat.

Aratura in sine se poate doar cu alte jucarii cele vanndute in masa peste tot cu denumirea de "motosapa" nu fac decat sa scurme in sol , lucru bun dupa ce ai arat sau daca vrei sa pun ceva in sol prin incorporare.

cu asa ceva poti sa ari

cu restul doar te faci ca...

Vecinu din fata are bani si vazandd ca eu ma chinui cu motosapa se laudase ca si face rost de tractoras , si a venit cu unu un 2 lame cu cauciucuri moi si dupa primul rand de proba , s-a lamurit ...e deja vandut ptr ca nu a mers deloc , ce ara el putea sa fac si cu degetul :rofl: pedalau cauciurile in gol de numai numai.

Acum si pretul la ala de mai sus cam ustura asa ca poti sa cauti daca vrei sa "ari cu plug" sa cauti sub numele de MOTOCULTOR si nu motosapa

ceva de genul


revin... :rofl:
 

interval

Active Member
Pana la urma m-am decis la Viking Vh540

Tipul motorului Briggs & Stratton
Putere 5,5 (HP); benzina
Pornire motor la sfoara
Ambreiaj: cu cuplare manuală
Reglaj acceleraţie
O viteza înainte si una înapoi.
Transmisie lant in baie de ulei
Carcasa dubla din tabla manganoasa
Maner rabatabil si reglabil pe verticala
Latime de lucru - 82 cm
Diametrul dispozitivului de prasit 32 cm
Numarul dispozitivelor de tocare în forma de stea 6 (2x3)
Roata de transport
Greutate 56 kg
Garantie 2 ani

Pret 2490 adusa acasa
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
tot marca asta am si eu , nu stiu daca modelul , dar cum am zis motosapa e doar sapa lenesului , nicidecum plug de arat :rofl:
 

interval

Active Member
danero2004 a spus:
motosapa e doar sapa lenesului , nicidecum plug de arat :rofl:
Desi poate fi echipata cu multe accesorii, nu cred ca poate fi considerata plug. Cu toate ca manualul o denumeste 'motoplug', eu sunt de parere ca masinaria este prea usoara si n-are aderenta necesara pentru a putea ara. Posibil ca in soluri foarte usoare sa reauseasca cava, dar in soluri mai grele patineaza.

Am stat mult in cumpana pana m-am decis. La un moment dat ma gandeam la o Pubert Compact Loncin. O scula frantzuzeasca de 1800 lei, cu motor Loncin de 5,5CP (se pare o copie Honda executata in China). Seamana mult cu Vikingul pe care l-am luat, doar ca pare mai fragila si n-are viteza inapoi. Multi 'motoristi' cu care am vorbit mi-au spus ca viteza inapoi este foarte necesara, altfel esti nevoit sa o tragi prin forta bratelor ori de cate ori ai intrat gresit pe rand sau ai dat o adancime prea mica. Si orice motosata de 5CP are minim 45Kg.

Am constatat ca la motosapele de 5,5CP, viteza inapoi creaza un salt de preturi. Daca gasesti modele cu o viteza pe la 1800-1900 lei, cele cu viteze in ambele sensuri incep de la 2400-2500.

La un moment dat ma fixasem asupra unei Pubert Primo Elitte cu motor japonez Subaru, dar intr-o saptamana au ridicat-o de la 2420 (cica era la promotie) la 2790.

Mi-a placut si o Bertolini cu motorizare Briggs&Stratton 222. Cine vede in italieni doar mafioti si macaronari se inseala amarnic. Cel putin in partea de nord a penisnsulei se munceste la greu si cu mult simt de raspundere. Altfel Fiat n-ar exista, iar Ferrari n-ar fi prima in lume. Pot vorbi o zi despre italienii din nord, dar ghinionul meu a fost sa nu pot vedea macar un exemplar Bertolini 'pe viu'. In zona mea cred ca n-au dealer sau eu n-am fost capabil sa-l descopar. Oricum, pe unde am umblat eu n-am gasit macar un Bertolini pe care sa pot pune mana, se aducea doar la comanda cu banii inainte. Dar daca vreodata, veti dori sa va luati o scula, de orice fel, va sfatuiesc sa nu-i ignorati pe italieni.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Daca ai luat-o felicitari si spor la treaba , daca intentionezi , ptr o motosapa e o buna alegere.

Nasol ca am pierdut un client :evil:
 

Blitz

Active Member
Bravo, Interval- dar vezi sa nu rugineasca scula - poate dai si tu vreun ceva :rofl: :rofl: :rofl: sa ne ungem sufletele :rofl: :rofl: :rofl:

S-o folosesti cu spor si sanatos :D :D :D
 

diana999

Active Member
Duminica am facut o plimbare pana la OBi, Brico ...si am gasit o motosapa la promotie ( o puteti vedea aici: http://obi.ro/ro/offers/promotion/index.html Aratrum 5). De anul trecut imi doresc una dar am tot amanat momentul achizitiei. Am citit topicul, am cautat si alte pareri pe internet dar nu m-am lamurit daca e buna sau nu. Gradina noastra, in total nu e mai mare de 800mp. Deocamdata n-am folosit decat 400mp aproximativ si tot mi s-a parut greu de sapat. Nu s-a arat de multi ani decat o data, toamna trecuta.
Pentru ca nu ma pricep deloc va rog sa-mi dati un sfat. N-as vrea sa fac o prostie. :oops:
 
m-am uitat , cam scump ,pt ce face ,trebuie sa te gandesti ce ai de gand sa cultivi in gradina ,leguminoase ,radacinoase ,arbusti fructiferi , pomi fructiferi , fiecare are o tehnologie ,, pe langa arat ,mai trebuie si afanat ,stropit ,irigat ,daca faci cultura intensiva de piata sau doar hobyy sau pt uz familial, mai analizeaza in consiliu de familie , cine il va manipula ,cat costa exploatarea si intretinerea lui , ce pretentii are la depozitare ,etc.
parerea mea .
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Diana , reducerea e vrajeala , toti au la banii astia asa ceva , dar legat de faptul ca merita sau nu , asta depinde de tine , ca poti sa o vezi loco

Eu am ales o firma de profil cu service puternic si nu la parterul unui bloc in garsoniera , dar fiecare alege ce vrea

Ce ai acolo nu merita mai mult de 12 mil , dar e ok pentru inceput.


succes si spor la cumparaturi , o motosapa chiar se vede in gradina :oops:
 

diana999

Active Member
Am plecat cu un gand si am venit cu altul. Adevarul este ca nu prea am avut din ce sa aleg si chiar am cautat.
Am ales pana la urma o motosapa Quantum cu motor Briggs & Stratton.
Unul din motive a fost reductorul, diferit fata de motosapatoarea cu motor Honda. Reductor pt Briggs aveau, l-am gasit si in alta parte dar pentru Honda nu.
Imi place ca pot sa-i pun multe accesorii.
Nu stiu daca am ales bine dar mie mi s-a parut mai practica. :D
 
Sus