Crinum

lucia_lucia

Member
ce mult as vrea sa vi-l arat dar camera mea nu mai merge asa ca scuze oricum este cam pe terminate dar a fost foarte frumos :D
 

ghia_don

Active Member
fixpix a spus:
hello. o mica intrebare. am 2 crinum asiaticum in ghivece de lut in apartament. au crescut destul de mari ca sa imi dau seama ca se chinuie in acele ghivece, care sunt mari dar nu destul de. mai mari, ar fi prea greu de manevrat prin apt.
si... ma intreb daca le-ar merge in gradina... direct in pamant... si bulbu scos toamna si cumva pastrat pana la primavara.
este el hardy dar nu destul de hardy pentru romania. cica bulbii pot ajunge si la 10 kg. deci se fac destul de mari daca au loc si conditii.
ar rezista bulbii astia scosi toamna si cateva luni sa stea pe uscat??? sau numai replantati in ghivece?
daa...asta e MICA mea intrebare.
dar nu stiu daca mai are cineva specia asta si mai ales daca a experimentat cu ea.
hmmm...
michaela a spus:
Eu nu am crinum asiaticum, deci al tau provine din Thailanda, malaezia.... insa se pare ca mai toti din familia crinum ar merge plantati in gradina,lucru care il fac multi din Florida- cu conditia sa fie scosi, pentru ca nu au rezistenta la ger.
Bineinteles daca eram si noi cu o clima mai blanda....puteam sa-i lasam si peste iarna...dar asta insemna sa avem o iarna cu temp min pe +
din cate am vazut le place apa, si pot fi plantati in santuri sau in zone unde ocazional se acumuleaza apa de la ploi...( personal n-am incercat cu ai mei,dar eu am specii africane :rofl: )
- zone semiumbroase
- iarna e bine sa-l plantezi tot in ghiveci, pentru ca din ce-am vazut se deshidrateaza usor.
Tu ai ceva de genul...nu?

http://pharm1.pharmazie.uni-greifswald. ... mas231.jpg

Eu am unul dintre ei, Jagus, care se pare ca e tot asiatic.... :?, africanii zic c-ar fi al lor....
Cica tocmai datorita faptului ca unii sau altii isi revendica drept ale lor unele specii , nu pot fi identificati multi :rofl:

P.S: - daca ai un crin asiatic cu frunza variegata..... m-ar interesa un schimb :wink:
fixpix a spus:
hey michaela.
pai d-ala din poza am io.

nu e deloc variegat.

sigur nu rezista afara. am incercat cu unul iarna trecuta si a decedat 100%.
am incercat si eu. doi aveam, si mi se pareau multi, acuma am doar unu si mi se pare putin...

al meu e sigur asiatic, macar ca si origine... ca io dintr-o gradina din taiwan mi-am adus :)

eu il tin DOAR in ghiveci. nu il mut primavara in gradina.
1. are radacini foarte mari si groase -> probleme la mutat si rasmutat
2. ii trebuie multa apa, si mai usor i-o pot oferi in ghiveci
 

fixpix

Active Member
amu ce sa fac? nu mai pot da timpul inapoi. am incercat si eu sa vad...rezista sau nu. si NU!
:mrgreen:
 

michaela

Active Member
Da, este si parfumat, nu foarte puternic, sau eu nu l-am sesizat fiind la exterior, dar are un parfum dulce similar celui de lilium. :D
 

michaela

Active Member
E foarte posibil. Daca tot ai 2 buc, de ce nu incerci cu unul plantat in apa :) se pare ca frunzele sale pot ajunge pana la 3 m :eek: :hipnotizat:
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
michaela a spus:
Crinum Moorei inflorit in vara .....
Am şi eu un crinum moorei care înfloreşte an de an, ba chiar anul trecut a făcut două tije florale. Acum e chiar perioada când, deşi e la repaus, îşi reînnoieşte foliajul. Îl ţin numai în interior într-un loc bine luminat, dar ferit de soarele direct. Primeşte ocazional câte o rază de soare. Fiind mulţumită de cum s-a descurcat în interior nu l-am scos afară vara. Doar în anul când l-am primit a stat afară, dar nu mi s-a părut că i-ar prii. În ce priveşte parfumul, deşi suav, fin, se simte mult mai bine în interior.

Michaela, m-ai făcut curioasă. Unde îl ţii afară? La umbră, semiumbră, soare?
 
michaela a spus:
E foarte posibil. Daca tot ai 2 buc, de ce nu incerci cu unul plantat in apa :) se pare ca frunzele sale pot ajunge pana la 3 m :eek: :hipnotizat:
Da...am vazut ca au crescut frunzele foarte repede...acum au aproape 1 m. Nu ma indur sa-l pun in apa...mai ales ca nu-i am langa mine si ii vad doar la sf saptamanii cand ii si ud abundent.
 

michaela

Active Member
Adina- Moorei, se pare ca este o varietate atipica de crinum african - prefera semiumbra, fata de ceilalti care pot sta si in bataia soarelui.
Eu il tin la umbra unui copac, spre seara pica si ceva raze de soare pe el.
 

michaela

Active Member
A inflorit bulbul Alexandru?
Ma gandeam.... oare sa fie Ornithogalum caudatum? (ai zis ca boboceii sunt variegati) :? Sper sa reusesti sa-l fotografiezi inflorit :wink:
 
michaela a spus:
A inflorit bulbul Alexandru?
Ma gandeam.... oare sa fie Ornithogalum caudatum? (ai zis ca boboceii sunt variegati) :? Sper sa reusesti sa-l fotografiezi inflorit :wink:
Nu stiu daca a inflorit ca eu am majoritatea florilor in Campina si 5 zile pe sapt sunt in Bucuresti.Maine o sa ajung acasa sa vad.
Multumesc mult Michaela pt info, Ornithogalum caudatum este. Bine ca am aflat in sfarsit!
 
Inca nu a inflorit. Se dezvolta...tija a crescut mult...are cel putin 80 cm si nu e din cauza insuficientei luminii deoarece e pe pervaz catre vest.
 
Sus