Crassula ovata

am o crassula de 2 ani, un copacel de cca 30 de cm, foarte bogat ramificat. astazi cand am vrut sa-l ud, miscand putin ghiveciul, m-am trezit ca ii cad frunzele. aproape toate!!!! in mai putin de 2 min a mai ramas cu maxim 10 frunze, si cum ziceam e copacel viguros,ramificat,pe care il am de multa vreme. nu stiu ce s-a intamplat,dar m-a speriat. in urma cu cateva zile cand il udasem era in perfecta stare. chiar si frunzele cazute nu sunt inmuiate si n-au pete ori ceva ciudat. langa crassula am un pui prins primavara asta chiar de la ea,e voinicel si ii merge el,si nu i-a picat nici o frunza acum,din fericire. are cineva vreo idee ce s-a intamplat??? si acum stau si ma uit la crengutele goale si la 2-3 pumni de frunze cazute si aparent sanatoase.
 

rodica05

Member
Roxana a spus:
Nu e prea sensibila la daunatori, dar poate o uzi in exces. Nu prea ii place apa si nici ingrasamantul (decat o data la 3-4 luni).
Singurii daunatori pe care i-am avut la aceasta planta ar fi paduchii lanosi, care nu au cum sa faca ravagii asa mari si... dintr-o data.

sarmalutza_filosofica a spus:
are cineva vreo idee ce s-a intamplat??? si acum stau si ma uit la crengutele goale si la 2-3 pumni de frunze cazute si aparent sanatoase.
Din cate spui nu prea imi dau seama care ar fi motivul. Poate ne dai mai multe detalii:
- planta o tii in plin soare?
- o uzi numai cand pamantul e perfect uscat?
- o uzi dimineata sau seara?
- intervalul intre udari e cel putin de 3-4 zile?
- frunzele cazute sunt verzi sau uscate?
- ramurile sunt moi?

Avand in vedere vremea din ultimele zile... e posibil s-o fi facut-o "ciorba"! Daca verdictul meu e bun, in 2 zile frunzele cazute vor fi... gelatina-gri, daca nu, din frunzele cazute poti face plante noi, iar copacelul tau va infrunzi din nou, nu e motiv de ingrijorare. Desi...

Nu vreau sa te intristez, dar tocmai am pierdut un Titanopsis adult, in aceleasi conditii. Era bine-vioi... iar astazi... vad o frunza gri, si-nca una... si pana la urma mi-am dat seama ca l-am terminat! :cry:

L-am scos din pamant si l-am lasat la uscat, dar nu cred sa aiba sanse prea mari. Sa vedem poate din toata colonia, salvez macar o "rozeta".

Asteptam vesti,
Rodica.
 
voi incerca sa raspund cat mai exact:
-plantuta nu sta in plin soare, are multa lumina-la un metru de fereastra, insa nu soarele nu ajunge la ea in nici o parte a zilei
-o ud cand pamantul e uscat la suprafata
-de cand s-a facut asa cald am udat-o mai des, dar cu siguranta la interval mai mare de 3 zile..cam o data pe saptamana,in medie
-frunzele cazute sunt verzi si tari. dar, uitandu-ma mai bine, am observat ca erau cateva frunzulite mai mici-cele care cresteau in varf, probabil, maron-gri si foarte uscate,solide,aratau ca arse
-majoritatea ramurilor sunt tari, doar cele mai mici-cele de anul asta,cam asa, sunt mai moi inspre varf.

Imi pare rau pt Titanopsis. Si eu mai am probleme cu un ficusii, dracenele, fiind foarte cald in zona unde stau- in ultimele 2 saptamani rar a scazut temperatura in casa sub 33 de grade- majoritatea florilor se resimt :(
 

rodica05

Member
sarmalutza_filosofica a spus:
-frunzele cazute sunt verzi si tari. dar, uitandu-ma mai bine, am observat ca erau cateva frunzulite mai mici-cele care cresteau in varf, probabil, maron-gri si foarte uscate,solide,aratau ca arse
Cred ca inteleg unde ai gresit: ai stropit-o pe frunze!

Daca frunzele cazute sunt uscate, totul e ok, daca sunt doar maro, dar sunt moi, atunci... e cam "ciorba".
Ai posibilitatea sa-i faci poze? M-ar ajuta.
Sper sa fie ok si sa ii dea frunze noi.

Roxana, tot ce-ai spus e corect, mai putin partea cu... cactusul.
Crassula e o planta suculenta.
Plantele suculente sunt cele mai nepretentioase plante:

- pot creste chiar si in pamant de gradina;
- nu consuma apa multa
- nu cere ingrasaminte
- poate sta in acelasi ghiveci ani de zile fara probleme

In concluzie sunt plante pentru buzunarele noastre, de-aia le prefer! :rofl:

Rodica
 

rodica05

Member
Re: bv

iudit a spus:
Mama mea a avut o crassula mare,batrana,cred ca o avea de vreo 8 ani,si facea vara flori...
Gresit! Crassula infloreste NUMAI iarna. Am un copac de 6 ani, butas sintr-o alta planta. Asta iarna a inflorit pentru prima data, dar a fost plina de "buchetele" de flori. Perioada de inflorire a fost de aproape 2 luni. Crassula are cea mai mare perioada de inflorire (cred eu) dintre plantele suculente. Probabil in afara de Euphorbia, care infloreste tot timpul anului.
Peste 2-3 luni am sa postez si foto cu "arborele" inflorit. :D

Rodica.
 

rodica05

Member
Re: Crassula

Roxana a spus:
afara nu e posibi sa o tin, ca nu am curte.
Si sa nu-i mai pun apa din octombie pana cand infloreste? :shock: Sa nu moara de sete :roll:
Nici eu n-am curte, dar tin ghiveciul in jardiniera.
Suculentele NU se uda DELOC, din octombrie pana-n martie! Se tin intr-un loc racoros, dar nu mai putin de 5-10 grade Celsius. Ale mele ierneaza in balconul inchis "clasic" (nu termopan) si pot sa spun ca iarna nu am nici o pierdere, pe cand vara...
Cineva spunea ca daca ti-e mila de ele (si le dai apa in perioada de repaus) le omori.

Rodica
 

rodica05

Member
Re: Plante suculente

Roxana a spus:
Sa fac asa sa la cactusi?
Mai ales!
Intrucat din octombrie, cand incepe frigul, cactusii intra in perioada de repaus, se opresc udarile.
Motive:
- ca sa poata inflori, au nevoie de odihna;
- combinatia apa-frig, e periculoasa pentru radacini;
- ziua se scurteaza pe perioada iernii si apa nu are timp sa se usuce din vase;
- pe timpul verii au acumulat apa necesara pentru hibernare;

Cam astea ar fi motivele pe care le gasesc pertinente pentru a nu mai uda cactusii si plantele suculente pe timpul iernii.
Sper ca sfaturile mele sa fi fost de ajutor crescatorilor de cactusi si plante suculente si nu numai.
Din cate stiu, nici restul plantelor de apartament nu mai cresc la fel de vertiginos pe timpul iernii, cum au crescut pe timpul verii. Nici plantele de apartament nu mai primesc atata apa cum au primit in zilele calduroase si insorite de vara.
Le mutam in casa, din gradina sau balcoane unde au beneficiat de soare din plin si rarim udarile.
Dar pana la iarna mai este ceva timp, asa incat, hai sa ne bucuram de putinele zile de vara/ toamna care au mai ramas!

Rodica
 

rodica05

Member
Eu nu inteleg de ce va chinuiti cu pusul la inradacinat intai in apa, cand in pamant direct merg cel mai bine, fac radacini puternice si nici nu mai trebuie mutate si schimbat mediul de la apa la pamant.
Puneti butasul intr-un sol in care adaugati cel putin 1/4 nisip si uitati-l asa pana la primavara - NU-I NICI O PROBLEMA - GARANTEZ! Temperatura optima pe timpul iernii 10-15 grade C. Nici un strop de apa!
Iar in primavara (aprilie), nu udati abundent din prima zi, nu le mutati in soare direct.

Rodica
 

ste

Member
A mea e cava mai puturoasa, dar s-a pornit


Acum incepe iar in apropierea Craciunului e plina de flori, dar eu nu intrerup udarea in iarna
 

rodica05

Member
Da, Carmen acum, la sfarsitul lui octombrie - inceputul lui noiembrie incep sa apara bobocii, dar inflorirea se termina spre sfarsitul lui ianuarie.

Ste, tu nu intrerupi udarea, probabil, din cauza ca o tii in casa.
Eu o tin pe balcon, unde temperatura ajunge si la -5 grade pe timpul iernii si daca as uda-o as face o veritabila "ciorba de crassula".

Rodica
 

rodica05

Member
Crassula mea... numai in primavara voi sti in ce stadiu se afla. Acum e "ciunga", i-am taiat bratele pentru ca erau flescaite si atarnau fara vlaga, cu tot cu flori.
La suculente nu-ti dai seama imediat de starea plantei. Trebuie sa treaca o vreme ca planta sa-ti dea un raspuns la tratamentul aplicat. Raspunsurile negative vin brusc si iremediabil, de obicei. Atunci cand dau semne de disconfort, inseamna ca deja dezastrul a fost produs.
Simona D. a spus:
Stii cumva din experienta daca cele cu frunze verzi suporta si locuri mai umbrite?
:?
N-am inteles intrebarea, scuze.
Toate suculentele au frunze verzi.
Si cum adica tu ai numai cu... frunze?
Toate suporta locuri umbrite. Singurul dezavantaj este ca plantele care sunt crescute la umbra (adica in conditii nu foarte favorabile lor) au o crestere "dezlanata" - etiolata cum am spus in alte mesaje. Adica: frunzele cresc alungite si nu rotunde cum ar fi trebuit, marimea frunzelor este mult mai mare decat in conditii normale, distanta dintre frunze devine si ea mai mare. Totul este mult mai dezordonat decat daca ar fi fost crescuta intr-un loc insorit.

Rodica
 

Simona D.

Member
Mama mea are o crassula careia acum 10 - 15 zile i-au cazut aproape toate frunzele si erau putin mai moi dar nu exagerat. Tulpina in schimb parea ok. De 2-3 zile au inceput sa-i dea frunzulite, buchetel de 2-3 frunzulite aproape peste tot de unde i-au cazut frunzele. Ma gandeam ca poate a dat ceva semn si la tine.

In primavara vreau sa ma ocup de ea ca vreau sa am copacel nu tuae :) Poate imi dai un sfat cum sa-mi fac copacei ca al tau :rugaciune: :oops:
 

Nightchild

New Member
eu am vreo 3 crassula...una mare...(din poza de mai jos) ..si doua care au iesit din butasi care sau rupt de la cea mare pt k era prea grea pe unele parti ale ramurilor....doar ca ale mele stau afara...si acum..la 0 grade sunt afara...bunica mea le-a bagat in casa si au inceput sa le pice frunzele assa ca le-au scos iar afara si acum dau frunze noi:)...cand se duc temperaturile sub 0 grade le vom baga in casa...

 

magda

Active Member
Moderator
mi-a aratat si mie cineva poze cu o crassula ovata si spunea ca i-a inflorit dupa 7 sau 8 ani.Asa ca mai avem de asteptat
 

Simina

Active Member
Si a mea a inflorit dupa 7 ani. Acum are 9 ani si doua ierni consecutive cu flori. Sa o vad si acum.
Partea buna e ca pana acu 2 ani nici nu stiam ca aceasta planta infloreste. Surpriza a fost pe masura.
 

rodica05

Member
Kati a spus:
Daca nu ma insel o singura data am vazut inflorita o crassula arborescens - intr-o sera. Presupun ca si ovata se comporta la fel...
Kati, arborescens si ovata sunt sinonime ale aceleasi specii :wink:

Nightchild a spus:
sincer>?nu prea:rofl:)sunt fascinata ca are multe ramuri in plus..si vreau so vad "aranjata"...dar daka trebuie neaparat...incerc sa ma abtin
Nu inteleg de ce vrei s-o tai? Probabil este tanara si a crescut dezordonat, dar cu timpul va lua o forma foarte frumoasa, daca ai rabdare...

C. ovata (arborescens) infloreste numai cand ajunge la maturitate, ca toate plantele de altfel. Ca sa va dati seama cand sa va asteptati la flori... trebuie sa arate ca un copac si sa aibe o inaltime de cel putin 30-50 cm. Poate inflori dupa 6-7 ani sau mult mai tarziu, depinde de conditiile in care este crescuta.
Am avut un 'copac', care a inflorit doi ani la rand (perioada de inflorire incepe in nov.-dec. si dureaza aprox. 2 luni), dupa 6 ani, dar am pierdut-o (din vina mea!) plina de flori din cauza inghetului.
Daca veti aseza planta undeva intr-un loc luminos si ii asigurati conditiile necesare, puteti uita de ea si cei 6-7 ani vi se vor parea putini :wink:

Va doresc asteptare usoara! :) si multe flori!!!
 
Sus