Crassula ovata

emiliaandreea10

New Member
Buna dimineata! Am o planta crassula ovata care era foarte sănătoasă, însă de când am bagat-o in casa (pe timp cald o tin afara si ii este super bine) frunzele au început să se usuce si sa cada, a mai rămas cu câteva si alea pe punctul de a cădea. Planta in sine începe si ea sa se înmoaie, dar nu foarte tare, doar cat sa se lase ramurelele. Tin sa mentionez ca nu e putredă, având grijă cum o ud, si nici paraziti nu are. Posibil sa fie din cauza schimbării anotimpului...fiind iarna...
Va rog ajutati-ma, ce as putea face?
Va multumesc!
 

crysty

Active Member
Buna seara, si eu am avut o crassula ovata (pomul de jad sau pomul cu bani) si a murit in iarna 2018 la fel i-a cazut frunzele si ramasese doar vreo 2 in varfuri , planta era micuta. A murit din cauza umezelii constante din solul ei care persista din cauza ca nu se aeriseste iarna si nu exista aer curat sau nici macar ventilat.
Mai jos am in poza , poza facuta acum 10 minute, o crassula coral si tot asa a lepadat frunzele dar mai mult este vina mea pentru ca nu am udat-o la timp . Planta sta pe pervazul din bucatarie , pamantul se usuca relativ repede ca e mai cald acolo si anul asta in iarna am luat dezumidificator care il tin pornit pe hol ca sa traga umiditatea in exces din casa pe timpul iernii ca sa nu apara nici mucegai . Si acum substratul la plante mi se usuca mai repede ceea ce e foarte bine dar eu eram invata sa ud rar asa ca acum cam scap plantele fara apa mai mult timp ca mai am si altele de facut .

Dumneavostra daca aveti planta in pamant normal si nu in turba , dar chiar si in turba, daca sta ud mai mult timp sa stiti ca pamantul ud este mai rece ca si o carpa uda si daca nu are aer prospat planta sau nici macar ventilatie atunci ii cad frunzele garantat.
Am si niste kalanchoe si deja a pierdut toate frunzele doar in varfuri ce mai are un pic , deci in general suculentele sunt sensibile la lipsa ventilatiei si aerului proaspat . Este foarte probabil ca o sa pierdeti planta din cauza mediului, eu nici macar numai cumpar crasula ovata deocamdata, si totusi puteti incerca sa va feriti planta de cateva lucruri periculoase pentru ea iarna si anume :
- nu udati cu apa rece , ci doar la temperatura camerei.
- udati de jos in sus prin imersia ghiveciului in castron cu apa dar nu prea mult , nu trebuie sa ajunga umezeala pana sus ca nu e vara. O sa stiti ca a luat niste apa ghiveciul dupa faptul ca o sa fie un pic mai greu.
- nu tineti planta la intuneric sau lumina slaba, mutati planta pe un pervaz la lumina multa , daca e in bucatarie e si mai bine ca e mai cald acolo .
- cand deschideti geamul mutati planta din bataia frigului dar nu prea departe , ca sa se bucure de aer proaspat. Nu conteaza daca se fac 5 grade , daca are aer proaspat mai bine o duce decat in caldura dar fara ventilatie.
- nu tineti planta in camera sau pe hol jos, acolo circula aerul rece , mutati-o pe un scaun langa o veioza sau mai bine pe pervaz cum am scris mai devreme.
- Daca nu se poate deschide geamul ca se pierde caldura atunci mutati planta provizoriu langa un loc unde circulati si se creeaza curenti de aer ,de exemplu la intrarea in bucatarie pe chiuveta in timpul serii cand gatiti si circulati in zona si ziua o mutati la geam inapoi la lumina.
Crengile se lasa din cauza ca are si lumina slaba si cand nu a avut apa la timp. Nu va faceti griji ca daca mutati planta nu e bine , oricum nu prea mai aveti ce pierde si oricum pana acum nu ati plimbat-o si totusi vedeti ca o pierdeti .
Plantele au mai multa nevoie de aer proaspat decat ne inchipuim sau decat credem , de asta vedeti ca le merge bine afara chiar si toamna cand sunt 5-10 grade noaptea.
Daca afara sunt peste 5-8 grade scoateti planta afara de urgenta si o sa vedeti ca nu mai moare dar sa nu o uitati afara asa ca profitati de ocazie cand se mai anunta 10 grade ziua si o scoateti afara sau deschideti geamul si olasati in bataia aerului.
Cine nu are centrala si se incalzeste cumpoate pe la ragaz sau resou atunci are risc de mucegai din cauza umiditatii si aerului statut si daca credeti ca aveti umiditate mare in apartament atunci e vremea sa va cumparati un dezumidificator cu compresor care nu numai ca trage umezeala din aer dar permite si pamantului de la flori sa se zvinte mai repede sa nu mentina umezeala mult .
-Daca tineti plantele pe rvaz nu trageti perdeaua , e cea mai mare greseala chiar daca se vede urat cu perdeaua netrasa pentru ca la geam in acea zona se creeaza frig si un pamant ud este mult mai rece , este la fel de rece ca o carpa uda.
Totusi nu chiar toate plantele , vad din experienta mea orhideele sunt mai usor de crescut si nepretentioase la mediu , am 2 orhidee si nu au lepadat frunze deloc . Nici trandafirul chinezesc nu a lepadat frunze dar asta e cumparat de la cineva adica planta este adaptata deja.
Daca pierdeti crassula dar totusi vreti sa aveti plante mai nepretentioase atunci zic sa incercati cu orhidee , trandafir chinezesc, cactusul craciunului, dieffenbachia si chiar si buxus . Astea le am si nu au pierdut frunzele pana acum.
Schefflera esta si ea sensibila, la mine i-a cazut deja jumate din frunze pana acum. Noroc ca asta se reface relativ usor .
Lamaiul iar ii cad frunzele masiv dar si el are putere mare de recuperare/lastarire mai ales daca se intampla sa piarda frunzele in februarie.

1. -Pamantul umed prea mult timp (ghiveciul nu are destule gauri la fund)
2. - neaerisirea
3. - temperatura scazuta
4. - lumina prea slaba
sunt cei mai mari dusmani ai suculentele si altor plante .
Incercati sa vedeti care din cauzele astea le puteti remedia. Noroc ca ziua se mareste inapoi cu cate 4 minute pe zi de la 22 decembrie.

Totusi asa cum descrieti ca a ajuns planta va mai recomand sa incercati ceva ,pentru ca sunt sigur ca nici Amalgerolul nu o sa o mai puna pe picioare. Sa aveti niste substrat/pamant/turba sa fie uscat sau usor umed asa cum se vinde in comert dar separat adica nou nefolosit. Scoateti planta din vas cu pamant pe radacini , nu conteaza daca mai cade din el , spalati ghiveciul si transplantati planta in pamant/substrat nou . Turnati pamant pe unde trebuie completat in ghiveci si puneti doar putina apa . Abia dupa 1-2 zile puneti apa daca pamantul era prea uscat . Transplantatul nu se recomanda iarna pentru ca oamenii tind sa puna multa apa dar transplantarea in general trezeste o planta asta am observat si chiar asa fac cand vad ca planta stagneaza si nu mai creste deloc chiar daca avea pamant nou de 6 luni .
Va ganditi bine inainte sa va apucati de transplantat daca vreti sa faceti pentru ca ar putea sa fie un risc sa pierdeti planta . Oricum in starea in care a ajuns asta cred ca este o solutie care trebuie incercata ca pe ultima carte din maneca mai ales daca planta are tot ce ii trebuie ,lumina ,aer curat.

Daca nu aveti pamant nou si nu va permiteti sa cumparati atunci scoateti planta, afanati pamantul si amestecati-l cu niste https://www.dedeman.ro/galati/tratament-fertilizant-pentru-plante-dr-soil-100-natural-40-ml/p/7036316 .
 
Ultima editare:
Sus