Craciunul pentru mine!

aleynad

Active Member
Moderator
Ce reprezinta pentru voi Craciunul si sarbatorile de iarna? cu ce anume le asociati? :D
 

Blitz

Active Member
Craciunul pentru noi este mai ales SARBATOAREA FAMILIEI :D - si traditia "Advent"-ului (materializata prin acea coronita cu 4 lumanari) reprezinta pentru mine cea mai speciala perioada din an :D

Incerc in fiecare an ca inainte de prima duminica de Advent (adica 4 duminici inainte de Ajun) sa am in principiu curatenia de Craciun facuta, toate podoabele din casa (fete de masa, vaze, etc.) sa fie cele potrivite perioadei, coroana de Advent pe masa- si apoi urmeaza o perioada foarte frumoasa, de linistire, de bucurie, de asteptare.

Trebuie insa sa recunosc ca pentru mine personal MAREA SARBATOARE este AJUNUL, nu prima zi de Sf. Craciun- pur si simplu seara de ajun este cea mai frumoasa seara din tot anul :D

Pentru toti "gradinarii""si "gradinaresele": un Advent cat mai linistit si armonios, cu multa sanatate, bucurie si noroc
<a><img src="http://i286.photobucket.com/albums/ll81/slave2love-de/UKHAdventkranz.jpg" border="0"></a>
 
cu vacantele de iarna , cu taiatul porcului ,facut carnati si caltabosi, cu facutul cetelor si mersul cu uratul,cu asteptarea venirii parintilor de la biserica in ziua de craciun sa putem manca de dulce , ca zapada pt sanius, cu vizitele la parinti , bunici si alte rude , cu balurile si horele de craciun, ......
 

Blitz

Active Member
Constantine, astea se sub-inteleg :rofl: :rofl: :rofl: De ce crezi ca am gustat azi de Mos Nicolae carnati din ... manufactura familiei :rofl: :rofl: :rofl:

Pentru mine, perioada dinainte de Craciun este ceva special- cu tot ce am mentionat inainte, plus cele scrise de tine, plus "secretosenia"- ce cadou primeste fiecare (chiar daca este de valoare materiala nesemnificativa)- este ceva deosebit :D ca timp, perceptie, reactii, sentimente. Si se repeta an de an :D
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Si pentru mine Ajunul e cel mai frumos. Il asociez cu ... Bunica pregatind sarmale si cozonaci, caldurica in casa, colinde si bradut impodobit. Si eu rontaind portocale pana ce erau gata bunatatile. :)
 

Blitz

Active Member
Si il mai asociez cu ... ma prefac ca dorm dupa masa (oricum nu ma credea nimeni ca nu dormeam niciodata dupa masa), numarand minutele pana cand ma va "trezi" bunica, sa inceapa seara de Ajun :D
 

aleynad

Active Member
Moderator
pentru mine Craciunul inseamna in primul rand miros de cozonaci, apoi vacanta, zapada, casa impodobita si plina cu de toate, colindatori si multa bucurie! :D
 

miki70

Active Member
Pentru mine Craciunul inseamna zapada , colinde, miros de grad, cozonaci, sarmale si tuica fiarta. (Craciunul fara tuica fiarta si sorici nu-i Craciun :) ) Inseamna reintalnirea cu toti membrii familiei, rudelor. Mai inseamna somn mult :) :rofl:
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Nimic nu-i mai frumos decat Craciunul pentru mine :).

Iubesc colindele...zapada scartaind de ger si frigul din decembrie (asa cum stiu eu ca ar trebui sa fie), impodobirea bradului, ajunul magic in care toti primim cadouri, mirosul de turta dulce si de cozonac.
Iubesc zilele pasnice, in familie, din perioada Craciunului, in care nu ne grabeste nimic si avem timp pentru noi.
 

Blitz

Active Member
gradinar1 a spus:
Nimic nu-i mai frumos decat Craciunul pentru mine :).

Iubesc colindele...zapada scartaind de ger si frigul din decembrie (asa cum stiu eu ca ar trebui sa fie), impordobirea bradului, ajunul magic in care toti primim cadouri, mirosul de turta dulce si de cozonac.
Iubesc zilele pasnice, in familie, din perioada Craciunului, in care nu ne grabeste nimic si avem timp pentru noi.
Asa este si pentru mine- si incepe din perioada de Advent, cand in fiecare Duminica aprindem cate o luminare in plus pe coronita si adaugam si in casa dupa fiecare curatenie saptamanala un ornament in plus.
 

Edelweiss

Active Member
Jeremias Gotthelf

Craciunul se apropie, o zi mare in istoria poporului si in istoria omenirii. Este ziua copiiilor. Printr-un copil, lumea pacatoasa a fost mantuita si vindecata, de aceea aduc adultii copiiilor daruri, sacrificiu de multumire, semn vizibil a legamantului sfant, ca sa ii rasplateasca pentru ceea ce un copil a facut pentru ei.

Copiii se bucura profund, sunt patrunsi de sentimentul ca ei sunt sfintii parintilor. Unde nu sunt copii, lipseste spiritul copilariei care te inalta; cu o mare graba, materia pune stapanire pe sute de forme umane si ii face sa decada. Copiii raman mijlocitorul intre Dumnezeu si oameni, ii unesc si ii mantuie pe oameni deopotriva. Fara copii, ar fi lumea un pustiu, iar calatorii s-ar transforma intai in animale, ca mai apoi sa isi piarda timpul lancezind. Unde copiii nu sunt un dar de la Dumnezeu, unde copiii sunt inainte de toate o povara, apoi mai tarziu servitorii propriului egoism, acelui popor ii va fi cerul inchis de-a pururi si de la radacina va incepe sa putrezeasca.

Craciunul este pentru cei in varsta ceea ce a reprezentat Steaua care i-a condus pe Magii de la Rasarit spre Betleem, care le-a facut cunoscut nasterea Mantuitorului. care i-a facut sa stranga in graba daruri pretioase si sa ii faca sa plece la drum, sa il caute pe regele mantuirii si sa se roage la el. Cracinul este pentru ei noaptea sfanta care ii sfinteste si ii intareste sa paseasca increzatori in noaptea mortii, caci le promite ca in noaptea mortii li se va naste lumina vesnica, care ii va conduce spre mantuire si fericire. Si cu fiecare copil care se naste, soarele se inalta tot mai sus, noaptea nu se scurteaza ci dispare si mmult mai frumos va fi pe pamant.

Hermann Hesse


Craciunul nostru inca demult a devenit sentimentalitate. In parte, a devenit mai rau, obiect de reclama, baza pentru savarsirea de inselatorii, cel mai iubit substrat pentru fabricarea de chiciuri.
Aste vine cam asa: Craciunul si sarbatoarea iubirii si a copilului, demult nu mai este pentru noi o expresie a unui sentiment. Este chiar opusul, un surogat si imitatii de prost gust.
O data pe an facem asa, ca si cand am pune mare valoare pe sentimentele frumoase, ca si cand am lasa din inima sa ne coste ceva sa sarbatorim o sarbatoare a sufletului nostru. Cu toate acestea, emotia trecatoare a frumusetii adevarate a acestor sentimente poate fi veritabila; cu cat mai veritabil si pline de sentiment, cu atat mai mult devine sentimentalitate. Simtamintele noastre sunt "ce frumos este totusi acest gand de dragoste, care nu poate elibera decat iubire! Si ce pacat si regretabil este ca in decursul anului ca nu putem da frau liber acestor sentimente decat o seara pe an, in rest fiind prinsi cu afaceri si alte griji zilnice! ". Acest sentiment poarta toate caracteristicile sentimentalitatii. Caci sentimentalitatea este propria desfatare a sentimentelor, pe care in realitate nu le luam in serios sa le aducem un sacrificiu, adica sa le transpunem in fapta.

Cand preotii si evlaviosii acuza faptul disparitiei credintei si cu asta a norocului din lume, au dreptate. Comportamentul nostru fata de toate valorile omenirii este de o asemenea barbarie si asprime cum lumea nu a mai vazut de secole incoace. Asta se arata in pozitia noastra fata de religie. Omul "cult" de astazi, se comporta fata de invatatura lui Isus asa, ca tot timpul anului nu se gandeste la ea si nu traieste dupa ea, dar in ajunul Craciunului cedeaza sentimentului de copil si se imbuiba desfranat cu putine si sfioase sentimente de evlavie...
Cand vom mai sarbatori Craciunul, si cand vom inlocui eternitatea si singurul lucru important cu un articol surogat, ar trebui totusi sa constientizam acest lucru lamentabil , chiar daca va duce la disperare.
Vinovati de nenorocirile noastre, vinovati de nimicnicia si pustiirea vietii noastre, vinovati de foame si de relele si tristetile lumii nu este o idee si niciun principiu, de asta suntem noi vinovati, noi insine. Si numai prin dorinta noastra se poate schimba totul.

Aprindeti copiiilor luminitele din brad! Lasati sa cante colindele! Nu va inselati pe voi, nu fiti mereu multumiti cu acest sentiment uzat, saracacios si sentimental cu care sarbatoriti orice! Cereti mai mult de la voi! Caci dragostea si bucuria, acel "lucru" secret pe care in mod obisnuit il numim "noroc", nu este nici aci si nici dincol; este vesnic inauntrul nostru.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Edelweiss ...parerea ta o vrem nu a lui Jeremias :rofl: ...sau tie rusine :oops: sa ne spui cat de frumos e la tine :oops:
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Pentru mine Craciunul e ceva ...magic . Ceva se intampla atat afara cat si inauntrul meu

Zapada , chiar si cea de odinioara , are ceva fermecat , tin minte ca si copil nu era sezon mai frumos , imi placea chiar si mai mult decat sa merg cu familia "la mare"...nu am fost un fan al muntilor , dar zapada de craciun era ..."obligatorie" :rofl:

Pomii impodobiti , ciocolatile din bradut , jucariile pe care le cautam a doua zi sub brad ....ce amintiri frumoase.

Iar in interior ... simt o caldura sufleteasca , o dorinta de a face bine , o bucurie ca cineva , undeva , a facut totul posibil atunci si acum si in viitor.
Fiecare colind pe care l aud la usa , imi lasa o lacrima de bucurie pe obraz , fiecare clopotel parca e sunetul magic al fulgilor de nea.

Craciunul e craciun si merita sa fie primit cu bucurie de toti!

Craciun fericit si imbelsugat!

Dan
 

danref

Member
Noi, p-acilea in Sud nu mai asociem cam demult Craciunul cu scartaitul zapezii sub bocanc,taiatul porcului cu tot alaiul de rigoare,colindatori pe la dalbele porti si toate celelate ce au insemnat pentru noi Craciunul ca in copilarie.Acum avem parte de un Craciun estival cu tot ce inseamna: soare,plaja,ocean,munte,paduri ,echipament sort si tricou eventual slapi dar de regula desculti,palariute,ochelari de soare ,creme de soare cu SPF+30,aer conditionat,ornatul caselor (inclusiv acoperisuri) si a gradinilor cu lumini multicolore si jucause ,colinde crestine,curcanul sau jambonul ca piesa de rezistenta pe masa,bere rece,vinuri alese,ginger-beer,inghetata,prajituri speciale,si binenteles cadouri sub bradul de plastic ,in cazul nostru natural(un Araucaria originar din NZ).
Semnificatia Sarbatorii ramane aceeasi insa datinile si traditiile pentru noi nu mai sunt.
Sarbatori Vesele tuturor! :D
 

Blitz

Active Member
Da, Edelweiss, Hermann Hesse are dreptate (nu prea il iubesc pe scriitor, am avut "Jagd auf den Hai", adica "Vanatoare la rechin" ca subiect de teza in clasa a V-a :wink: )- majoritatea "homo sapiens" este foarte bine descrisa.

Dar pentru mine Craciunul este altceva :oops: - de fapt o sarbatoare a familiei :D

Singura mea problema mai noua este ca a devenit in ultimii ani un fel de ritual relativ meschin si fatarnic (adunare familion, dupa care: "uau, uau, uau ce brad", "miorl, miorl, miorl, a mai trecut un an si cine stie cate Craciunuri mai apucam", etc.). Cam prea mult teatru si conveniente :wink: - dar intotdeauna mai exista si momentul cand s-a terminat "show-ul" si ne putem retrage la un pahar de vin si sa vorbim pe indelete, iar atunci si sotul si cu mine simtim ca este... Craciun.
 

Edelweiss

Active Member
Copiii simt asa um ii inveti: daca ii inveti in spiritul religios, ca totul este din suflet si ca de fapt sarbatoarea nu este numai primire de cadou si convenienta, isi vor pastra pana la adanci batraneti puritatea sentimentului daca nu intervin necazuri majore in viata; daca ii inveti numai ca sunt zile libere si atunci e liber la imbuibat cu mancaruri alese...
 

Blitz

Active Member
Multumesc de sfat, Constantine, dar " copiii" (adica fiul meu si prietena lui, care imi este ca o fiica au 27, respectiv 26 de ani) sarbatoresc Craciunul la cabana noastra, pe Semenic :D . Si nepoti/nepoate inca nu sunt la "orizont" :wink:- ca atunci ar fi Craciun adevarat :D .

Deci tot la "uau, uau, uau" si "miorl, miorl, miorl" ramanem pana la ora "H", dar dupa aceea vom sarbatori ca cei trecuti de o anumita varsta :D
 

maxie

Member
Si pentru mine sarbatorile de iarna reprezinta cea mai frumoasa perioada din an.Imi amintesc cu placere de bradul ce nu a lipsit niciodata din casa mea (chiar daca uneori era din plastic) si de cadourile pe care le asteptam cu nerabdare in copilarie.O alta amintire draga mie este singura iarna in care am mers la colindat la tara,la bunicii mei.Am plecat multi copii,mari si mici si am colindat pe la multi oameni din sat,pana am inghetat.A fost superb:zapada,cantece,biciuri,clopote,clopotei,sanii,caini care ne latrau,nasuri inghetate si iar multi fulgi care cadeau neincetat din cer....In aceasta perioada incerc sa creez o atmosfera curata,cu colinde,cu mirosuri de bunatati traditionale,cu brad si cadouri,dar mai ales sa ne adunam toata familia la un loc,atati cat mai suntem.Imi doresc ca fetele mele sa adune amintiri frumoase despre Craciun si sa pastreze traditiile.
Ah,si mai imi plac sarbatorile,pentru ca dupa multa munca(curatenie,mancaruri,prajituri...) ,vine in sfarsit si o perioada mai lunga,de odihna ,in care ma simt ca in vacanta!!
 
Sus