Copaceii mei - formare coroana

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Buna , am zis sa nu adaug un copacel inca neformat pe topic asa ca vin aici cu istoria lor

Extras din sol acum 4-5 ani , chinuit in 200 gr sol , spalat radacini la suprafata , anul asta intra la "frizerie"

Dar cum , recunosc ca habar nu am de tunderea lui , imi plac in general formele de copacei la "reduceri" (adica replica unui pom din natura doar ca in forma redusa) , fie maturica sau cu sarpante definite. Nu prea ma atrage cascada.

O idee ceva pentru cineva in lipsa de inspiratie dar cu dorinta de a nu gresi.

Eventual care sa fie taiate , care legate.

















Candidatul numarul doi , un cais de vreo 2 ani. La el urmaresc sa fac o maturica pentru ca imi plac mult florile de cais care vor arata minunat pe un bonsai





Apoi un .....nu cunosc specia (poate Pinus Mugo), e o recolta de la un magazin , curbat si construit de vreo 2 ani.




Si la final un ulm , are vreo 3 ani la mine , formarile au avut probleme pentru ca anul trecut a prins de undeva ceva acarieni pe care i-am depistat tarziu si dupa ce am tratat a renuntat la unele ramurele istovite de povara intepaturilor.

Azi e la reformare , e si primul an cand frunzele sunt la dimensiunea dorita de mine desi recunosc ca ii dadeam precedent cu ceva mai mult N decat trebuia










Multumesc tuturor pentru orice parere.

Accept liniute rosii pe poze :visator: :rugaciune: :giggle:
 

sicora fabian

Active Member
Primul, la cat de mari sunt cresterile anuale, vei avea probleme cu el.
Caisul, daca vrei flori, lasa-l sa mai creasca si sigur iti va placea cum va arata.
Pinul . . . este pin? Dac-o maresc, devine neclara - are cate doua ace in teaca?
Ulmul, parca are un mugure la un centimetru de colet . . .
 

marq

Member
La primul daca vrei sa obtii oarece conicitate si sa-l pastrezi si mic cred ca va trebui sa-l reduci drastic pana la prima creanga mai grosuta, acuma nu stiu daca vrei sa-l pastrezi in acel unghi inclinat sau vrei sa-l indrepti si sa-l cateri pe un bolovan caci trebuie regandit. Spre varf are unghiul prea mare, pare prea brusca schimbarea de directie.
Al 2-lea nu stiu daca se mai preteaza la maturica daca ai inceput cu acel S fortat, seamana mai mult a cifra 4 cu unghiuri bruste, cred ca trebuie sa-l inclini putin spre dreapta sau sa incerci sa-l formezi S-ul mai de jos, adica sa-i mai faci inca o curbura, dar nu stiu cata elasticitate mai are.
Eu am vazut pinus mugo cu ace mult mai mari, nu cunosc.
Mie nu prea-mi plac S-urile astea, chiar daca e un laitmotiv folosit la toate speciile.
Ulmul arata bine in a 3-a poza, cea de sus, ca forma a trunchiului, deci zic eu ca trebuie inclinat pentru a-l echilibra nitel spre dreapta (poza 2). Partea superioara nu arata prea grozav cu acele ramuri foarte groase.

Cam atat de la un necunoscator.
Daca i-ai frizat baga ceva poze.
 

vali

Active Member
Moderator
Greu material...
Dac-ar fi ai mei, as porni cam de la zero cu toti. Cu exceptia podocarpusului (nu e pin mugo, e pinul budistilor).
Primul, nu-mi dau seama ce specie e, dar dupa cum pornesc ramurile si dupa scoarta, as tinde sa cred ca-i tot un prunus, ceva, desi pot sa gresesc. L-as taia de deasupra primei ramuri de jos si l-as lasa sa creasca in continuare.
Cu caisul, la forma pe care o are, e greu de spus ce va ajunge. Tu vrei o maturica, dar asta implica un trunchi perfect drept si apoi un punct din care sa porneasca toate ramurile. Cred c-ar trebui sa reconsideri si intre timp sa-l lasi sa creasca.
La podocarpus trebuie sa gasesti o modalitate de a aduce un pic de verde si in spatiul gol din dreapta.
Ulmul are un trunchi varza si as lua in considerare la modul cel mai serios un marcotaj. Cred ca e singura varianta...
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Da , din pacate cam asta e momentan.

Bun , la cais am executat miscarea , e vorba de un cais ca si al doilea doar ca mult mai batran


am taiat deasupra primului nod , am curatat rana si am aplicat mastic generator

La cel de-al doilea cais aveam ceva de genul in gand



o sa vad o idee cand imi vine inspiratia

E mult de munca dar timpul si rabdarea sunt primele scule ale un practicant de arta Bonsai

La copacelul budistilor , nu a vrut deloc sa ramifice in alte locuri , poate o sa incerc o altoire pe dreapta sa echilibrez coroana , cu smocurile din varf nu am ce face

Cat despre S , asa era moda in mintea mea acum cativa ani

Eh , si am ajuns la ulm , ce doresti sa spui prin marcotare ca eu inteleg cred altceva , mie personal mi se pare in plus crenguta de pe trunchi dar la corana superioara sunt blocat

mersi
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Oricum am si vreo 3 caisi care sunt de vreo 4 ani in sol si foarte grosi , poate scot unul din sol doar ca , coroana e cam sus , poate il tund sa formeze ceva ramuri bazale din care sa aleg
 

marq

Member
Ai zis ca ai copaci in sol grosi doar ca au coroana prea sus, marcotezi si gata problema. Dar banuiesc ca pomisorii tai sunt grosi doar la baza si de aia nu s-ar preta procedeul.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
deci , concluzie

1, decupat ramane sa vad ce va creste din el
2. merge nu merge imi voi exersa antrenamentul pe el , mai am destui caisi iesiti aiurea
3. incerc sa vad metoda de altoire a unei ramuri prin gaurire trunchi
4. sa inteleg ca ulmul e "defect de fabricatie"

mersi :cool:
 

vali

Active Member
Moderator
danero2004 a spus:
ce doresti sa spui prin marcotare ca eu inteleg cred altceva
Ma refeream la asa ceva Un marcotaj aerian pe zona orizontala a trunchiului: fie faci o inelare in zona galbena, inainte de ramurica aia daca vrei s-o pastrezi ca un viitor trunchi secundar al plantei nr 2, fie in zona rosie si atunci renunti la ramurica. La final as pastra planta 1 (trunchiul inferior pana la prima linie galbena) si planta 2 cu variantele:a) cu trunchi secundar, daca pastrezi ramura intermediara; b) trunchi singular pornind de la inelarea rosie in sus.
La momentul actual, problema acestui ulm nu e ca nu stii ce sa faci cu ramurile, ci ca nu ai un trunchi pe care sa construiesti. Ramurile le vei obtine ulterior, cu conditia sa ai pe ce. Deci, trebuie pornit de la zero: obtinerea unui trunchi credibil (sau, prin marcotaj, a doua trunchiuri).
Nu stiu daca ma fac inteles...
danero2004 a spus:
4. sa inteleg ca ulmul e "defect de fabricatie"
Exact. E vorba de acele "rebuturi" inerente ale cultivatorilor, care se vand cu atata succes pe la noi (si nu numai).
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Aha , capishi acum

imi place ideea de trunchi nr 1 , suna plauzibil , sa fertilizez mai intai sa stiu ca va lastari bine si nu doar ici colo ?

la nr 2 nu raman cu defectul de fabricatie de dinaintea operatiei ? cred ca trebui "defrisat" si el un pic pentru corectie


O sa pun daca am timp chiar maine niste spaghnum pentru marcotare. Se prinde repede ?

Si mersi mult de indrumare.
 

marq

Member
...la caisul redus de tine pana la prima ramura, mi se pare cam lunga ramura care pare principala acuma, oare n-ar trebui redusa la jumatate ca sa fortezi ramificare cat mai joasa?
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Eu inca sunt la scoala asa ca am facut ce a zis Vali , sa tai si sa las sa creasca , oricum va ramifica caci toti mugurii vor face crengute laterale :D
 

vali

Active Member
Moderator
danero2004 a spus:
la nr 2 nu raman cu defectul de fabricatie de dinaintea operatiei ? cred ca trebui "defrisat" si el un pic pentru corectie
Daca optezi pentru marcotare, trebuie avut in vedere ca pentru o inradacinare cat mai rapida si mai usoara, vei avea nevoie de toate frunzele posibile. Probabil ca multe dintre ramurile existente sunt anapoda pozitionate, dar corectii vei putea face dupa separarea marcotei.
danero2004 a spus:
Eu inca sunt la scoala asa ca am facut ce a zis Vali
Si Vali este inca la scoala... in plus, trebuie tinut cont ca eu am in fata doar o imagine dupa care ma ghidez cand incerc sa dau un sfat, tu ai planta 3d si al carei istoric il cunosti. Nu e obligatoriu ca ideea care-mi vine mie privind o imagine sa fie si optiunea cea mai adecvata.
Intotdeauna exista o sumedenie de posibilitati in a conduce/forma un copacel. Fiecare trebuie sa aleaga ce crede ca i se potriveste mai bine.
De obicei, cand dau un sfat, incerc sa iau in calcul si abilitatile celui caruia ma adresez, daca este realizabil din acest punct de vedere ceea ce-i propun.
 
Sus