construirea unei minicascade

mariaanna

New Member
Buna ziua!
Sunt noua pe forum, am dat de cateva ori search, dar nu am gasit ceea ce cautam eu. Decat despre iazuri.
Pe mine ma tot bate gandul, de cativa ani, de cand am incxeput constructia casei, sa creez un loc special pentru o minicascada, care sa se verse intr-o fantanita , destul de mica in diametru, sa zic cam 80 cm maxim, iar inaltimea cascadei tot cam asa, poate 1 m. Vreau sa o amplasez sub scari, in casa, exact in fata cum intru pe usa principala. Aveti ceva idei ?
Am gasit niste mesteri pietrari care mi-au construit gardul si s-ar baga cred si la asta.Pe urma as face si un iaz in gradina, tot cu cascada, cu ceva pestisori....Dar mai intai experimentez ..
Dar nu stiu prea bine detaliile tehnice...
Ma refer la pompa pentru a urca apa in varful cascadei, cat de mare trebuie sa fie?
Trebuie una speciala, sau am mai vazut pe aici variante cu pompa de la masina de spalat... :?:
Va rog, daca aveti idei...Va multumesc.
 

mariaanna

New Member
Multumesc de raspuns.
Chiar am vazut variante cu pompe de la masina de spalat....vorbe, dar nu stiu cat de bine se potrivesc si in practica.
Eu caut una mica , pentru o cascada care sa nu functioneze non stop. Cred ca nimeni nu isi doreste sa auda cascada noaptea....In plus am copii care ar baga mana in apa ...oare nu s-ar curenta?

Eu ma gandeam chiar sa nu folosesc nicio pompa, doar sa las robinetul deschis cateva minute, cat am nevoie....dar e prea mare risipa de apa.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
si de ce nu iei cea mai simpla minicascada de apartament si "furi" pompa de la ea si o pui unde vrei tu , asta daca vrei ceva simplu mai ales ca asa o chinezarie nu sare peste 50 lei
 

mariaanna

New Member
O sa iau in calcul si varianta asta, dar de regula lucrurile ieftine dureaza putin.... :?
Promit ca o sa va arat si voua ce minunatie voi realiza, chiar daca va mai dura un timp pana ce ma apuc de treaba.
 

sicora fabian

Active Member
Deci vrei un joc de apa, nu neaparat o cascada! :D
Pompele recomandate de Goodmans si Danero sunt speciale pentru apa, sunt izolate, trebuie doar atentie la legaturile electrice.
Te asteptam si pe Grup Moldova, suntem mai multi! :D
 

goodmans

Member
stai linistitia cu curentatul,eu am 3 pompe in iaz si n-am avut probleme niciodata,de nici un fel,sint special proiectate pt lucrul in apa.
Au consum redus si crede-ma ca nimic nu e mai relaxant si mai odihnitor decat susurul apei.Eu adorm imediat auzind apa,iar iarna cand sint nevoit sa opresc pompele de la iaz si nu se mai aude apa parca e altfel,imi lipseste ceva.
Bine...acum nu stiu cum s-ar auzi in interior,dar daca e bine proiectata cascada,se va auzi perfect.
 

Sparow

Member
Pentru cea din casa poti sa pui un intrerupator pe cablul de alimentare,sau chiar sa pui o priza programabila de la ce ora vrei sa porneasca si cand sa se opreasca.De curentat nu stiu sa fi patit cineva cevanumai sa nu umbli cu improvizatii.De obicei pompa vine cu vreo 5- 10 de cablu.Acolo unde e umezeala se folosesc prize rezistente la umezeala.
 

orlovszki

Member
Sparow a spus:
Pentru cea din casa poti sa pui un intrerupator pe cablul de alimentare,sau chiar sa pui o priza programabila de la ce ora vrei sa porneasca si cand sa se opreasca.De curentat nu stiu sa fi patit cineva cevanumai sa nu umbli cu improvizatii.De obicei pompa vine cu vreo 5- 10 de cablu.Acolo unde e umezeala se folosesc prize rezistente la umezeala.
Tot ce misca cu 220 in curte trebuie protejat cu siguranta cu diferential de 30mA. Este regula.
Chiar daca nu curenteaza acum, cablul se poate ciupi, taia sau retezat de bolovani, imbatrini in timp si crapa. Poate vine cainele si o roade. Deci cu curentul nu este de joaca. Eu am intalnit deja toate variantele mai sus amintite.
Iar cu pompa aleasa va recomand sa alegeti doar pompa potrivita. Este important de stiut ce debit este necesar, la ce diferenta de nivel, la ce distanta si pe ce conducta trece apa. Alfel ori debitul, ori presiunea nu este cea potrivita, ori conducta subtire. Majoritatea pompelor au pe ambalaj graficele de lucru, cu curba de debit/h. Folositi doar conducta cea mai mare recomandata pe traseul cat mai scurt. Si pe conducta apar, inevitabil, pierderi de presiune. Pe blogul meu personal am postat la un moment dat si asemenea grafice despre pompele pe care le folosesc eu.
 
Sus