Composting - Tehnici de prepararea Compostului de Gradina

victoria222

Active Member
Pana la urma am schimbat planul. M-am uitat mai bine si compostul care ramasese la fundul lazii (cel cu coji de seminte nedescompuse si cu larve de gandacei) este destul de mult incat sa merite sa-l infierbant doar pe el, ca tot se afla intr-un stadiu mult mai avansat de descompunere fata de cel din lada a doua. Asa ca ieri l-am amestecat bine bine cu o furca, si l-am afanat, apoi i-am adaugat vre-o 6 galeti cu apa, amestecand dupa fiecare, apoi am turnat o galeata cu apa in care am turnat 2l de bors si doua cuburi de drojdie diluate. Pasul urmator, am golit galeata pentru compost din bucatarie in care erau resturi vegetale proaspete, ca sa le dau bacteriilor un pic de papa de start, si am amestecat a... zecea oara totul.Am acoperit cu iarba si frunze uscate. Acum astept sa se incinga.Va tin la curent daca imi iese ceva din treaba asta.
 

Blitz

Active Member
Ai si tu un pic de rabdare :wink: ca sigur va fi ok :D

Eu in primul an de "compostare" luam pamant de la compostul "teoretic", il cerneam si puneam rezultatul la plante :rofl: :rofl: :rofl:

Si ele au rezistat :D
 

victoria222

Active Member
Eu am rabdare, dar vreau sa scap de viermii din compost pana se transforma in rinoceri si ma invadeaza :p De aceia vreau sa-l "incing" inca odata pana la iarna.
 

Blitz

Active Member
Nu ai vreun pescar in familie, intre prieteni, etc? :rofl: :rofl: :rofl:

Ramele din cate stiu eu ajuta la afanarea solului (dar tot scarboase sunt :evil: )
 

interval

Active Member
1. Am in gradina doi nuci. Frunzele lor sunt bune la compost? Daca m-a uit bine, pe sub ei nu prea creste mare lucru, deci s-ar parea ca nu.

2. Pentru a mai elimina din animalutele care foiesc prin compost, ma gandesc ca niste praf de var ar fi numai bun.
 

victoria222

Active Member
Frunzele de nuci nu sunt bune pentru ca putrezesc foarte incet, mai bine le aduni si le pui separat in pungi de gunoi, pe care le legi si le gauresti (ca sa poata intra apa in ele cand ploua)si le lasi undeva in gradina pentru mai mult timp, pana se descompun intr-un final.
 

interval

Active Member
victoria222 a spus:
Frunzele de nuci nu sunt bune pentru ca putrezesc foarte incet.
Recitind printre posturi si linkuri ajutatoare, am vazut ca printre materialele nerecomandate sunt cojile de nuca. Asta ma duce cu gandul ca si frunzele de nuc ar trebui evitate. Pe de alta parte si ce spui tu justifica in mare parte faptul ca sub nuci nu prea cresc alte plante. Daca frunzele putrezesc greu, ele formeaza un covor care impiedica dezvoltarea altor ierburi. Sunt o gramada de dichisuri in agricultura asta.
 

victoria222

Active Member
Am cautat pe net informatii despre frunzele de nuci dar si despre toxicitatea nucului in general, iar cea mai utila informatie am gasit-o aici:

http://counties.cce.cornell.edu/yates/mg4.25.01.htm

Se pare ca nucul contine o substanta toxica pentru alte plante (nu pentru toate), care se numeste in engleza "Juglone" si care actioneaza ca un inhibitor de crestere pentru plantele ce intra in contact mai ales cu radacina nucului ( in sol) dar si cu frunzele cazute sau cu ploaia care se scurge de pe coroana nucului. Asta ar fi un motiv pentru care sub nuci nu creste mare lucru, decat buruienile cu radacini de suprafata. Cu toate astea exista o lista de plante care vor rezista sub coroana nucului cu putin ajutor. O gasiti acolo.

Cat despre compostarea frunzelor de nuc, acestea se descompun in timp si substanta toxica dispare, insa din cauza duratei lungi necesare pentru a ajunge acolo, este mai indicat sa nu se adauge la lada de compost "generala", ci sa se composteze separat. Cojile de nuci la fel.
 

interval

Active Member
La parterul blocului meu este un magazin care aduce marfa in cutii de carton gofrat pe care le arunca. Cutiile n-au inscriptii sau parti vopsite. Mi-ar fi foarte usor sa iau cartoanele si sa le pun la compostat.

Or fi bune? Ar fi poate o problema cu adezivul folosit pentru a obtine straturile de carton. Eu cred ca da, binenteles maruntite, pentru a se descompune mai lesne. Ar putea sa suplineasca rumegusul?
 

victoria222

Active Member
Din cate stiu eu cartonul este bun pentru compost, atata timp cat se respecta proportia de carton la o anumita cantitate de resturi vegetale proaspete.
Dar cartonul il poti folosi cu succes pentru a crea paturi inaltate- "raised beds" sau "no dig gardens" - niste straturi inaltate care, odata create, nu se sapa niciodata datorita faptului ca pamantul nu se taseaza deloc (pentru asta straturile sunt fpoarte inguste cu multe carari intre ele, calcatul pe ele fiind total interzis. Cartonul se foloseste in ambele cazuri pe post de patura pe fundul stratului/patului pentru a impiedica buruienile sa se dezvolte de la adancime.
De asemenea, daca ai zone in gradina foarte imburuienite pe care nu intentionezi sa le folosesti in curand- le poti curata de buruieni cu ajutorul cartonului. Acesta trebuie rupt in bucati, udat, si asezat pe zona cu probleme ca o patura. Deasupra se acopera cu un strat mic de pamant curatat de buruieni( pentru a impiedica cartonul sa se usuce si sa fie luat de vant. Intr-un an buruienile de sub carton vor fi putrezit in pamant, impreuna cu cartonul, iar pamantul va putea fi lucrat si folosit.
 

interval

Active Member
victoria222 a spus:
cartonul il poti folosi cu succes pentru a crea paturi inaltate- "raised beds" sau "no dig gardens"
Interesanta idee, dar deocamdata depaseste nivelul meu de experienta in ale gradinaritului. Pe moment cred ca cel mai bine ar fi sa ma concentrez pe tinte mai comune. Poate voi ajunge si la "raised beds", dar toate la timpul lor.

Revenind la carton si compost, din faptul ca recomanzi cartonul intr-o anumita proportie, deduc ca el nu poate suplini rumegusul care ajuta la obtinerea humusului.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
interval a spus:
2. Pentru a mai elimina din animalutele care foiesc prin compost, ma gandesc ca niste praf de var ar fi numai bun.
Eu zic ca ar fi bine sa te documentezi putin, eu nu am facut inca compost si deci nici nu am aprofundat subiectul dar mi se pare ca ceva animalute prin compost sunt chiar benefice si necesare!!!
 

interval

Active Member
claude a spus:
Eu zic ca ar fi bine sa te documentezi putin, eu nu am facut inca compost si deci nici nu am aprofundat subiectul dar mi se pare ca ceva animalute prin compost sunt chiar benefice si necesare!!!
Eu ma refeream la momentul in care pui compostul gata fermentat in gradina. Riscul este ca impreuna cu pamantul fertilizant sa imbogatesti solul si cu viermi sau gandaci nedoriti. Deci, in compostul care se pune in gradina si din care au fost eliminate pe cat posibil ramele (ca mai trebuie si altadata), gandeam ca niste praf de var ar steriliza. Dar poate ca ma insel. Pe de alta parte am citit pe undeva ca nu este recomandabil sa se administreze in sol amendamente azotoase si calcaroase in acelasi timp, pentru ca s-ar neutraliza reciproc si ar scadea potentialul de fertilizare. Cum in majoritatea cazurilor compostul pare a fi azotos, conform acestui principiu (daca este adevarat) amestecul cu praf de var i-ar diminua din calitatile de fertilizare. Lucrurile par a fi cu dus-intors. Este vorba despre acel echilibru necesar in natura si pe care noi oamenii nu-l putem asigura cu puterea si priceperea noastra.
 

victoria222

Active Member
Insectele din compost sunt benefice. Nu e nevoie sa le omori cu nici un praf. Sunt aceleasi insecte care se gasesc in mod normal in sol, numai ca la compost, fiind mancare pentru ele din plin, se aduna mai multe si se inmultesc mai tare (in lada). Odata imprastiat compostul in gradina ele se vor duce in treaba lor :) Cred ca niste eventuale prafuri ar fi mai daunatoare pentru plante decat ramele si gandaceii din compost.

Cat despre intrebarea ta referitoare la carton, uite aici o lista cu dozele de carbon si azot (nitrogen) la diferite chestii care merg in compost. Cartonul (Cardboard) are aproximativ aceleasi proportii ca si rumegusul de lemn (wood chips) deci merge foarte bine drept inlocuitor al acestuia in lada de compost:
http://www.composting101.com/c-n-ratio.html

P.S. Urina este foarte bogata in azot si face minuni in compost.
 

interval

Active Member
victoria222 a spus:
Cat despre intrebarea ta referitoare la carton.
Ca intotdeauna, ai un raspuns la obiect. Si ai perfecta dreptate, raportul C:N in carton si rumegus este comparabil, cu mentiunea ca este favorabil cartonului
 

victoria222

Active Member
Floria, ingredientele pentru compostul facut in casa sunt: zat de cafea, frunze resturi vegetale, un ghiveci mic de pamant din gradina(viu, nu de la florarie) E interesanta metoda pentru aplicat iarna cand e frig si zapada mare, pentru cine are loc in casa desigur. Recipientul trebuie sa aiba numaidecat o gaura in capac, sau sa fie acoperit cu ceva textil (prosop, tricou vechi, etc..) pentru circulatia aerului.
 
Sus