Composting - Tehnici de prepararea Compostului de Gradina

irinabv

Active Member
Moderator
Pai stiam, dar uneori n-am avut rabdare sa le toc cu tocatorul manual, adica manutele mele :rofl: O sa mai scormonesc sa vad ce e la fund... in lada...
 

huni

Member
Pai da, asa fac si eu...asta ar fi varianta low-cost :rofl: . Crengile mai mari le ard si pun cenusa la compost ;-) ca nu ma pot convinge sa dau 7-800 lei pe o masina de aia.
 

ladybird

Member
Stiti cumva daca este vreun accelerator pentru compost?
Am gasit pe net la noi un singur produs.Nu stiu daca pot sa-i dau numele dar m-ar interesa daca e bun.
 

alfa

Active Member
Eu am cumparat un accelerator de la Brico, anul trecut. Ceva produs cehesc sau polonez. E o pulbere, se foloseste diluat in apa. Dar apoi am inteles de la Emundin ca nu e bine sa pui, asa ca nu l-am folosit. :?
 

ladybird

Member
Intreb pentru ca am resturi de la oi, der cu cu multe paie si deoarece acestea se transforma mai greu m-am gandit ca ar fi binevenit un astfel de accelerator. Decu nu pentru compostul obisnuit.Deci nu pentru compostul obisnuit am nevoie.
Ps poti sa-mi spui cum se numeste si cat a costat?
Eu Brico nu am prin zona dar caut....
Merci
 

Blitz

Active Member
Eu nu am lada pentru compost, dar am schimbat putin "tactica"- crengute si chestii mai greu "stricabile" le-am pus in zona cainilor in toamna, restul la locul de compost din spatele garajului. Apoi am carat pamant peste ambele.

Acum vreo doua saptamani am adunat tot ce se putea arde din sectorul "crengute" si le-am ars (cu fumul aferent, ca erau umede :wink: ), iar cenusa am dus-o la compostul "normal". Si acela este divizat, o parte "in facere", o parte cat de cat utilizabila. Este adevarat, la mine productia cea mai mare de "gunoi" o au cainii :rofl: :rofl: :rofl: . Dar acopar periodic fecalele cu pamant si le las la "stricat".

Si am citit undeva ca un accelerator foarte bun ar fi ... drojdia dizolvata in apa si turnata peste compost. Am turnat o galeata de "solutie cu drojdie" toamna peste, si apoi am mai pus niste pamant. Nu pot sa-mi dau seama daca a avut un efect spectaculor, dar am avut in primavara de unde sa iau pamant pentru seminte (in amestec cu nisip si pamant de flori luat din comert).
 

pupu

Member
mama4you a spus:
in oferta de la Obi...am vazut compostor de 300 L.....ia uitati-va si voi e bun? ma bate gandul sa iau unul! 100 roni

http://www.obi.ro/ro/offers/promotion/index.html

iar acceleratorul este 20 roni
depinde foarte mult de ce iti doresti ..... o "cutiuta" de 300L pt o gradina mare este total neincapatoare

daca o compari cu



care are peste 1080L (avand dimensiunile de 1,2x1,2x1m) si care mie mi se pare buna doar in primul an, ca dupa aceea iti mai trebuie una pt anul 2

este adevarat ca si pretul difera, asta mare e pe la 120 E, dar e pe viata.
 

Blitz

Active Member
mama4you, daca te gandesti ca 300l sunt practic 10 galeti- nu cred ca e o "fericire". Daca sotul tau tot se pricepe la tamplarie, nu cred ca e greu sa-ti faca o lada "adevarata" pentru compost. In topic-ul de fata SIGUR gasesti idei :D :D :D
 

valentyna

Member
vreau si eu!!!!si lada si compost...la cate resturi adun de prin gradina e pacat sa nu am lazi.eu pana acu le puneam in saci menajeri si le duceam la gunoi.o sa-mi caut si un tocator. :wink: gradina mea are nevoie de mult compost caci pana acu 2 ani n-a fost ingrijita :(
 

victoria222

Active Member
Acum un an, cand ne-am mutat la tara,prima mea grija a fost sa facem doua lazi mari si late pentru compost. Le-am facut din scandurile vechi folosite la betonari (reciclare maxima :rofl: ) si au aproximativ 1,5m patrati fiecare. Apoi am inceput sa le umplem.Am inceput cu prima lada. Am turnat in ea ingrediente "green": resturi vegetale din bucatarie, zat de cafea, infuzii de la ceaiuri, coji de oua, fructe stricate de sub pomi...si ingrediente "brown": servetele de hartie, cenusa de lemn, frunze uscate, resturi vegetale de la gradinarit, iarba uscata. Asadar, tot ce trebuie. Din pacate, lada era prea mare pentru cate resturi producea gospodaria noastra si s-a umplut abia acuma, peste un an. Fiind prea mare, este de-a dreptul dificil de aerat si intors compostul din interiorul ei, asa ca am lasat-o in voia soartei, sa se descompuna mai incet. Acum o luna am hotarat sa mutam tot compostul din prima lada in cea de-a doua care statea goala, si... surpriza! La Fund era pamant negru, ca cel de la florarie, insa nu il pot folosi deoarece:
1. E plin de coji de seminte de floarea soarelui nedescompuse
2. E plin de niste viermi grasi, un fel de larve ale gandacului rinocer, in engleza ii spune "Beetle bug"

Prin urmare am acum o lada de compost in care la fund sunt resturi proaspete, nedescompuse, iar deasupra compost semidescompus. Din cauza secetei, a lipsei mele de atentie de a turna apa constant si datorita aerarii insuficiente, compostul nu a avut suficienta umezeala si oxigen pentru a se infierbanta si asta a favorizat probabil aparitia larvelor de gandaci, dar a si incetinit foarte tare procesul de descompunere.
Acum vreau sa il ajut sa "arda" mai repede. Am citit la inceputul topicului o solutie facuta din 2l de bors si 2 cuburi de drojdie care grabeste procesul de descompunere. O sa o aplic, impreuna cu udarea si oxigenarea constanta si va voi tine la curent cu evolutia compostului meu. Pana una alta, aveti doua sfaturi de la mine:
1. pastrati umezeala compostului cu orice pret si 2. faceti-va rost de lazi mai mici pentru a putea manevra si aerisi mai usor continutul lor.
 

huni

Member
victoria222 a spus:
Acum un an, cand ne-am mutat la tara,prima mea grija a fost sa facem doua lazi mari si late pentru compost.
Victoria, daca tot aveti doua lazi de ce nu le folositi alternativ, astfel incat resturile sa aiba timp de doi ani sa se descompune?
Eu folosesc aceasta tehnica si iti zic ca in doi ani o lada de aprox. 1 m3 umpluta full-full se descompune aproape in totalitate, fara udare si aerisire si arata cam asa.
 

victoria222

Active Member
Iti multumesc de sfat Huni. Foarte fain blogul tau :clap: Pana la urma cred ca chiar sa vreau si nu pot face altfel decat sa astept doi ani. Si cum lada asta e plina ochi, nu ma mai ating de ea, si o incep pe cealalta. Vreau totusi sa ii dau un imbold ca sa se mai infierbante odata pana la iarna (o sa incerc cu bors, drojdie, apa si cateva afanari repetate) cine stie, poate la primavara deja o sa am cu ce ingrasa pamantul :D
 

alfa

Active Member
Victoria, dar cat de inalta e lada? Am inteles ca are suprafata de 1.5mp , dar cubajul?
 

huni

Member
Mersi Victoria! Sa te grabesti atunci, sa fie gata compostul pana ce vine frigul, ca daca vom avea o iarna asa de dura precum se prevesteste, ma indoiesc ca se va mai misca ceva in lazile noastre de compost pe timpul iernii :D. Spor!
 

Blitz

Active Member
Foarte fain blog ai, huni! Si ideea cu doua compostoare este foarte buna.

Eu nu am nici unul, dar folosesc o bucata mai "ascunsa" din spatele garajului si am constatat ca merge foarte bine sa ingrop alternativ componentele. Am incercat cu drojdie si asta primavara si intr-adevar merge mai repede.

Da inca o data- solutia propusa de tine mi se pare cea mai rezonabila :D
 
Sus