Composting - Tehnici de prepararea Compostului de Gradina

huni

Member
Ai dreptate, cunosc si eu documentul mentionat de tine, eu personal as pune si cenusa in compost. Cum au mai zis si altii, si eu cand ard lemne sau deseuri in gradina tot timpul presar cenusa ce ramane pe pamantul sapat, deci nu vad de ce nu ar merge in compost. Singura problema este ca poate afecta ph-ul solului, de aceea trebuie folosit moderat, dar nu cred ca 3-4 galeti de cenusa, cat are mihaizzr fac vreo diferenta, uite inca un articol: http://extension.oregonstate.edu/news/s ... Type=garde
 

huni

Member
alfa a spus:
Eu am citit aici : http://eea.ngo.ro/materiale/Compostul_finalA4.pdf si cenusa de lemn intra in categoria "neacceptate pentru compost", acum care o fi adevarul? :nu stiu:
No...am trimis un mail la autorii documentului respectiv, si mi-au raspuns ca au exclus cenusa de lemn si carbune din lista materialelor acceptate pentru ca "poate contine substante toxice rezultate in urma arderii[...](impuritati, vopsele)", dar daca nu este cazul poate fi folosit pentru compost.
 

irinabv

Active Member
Moderator
Multumim Huni :D Lemnele pe care le bagam in centrala sunt "curate". Eu am pastrat o movilita de cenusa de asta iarna care acum s-a facut pamant, si l-am amestecat cu pamantul din gradina.
 

mihaizzr

New Member
Vazand ca expertii lipsesc , le luam noi locul....Asa voi face : o sa pun in lada de compost frunze , vreji , buruieni uscate , iarba uscata, rumegus , scoarta de plop si cateva galeti de cenusa .
Si datorita ideii si practicii voastre o sa presar si prin gradina cenusa pe care o voi produce arzand lemne toata iarna si m-am gandit sa pun si la baza pomilor din livada ca sa intre bine in pamant in iarna asta si la primavara sa o amestec cu pamantul prin sapare.
Voi ce parere aveti ? Sa presar cam un sfert de galeata la fiecare pom? Merge sau ii nenorocesc?
 

elenafles

Active Member
Cenusa de lemn contine potasiu si a fost primul ingrasamant folosit de om pana la descoperirea sarurilor de potasiu.Deci poate fi folosita cu succes in gradina.Eu o imprastiu iarna prin gradina de legume si flori. :D
 

anasstasia

Active Member
Mihai cred ca poti incepe treptat, sa vezi cum primesc pomii tai noul tratament. Daca totul merge bine, poti sa mai adaugi pe viitor. Insa am citit ca cenusa poate schimba si pH-ul, asa ca o moderatie in toate se impune.
 

aleynad

Active Member
Moderator
Mihai, are dreptate Anasstasia, pune cu moderatie, orice lucru bun in exces devine daunator
 

anasstasia

Active Member
Sarbatori feriicite si tie! Insa sper sa nu ne parasesti. Posteaza si la alte topicuri, sigur vei gasi ceva interesant pe aici.
 

victoria222

Active Member
Avem si noi o lada de compost in gradina, de 1m/1m, si am vazut ca s-a umplut de tot. Intr-o zi cu soare am scormonit cu furca prin ea si am vazut cum arata materialul descompus. Se vad si cojile de legume inca neputrezite dar se vede si un fel de pamant fin. Am insa o nedumerire- culoarea. Arata ca nisipul ud, nicidecum negru asa cum am citit aici ca trebuie sa fie. Noi am pus si cenusa de lemne,destul de multa, sa fie asta cauza? Si de asemenea mi-am dat seama ca am pus foarte multe coji de seminte ( de cand ne-am lasat de fumat ne-am pus pe mancat seminte la greu :oops: ) si ca acele seminte erau sarate. Credeti ca am compromis compostul cu cenusa si coji sarate? Pe langa asta contine o gramada de legume frunze, ceai si plante din ceai, si tot ce e bun de compostat.
 

Floria

Active Member
Lada mea pentru compost este deja neincapatoare desi are 1,5 m/1m/0.7m. Am tot pus anul trecut in ea toate plantele smulse din gradina si deja mai jos toate sunt descompuse.
 

huni

Member
De obicei asa se intampla pentru ca inca nu s-a putrezit ce s-a pus acolo anul trecut. Eu din cauza asta am doua lazi de compost, dar in cursul anului pun frunzele, iarba etc etc doar intr-una dintre ele, ca in cealalta sa se descompuna pana toamna tot ce am pus in ea anul trecut. Acest sistem functioneaza chiar bine!
 

Floria

Active Member
Tu stropesti si cu apa din cand in cand sau il lasi asa ? Eu nu am reusit sa umblu deloc in lada pana acum , desi se spune ca trebuie amestecat lunar.
 

huni

Member
Nu stropesc cu apa, insa am pus lazile in semiumbra. Nu cred ca trebuie amestecat lunar...se descompune oricum. Probabil daca se amsteca, atunci merge mai repede, dar daca ai 2 lazi nu-i nicio graba :). Acuma ma pregatesc ca in zilele urmatoare sa amestec materialul din anul trecut, dar e prima si singura data.
 

irinabv

Active Member
Moderator
La mine nu prea s-a facut nimic. De fapt s-a facut cam tare, ca nu pot sa-l amestec :( Au ramas multe resturi mari, nedescompuse. Poate trebuia sa am rebdare sa le tai mici. O sa desfac o latura sa vad ce e dedesupt.
 

huni

Member
victoria222 a spus:
Credeti ca am compromis compostul cu cenusa si coji sarate? Pe langa asta contine o gramada de legume frunze, ceai si plante din ceai, si tot ce e bun de compostat.
Nu cred ca ai compromis compostul. De culoare nu-ti fa griji, ca nu conteaza, important este ca ai ingrasamant natural, bogat in nutrienti...legumele sau copacii nu au preferinte in privinta culorii :D.
 

huni

Member
Irina, numai straturile superioara arata asa, eu tocmai de aceea amestec o data, mai bine zis scot tot si pun inapoi invers, ca ce a fost sus sa ajunga jos, aproape de pamant. Cand zici resturi mari la ce te referi?
 

huni

Member
De aia te intreb daca sunt lemnoase sau nu...ceapa e ok, dar crengile se descompun mai greu. Daca pui mult lemn crengi etc trebuie maruntite...exista masina speciala, tocator de lemne sau moara de resturi vegetale se numeste cred...
 
Sus