Composting - Tehnici de prepararea Compostului de Gradina

emundin

Member
Desi locuiesc in Bucuresti ma enerveaza sa vad fum de la atatea resturi din gradina.

De la Mic la Mare haideti sa ne adunam si sa ne gandim ca orice coaja de leguma, frunza moarta sau fir de iarba genereaza pamant in timp.

Adaugati aici tipuri de compost si tehnici pe care le folositi.
Tineti in minte ca trebuie sa mentineti cele 5 pozitii importante

marimea compostului
straturiel
ce intra in compost
cat timp se uda
in cat timp este generat pamantul proaspat :p


O sa incep eu cu niste tehnici numai sa nu ma ia somnul pe tastatura :p
 

emundin

Member
Compost 1 - Compostul de balcon

Compostul 1 cel de balcon este cel ce poate fi folosit chiar si in apartament daca aveti un balcon.

Aveti nevoie de urmatoarele:
1 Lada de compost ce poate fi cumparata ori de la Hornbach are culoare neagra este livrat cu capac si costa 60 ron.
2 o folie mai groasa peste care se pune lada, folia are rol protejarea betonului de patare avand in vedere ca aceea cutie este fara fund :rofl:
3 Legume , fructe si frunze.
4. trebuie sa asigurati ventilarea aerului si intoarcerea compostului.

Ce intra in compostul de balcon?

Intra numai legume, fructe , frunze verzi sau uscate.
Nu exista metoda de straturi avan in vedere ca se degradeaza repede.
Cand compostul a ajuns da aiba 10 cm inaltime se adauga 500 ml de apa cu ingrasamant floral o data la 10 zile. Cand ajunge la 50 cm se va adauga numai 100 ml la 7 zile fara ingrasamat floral. el se adauga numai o data.
Daca compostul incepe sa miroasa inseamna ca puneti prea multe coji de cartofi. renunati pana dispare mirosul

Cand se invarte pamantul nou va ramane jos de unde poate fi scos si uzat cu usurinta pentru trandafiri, cate 3-4 linguri / luna pt orhidee daca consumul de citrice este mare.

Beneficiile sunt atat de multe dar cea mai mare multumire este ca va creati singuri pamantul pentru cele nevoie florilor dumneavoastra.. nu se compara cu turba sau pamantul de flori din comert. Ceea ce este de calitate dureaza:p insa veti fii mandrii ca participati la regenerarea ecologica :p


iata si cum arata :
<a><img src="http://inlinethumb03.webshots.com/41154/2696414690104780198S500x500Q85.jpg" alt="14756"></a>
 

emundin

Member
Compost pentru gradini pana in 1000m2

Daca aveti o gradina mai mare si de complexitate medie adica aveti si gazon atunci trebuie sa optati pentru un compost semiprofesional.

Aveti nevoie de doua sisteme compost din lemn ce se gasesc la Hornbarch unul are pretul de 36 de Ron (altul la 50 insa nu este mare diferenta). Acest sistem este compus din barne de lemn ce se imbina formand un cub.
De ce doua sisteme compost si nu unul?
Pentru ca unul i-l veti folosi pentru iarba si frunze iar cel de-al doilea buruieni, parti din arbusti rumegus si resturi biodegradabile.

Cele doua composturi trebuiesc asezate unul langa altul pentru a mentine caldura. O data instalate urmeaza procesul de umplere.

In compostul No. 1 Intra iarba si frunzele. Compostul de amaesteca cu o furca pentru a combina iarba cu frunzele. Atunci cand copostul este plin se uda din abundenta cu apa aprox. 50l apa. Acest lucru se face numai la prima umplere.
De ce asa de multa apa ?
Se pune multa apa pentru a ajuta compostul sa accelereze procesul de biodegradare.
Dupa 15 zile o sa aveti o surpriza! Compostul va avea in centru 70-80 de grade. Asta inseamna ca in timp de 10 zile nu va fi udat nici macar cu un strop de apa pentru a nu deranja procesul de ardere a clorfilei.
Am citit tot in acest topic ca cineva acoperea compostul cu o folie. Acest lucuru este interzis in sistemele compost deoarece circulatia aerului va fi blocata si procesul va fi de durata lunga.

Dupa ce scade temperatura est timpul sa intoarceti compostul si sa puneti iarasi apa dar de data asta cate 10l in fiecare saptamana.

Compostul din iarba si frunze are un usor miros intepator in perioada de ardere insa cu timpul nu va mai mirosi In aproximativ 6-7 luni veti avea pamant proaspat.

La ce pot folosi acest pamant ?

Poate fi folosit pentru a regenera patul de pamant pentru bujori, crizanteme, pentru a pune rasaduri pentru a planta bulbi si in special primavara pentru patul de pamant din jurul arborilor fructiferi in strat de 10 cm, fara a fi udat initial.

Compost No. 2 Se foloseste aceasi metoda ca in compostul No. 1 insa in acesta intra buruienile (nu papadie) , ramurele de la copaci taiate nu mai mari de 5 cm si sa nu fie foarte groase, rumegus (in cazul in care nu aveti rumegus puteti pune cartoanele de la oua) si resturile biodegradabile din bucatarie. In acest compost intra tot ce este organic inclusiv cafea, ceai, coji de oua, pene, par etc.

Compostul nu va mirosi deloc insa procesul dureaza un an pana se genereaza panantul proapat.

La ce se poate folosi?
Este ideal pentru trandafiri! Se adauga primavara si toamna 5 cm de compost in patura noua peste pamantul vechi. Se regenereaza in 5 zile si veti observa cat de puternici devin trandafirii.


Ce nu poate fi pus in compost:
Nu poate fi puse frunzele sau florile de la trandafiri , papadie, pir, frunze bolnave sau orice prezinta semne de boala bacteriene.


Bafta si spor la Compostat[/b]
 

emundin

Member
poze compost

Iata niste poze cu complexul meu de compost

1 Compost relativ nou de legume si resturi din casa
<a><img src="http://thumb18.webshots.net/t/74/74/2/64/30/2521264300104780198SygMOL_th.jpg" alt="Imag000"></a>
2 Compost vechi de 4 luni in alte 2 luni este pamant
<a><img src="http://thumb18.webshots.net/t/52/752/5/38/26/2225538260104780198eUGXfF_th.jpg" alt="Imag003"></a>
3 Complex de compost eu am 9 dar la primavara trebuie sa mai am cateva P
<a><img src="http://inlinethumb54.webshots.com/44469/2585532690104780198S600x600Q85.jpg" alt="Imag007"></a>
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
Defne a spus:
eu deja folosesc metoda asta,si te sprijin daca vrei sa mediatizam aceasta tema,trebuie sa stie cat mai multa lume aceste amanunte
mihail a spus:
Emundin
Buna,iti multumesc pt. informatii.Te rog raspunde-mi la citeva intrebari:
-daca nu am posibilitatea de a cumpara cele doua cuburi,spune-mi te rog cam care sint dimensiunile lor.Nu este magazinul ala la Iasi.
-Nu se fac straturi alternative,sucesive de "material" pamint ?
-te rog exemplifica citeva "sortimente"de deseuri biodegradabile .
Acum in asteptarea raspunsului tau,nu-mi ramine decit sa-ti multumesc. :D
emundin a spus:
mihail a spus:
Emundin
Buna,iti multumesc pt. informatii.Te rog raspunde-mi la citeva intrebari:
-daca nu am posibilitatea de a cumpara cele doua cuburi,spune-mi te rog cam care sint dimensiunile lor.Nu este magazinul ala la Iasi.
-Nu se fac straturi alternative,sucesive de "material" pamint ?
-te rog exemplifica citeva "sortimente"de deseuri biodegradabile .
Acum in asteptarea raspunsului tau,nu-mi ramine decit sa-ti multumesc. :D
Buna Mihail imi pare bine ca ti-am starnit interesul insa te rog sa astepti pana scriu toate tehnicile sunt peste 20 :p si vei vedea si tehnnica simpla :p
da ca sa-ti raspuns in mare trebuie sa fie un metru patrat pentru a fii eficient la 3-4 m patrati astepti pana la 2 ani sa se degradeze. in rest urmeaza topicul si vei vedea toate informatiile de care ai nevoie
mercy
 
A

Anonymous

Guest
Ok-ei astept,multumesc mult.
Miine imi fac loc in gradina,am multe intrebari,iar scindura(niste resturi)este pregatita.Cutiile nu vor iesi atit de frumos,dar nu cred ca mai conteaza.
Astept cu interes informatiile tale.
 

emundin

Member
Compostiera

Pentru cei care nu au acces la o compostiera pe care care sa o cumpere din magazine specializate iata cum se poate face :

Ea se construieste cu ajutorul a patru pari de lemn de castan preferabil, cu lungimea de un metru (sectiune 50 x 50 mm) care va servi drept picioare. Parii vor fi leegati prin scanduri de castan de 100 x 20 mm, asezati la o distanta de 15 cm astfel incat materialul din interior sa dispuna de lumina si aer suficient. Compostiera se aseaza in coltul gradinii una landa alta pentru mentinerea caldurii.
 

emundin

Member
Ustensile necesare

Avand in vedere ca unele ramuri de ka copcaci ssunt prea mari sau groase aici intervine o mica problema dar si un mare avantaj.

In gradina se foloseste cu succes rumegusul ca pat pentru flori sau arbori, bulbi sau orice a fost plantat puiet pentru a fi ferit de inghet in timpul iernii.

Pentru a obtine rumegus exista Tocatorul. Garndena si Bosch.
Tocatorul este un aparat electric sau pe baza de benzina capabil sa toace foarte fin tot ce va ajunge in sacul lor de colectare. Se introduc ramuri, frunze si ierburi mari de unde se obtine un produs bine macinat gata de a fi transformat in ingrasamant.

Nu uitati ca din amestec de rumegus 50%, frunze 35% si ierburi 15% se obtine cel mai bun Humus.

Toaman este bine sa aveti o compostiera goala pentru a fi umpluta cu aceste ingrediente pe care la primavara le veti putea folosi cu bucurie.

Iarna compostul nu este mort este decat procesarea mai lenta. Inghetul favorizeaza distrugerea semintelor si in plus pamantul deja existent este sterilizat.


Pentru cei care nu au nevoie de tocator pentru ca nu au arbori fructiferi sau ramuri de tocat, exista trimmer-ul un aparta foarte conscut ce este dotat cu o bobina de nailon. El este pentru gazon, dar un mic truc ce-l folosesc deste sa pun frunzele ce le-am colecta intr-un cos mai mare si sa toc frunzele cu trimerul.

Pana la urma ceea ce conteaza este ca in compost sa ajunga tot ce se poate in mici parti pentru a favoriza fermentatia.
 

emundin

Member
Borsul - Minunea Compostului.

Toata lumea care produce humus sau turba adauga in compost niste substante de accentuare a biodegradarii. Sectretul "bunicii" este Borsul.

Borsul actioneaza ca un agent de fermentare in compostul dvs. ceea ce aveti nevoie este de 2l de bors si 2 pachetele de drojdie de bere.
Se amesteca borsul cu drojdia pentru a face concentrat borsul si se adauga uniform in compost. Minunea se va produce:p Copostul arde de 2 ori mai repede continutul.
 

emundin

Member
Cultura Ramelor.

Ramele sunt foarte importante pentru compost. Ele ajuta foarte mult la bio degradare.

Iata un sfat uitil cum sa adunati rame fara nici un efort!

Se ia un vas mai mare care se pune pe pamant cu fundul in sus. Dupa doua zile faceti un ameste din apa 500ml si drojdie de bere. puneti amestecul sub vas... pamatul va absorbi imediat drojdia si in fiecare zi adunati ramele ce vor fi la suprafata si puneti-le in compost direct.
In cazul in care nu vedeti ramele la suprafata pamantului sapati 3 cm pana dati de ele. Daca nici asa nu gasiti atunci aveti cartite :p
 
emundin a spus:
Borsul - Minunea Compostului.

Toata lumea care produce humus sau turba adauga in compost niste substante de accentuare a biodegradarii. Sectretul "bunicii" este Borsul.

Borsul actioneaza ca un agent de fermentare in compostul dvs. ceea ce aveti nevoie este de 2l de bors si 2 pachetele de drojdie de bere.
Se amesteca borsul cu drojdia pentru a face concentrat borsul si se adauga uniform in compost. Minunea se va produce:p Copostul arde de 2 ori mai repede continutul.
nu cumva, sa turnati amestecul , in latrine (W.C. la tara ) , ca va umpleti curtea, de compost biodegradabil in cateva minute si numai scapati de miros decat prin decopertare si inlocuire cu pamant , nisip , pietris proaspat !!!!!
 
A

Anonymous

Guest
Emundin,
te rog iarta-ma ca revin cu acelasi iar:
-la compost se fac straturi suuccesiva de "material" si pamint ?
-lada trebuie sa aiba si fund ?
-care este gramajul pachetelor de drojdie ?
Multumesc.
 

mihai63

Member
emundin,ai spus ca se folosesc scanduri de castan la constructia unei compostiere,mie mi-au ramas de constructia casei scanduri de brad,cred ca le pot folosi,nu?
 

emundin

Member
mihail-the ex a spus:
Emundin,
te rog iarta-ma ca revin cu acelasi iar:
-la compost se fac straturi suuccesiva de "material" si pamint ?
-lada trebuie sa aiba si fund ?
-care este gramajul pachetelor de drojdie ?
Multumesc.
Nu trebuie neaparat sa faci straturi succesive este mai bine daca le amesteci asa tot ce este materie verde uscata si bruna se descompune mai repede.
lana nu trebuie sa aiba fund. Este pusa direct pe pamant
25 de grame de drojdie este deajuns pentru un compost de 1 m cub
 

emundin

Member
mihai63 a spus:
emundin,ai spus ca se folosesc scanduri de castan la constructia unei compostiere,mie mi-au ramas de constructia casei scanduri de brad,cred ca le pot folosi,nu?
Daca folosesti orice alt material poentru a construi compostiera trebuie sa ai in calcul ca din 4 in 4 luni trebuie sa intorci compostiera cu fundul in sus. asa eviti distrugerea lemnului din cauza umezelii adunate de la apa pe care o vei pune in compost.

voi adauga si compostiera din pari de metal si cu sarma de gard. este mai simpla dar iti da mult de cap intorsul compostului
 
Sus