Composting - Tehnici de prepararea Compostului de Gradina

alfa

Active Member
aha, am inteles. Asta nu am stiut.

O sa-l folosesc atunci numai pentru iarba pe care o vom cosi data viitoare. La munte creste iarba extrem de repde, mai ales acum la inceputul verii. La cantitatile de iarba care ne ies, in curand vom avea atat compost, de o sa fertilizam toata curtea cu el. Abia astept :)
 

Mali_

Member
Cu toate ca am curtea mare, mi-am cumparat si eu o lada de compost de plastic de la Hornbach, de-aia denumita de Emudin de apartament. Dar am zis sa incep asa si daca o iesi ceva sa continui cu un recipient mai mare. am si eu o intrebare: instructiunile sunt ca si cand umpli lada dintr-o data si o uzi. Dar eu umplu treptat lada. Cand o ud?
 
A

Anonymous

Guest
[io torn peste resturi ,cenusha de la soba de lemne
si nu miroase si e ditamai gramada
e drept ca cocoanele pisici au un spor la vanat de mama mama
 

padrian

Member
constantin.c a spus:
emundin a spus:
Borsul - Minunea Compostului.

Toata lumea care produce humus sau turba adauga in compost niste substante de accentuare a biodegradarii. Sectretul "bunicii" este Borsul.

Borsul actioneaza ca un agent de fermentare in compostul dvs. ceea ce aveti nevoie este de 2l de bors si 2 pachetele de drojdie de bere.
Se amesteca borsul cu drojdia pentru a face concentrat borsul si se adauga uniform in compost. Minunea se va produce:p Copostul arde de 2 ori mai repede continutul.
nu cumva, sa turnati amestecul , in latrine (W.C. la tara ) , ca va umpleti curtea, de compost biodegradabil in cateva minute si numai scapati de miros decat prin decopertare si inlocuire cu pamant , nisip , pietris proaspat !!!!!
E o idee !!! :)

Putem sa experimentam la un vecin :evil:
 

alfa

Active Member
Acum o luna am umplut groapa noastra cu iarba cosita de pe toata suprafata gradinii. Acum e deja topita toata, dar a ramas asa de putin, ca deja ne-am intrebat daca nu cumva cineva ar fi dat iama in compostul nostru :rofl: . Dar nu , pur si simplu cu ploile din saptamanile trecute a putrezit. Inca nu e gata, caci buruienile alea de un metru :x nu s-au descompus inca de tot. (Cred ca o sa-mi cumpar pana la urma si un tocator). Si e in continuare foarte foarte umed. Dar am reusit sa scot din fundul gramezii vreo 5 furci de compost pentru un strat nou amenajat :twisted:. Iarba de weekendul acesta ( caci iar am tuns-o) am aruncat-o peste.
 

aleynad

Active Member
Moderator
daca nu aveti in gradina un loc pt compost inseamna ca nu va numiti gradinari !!!
e de mii de ori mai bun decat ingrasamantul si pamantul pe care le luati de la florarie!
eu prima oara am amenajat 2 containere de compost, apoi m-am apucat sa amenajez gradina :)
O vecina m-a intrebat daca am de gand sa cresc pui in ele, ca din drum semanau cu niste cotete cu aerisiri :rofl:
 

Xplod

New Member
Salut, o sa imi creez si eu niste ladite si am sa fac si eu compost din iarba si frunze. Care sunt dimensiunile recomandate ale laditei? Si daca poate cineva pune o poza ca idee, ca sa stiu cum o construiesc. :)
 

aleynad

Active Member
Moderator
eu compostul il consider un produs ecologic
daca folosesti resturi vegetale si lasi pe mama natura sa se ocupe de ele, sa le trasforme in "aurul negru" ... atunci vei avea un ingrasamant natural ecologic 100%
eu zic ca nu-i nevoie sa-i pui produse de accelerare, astfel nu vei mai avea un compost natural
la fel de bine ai putea amesteca ingrasaminte chimice cu pamant :( daca nu tii sa ai ceva natural
 

aleynad

Active Member
Moderator
Xplod a spus:
Salut, o sa imi creez si eu niste ladite si am sa fac si eu compost din iarba si frunze. Care sunt dimensiunile recomandate ale laditei? Si daca poate cineva pune o poza ca idee, ca sa stiu cum o construiesc. :)
eu le-am facut din paleti de lemn, nu am o poza cu el, dar e cam asa http://www.giftbasketsfrommichigan.com/ ... inOpen.jpg
nu exista dimensiuni standard, depinde cat de mare e gradina ta, in functie de asta vei avea si materie prima pentru compost
se recomanda 2 , in timp ce una se umple si se lasa la fermentat, e disponibila cealalta
laditele de compost nu se construiesc etans, ci cu aerisiri pentru a permite circulatia aerului , se recomanda amestecarea din cand in cand cu o furca a materialului de compost si adaugarea de apa pe perioade de seceta
la compost se pot pune: frunze uscate, ziare, hartii, resturi vegetale, ramurele tocate, coji de oua
nu se accepta materiale care nu sunt biodegradabile (pungi de plastic, folii etc) precum nici resturi de mancare, oase pentru ca atrag sobolanii si miros urat
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Pentru cei mai noi veniti recomand citirea primelor pagini de la acest topic.
 

irinabv

Active Member
Moderator
M-ati convins si pe mine sa-mi fac compost, mai ales ca am curatat curtea ieri si am adunat o gramada de iarba uscata. O intrebare am, dar sa nu radeti de mine, pufuleti pot sa pun? :) Ca am multe pungi de pufuleti pe care nu-i mai mananc. Sunt din malai, apa si sare.
 

alfa

Active Member
Poti sa pui linistita zic eu. La cantitatea de sare din pufulet, nu se intampla nimic. Sare este si in pamant. Apropo, sa stiti ca daca aveti faina, orez, gris expirat, merg si astea la compost.
Sa aveti 2 galeti de gunoi, sau daca nu o punga intotdeauna la indemana. Coji de cartofi, ceapa, castraveti, cotor de varza, mere, coji de pepene, coaja de ou si altele de genul se pot composta. Va scade gunoiul menajer si in loc creste papa bun pentru plante. :D
 

alfa

Active Member
Sa va povestesc din observatiile mele.
Weekendul trecut am fost la munte. (cred ca tot forumul stie deja :rofl: :rofl: , da deh, la mine e fericire mare cand mergem :D )
Am plantat cateva plantute si vroiam neaparat sa pun si amestec si compost in groapa de plantare. Asa ca m-am dus la compostiera noastra, careia juma' din familie nu ii vede sensul cu adevarat..... :( :( :x
Sincera sa fiu, la noi, compostiera nu e amenajata " ca la carte". Cum terenul e in mai multe pante, am ales un colt cu o groapa mai mare. In groapa o salcie batrana. La baza ei am facut compostiera. Fara sa facem lazi, pur si simplu o gramada de gunoi. Cum terenul e destul de mare se aduna multa iarba. Gramada are acum vreo 1.5 inaltime, si lungime si latime... nu pot masura exact dar are vreo 2-3 metrii. Cred ca de prin primavara anului trecut am inceput sa tot punem iarba tunsa pe acolo. La baza e deja facut compostul, dar e destul complicat sa scoti de acolo, tocmai pentru faptul ca a crescut gramada prea mare. Ca nu degeaba se spune ca e bine sa pui compostul in lazi si sa faci mai multe gramezi. Noi am gresit la faza asta, nu faceti ca noi!!!
Dar, ma rog, iarba se transforma si in aceste conditii in compost.
Tocmai asta vroiam sa povestesc. Citisem ca in mijlocul gramezii de compost active, adica in timpul descompunerii se fac in jur de 80 de grade celsius.
Sambata, cand am tot sapat eu pe la baza gramezii mele si ma chinuiam sa fac cumva sa ajung cu cazmaua sub gramada, am mai si smuls cativa manunchi de ierburi semidescompuse si brusc au iesit aburi din gramada, desi afara nu era frig erau vreo 23 de grade. Am pus mina in zona aceea si intradevar iesea o caldura de acolo. :eek: :eek: :eek:

Ma bucur, caci asta inseamna ca functioneaza bine. Trebuie insa sa ne luam vreo 2 lazi de compost, desi cele de la Hornbach la 40 sau 60 de lei mi se par cam scumpe, ca sunt niste scanduri pana la urma, dar cum sotul nu stiu daca imi va face unele home-made, cred ca voi ajunge sa cumpar de la ei. Si apoi va trebui sa ne luam inima in dinti si sa mutam compostul in lazi. Ma gandeam sa pun materialul cel mai crud intr-o lada, semiputrezita in alta . Sau poate ar fi bine sa omogenizez straturile si sa pun asa in lazi?
 

irinabv

Active Member
Moderator
Alfa, daca ai scanduri, patru stalpi mai grosi, ciocan si cuie, poti sa-ti faci singura lada. Sotul tau te va vedea cum muncesti singurica, si nu se va indura sa nu te ajute :wink:
 

aleynad

Active Member
Moderator
kinga, draga mea, compostul nu se face in groapa :rofl: :rofl: :rofl:
in fine, asta e ...acum vei munci inca o data ca sa-l scoti si sa-l pui in lazi :)
de ce se pune in lazi? ca sa se ventileze, aerul trebuie sa circule prin el, altfel se sufoca( de aia ieseau aburi din el), probabil in interior erau mai mult de 80grade.
si trebuie diversificat, adica si altceva in afara de iarba, ca sa fie bogat in mai multe substante nutritive :D
in privinta separarii lui in : semidescompus si crud, eu zic ca poti sa le si amesteci
dar daca ai nevoie de el mai repede, atunci e indicat sa-l separi :wink:
 

alfa

Active Member
Pai da, lenesul munceste de 2 ori.... va trebui sa facem si asta. Eu am propus sa ne luam lazi, dar nu am insistat, iar cum suntem 2 familii in curte( casa e duplex) ceilalti m-au convins sa alegem varianta mai usoara si mai ieftina.

Cat despre ce am pus in compost.... am bagat si crengi maruntite, adevarat mai putine, apoi resturi de legume/fructe de la bucatarie, tot ce producem cand suntem pe acolo. Iarba pe care o punem nu e gazon, e un amestec de iarba, trifoi, papadie, urzici in principal si alte flori/ plante de camp. Am mai pus si faina, orez si altele expirate, cateva cartoane de oua si hartie de ziar, dar comparativ cu cantitatea de iarba foarte putin recunosc.
 

Fleur

Active Member
Hartia de ziar nu se pune la compost deoarece tusul care se gaseste pe ea dauneaza plantelor.
 
Sus