Composting - Tehnici de prepararea Compostului de Gradina

Fleur

Active Member
Am cumparat niste gunoi de animale nefermentat. Ce-i fac sa se macereze cat mai repede? Este mai mult uscat sa-i pun apa? Lada mea de compostare este acoperita cu capac sa-l iau si sa las sa ploua peste compost, sau o las asa si mai pun apa din cand in cand :?
 

emundin

Member
Fleur a spus:
Am cumparat niste gunoi de animale nefermentat. Ce-i fac sa se macereze cat mai repede? Este mai mult uscat sa-i pun apa? Lada mea de compostare este acoperita cu capac sa-l iau si sa las sa ploua peste compost, sau o las asa si mai pun apa din cand in cand :?
Buna iata ceea ce poti face. Nu stiu cat de multe fecale ai, insa iata cum se face la un metru cub de compost de pun 3 kg de fecale care trebuie sa le amesteci in compost asa cum este uscat!!! Trebuie sa lasi capacul deschis 2 luni ca procesul de aerisire sa functioneze apoi pui apa peste fecala prima oara 500 ml peste tot compostul dupa ce vezi ca la baza nu este umed mai poti pune iarasi. Depinde si cat de mult a lucrat compostul daca totul este negru si mai fin adica dega a digerat compostiera adaugi numai 1kg jumate. Daca ai luat mai multe kg de fecale si ai gradina atunci poti pune direct la baza arbustilor sau la baza trandafirilor. Bafta si daca mai ai intrebari esti binevenita
 

Fleur

Active Member
Capacul nu impiedica aerisirea ci doar sa nu ploua peste compost. Am cumparat o caruta de gunoi (cam 1 mc) care este sub forma unor bucati uscate de fecale si paie, nu e putin 5oo ml apa? Fiind ger este posibil ca aceste bucati sa nu fie atat de uscate cum par ci inghetate. Sa mai pun balega proaspata? Probabil ca apa este indicat sa o pun cand se incalzeste si nu mai ingheata. As putea sa pun bors cu drojdie in lod de apa simpla?
Cu intrebari o sa mai vin nu-ti fa griji! :wink: Sunt adepta metodelor ecologice :D
Multumesc de raspunsuri!
 

emundin

Member
Fleur a spus:
Capacul nu impiedica aerisirea ci doar sa nu ploua peste compost. Am cumparat o caruta de gunoi (cam 1 mc) care este sub forma unor bucati uscate de fecale si paie, nu e putin 5oo ml apa? Fiind ger este posibil ca aceste bucati sa nu fie atat de uscate cum par ci inghetate. Sa mai pun balega proaspata? Probabil ca apa este indicat sa o pun cand se incalzeste si nu mai ingheata. As putea sa pun bors cu drojdie in lod de apa simpla?
Cu intrebari o sa mai vin nu-ti fa griji! :wink: Sunt adepta metodelor ecologice :D
Multumesc de raspunsuri!
Nu face nimic daca ploua pese compos ba chiar nu mai trebuie sa pui apa tot timpul. Daca ti-a inghetat compostul atunci nu ai cum sa pui fecalele. Oricum 1mc este cam multicel pentru un singur compost. 500ml este perfect iar despre balega proaspata mai bine uiti este perfect si cel (inghetat) sau bulgarii uscati asa se gasesc si in Germania. Nu pui bors sau drojdie daca ai fecale pentru ca pui prea mult agent de fermentizare. Pune balega cat este frumos afara nu conteaza daca ingheata ceva este cu atat mai bine ca se dezinfecteaza totul iar cand se dezgheata trebuie amestecta i-l faci farame mai usor .

Cat despre ecologie este cel mai bine ma bucur ca lumea incepe sa fie preocupata de metode ecologice.
 

emundin

Member
Ce facem daca Compostul nu fuctioneaza

Ce facem in situatia in care compostieara nu functioneaza?
Daca simtiti ca ingrediente compostului nu ajuta la nimic si procesul de degradare a plantelor este foarte lent puteti urmarii urmatoarele puncte.


:arrow: Fiti siguri ca ingredientele sunt bine amestecate si ca nu s-au strecurat stle lucruri precum carene, ulei vegetal , dressing de salata.

:arrow: Nu uitati ca otetul omoara toata flora bacteriana din compost

:arrow: Verificati sa nu fie uscat compostul daca este uscat turnati apa peste el. NUMAI IN ZILE CALDE

:arrow: Compostul are un miros urat de putrezit. Atunci inseamna ca ati strecurat si carne sau oua (nu coji) in amestec de compost ce contine si iarba. Atunci se accentueaza mirosul de sulf si devine intepator.

:arrow: Peste compostul meu a plouat 3 zile sau mai mult.
Nu va faceti grija daca a plouat. Ploaia chiar ajuta nu conteaza cat de mult a plouat nu va ramane mult timp si ajuta chiar la multiplicarea familiilor de rame.


:arrow: Compostul meu are sobolani sau soareci de camp.
Puneti cateva capatane de usturoi pisate si asa alungati cartitele, sobolanii.


:arrow: Compostul este gata dar este prea umed.
Cand compostul este prea umed nu trebuie sa va atingeti de el deoarece contine foarte multe rame. Asteptati pana se usuca apoi faramitati humusul si apoi mai asteptati 2-3 zile pana pleaca ramele.

:arrow: Din compost imi ies rasadurile. Eliminati rasadurile cu o bagheta de lemn si plantati-le in alta parte. NU CONSUMATI LEGUME CE REZULTA NUMAI DIN COMPOST !

In curs de elaborare
 

emundin

Member
Vecinii mei sunt mirati de lazile de compost.

Ce facem daca vecini sunt mirati de lazile de compost pe care i-l aveti si sunt deranjati de usorul miros al compostului.

Trebuie sa le amintiti de binefacerile acestui proces 100% ecologic si daca puteti sa ii incurajati sa isi creeze si ei la randul propiul colt de compost. Nu uitati ca Uniunea Europeana sustine orice este ecologic. Daca va ameninta ca vor apela la fortele mediului pentru a va reclama nu aveti decat sa ii lasati sa isi face datoria. Nu veti primi decat o strangere de mana din partea inspectorilor de mediu pentru meritul ce-l aveti. Vecinii care se afla in vecinatate isi vor instala si ei sisteme compost in foarte scurt timp. Zona in care locuiesc a fost populata de compost si s-a ajuns la numarul de 80 de familii care practica acum tehnica composting.

Mai exista si alte tehinici sau metode in care se pot refolosii resturile din gradina una din cele mai cunoscute este producerea de rumegus. Rumegusul fiind scump in centrele de specialitate si necesar in a proteja anumite plante pe timpul iernii va poate aduce si un mic profit prin vanzarea lui la pret bineinteles sub pretul pietei.

Eu de exepplu vand rumegus, pamant compost si humus cam 20mc per an. Imi aduce un profit din care imi cumpar plante sau ustensile de care am nevoie.

Nu uitati! Alegeti cale verde~!
 

mymo

Active Member
Fleur a spus:
Am cumparat o caruta de gunoi (cam 1 mc) care este sub forma unor bucati uscate de fecale si paie!
Eu anul trecut,primavara inainte de a sapa gradina l-am imprastiat pe pamant asa uscat cum a fost.
 

Fleur

Active Member
Pomilor le-am pus anul trecut. Trandafirilor si celorlalte plante le pun din cel fermentat. Am nevoie primavara de mult pamant pt plantele de ghiveci si de aceea l-am pus pe tot la compostat sa nu mai car de la megazin saci de pamant de flori.
Gradina de legume, din anumite motive cel mai probabil va disparea.
 
A

Anonymous

Guest
Emundin,daca tot m-ai laudat spunandu-mi dulcika,eu te rasplatesc pt complimentul tau cu o reteta ce vine in ajutorul aurului gradinarului,gasita in insemnarile bunicilor mei si machiata putin de mine.
Asadar sunt convinsa ca vei aprecia aceste upa-ni shade.O reteta veche si eficienta spune ca la compost se pot adauga si cateva plante cunoscute ca fiind medicinale.Se aduna dimineata frunzele si florile urmatoarelor plante:valeriana,urzica,musetel,papadie si coada soricelului.Se usuca si se macina fiecare planta si se depoziteaza separat.Se amesteca 6 linguri miera,6 de lapte,cate o lingurita din fiecare planta si din scoarta macinata de stejar(de el sunt convinsa ca-ti va parea rau,si ma gandesc sa-ti recomand sa cauti un stejar taiat de altii).Acest amestec il pui intr-un vas cu 1/2 l apa de ploaie si astepti o zi.Faci cateva orificii in compost,torni din amestec,apoi astupi si batatoresti compostul.Poti repeta procedeul la nevoie.
Daca apreciezi ca te ajuta,maine pot sa revin cu alte retete,de data asta din Cartea gradinarului editia 1909.
Succes

mai doresc sa amintesc si etimologia lui din latinul compostus=compus.
 

Fleur

Active Member
De urzici stiam si eu ca se pun la compost fiind activatoare al procesului de fermentatie. Se pot pune ca atare taiate marunt sau sau macerate in apa timp de o saptamana.
 

emundin

Member
Buna dimineata Defne, ninge ca in povesti:p. Multumesc pentru mica surpriza si chiar sunt curios si de alte minunatii din cartea gradinarului cea saraca ingalbenita de trecerea timpului. Asa dar cand iti mai permite timpul mai posteaza si pe aici cate ceva de pe acolo.

Urzica stiu pun si eu in compost ca am din belsug :)
 
A

Anonymous

Guest
Emundin,eu trec aici ce am gasit in cartea din 1909,si daca nu e bine,tu sau Ruxitzica schimbati sa stergeti,da?
Preambulul imi apartine,doar retetele sunt din carte.

Orice gradinar amator stie ca plantele pentru a creste au nevoie de substante nutritive pe care le absorb prin frunze si radacini.Odinioara gradinarii nu impartaseau tainele unui ingrasamant bun decat cu cativa initiati.Inainte de a porni la un contraatac CHIMIC,ar trebuie sa punem la incercare si fortele naturii.Din plante se pot face ceaiuri,fierturi,musturi cu care se poate ingrasa pamantul si se pot alunga daunatorii in mod natural.E recomandabil sa ne gasim aliati in natura-gargaritele,acarienii,aricii si pasarile sunt cei mai buni combatanti ai daunatorilor.Dati-le o mana de ajutor,oferindu-le o gradina cat mai naturala.

Putere prin tataneasa Mustul de tataneasa-un ingrasamant excelent,bogat in potasiu.1KG tataneasa+10l apa,seamesteca zilnic,dupa 14 zile este gata,substantele solide s-au asezat,iar zeama poate fi folosita.Se foloseste ca ingrasamant,diluat in proportie de 1:10

Urzici ca ingrasamant,asigura plantelor o buna doza de azot.aceleasi cantitati pt must.

Ceaiul de musetel 20 gr flori,1 l apa,se stopeste diluat 1 la 5 pe plante si in jurul lor.

Forte proaspete cu papadie 2 kg papadie,10 l apa,must nediluat se stropeste pe plante sau se toarna in pamant.

Mai adaug si maine pt ca ma cheama Ene.
 

emundin

Member
Defne am facut aseara o infuzie de ceai de musetel :) din fericire am pordus eu ceaiul din gradina si ce mi-a mai ramas am pus la florile care au culoarea floristica galben :) Un mini trandafir deja mi-a explodat :) culoarea este mult mai intensa :p Astep sa se faca frumos afara si pun peste tot. Este o idee Originala :p Mercy de sfaturi
 

alfa

Active Member
Emundin, am nevoie si eu de un sfat.

La munte gradina are vreo 600 mp. Gradinita mea de flori e inca la inceput, asa ca pot sa zic ca avem vreo 600 de mp de iarba de munte. Originala, ca nu am semanat niciodata gazon acolo. Pana anul trecut ne rugam de bastinasi sa vina sa coseasca si sa ia fanul. Apoi ne-a mai crescut familia cu un priceput in ale cositului, iar noi nepriceputii ne-am luat un trimer. Masina de tuns cred ca nu merge, ca sunt prea multe denivelari. Tot anul trecut am aruncat iarba intr-o groapa mare pe care o avem la baza unei salcii. Din pacate inafara de iarba si putine resturi de la bucatarie nu am mai bagat altceva, ca mergem destul de rar si producem putin gunoi bun de compost. :oops: . Pana in primavara asta s-a topit tot mormanul de compost. Am dat un strat mai putin macerat de vreo 20 cm de o parte si dedesubt e deja pamant. Doar ca e destul de umed. Pot sa-l sap usor cu harletul ( asa scot de acolo) dar nu e reavan, sta felie pe harlet. Ce sa-i fac sa nu fie asa compact?

Anul acesta am mai taiat iarba cu trimerul de 2 ori si tot acolo am aruncat. Peste resturile de anul trecut. E bine? E rau?

Nu ma intereseaza neaparat sa fac compost repede, dar e o solutie buna sa scap de iarba din curte si daca pot sa-l folosesc ca ingrasamant in gradina e cu atat mai bine.
 

emundin

Member
In zona de munte oricum compostul merge mult mai repede din cauza gradului de umiditate.

Iata ce poti face pui de o parte iarba noua si ce nu este bine bine macerat de anul trecut, colectezi huma care este inca umeda si o pui in ghivece sau in ceva mare. Poti sa i-l pui si direct in spatiul care0l doresti sa devina de exemplu la toamna o gradininta de bulbuase. Va avea timp sa se usuce si sa scape de rame si ale insecte.

Iar acuma daca tot ai un compost de genul asta nu uita sa-l mai intorci din cand in cand pentru a se aera.

Bafta!
 

alfa

Active Member
multumesc pentru sfaturi.

Am mai gasit la Brico un produs pt compost. E la cutie, inca nu am desfacut dar cred ca e un fel de praf. Scrie ca se dizolva in apa si se toarna peste compost... cam atat am reusit sa descifrez, caci nu scrie in romana si nici in vreo limba de circulatie internationala, doar in slovaca si ceha. Cred totusi ca e vorba de ceva pentru accelerarea descumpunerii. Eu l-am luat, acum sa vedem daca funtioneaza.
 

emundin

Member
Nu trebuia sa cumperi agenti de grabire a procesului cu acei agenti nu creezi turba buna, se pierd din minerale pentru ca acel praf face ca, compostul sa aiba o temperatura la inima de 89 Grade petru 3-4 saptamani. Asadar va arde prea mult, normal trebuie sa arda in inima 2 saptamani atata este necesar. :)

Bafta
 
Sus