Combaterea cartitelor

claude

Well-Known Member
Moderator
Joi seara am capturat un dusman :x Zau ca m-au trecut fiorii cand a fost sa-l omor, ca scotea niste chitaituri oribile, da' pana la urma i-am dat o lopata-n cap de-a-ntepenit :evil: Eram chiar in zona cand a inceput sa ridice pamantul asa ca am inhatat rapid o cazma si l-am scos
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Eli, las' ca in locul lui a sosit urgent soata/sotul si s-a apucat de racait in acelasi loc :x De fapt, nu ma mir, la mine e invazie masiva, imi vine sa-mi smulg parul din cap dimineata mai ales, cand dau o tura si gasesc o gramada de plante cu cracii-n sus :cry:
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
de ce nu imprejmuiesti zona cu o fundatie de cel putin 60 cm si apoi exterminare in perimetrul tau
 

claude

Well-Known Member
Moderator
:eek: Ai innebunit? Sa ma apuc sa imprejmuiesc cu fundatie de 60 cm o suprafata de 3200 mp? :cry:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
:rofl: Cam asa ceva! si-asa-s pe jumatate dusa....Tu nu ai cunostinte pe la fitosanitare? Sau depozite de cereale? Ca am aflat de o metoda de combatere dar e greu de procurat substanta :roll:
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
EU am incercat si folosit cu succes doua metode , batoane inflamabile cu sulf (cartuse cu sulf)si la gauri simple , le prindeam cu sapa , acum nu am timp sa stau la teren , dar am destule prinse "manual"
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Anul trecut a prins tatal meu cu sapa 12 bucati, dar nu pot sa stau non-stop de paza...in plus...eu sunt intr-un loc, ele scurma in altul :evil: am stat intr-o dimineata o ora cu ochii cat cepele la un strat pe care efectiv l-au arat, dar si-au facut aparitia dupa ce-am plecat, evident :evil: Cu cartuse cu sulf am incercat o singura data, probabil n-am facut ceva bine, ca a fost un esec. O sa mai incerc :|
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
daca faci bine , si asta inseamna ca imediat ce dai de gaura nu mai stai , sa ai pregatit totul doar sa aprinzi si introduci cartusul .

In caz ca ai pierdut okazia , lasi gaura deschisa , automat va simti aerul ca vine de undeva si va veni sa astupe la loc , imediat dupa ce astupa , in caz ca nu ai reusit manevra cu sapa iei un bat si cureti gaura si imediat arunci cartusul.

De ce imediat , pentru ca el actioneaza violent si rapid si nu trebuie lasata cartita sa castige prin blocarea fumului cu un stop de pamant , neavand timp va pleca , iar daca sulful a intrat , luni bune de zile nu mai calca pe acolo , e irespirabila zona aia , si mai ales si cate canale a cuprins .

Daca gestionezi corect se poate face treaba buna cu cartusele , singurul incovenient e costul maricel , 6 lei un cartus , dar se merita
 

claude

Well-Known Member
Moderator
aha, deci cartusele functioneaza la gaura proaspat excavata, nu are rost sa bag la gauri existente unde revine din cand in cand, dupa ce le astup eu?
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
in sfarsit am gasit poza cu individul care ma sacaie pe mine , cum lucreaza cineva cum apare la suprafata



se presupune a fi caine de pamant , stie cineva ce specie e?
 

danut

New Member
danero2004 a spus:
in sfarsit am gasit poza cu individul care ma sacaie pe mine , cum lucreaza cineva cum apare la suprafata



se presupune a fi caine de pamant , stie cineva ce specie e?
Ce ai tu acolo este "Spalax Leucodon" si este un distrugator de gradini, mananca bulbii de la plante , roade tot, etc.

Cartita este ce arata "claude" mai sus.
Tot aud ca nu stiu ce daunator este protejat de lege, ocrotit, etc... = BASME.
Cand vorbiti de "ocrotit de lege" ar fi OK sa specificati si legea , ca argument.
Va spun ca legea ce reglementeaza fauna etc, este "OUG_57_2007=Regim_Arii_Protejate" cu modificarile ulterioare si unde veti gasi un tabel luuuuung cu toata fauna si flora protejata.
Surpriza : cartita = Talpa Europea NU ESTE PROTEJATA sau ocrotita, in schimb 'spalaxul' este.

Omul este cel mai "ocrotit animal" prin toate legile si prin constitutie, insa nu la mine in curte...

Revenind la cartite va spun ca pastilele MET10 chiar functioneaza excelent daca le aveti la indemana si sa le aplicati imediat ce au aparut musuroaiele.
Combaterea este dificila si de durata si cu o "floare nu se face primavara", adica o pastila la 30 de musuroaie...

Combaterea daunatorilor , ca si intretinerea plantelor se face TOT TIMPUL anului, atat preventiv cat si curativ.
Multi combat cartitele doar cand au legume si/sau flori pe teren, dupa care le ignora. Pana primavara urmatoare le lasa sa puieze , sa faca labirint de galerii, dormitoare, magazii, etc , dupa care vor o bagheta magica sa dispara toate musuroaiele.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Mersi de pont cu numele. Din pacate terenul la mine nu e imprejmuit de case care sa fie populate asa ca oricate fitile pun se fac alte galerii de la noii veniti
 

daisy111

Active Member
:( Am fost pe la tara si am venit bolnava de acolo.Am gasit toti trandafirii mei cu bucati de radacina pe afara si dejur-imprejurul lor numai galerii si santuri :cry: :cry: :cry: iar bulbii de gladiola daramati si jumatate scosi de tot afara. :cry: :cry: Oare pana in primavara or sa imi moara trandafirii?pt ca deja s-au uscat multe cracute din ei,sant tare afectati :cry: Am bagat apa cu pompa pe galerii,unele corespondeau intre ele ca imi iesea apa afara prin celalat capat,dar unele nu stiu unde se tot ducea apa.Nu stiu ce as putea sa mai fac. :( :(
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Ai nevoie sa decoperi cat mai multe canele si sa furnizezi fir fum masiv preferabil Sulfuros sau ceva care produce un zgomot infernal , o petarda , chiar si un pistol de capse de perete.

Doar asa ,sau apa nonstop , pana la urma se va umple tot , si aici vorbim poate si de 8-10 ore
 

danut

New Member
daisy111 a spus:
:... Am bagat apa cu pompa pe galerii,unele corespondeau intre ele ca imi iesea apa afara prin celalat capat,dar unele nu stiu unde se tot ducea apa.Nu stiu ce as putea sa mai fac. :( :(
Incearca cu orice produse din piata DAR NU CU APA.

Incetati sa mai bagati apa pe galerii, le usurati viata...

Au fost cateva exceptii cand cartita era la capatul galeriei secundare (unde se hranea) si cand s-a bagat apa a iesit afara . ESTE PUR NOROC

Cartitele au galerii de drenaj pana in panza freatica, galerii ce le protejeaza la ploi torentiale. Ce apa se baga pe galerii cu furtunul este incomparabil mai putina decat o ploaie torentiala si totusi... cartitele rezista... !?

Folositi produse dedicate cu rezultate si mare atentie la multe "leacuri babesti" ce fac mai mult rau ...
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Desi esti tare aprins da-mi voie sa te contrazic.

Vecina , una doar a avut nevoie si a venit cu ea uda , cum ? a vazut gaura - a turnat apa - a iesit

La mine din vreo cateva bune la numar 7 au fost cu apa prinsa , inclusiv una sapt trecuta.

Nu sunt leacuri babesti , desi vadit te deranjeaza ideea aceasta (probabil vinzi ceva asemanator) :? sunt incercari ale unor oameni care isi vad munca irosita de niste creaturi.

In sapaturile facute la fundatie , cea mai joasa gaura era la 1.5-1,8 m cel mult si era mai mult un ccuib decat o "scurgere" iar referitor la ploi torentiale , una e sa pui apa in gaura si alta sa intre prin pamant, dupa o ploaie de 2 zile am sapat o gaura pentru un stalp si dupa 30 cm era bocna de uscat , asa ca niciun pericol de "Ploi Torentiale" :evil: :tavalit:
 
Sus