Colocasia

cameliasimona

New Member
Am si eu 3..Sunt superbe..Una dintre ele are un pui crescut din butucul ei de baza..Cum as putea sa iau puiul fara sa afectez prea mult?
In primavara sa-l desfac de acolo pur si simplu?Mi-e mila rau de ea..
 

Roxana

Active Member
da, separi puiul de planta-mama, daca se poate cu radacini si-i plantezi direct in ghiveci, dar nu prea mare.
 

sandaneagu

New Member
Am colocazie de multi ani, la inceput avea frunzele enorme, apoi am vazut ca in fiecare an se tot micsorau...Am separat puii, am sperat ca ei vor avea frunze mai, dar nu a fost asa. De inflorit, nici nu mai zic, nu a inflorit niciuna, niciodata. Nu stiu ce sa-i fac, am vorbit cu ea si am amenintat-o anul trecut, daca nu face frunze, o arunc (ramasese cu o singura frunzulita cat palma). Acum s-a imbogatit, dar tot prea mici sunt frunzele.
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Cresc de mai mulþi ani colocazii. Am început cu una ºi am ajuns la vreo 15 plante imense. Noroc cã am mai dat din pui, altfel aveam vreo 50. Câteva sugestii, Sanda:
-vas potrivit dimensiunilor plantei
-sol greu de grãdinã în proporþie de minim 50% + nisip + pãmânt de pãdure / mraniþã / sol de la florãrie
-udare moderatã, chiar cu zgârcenie iarna
-temperaturi mai mici iarna (ale mele sunt cãlite, stau pe holul rece pânã scade temperatura sub 0 grade, apoi le mut în interior în camerã rece, la maxim 10 grade), iar de primãvara în aer liber cu soare dimineaþa
-cu cât vasul devine mai neîncãpãtor - rãdãcilile acaparând rapid ghiveciul - ºi substratul e epuizat, cu atât frunzele vor fi mai mici (Asta am putut-o constata ºi eu în vara asta. Deºi colocaziile mele au frunze mari, câteva au produs niºte frunze gigantice. "Secretul": Neavând loc pentru toate prin curte, pe unele le pusesem direct pe strat, fãrã farfurioare. Peste varã rãdãcinile lor îºi fãcuserã de cap ºi evadaserã prin gãurile de scurgere. Sã vezi hei-rup ca la ridichea uriaºã în noiembrie când a urmat mutarea în interior. :) )

Bãnuiesc cã o transplantare în primãvarã ºi schimbarea condiþiilor i-ar face mult bine. Cu ocazia asta vezi ºi starea rãdãcinilor.
 

Roxana

Active Member
Colocasia mea nu a mai ramas cu nici o frunzulita. :( Are un muguras din care sper sa iasa candva o noua frunzulita. :roll: oare daca la primavara o sa o scot pe balcon inchis, credeti ca o sa-i mearga mai bine?
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Nu te îngrijora, Roxana! Chiar de pierde toate frunzele, planta îşi poate reveni, ori poate da colonie de pui în jur. Atenţie doar la udare! Fără exces de apă, să nu putrezească.

Şi eu le ţineam pe ale mele pe holul închis şi le mergea bine. Acum din lipsă de spaţiu (am cam multe colocazii) le scot în curte cum dă căldura.
 

Roxana

Active Member
am grija cu udatul pentru ca am avut probleme cu ea din aceasta cauza...acum chiar ii dau putina apa de frica sa nu putrezeasca. :)
o sa incerc sa-l scot la primavara pe balcon si poate i-o merge mai bine.
 

geodezia

Well-Known Member
colocasii

la inceput a fost o colocasie ... una mica ... de la peco cum erau inainte vreme si a crescut si a crescut asta fiind prin 1990 .. si pe urma o vecina a cerut pui.. am dat a murit a mea .7 ani incheiati am cumparat am primit cadou am furat nici nu mai stiu ce am facut si nu am mai reusit sa o prind dupa care am renuntat.. si prin 2005 am mers la Brasov am cumparat niste pamint de la metro am pus la niste flori si surpriza mi-au rasarit nu una ci 3 colocasii .. si au crescut si s-au inmultit si au facut tulpina tubecul inlata de 1 m dupa care m-am suparat am taiat tulpina am pus fragmente din tulpina in pamintul din gradina peste vara si acum cred ca am 20 de puisori frumosi toti plus vreo 10 plante mama dar pusi toti in 3 vase .Imi este groaza sa ii mut pe fiecare saparat in vase ca se fac cit sala adice ce 2m juma ... o planta excelenta . nu am mai dat din ea de frica sa nu imi dispara iar .. e verde frumoasa si decorativa si uriasa sa va bucurati cit mai mult de ea ca eu eram tare suparata cind nu o aveam chiar foarte suparata ..
http://geodezia.sunphoto.ro/flori_iulie_2011/42927588
Imi este tare draga dar citeodata atit de multe flori vorba la Rontzi oi face salata din ele?
 

Roxana

Active Member
Colocasia mea iar a ramas golasa. :x Am avut mereu probleme cu paianjenul rosu care nu i-a iertat nici o frunzulita. Ramasese in pamant doar tulpina, pe care am transplantat-o intr-un ghiveci mai mic, am si stropit-o impotriva paianjenilor, in speranta ca nu voi mai avea de a face cu ei, i-am schimbat si locul, doar doar sa-si revina. Acum vad ca are de gand sa faca doua frunzulite noi. :)
 

ludmila

Member
Re:

sandaneagu a spus:
Am colocazie de multi ani, la inceput avea frunzele enorme, apoi am vazut ca in fiecare an se tot micsorau...Am separat puii, am sperat ca ei vor avea frunze mai, dar nu a fost asa. De inflorit, nici nu mai zic, nu a inflorit niciuna, niciodata. Nu stiu ce sa-i fac, am vorbit cu ea si am amenintat-o anul trecut, daca nu face frunze, o arunc (ramasese cu o singura frunzulita cat palma). Acum s-a imbogatit, dar tot prea mici sunt frunzele.
colocaziile cu frunze mici sunt un soi aparte asa are si o prietena si nicodata nu ia crescut mai mult de atat, niste prajini lungi cu o mica frunza in varf, si niciodata mai mult de doua frunze. incearca sa faci rost de una care face frunzele mari.
 

ludmila

Member
daca cu celelalte flori de ghiveci nu ma prea omor si nu prea am nici noroc , la colocasie lucrurile stau cu totul altfel. iubesc din tot sufletul floarea aceasta. cd am vazut-o prima data umblam disperata sa fac rost de un puiut si nimeni nu vroia sa-mi dea, pana intr-o zi cd sa milostivit cineva de mine, si mi-a facut cadou un pui micut micut. creste ca din apa, o ud des , are un ghiveci enorm, si nu tinut niciodata cont de faptul ca iarna intra in repaos vegetal, o am intr-o camera care are lumina multa si caldura, o ud cd vad ca are pamantul uscat si cam atat. are cam vreo 5 frunze mai mereu, cu exceptia de acum cd are 3 frunze , pe celelalte le-a pierdut cd am bagat-o in casa.singurul lucru care ma uimeste este ca are aproape trei ani si nu se lemnifica deloc la baza cum fac celelalte surate ale ei, dar probabil mai trebui sa treaca timpul.acum vreau sa achizitionez si o alocasie , care am vazut ca se face la fel de mare si de frumoasa, si care de altfel ii este ruda.
 

yoyoo221

Member
Re:

si eu am una, dar a mea are doar 3 zrunze, adica cand da a 3-a unda incepe sa se usuce.....

un pritent imi spunea ca sunt unele cu 3 frunze, ca a mea, care cica ar repezenta partea masculina, si altele cu 5 care sunt partea feminina.....si ca cele cu 3 nu vor primi niciodata pui, puii la randul lor fiind cu 3 sau 5, ... si a mea este mare de peste 1m sunt frunzele de lungi, dar momenat are doar 2 una se pregateste sa apara[/quote]


Am si eu colocasie(din primavara)si mai mult de 2 frunze nu are.Cand da o noua frunza,se usuca alta. Luna trecuta a dat o frunza noua dar s-a uscat alta si tot cu 2 ametite de frunze am ramas. Iar frunzele cresc mai mici decat celelalte..trebuie sa ii schimb ghiveciul cumva?? :-?
 

ludmila

Member
nu stiu dna geo unde le gasiti, dar plantele arata tare bine. eu vreau sa achozitionez si sa cresc in cele mai bune conditii, ilex aquafolium aurea marginata, alocasia, cycas revoluta si scheflera arboricola.pentru cei care stau in bucuresti aceste plante se gasesc peste tot si la preturi f rezonabile, pentru noi e mai complicat.
 

geodezia

Well-Known Member
anul trecut am facut o comnada comuna de fapt 2 doamne le firma asta acum doamna nu mai poate face comenzi criza si m-am gaindit ca poate poate face cineva comenzi ..eu stau la cucuieti din vale adica Ticleni Gorj si tot asa nu am posibilitate sa gesesc frumusetile astea decit in comenzi comune ... acu naspa ca ne mai adunam daca cumva doamna o sa vrea sa dea comanda te anunt .. eu i-am facut propunerea mai pe tomana astept sa vad ce zice ca oricum livrarile firma le face din aprilie incolo
 

geodezia

Well-Known Member
colocaziile imense se fac cam toate dupa virsta de 7 ani si daca au spatiu adica vas mare ..la mien una avea 3 m acum le am mai mici ca am dat la o vecina acum multi ani si de-abia de-abia am reusit sa prind iar ..acum cred ca am pe putin 50 de puiuti ... cite-odata imi vine sa tai din ele s aarunc dar pe urma ma gindesc cit m-am chinuit sa prind iar 7 ani la rind am furat am cumparat am rpimit ca inut-un final sa imi rasara din pamint luat de la metro la 15 kile sacu ..acu am iar da parca prea s-au inmultit rau
http://geodezia.sunphoto.ro/flori_iulie_2011/42927588
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Exact cum zicea si geodezia, spațiu suficient pentru radacini, aer liber, soare si devin niște monstri. :) Pacat ca nu ierneza afara, fiindca sunt apoi greu de mutat in interior.

Pe ale mele (si nu sunt putine) incerc sa le tin sub control, altfel nu mai incap toamna in interior. Prin urmare le mut rar in ghivece mai mari. Prefer sa le reduc radacinile si sa le replantez in acelasi ghiveci. Asa le mentin dimensiunea sub control. Le rasfat in sezonul cald cu aer liber, soare.
 
Sus