Codiaeum variegatum - Croton

simonag

Member
Denumire ºtiinþificã:
Codiaeum variegatum

Denumire popularã:
Croton

Etimologie: in limba greaca 'kodieda' inseamna 'cap'

Origine:
Australia, Indonezia, Malaysia, Polinezia

Tipul plantei: arbust cu vegetatie continua.

Imagini:


Gabarit:
Înãlþime: 60-120 cm

Lumina ºi temperatura:
Lumina puternicã dar indirectã. Se va evita expunera la soare direct, insa acesta poate fi tolerat doar dimineata devreme sau seara, cand nu este foarte puternic. Lipsa unei intensitati adecvate a luminii duce la pierderea coloritului frunzelor.
Cãldura constantã, tot timpul anului. Temperatura: maximã: 26-28°C, minimã: 16-18 °C. Scaderea temperaturii sub 15 grade celsius duce la caderea frunzelor. Nu suporta scaderile bruste de temperatura si socurile termice.

Flori, frunze, fructe:
Prezintã un frunziº bogat în combinaþii de roºu, roz, violaceu, portocaliu si galben.
Florile sunt mici, albe, apara in timpul verii, nesemnificative pentru decorul oferit prin frunzis.

Solul:
Pamînt uºor acid, format din pãmînt de frunze, compost, turbã ºi nisip. Pamantul usor acid va asigura buna pigmentare a frunzelor.

Udarea:
Abundentã ºi regulatã pe toata periada anului. Lipsa apei duce la caderea frunzelor. Apa trebuie sa fie calduta.

Aerul:
Necesita umiditate ridicatã, astfel ghiveciul se aºeazã într-o tavã cu pietriº umed, sau planta se pulverizeaza cu apa dedurizata.

Ingrãºãminte:
Necesitã îngrãºãmînt lichid, specific plantelor verzi, adãugat în cantitate micã în apa cu care se udã planta, odatã la 10-15 zile.

Înmulþire:
Marcotaj, butaºi, seminþe. Transvazarea se face în februarie. Butaºii se prelevã primãvara din ramurile cele mai groase ºi lungi de 7-10 cm ºi, dacã este posibil, avînd ataºate douã perechi de frunze ºi un lãstar. Rãdãcinile apar dupã 3-4 sãptãmîni. Butasilor li se asigura o atmosfera calda si umeda - 22 grade celsius, si umiditate 90%. Imdiat dupa ce au fost taiati de pe planta mama, butasii se tin in apa cald timp de 10-15minute pentru a impiedica coagularea latexului, dupa care se trateaza cu substante rizogene. Inradacinarea acestora are loc cel mai bine in ghivece cu amestec de turba si perlit.
Marcotajul aerian se realizeaza in luna martie, pe ramificatiile unei plante mai mari, ramurile trebuind sa prezinte 6-7 frunze deasupra zonei de marcotare. Inradacinarea dureaza aproximativ o luna.

Condiþii de iernare:
Temperatura min. 15 °C. În locuri luminoase, calde ºi aerisite, dar lipsite de curenþi de aer, fãrã îngrãºãminte, udatã mai puþin. Daca aerul este uscat frunzele se vor pulveriza. Ura dea se va aplica astfel incat pamatul sa se usuce putin intre doua udari.

Boli ºi dãunãtori:
pãduchele þestos, pãduchele lînos, pãianjenul roºu.

Îngrijire, particularitãþi:
Nu este recomandata incepatorilor, fiind considerata o planta cu pretentii ridicate. Transplantarea se face la 2-3 ani. Formarea si corectarea formei se realizeaza prin taieri executate primavara. Apa cu care se uda sau se pulverizeaza trebuie sa fie la temperatura camerei. Se evita amplasarea langa ferestre sau usi pentru a evita curentii de aer si scaderile bruste de temperatura. Apa administrata in exces produce innegrirea frunzelor. Aerul uscat duce la caderea frunzelor.

Specii si varietati:
Codiedum variegatum Pictum
Codiedum angustifolium
Codiedum corniculatus

Discutii despre Croton:
http://www.egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=979

Bibliografie:
Plante de apartament - Elena Selaru
Gradini si plante de interior - Enciclopedia Truffault
 
Sus