Cocos nucifera - Cocotierul

Hariclea

Member
Denumirea ºtiinþificã: Cocos nucifera

Familie: Areccaceae

Imagini: http://i58.photobucket.com/albums/g266/ ... 010516.jpg


Origini: Acest palmier isi are originile in regiunile tropicale estice (cel mai probabil in sudul Asiei), astazi gasindu-se din Asia pana in America de Sud. Cele mai mari producatoare de nuca de cocos sunt Mozambic, Tanzania si Ghana.

Gabarit: In mediul natural ajunge pana la 20-30m inaltime, putand sa traiasca pana la 100 ani.

Lumina: Prefera din plin soarele, cat mai multa lumina, nu poate creste in locuri umbrite sau in incaperi pentru mult timp. Necesita un loc in curte la soare, sau pe balcon neinchis. Iarna cel mai bine se simte in sera, dar se multumeste si cu un loc foarte luminos in casa.

Temperatura: Ideala este de 26-28 grade Celsius, vara. Iarna suporta bine temperaturi de 16-18 grade.

Frunze: La planta adulta frunzele ating 4-6m lungime, forma lineara-lanceolata, mai mult sau mai putin curbate, rigide, de un verde stralucitor.

Fructe: Sunt cele mai folosite parti ale acestui plamier. De dimensiunea unui cap de om, ele pot atinge 1-2kg. In interior contin un lichid (lapte de cocos), si o parte "carnoasa". La exterior este invelit de o capsula fibroasa, apoi spre interior devine lemnoasa.
http://www.seabean.com/guide/Cocos_nuci ... cifera.jpg

Solul: Este preferat un amestec de 50% turba, 25% pamant de gradina, 25% nisip; este un palmier care suporta bine solurile sarate, el crescand chiar pe plaja.

Udarea: Se face din abundenta, lasand pamanatul sa se usuce putin la suprafata intre udari.

Aerul: Prefera umiditatea ridicata, motiv pentru care este indicat sa i se pulverizeze frunzele cel putin o data pe zi. Atunci cand sufera de uscaciunea aerului, varful frunzei se usuca si capata un aspect mai putin estetic.

Ingrasaminte: Fertilizatorul ideal este unul cu o compozitie de 8-4-12 si cu 3-4% magneziu si mangan. Acesta se aplica in dilutia indicata pe produs de 4-6 ori pe an.

Inmultire: Prin seminte, defapt tot fructul care contine in interior samanta. Se alege un fruct care are invelisul fibros intact si lichid inauntru (verificam scuturandu-l la ureche). Vasul in care urmeaza sa il plasam trebuie sa aiba minim 25-30cm adancime si diametrul putin mai mare decat diametrul fructului. Pamantul folosit trebuie sa fie unul usor, eventual turba(70%) cu nisip(30%). Fructul se tine in apa calduta o zi, apoi se planteaza in pamantul pregatit astfel: portiunea cu cele 3 puncte, in jos, in pamant, lasand afara partea de care a fost agatat fructul in copac; se acopera cu pamant doar 2/3 din fruct, ramanand afara 1/3 din el. Se uda frecvent, mentinand substratul umezit dar nu baltind. Ghiveciul se amplaseaza intr-un loc umbrit partial, cu o temperatura minima de 20-22 grade Celsius. Germinarea in conditiile naturale dureaza aproximativ 3 luni, dar in conditiile oferite de noi poate dura si 9 luni. Plantuta obtinuta poate ramane in acelasi ghiveci pana la 5 ani, cand va avea in jur de 1,5m. in primul an de la plantare, plantuta se va hrani cu substante nutritive din fruct, urmand ca apoi sa fie fertilizat.
http://www.botany.hawaii.edu/faculty/ca ... uc_spr.jpg
http://www.uni-graz.at/~katzer/pictures/coco_12.jpg

Conditii de iernare: Trebuie ferit de inghet, fiind o planta tropicala. Temperatura minima la care ar trebui supus este de 15-16 grade. Lumina este foarte importanta, acest palmier necesita o amplasare intr-o camera cat mai luminoasa, ideala fiind iernarea intr-o sera.

Boli si daunatori: Este atacat de bacterii si fungi, mai ales, boala numindu-se pata bipolara a frunzei: pete micute verzui-maronii care se extind in leziuni circulare si eliptice (2-10mm) devenind maronii sau maroniu-roscate sau chiar negre; pentru combatere se reduc umiditatea si udarea, se trateaza cu Dithane.

Ingrijire, particularitati: Este un palmier care se adapteaza mai greu la conditiile unui apartament, cel mai bine simtindu-se in aer liber si cu soare direct. Daca este tinut mereu afara, creste cu aproximativ 30cm pe an, in conditii de interior creste in jur de 10-20cm pe an.
 
Sus