Cloroza la Hibiscusi

cornelia

Fondator
Membru staff


Sursa: www.hiddenvalleyhibiscus.com

Incerc de cateva zile bune sa fac sinteza informatiilor despre cloroza gasite in doua surse. Este una dintre problemele delicate legate de cultura hibiscusului si cea care duce la moartea plantelor pentru ca noi nu sesizam ca e vorba de ceva grav. In ultimii ani am avut mai multe plante care au decedat oarecum subit si fara explicatie asa ca m-am pus pe cercetat si am ajuns la cloroza. Numai ca nu e deloc simplu de diagnosticat cauzele pentru care apare cloroza. Ingalbenirea frunzelor trebuie analizata in functie de multe variabile.

Barbara Perry Lawton in cartea ei despre hibiscusi spune ca ingalbenirea foliajului poate fi cauzata de agenti patogeni, atacul unor insecte, temperatura prea scazuta sau prea ridicata, prea multa sau prea putina umiditate, lipsa unor minerale din sol sau prezenta lor in cantitate insuficienta, expunerea exagerata la insecticide sistemice. Este normal ca frunzele de la baza plantelor sa cada, face parte din procesul natural de regenerare. De asemenea daca unele frunze sunt umbrite permanent se vor ingalbeni treptat si vor cadea. In imaginea de mai sus aveti cloroza provocata de deficienta fierului in sol. Acest lucru se intampla cand aciditatea solului creste. Ar trebui sa se verifice pH-ul solului si sa fie pastrat la valori de 6-7, nu mai mult si nici mai putin. Asimilarea fierului poate fi blocata de sarurile insolubile si planta sufera. Reglarea valorii pH-ului se poate face prin administrarea unor ingrasaminte organice sau prin ... inlocuirea solului. Insa nu va asteptati ca planta sa reactioneze imediat la aceasta schimbare. Are nevoie de timp sa-si refaca sistemul radicular.

Hiddenvalleyhibiscus completeaza informatiile. Ei spun ca pe langa deficienta de fier este posibil sa existe in egala masura si o deficienta de magneziu. Diferenta este ca prima se manifesta pe frunzele din varful lastarilor iar a doua pe frunzele mature de la baza - motiv pentru care este confundata cu caderea naturala a frunzelor. Ei sustin ca toleranta hibiscusilor merge pana la un pH de 7.2. Insista asupra drenajului care daca este defectuos poate provoca putrezirea radacinilor sau a bazei tulpinii sau poate bloca eficienta radacinilor in a absorbi mineralele din sol. O solutie rapida dar temporara este pulverizarea plantelor cu chelati de fier sau sulfat de magneziu (in functie de tipul de deficienta). O solutie de durata dar care are nevoie de timp pentru remedierea problemei este administrarea acestor substante in sol. Problema e ca la noi pe piata nu se gasesc aceste substante sau sunt accesibile doar profesionistilor. Verificarea pH-ului solului se poate face intr-un laborator (n-am auzit sa existe unul accesibil si la noi) si rezultatele sa fie de incredere sau cu ajutorul unui aparat de testare "pH meter". Exista astfel de aparate in hypermarketuri insa e putin probabil sa fie si exacte. Personal am incercat si arata mereu valori peste 7 pe un sol cu valoare maxima de 6.8.
 

bioproduct

New Member
Sulfatul de magneziu se gaseste la farmacii. Chelatii de fier sunt ingrediente in multe ingrasaminte, un astfel de chelat (si cel mai cunoscut) este Fe-EDTA, cautati-l pe eticheta ingrasamintelor.

In privinta masurarii pHului, cea mai sigura metoda este titrarea, intr-adevar inaccesibila multora. Insa pHul dintr-un ghiveci nu are nevoie sa fie masurat cu atata precizie, diferentele sunt nesemnificative pentru ca solul este un mediu dinamic.
 

radu

Member
Ma poate ajuta cineva va rog cu o informatie ? Stie cineva ce concentratie de sufat de magneziu sa folosesc pentru udarea plantelor cu deficit de magneziu , sau pentru stropirea lor ?

Multumesc !!!
 

Claudiavis

Active Member
Am avut si eu problema asta la un hibiscus fitzos. Ii puneam ingrasamint pentru hibiscusi de la Vitaflora (parca), dar tot nu trecea boala. Asa ca am inceput sa banuiesc ca e un virus si am trecut la fapte in consecinta:

L-am stropit cu Cropmax (solutie dublu concentrata fata de indicatiile de pe recipient) pe frunze (ca sa isi regleze singur imunitatea). Cind a venit frigul, l-am tinut pe balcon pina ce temperatura a ajuns la 10 grade (hibiscusul respectiv rezista teoretic pina la 15 grade, deci i-am aplicat un tratament destul de dur :) ). Treptat au inceput sa ii dea frunze noi care nu mai deveneau clorotice. Acum e in casa, si e verde-verde.

Deci sint doua posibilitati:
- sau intr-adevar a fost un virus, dar virusul n-a rezistat la o temperatura mai scazuta, de 10 grade;
- sau Cropmax-ul a fost un ingrasamint mai bun ca celelalte aplicate.

Poate foloseste cuiva acest experiment incheiat cu pacientul viu si sanatos.
 

sicora fabian

Active Member
Claudia, virusii rezista la temperaturi mai mici decat plantele, insa nu pot trai fara plante, nu au forme de rezistenta in afara plantelor. Practic, virusii nu au organism, de aceea sunt parazitii absoluti. :D
Asta inseamna ca celalalt tratament a fost eficient.
 

veretregn

Active Member
Și hibiscusul meu pare să aibă aceași problemă și nu știu cum aș putea să o rezolv. Frunzele arată exact ca și cele din fotografia de mai sus...
 

veretregn

Active Member
Hibiscusul meu este în agonie... chiar nu știe cum se poate remedia problema? Apar frunze noi, însă nervurile sunt verzi, iar fruza verde deschis. Frunzele mai vechi se îngălnesc și cad.

Ce aș putea să fac?
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Horea incearca sa-i administrezi un ingrasamant care sa contina atat macro cat si microelemente. Macro gasesti in toate, micro doar la unele. Vezi ca ingrasamantul Compo pentru plante decorative cu flori e destul de bun. E de provenienta germana si e posibil sa se gaseasca si pe la voi.
 

veretregn

Active Member
cornelia a spus:
Horea incearca sa-i administrezi un ingrasamant care sa contina atat macro cat si microelemente. Macro gasesti in toate, micro doar la unele. Vezi ca ingrasamantul Compo pentru plante decorative cu flori e destul de bun. E de provenienta germana si e posibil sa se gaseasca si pe la voi.
Da de o lună îi administrez săptămânal un astfel de îngrășământ. Conține o muțime de oligo-elemente. Compo se găsește în tot felul de varietăți. Pe care să îl aleg? Plante de oranjerie? De cameră? De terasă? Mușcate?
 

Claudiavis

Active Member
Revin cu stiri referitoare la hibiscusul bolnav, de care v-am scris mai sus. Am crezut ca si-a revenit, toata iarna a stat in citeva frunze, insa acestea i-au picat treptat. L-am vazut ca a incercat sa inmugureasca, i-am dat ingrasaminte, insa degeaba. A decedat. Inclin sa cred ca e o boala sau pur si simplu inadaptarea la conditiile din Romania. Imi pare tare rau de el.
 

anette_b

Member
eu am cloroza la un hibi mare dar inca nu e serios. am fier si ii voi aplica un tratament. cloroza am provocat-o eu pt ca ii dau uneori ingrasamant pt acidofile.
 

veretregn

Active Member
M-am plâns în urmă cu câteva luni despre cloroza la hibiscusul meu. Dă semne evidente de regenerare.

Cum am procedat:

1. L-am mutat într-un loc mai cald și în partea vestică.

2. Odată la două săptămâni i-am aplicat fertilizare lichidă la rădăcină cu fertilizator ne-organic complex pentru geranium și petunii care conține micro-elemente (printre care magneziu și fier)

A început să înflorească, să se ramifice, iar frunzele devin din ce în ce mai verzi...

Mulțumesc tuturor care m-au sfătuit.
 
Sus