Clivia

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Tare imi pare rau de ce zici, Carmen! Clivia e o planta superba, iar daca mai e si din categoria celor cu flori speciale... :visator:Probabil ca la acestea e si mai importanta respectarea repausului pentru inducerea infloririi. Poate gasesti o solutie sa le cazezi iarna in alta parte... ca sa te poti bucura de minunatele flori si sa ne incanti si pe noi!
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Prima tija din acest an in tandem cu alta cu un fruct in parg. Sper ca celelalte sa ii urmeze exemplul.
Si incep, mai tarziu ca alta data si celelalte infloritul.
Plantele belgian orange GT au dat tije florale. Ca de obicei puiul

e mai grabit ca planta mama

Un pui de belgian orange clasic da si el flori

Iar dumneaei nu nu putut sa-i rezist cand am vazut-o in florarie. Asta fiindca varietati deosebite nu se gasesc pe la noi... E de o nuanta portocalie mai intensa, mai roscata decat suratele pe care le am si sper sa si ramana asa.

Codase au ramas doar citrina si piticotul.
 

lelia

Well-Known Member
Ce harnicute si frumoase sunt !!! iar nou venita e foarte delicata ! si eu sper sa infloreasca in aceiasi nuanta,e minunata !
Sa te bucuri de frumusetea lor ! asteptam sa ne prezinti si codasele:astept:
 

lelia

Well-Known Member
Am nevoie de un sfat,ce sa fac cu capsulele ,sa le ,,culeg'' si sa le plantez sau sa le mai las ?ideea era sa astept sa infloreasca lenesa ,sa am fructe si flori in acelasi timp ,asa cum am vazut pe la voi .
Azi cand am udat-o am vazut un coltisor iesit dintr-o bobita (si doua lipsa ,planta e in uscatoria comuna )din fiecare capsula va iesi o singura plantuta sau mai multe ?
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Doamne, Lelia, ce frumusete variegata ai tu acolo! :visator: Ce culoare e? Eu n-as tine-o in uscatoria comuna, sa nu faca cu ochiul cuiva si planta, nu doar fructele ei...

N-am germinat inca seminte de clivia, deoarece plantele mele nu au prea facut. Culmea e ca tocmai ultima cumparata, portocaliu-roscata a fructificat masiv, insa am sacrificat tija pentru binele plantei. Un singur fruct am avut recent la o belgian orange. Asta n-a impiedicat-o sa infloreasca in februarie, ba chiar sa repete acum inflorirea. Am inteles insa ca dureaza mult pana se coc fructele. Asta a mea a fructificat in toamna si pana acum nu s-a copt. Ale tale se desprind de pe tija? Sunt coapte? Ar trebui sa aiba invelisul mai moale. Din fiecare capsula vei obtine mai multe seminte. Din ce am citit trebuie inlaturat invelisul, spalate semintele si plantate deasupra pamantului, doar apasate usor in sol. Au nevoie de minisera, umiditatea bine controlata. Pentru siguranta si semintele si solul ar trebui tratat cu fungicid (de ex. Captan). Spor la inmultit!
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
S-a imbracat de sarbatoare si cea mai veche clivie a mea: belgian orange GT.


Si un puiut de belgian orange nu se lasa mai prejos
 

lelia

Well-Known Member
Adina,clivia asta a ta e cea mai frumoasa dintre toate pe care le-am vazut pana acum! Are ceva special (probabil ochiul verde)si in plus e si foarte harnica ,flori si puiuti cu flori ,e o minunatie ! Sa te bucuri de ea si de toate florile tale :openrose:
Clivia mea e culoarea clasica ,doar frunzele sunt altfel ...semintele au aproape un an ,am desprins cateva ,am desfacut invelisul si in interior am gasit un bulbisor din care creste o frunza,cred..am plantat bulbisorii si acum astept,e o experienta interesanta .
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Multumesc, Lelia! :hug:
E cu adevarat cea mai harnica dintre cliviile mele. S-a dezvoltat foarte bine. Infloreste de doua ori pe an. Regret doar ca da pui foarte greu. A facut doi de la inceput si de atunci nimic. Nu a fructificat. Incerc polenizare artificiala sa vad daca reuseste.

In ce priveste fructele tale, sunt sigur coapte. Specialistii in clivii spun ca poate dura 12-13 luni coacerea completa, insa unii sustin ca semintele devin viabile dupa 5-6 luni, altii dupa ce incepe fructul sa se coloreze. Din cate spui la tine semintele au germinat in fruct. Daca asiguri cele 3 conditii de baza (temperatura optima: 23-25 de grade, umiditate mare -minisera, conditii sterile), nu cei avea probleme cu inmultirea prin seminte. Ar fi pacat sa nu inmultesti clivia asta prin seminte, fiind variegata. Poate transmite caracteristica la o parte din pui, avand in veder ca planta mama e variegata. Unde mai pui ca sigur vei gasi doritori de astfel de puiuti. Eu una stiu ca imi doresc o variegata. La o clivie asta e un bonus teribil. Pe langa florile minunate sa mai ai si frunzis decorativ...
 

lelia

Well-Known Member
Adina ,de miscat se misca greu si la mine dar sper ca cel putin unul din cei trei bulbisori sa faca si radacinute caci partea verde se vede deja .dar din experienta stiu ca fara radacini frunzele mor ...mai asteptam ....
Ramona,cu siguranta ii place,,la inghesuiala",dar cred ca e o problema de adaptare ,unele plante nu prea accepta schimbarea ,eu zic sa ai putina rabdare cu ea si daca nu misca ,ii schimbi giveciul si pamantul (se prea poate ca si aici sa fie o problema).bafta! sa le vedem cu flori :visator:
Alexandru .daca iti doresti clivii pentru tine.intreaba pe Danero.eu dela el am cumparat.daca vrei pentru magazin .n-am idee...
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Lelia, iti tin pumnii. Eu una daca o pierd stiu unde gresesc. Ii trebuia temperatura mai ridicata decat i-am putut oferi si constanta, pe langa asta lumina multa. Cum semintele nu sunt mult timp viabile, trebuie folosite proaspete. Asa ca am intarziat cu insamantarea cat am putut, insa tot era prea rece la momentul respectiv. Am facut cam tot ce trebuia in prealabil. Samanta n-a putrezit. Mai astept si voi vedea care ii e deznodamantul.

Ramona, nu stiu cat de dezvoltate sunt radacinile, insa tot mi se pare prea mare ghiveciul puiului tau. Pozele sunt insa inselatoare. Cam ce dimametru are ghiveciul? Si eu am plantat recent doi pui de clivia, insa ghivecele sunt pe masura lor. Au 10 cm in diametru. http://adinaioana.sunphoto.ro/clivia_in_2015/102838812 Clivia prefera inghesuiala.
 

ramona

Member
Adina, imi pare tare rau. Eu o singura samanta am avut si foarte repede a inradacinat. Am pus-o pe pamant si atat...
 
Sus