Clivia

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Din cele ce zici, radacinile plantei au umplut ghiveciul si sunt sanatoase. Daca au iesit pe orificii e momentul sa schimbi ghiveciul cu un numar mai mare. Uite aici substratul plantelor mele , le ud in aceasta perioada saptamanal. Dar ale mele au substrat mult, fiind abia de nici un an transplantate, asa ca retine mai bine apa. Cand coletul impanzise ghiveciul, cereau mai des apa. Asa ca am avut si eu acazional frunze cu varfuri uscate.

Ideea e ca substratul sa se dreneze foarte bine, nu le place apa stagnanta, in exces.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Mama, saptamanal...pai eu uit de clivie cu saptamanile, saraca, zici ca e phalenopsis! Si biata de ea tot infloreste... o sa-mi revizuiesc atitudinea...
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Mada, depinde de tipul de substrat folosit. Ale mele au substrat usor, aerat, drenat. Apa trece foarte repede si excesul nu il las in farfurie. Asa ca ale mele au nevoie in perioada de vegetatie saptamanal de apa. In plus stau in hol cu expunere sud-vestica in care atmosfera se incinge cand apare soarele, prin urmare evaporarea e mai mare. In perioada de repaus se schimba socoteala. Apa rar si cu zgarcenie.

Daca le-as inmuia in apa ca pe orhidee as uita si eu de ele cu saptamanile. Depinde de toti acesti factori decizia de udare. (marimea ghiveciului si a plantei, tipul substratului, temperatura mediului ambiant, cantitatea de apa folosita)
 

lelia

Well-Known Member
Adina tu detii secretul ingrijirii celor mai diverse plante ,te ador pentru asta ! :hug:
am nevoie de parerea ta ... ieri am umblat la plantuta mea si cum am gasit cateva radacini putrzite am decis sa-i schimb substratul ....dar n-am avut la indemana decat turba pentru acidofile si substrat pentru orhidee ,le-am combinat si am transplantat-o ,sper sa nu fi facut vreo prostie .....
 

MASCHA

Active Member
lelia a spus:
Adina tu detii secretul ingrijirii celor mai diverse plante ,te ador pentru asta ! :hug:
Sunt de acord cu asta :D ,asa ca intreb si eu cand pot sa scot clivia afara si tu marantaceele le scoti vara afara?
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Fetelor, :hug: prea multe laude insa! Sunt doar amator incepator. Daca stau bine si ma gandesc imi amintesc vorbele unuia dintre profesorii mei preferati (cel de mate) care ne intreba la un moment dat daca stim diferenta dintre un filozof si un specialist... Raspunsul tot el ni l-a dat sub forma unui joc de cuvinte vizand domeniul de studiu al fiecaruia: filosoful e cel care stie nimic despre tot, iar specialistul e cel care stie totul despre nimic.
Cam asa si cu mine in ce priveste gradinaritul. Avand in vedere varietatea de plante deocamdata stiu nimic despre tot! :) Treptat insa imi acapareaza interesul anumite plante despre care poate voi ajunge sa stiu ceva mai multe...

S-o iau pe rand in ce priveste intrebarile.
Lelia, afectarea radacinilor are cam doua cauze, excesul de apa (solul fiind unul cu probleme de drenaj) sau lipsa de apa (caz in care planta renunta la unele radacini care se golesc si dau impresia ca ar fi putrezit).

Eu folosesc o reteta de sol pornind de la sfaturile Michaelei (ea ar fi fost in masura sa te ajute). Cocohusk +sol universal (M. folosea cocopeat)+ perlit. Din cate stiu de la ea folosea un substrat usor acid. La fel de bine se poate in loc de cocohusk folosi scoarta de pin cum ai pus tu. Ideea e sa ai un sol usor, aerat, drenabil. Nu stiu cat de acid e amestecul realizat de tine. Poti lasa o perioada planta asa sa vezi cum ii merge. Cat timp controlezi umiditatea excesiva (fara apa in farfurie, ce s-a scurs se arunca) si ghiveciul nu e prea mare comparativ cu planta, eu zic ca e ok.

Mascha, eu nu tin nici unele, nici altele afara. Stiu ca Michaela tinea cliviile afara. Motivul meu: nu am terasa, un loc mai protejat de intemperii. Daca ar fi sa scot plantele afara pana nu au noaptea 10 grade minim nu le-as scoate. E diferenta prea mare intre conditiile din interior si cele din exterior.

(Un alt off topic: Marantaceele ies afara doar cand fac baie generala plantelor sau tratamente. Am un hol mare unde le merge bine. In curte am locuri insorite ori pana la pranz, ori dupa pranz si nu le place. In plus daunatori sunt cu duiumul care sa rontaie din frunze si tocmai frunzele lor sunt vedetele. Chiar voiam sa scot de la naftalina subiectele, insa nu am prea vazut interes pentru aceste decorative prin frunze.)
 

lelia

Well-Known Member
Multumesc Adina !
M-am linistit ,sper sa-i mearga bine ! ai dreptate ,a pierdut ceva radacini de la prea multa apa ,dar mai are destule ,e un monstrulet ,si mai cred ca nu-i place la mine ,are o multime de frunze si de flori nici vorba ...mai astept :astept:

 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Lelia draga, planta ta e superba. E foarte mare si ar fi trebuit sa infloreasca. E variegata sau poza ma inseala?

Am observat insa ca o planta care are probleme cu radacinile poate stagna la nesfarsit. Pare ca a intepenit: nici noi cresteri nu vezi, nici tije florale. Sunt curioasa daca in primavara asta ti-a dat noi frunze. Aparitia noilor frunze coincide sau e urmata de aparitia tijei florale in conditia in care plantei ii merge bine.

Si mai am o curiozitate. I-ai oferit in iarna perioada de repaus? E obligatorie pentru inflorire. Ar trebui tinuta la rece macar 6-8 saptamai si rarita / sistata udarea. Eu nu m-am indurat sa le tin in cel mai racoros loc (cu cactusii), desi din ce am citit ar merge. Le tin in camera cu 10-15 grade (in care fac foc doar ocazional, cand temperatura scade, aici tinand si plante mai sensibile), asa ca le administrez cate putina apa la 2-3 saptamani.
 

lelia

Well-Known Member
Adina , e variegata ,de la danero ,cred ca in vara lui 2012 am achizitionat-o ,avea vro 4+4 frunze .Citisem eu pe undeva ca atunci cand ajunge la 6+6 frunze tre” sa infloreasca ....dom”soara a avut in toamna 12+12 si nimic ,acum are 8+8, a pierdut frunze de la baza ,dar ii cresc si frunze noi ,radacinile sunt groase si multe,a pierdut doar vreo 3-4 ,am pus apa in farfurie si cum e pe terasa ,a fost rece si imediat s-au dus .Repaus sa zic ca a avut ,in bucatarie n-a fost foarte cald ,dar sigur am gresit cu apa .
Concluzia e ca nu iubeste apa ,mi-am dat seama ca stocheaza in radacini si foloseste la nevoie ,deci poate sta si o luna fara apa ,daca are umuditate admosferica .
Multumesc Adina !
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Lelia, de pontul privind numarul de frunze si inflorirea am auzit. Cu toate astea am avut la mine exceptia. Un pui de Belgian Orange GT de 1,5 ani cu nu mai mult de 4+4 frunze, separat de planta mama mi-a inflorit primavara si a si repetat inflorirea. De el vorbesc .

Cu siguranta nu e un comportament tipic. Nici tija florala nu a fost prea inalta. Acum nu mai il am, dar am fost anuntata ca a continuat si in noua casuta obiceiul de a inflori. Ce pot insa spune cu certitudine e faptul ca atat mama, cat si puii (ca a dat 2 pui) au avut radacinile excelente!

O ultima observatie din destul de scurta mea experienta cu aceste magnifice plante (in opinia mea): cel mai bine si rapid s-a dezvoltat si ii merge, dintre exemplarele mele, plantei care a avut la dispozitie un ghiveci mic, radacini mai inghesuite, spatiu limitat. Comparativ cu alta planta achizitionata ulterior, care avea un colet enorm de radacini, invers proportional cu partea verde. Daca ar fi sa privesti acum comparativ cel doua plante, inchipuie-ti 2 ghivece de marime identica, dar unul continand doua plante mari: mama si pui aproape cat ea si al doilea continand o singura planta, de marimea acelui pui. Cele doua plante inca mai au loc in ghiveciul lor, pe cand cealalta planta nu pare multumita de spatiul acordat.
 

lelia

Well-Known Member
Da puiutul asta l-am admirat la tine ,chiar as fi vrut sa-l cumpar ,dar cum experienta mea lasa de dorit ,am ramas doar cu gandul la el ,nici de prin florarii n-am achizitionat ,tot de teama .Daca reusesc s-o imblnzesc pe nazdravana ,o sa-mi mai iau una ,doua ...
Povestea cu radacinile inghesuite e adevarata ,nu doar la clivii,la aproape toate plantele de ghiveci .Planta asta are radacinile de aprox. 15cm lungime ,25cm diamertu .frune de 50 cm lungime ,9 cm latime ,pare bine proportionata ,doar florile lipsesc ....
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
De aratat arata foarte bine. O fertilizezi in perioada de vegetatie? Am inteles ca acum are nevoie de stimulare pentru pregatirea mugurelui floral. Repausul din iarna si "seceta" doar declanseaza inflorirea.
 

lelia

Well-Known Member
Nu prea ,am ramas cu foarte putine plante si din familii diferite ,asa ca nici fertilizant n-am mai cumparat ... tu ce le dai sa pape ?caci daca supravietuieste ,s-o hranesc si eu ...
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Am folosit cand Vitaflora pentru florifere si nr. 5 pt. stimularea infloririi, cand Miracolo verde, cand Peters. Ce primesc si celelalte florifere, primesc si cliviile. Nu exagerez insa. O data la doua-patru udari.
 

angela draganoiu

Active Member
dragelor va multumesc pt sfaturi.
azi mi-am luat inima in dinti si am "racait" cliviuta la radacini. erau frumoase, adica albe si groase, nu prezenta niciun nepoftit prin zona, asa ca am schimbat mare parte din pamant cu unul proaspat si amestecat cu perlit, ca altceva nu am, si am pus-o la locul dumneaiei in acelasi ghiveci, care nu este foarte mare. cred ca am gresit cu apa. de acum mai rarut si mai dragut.
am invatat acum de la voi ca iarna i-ar trebui repaos si rarit udarea, si am si gasit locul unde sa stea la rece. pana acum am tinut-o in blacon unde e cald pt ca era micuta, cum a zis Cornelia la "pampers", dar la iarna gata o duc la rece.
va multumesc.
 

MASCHA

Active Member
Adina-Ioana a spus:
Mascha, eu nu tin nici unele, nici altele afara. Stiu ca Michaela tinea cliviile afara.

(Un alt off topic: Marantaceele ies afara doar cand fac baie generala plantelor sau tratamente. Am un hol mare unde le merge bine. In curte am locuri insorite ori pana la pranz, ori dupa pranz si nu le place. In plus daunatori sunt cu duiumul care sa rontaie din frunze si tocmai frunzele lor sunt vedetele. Chiar voiam sa scot de la naftalina subiectele, insa nu am prea vazut interes pentru aceste decorative prin frunze.)
Adina ,cat imi doresc si eu un hol ca al tau :D acolo au conditii optime,iarna racoare si lumina sa stea in repaus ,iar vara nu au caldura sufocanta care este afara.Cu asemenea conditii nici eu nu le-as scoate,dar la mine iarna (vorbesc de marantacee) le tin in casa unde am 20-23 gr dar cu un aer uscat ceea ce nu le prieste,chiar daca le pun pietricele umede in farfurioare.Clivia o tin la maxim 15 gr iarna si de cand o am a facut flori tot timpul,acum are si doi pui,parca m-a auzit,caci imi doream sa faca pui sa am ghiveciul plin cu 3-4 tije florale :visator:
In ceea ce priveste marimea ghiveciului,nu stiu ce sa zic...eu nu prea sunt adepta inghesuirii plantelor,mai curand apa prea multa nu le prieste si le omoara.
 
Sus