Clematite partea IV

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Geodezia, de unde scoti asemenea sfaturi? Daca face lastari, adio tuns si ramificare!

Liliann, clematitele se tund acum, inainte sa apuce sa faca lastari. Clematitele se ramifica (in 2) la ultimul nod de sub taietura. Daca o tai la 1 m, se va ramifica la 1 m, ceea ce nu e convenabil. Pentru ca tu iti vei dori o clematita cat mai bogata inca de jos. De aceea, se recomanda tunderea deasupra primului nod. Acel nod va fi astfel obligat sa se ramifice in 2 tije. Daca lasi tija netaiata, nodurile vor face frunze si flori, si poate... se vor ramifica pe undeva pe sus. Si asta deoarece clematitele din grupa 2 au capacitatea de a inflori pe tijele vechi. Si atunci planta nu "simte" neaparat nevoia sa se ramifice, atata timp cat poate inflori si pe tija veche. Clematitele din grupa 3 in schimb, infloresc pe tijele noi si atunci au nevoie sa se ramifice undeva. Dar, asa cum ti-am explicat mai sus, ramificatia are loc pe ultimul nod sanatos, care a supravietuit gerului iernii. Ori daca tu ai acel ultim nod la 1.5 m de la sol, acolo va ramifica, si in varful noilor ramificatii vei avea si 2-3 flori.

De aceea, recomadarea e sa tai clematitele de jos, de la primul nod, ca sa obtii acea pretioasa ramificatie. In felul acesta obligi planta, nu numai sa ramifice pe acel nod, ci si sa dea noi lastari din radacina. Deci curaj! Pune mana pe foarfeca si taie fara mila. ;-)

Caut imediat si o poza exemplificatoare.
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
In al doilea rand, Liliann, nu prea are sens sa postezi poze de pe internet, care iti par ca seamana cu clematita ta. Sunt foarte multe clematite care se aseamana. Detalii minore precum culoarea si forma staminelor, varful ascutit sau rotunjit al petalelor, pozitionarea lor, pot face diferenta intre o clematita si alta si pot ajuta la identificare. Daca vrei ca cineva sa iti dea sfaturi concrete legate de clematita ta, doar o poza cu florile ei poate fi edificatoare.
 

geodezia

Well-Known Member
:rofl: :rofl: eu nu o am o au niste vecine care o au din 1986 si o tund dupa ce apar frunzulitele si e sus pe casa toata vara si plina de flori
acum o caut si eu prin magazine ca a inceput si la mine criza clematitelor de 2 ani
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Din '86 pana acum clematita aia are aproape 30 de ani. Cred si eu ca e cat toata casa, indiferent cum o mai taie.

E bine atunci cand oferi sfaturi sa oferi sfaturi din propria ta experienta. Pentru ca in curtile vecinilor... vedem multe, si poate nu intotdeauna intelegem tot.
 

geodezia

Well-Known Member
adevarul asta e ca sunt un pic batrina si nu ma pricep la sfaturi ..dar monstrul ce il are in gradina nu la- mai facut cu carti ultramoderne pur si simplu in modul taranesc ce este viu este viu si ramine ce este mort este mort si il taiem
nu stiu Caramell de ce iti sare asa tandara spusei ce si cum au vecinele
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Re: Ce clematite ne dorim?

Geodezia, esti o persoana expansiva, inimoasa si foarte volubila. Si un membru cu vechime si apreciat pe forum. Totusi, lucrurile scrise aici mai trebuie trecute si printr-un filtru personal. Pentru ca cei noi, fara prea multa experienta, iau de bune sfaturile pe care le oferi, precum recomandarea de ca cultiva trandafirul Westerland in ghiveci, pe balcon, de exemplu.
Informatiile scrise aici raman si sunt citite de multi. Ele apar in cautarile oricui pe Google si poate nu toti au inspiratia sa se si inscrie pe forum si sa ceara informatii suplimentare care sa le clarifice nelamuririle.

Iar Lilian daca vroia sa astepte 30 de ani pentru ca o clematita sa devina cat casa si sa isi permita ca in acest timp sa o tunda dupa ureche, (pentru ca asa s-a procedat din batrani care nu aveau la dispozitie informatii moderne), nu cred ca mai avea de ce sa puna intrebari aici.
 

geodezia

Well-Known Member
Re: Ce clematite ne dorim?

draga mea florile sunt ca si copii
cei crescuti inainte de 89 erau sanatosi voinici frumosi fara sida cancer de nus tiu care fel
cu atitea modernisme s-a dus draq toata imunitatea noastra saracii copii fac tot felul de boli as asi florile
ia westerlandul daca vrea fata sa il creasca il creste nu o opreste nimeni
 

liliann

Member
multumesc pentru raspunsuri.
Noroc ca v=am descoperit, asa am aflat si eu ca trebuie tunsa, ceea ce o sa si fac weekendul asta cand voi ajunge la casa.
Vreau sa spun ca clematita mamei are 40 de ani :d si nu e cat casa, are vreo 5-6 fire inalte de 1,50 m, nu infloreste abundent. Mentionez ca e la umbra totala.
edit: nu o sa mai iau poze de pe net sa le postez aici.
 

anette_b

Member
dragele mele , vad ca ar trebui tunse clematitele deja. dar daca nu au muguri deloc , inseamna ca s-au uscat? sau mai astept?! pt ca zapada nu a fost multa si pamantul e uscat , ar trebui sa incep sa le ud?
multumesc !
 

Roxana Peled

Active Member
Re: Ce clematite ne dorim?

geodezia a spus:
draga mea florile sunt ca si copii
cei crescuti inainte de 89 erau sanatosi voinici frumosi fara sida cancer de nus tiu care fel
cu atitea modernisme s-a dus draq toata imunitatea noastra saracii copii fac tot felul de boli as asi florile
ia westerlandul daca vrea fata sa il creasca il creste nu o opreste nimeni
Iubito, imi pare rau ca trebuie sa te contrazic dar copiii aveau SIDA si inainte de 89 doar ca nu stiai asa de bine pentru ca se tinea cioculetul inchis :) , cat despre cancer sa nu uitam ca am avut si un Chernobyl prin '86 :( (toata lumea are sentimentul ca e ok, s-a dus .... pe cand timpul de injumatatire al radioactivitatii aleia din cate tin eu minte e de vreo 50 de ani)
 

taia

Active Member
anette_b a spus:
dragele mele , vad ca ar trebui tunse clematitele deja. dar daca nu au muguri deloc , inseamna ca s-au uscat? sau mai astept?! pt ca zapada nu a fost multa si pamantul e uscat , ar trebui sa incep sa le ud?
multumesc !
Nu inseamna ca s-au uscat. Eu am cateva clematite plantate asta toamna si la doua dintre ele ,care erau tare micute, peste iarna tijele existente s-au dus,dar din pamant cresc altele.Au fost acoperite cu crengi de brad,si cand le-am descoperit ,am crezut ca le-am pierdut cu totul, pana am vazut noii mugurasi. S-au se poate sa fie soiuri care inmuguresc mai tarziu ( de ex. Montana mea acum da semne de trezire, iar altele au frunze). Daca pamantul e foarte uscat si crezi ca au suferit din cauza secetei, uda-le. Pe aici nu am avut aceasta problema, ba din contra, a plouat de ne-a innebunit, mi-a fost teama ca-mi vor putrezii bulbii in pamant.
 

geodezia

Well-Known Member
Roxana nu imi aduce aminte de sida ca am ajutat o fetita ..saraca ..are 22 de ani a fost diagnosticata de la 6 ani cu bola asta a vindut saraca mama-sa tot tot numai sa o tina in viata ..si acum vreo 2 luni m-am intilnit cu mama-sa si nu mai vroiau de la casa de sanatate sa ii dea tratamentul se minunau niste doctori din america cum de mai traieste ..dar va pot spune ca e o boala cumplita la 22 de ani arata ca un copil de 10 ani brr ..saraca daca te gindesti ca taica-su le-a si parasit maica-sa a ramas fara servici si nici nu mai vor sa o angajeze ca stiu toti ca are fata boala asta necrutatoare .. si totul a pornit de la o injectie intr-un spital
 

adrianam

Well-Known Member
Liliann, mai ai si o alta posibilitate, daca ai putin loc in jurul clematitei tale.
Eu nu am incercat varianta asta, ca eu inghesui plantele si nu prea am loc, dar Miki stiu ca a incercat-o si a obtinut rezultate la Miss Bateman.
Lastarul cel lung nu il tai ci il incolacesti, ca o spirala si incerci sa bagi cateva noduri sub pamant.
Adica un nod in pamant, urmatorul afara, iar un nod in pamant, iar unul afara.
Peste nodurile din pamant sa pui cate o piatra, ca sa nu iasa din pamant accidental si sa ii pastreze umezeala mai multa. Din acele noduri ar trebui intr-un an de zile sa ii dea radacini iar nodul ramas afara sa faca lastari.
La anul, daca s-au prins, poti muta din ele. daca nu, o tunzi.
Nu toate clematitele dau radacini la marcotare, insa merita incercat.
 

miki70

Active Member
Asa este, e buna metoda marcotarii. Am facut-o la Multi Blue (nu Miss Bateman ;-) ) acum 3 ani si anul trecut am facut-o la Mazury care venise doar cu 2 fire de al polonezi. Nu poti sa o faci spirala f stransa, e bine dc poti ingropa cel putin o bucla dar dc o poti indoi de mai multe ori sa ingropi inca un nod e ok. Eu am prins-o in pamant cu o sarma indoita apoi am pus pamant. Peste fix un an tai bucla dar tb sa fii atenta unde o tai. O tai acolo unde intra in pamant, eu leg o sarmulita colorata acolo unde o voi taia. Anul acesta am separtat-o pe Mazury de pe 23 febr, arata f bine toti mugurii ceea ce inseamna ca s-a prins marcotajul.
Sa nu te sperii dc auzi poc, coaja aceea plezneste cand o indoi dar mijlocul verde e foarte maleabil. Dc nu ai ramas cu ea in mana , adica dc nu s-a rupt nu-ti face griji. Chiar e indicat ca ceea ce ingropi sa aiba coaja putin pleznita pt ca astfel inradacineaza mai repede.
 

liliann

Member
Da, ma gandisem si eu la asta, intrucat e destul de lung lastarul.
Pot sa fac asta, dar ma gandesc : va avea planta resurse sa creasca lastari din mugurii de jos, si sa hranesca si mugurii ingropati?
Asa o sa fac, ca prea erau mugurii frumosi, din pacate nu ajung weekendul asta la casa, date fiind amenintarile meteo.

Mi-am mai cumparat acum cateva saptamani o clematis Asao, am pus-o in ghiveci pe balcon, pana ajung sa o mut in curte. A crescut foarte frumos, eu luand-o f.mica, avea cativa muguri.

Si am manie sa ajung sa mai cumpar una, doua, apropo, exista o perioada propice plantarii lor sau se pot planta oricand pAna toamna tarziu?
am trecut ieri prin Praktiker Militari si erau toate uscate.....
 

taia

Active Member
In informatiile despre ele zice ca e bine sa le plantezi primavara si toamna.La noi, fiind deobicei iernile foarte reci, eu am plantat pana anul trecut ,doar primavara.Asta toamna nu m-am putut abtine si mi-am cumparat vreo 10, prin noiembrie.In decembrie cand s-a anuntat frig, le-am incotosmanit corespunzator, si au trecut toate foarte bine iarna ( drept e ca nici nu a fost prea grea.)Sunt toate pline de muguri.Acum le-am "imbracat din nou".
 

adrianam

Well-Known Member
Daca esti sigura ca poti trece sa le uzi si la vara cand va fi seceta, poti sa mai plantezi. Cu cat se inainteaza, perioada cu precipitatii cand au apa suficienta sa se dezvolte se scurteaza, iar la vara nu vor ajunge radacinile la straturile mai adanci unde mai gasesc apa.
Cele mai bune plantari, la toate plantele perene, sunt cele de toamna, pentru ca plantele au timp suficient sa-si dezvolte sistemul radicular.
Si eu am plantat clematite cred ca de ordinul zecilor, si nu ma invat minte. Pentru ca cea mai mare si tentanta oferta este primavara si nu ma pot abtine sa nu cumpar. Foarte putine reusesc sa supravietuiasca secetei de peste vara, ca eu nu am timp sa le ud suficent.
 
Sus