Clematita

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

adrianam

Well-Known Member
Ville de Lyon este tip 3, prefera orientare N,E,V.
Alina, poti doar sa astepti.

Ceea ce am observat la clematitele mele- in cazul in care ramura pare rupta, nu va sfatuiesc sa o taiati cu totul. Incercati sa o indreptati usor, eventual sa o prindeti pe o 'atela' pentru a nu se indoi din nou in acelasi loc. In cele mai multe cazuri, ramura va supravietui si locul in care s-a rupt se va ingrosa.
 

Donatella

New Member
Va rog sa-mi spuneti si mie de ce clematita mea nu creste? Cele albe si roz se intind, dar cele mov nu cresc mai mult de 25 cm. Fac cate 3-4 flori, dar nu cresc deloc. Este deja al treilea an de cand sunt in gradina, iar ele raman tot mici. Sunt puse impreuna cu trandafiri cataratori langa un suport pe care se pot intinde, trandafirii s-au intins pe tot suportul, dar clematitele nu. Chiar nu stiu cu ce gresesc. Uitati cum arata cea mov:

Cea roz este pusa anul trecut, iar acum arata asa:

Care credeti ca este cauza?
 

raduizol

Member
Eu am citit ca unele soiuri de Clematite, trebuiesc taiate in fiecare primavara la o inaltime de cca. 20-30 cm inaltime, pt a favoriza cresterea.
Poate asta ar fi una din cauze.
 

Donatella

New Member
Si eu stiam ca cele mov trebuie taiate, dar nu am ce taia, ca oricum nu creste mai mult de 25 cm. Sa incerc sa o tai in primavara pana la nivelul solului si sa vad daca va creste dupa aceea? Nu stiu daca e cea mai buna solutie. Florile sunt foarte mari, dar nu face mai mult de 4, planta e prea mica.
Nu stiu care este explicatia, poate nu-i place locul?
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Dupa aprox. o luna si jumatate de la plantarea primelor clematite si cca. trei saptamini de la plantarea celei de a doua serii pot face citeva observatii.Si nu ma adresez celor care tin clematitele in balcon ci celor care le-au pus in gradina....
Vorbesc in nume strict personal...daca ma contrazice cineva..... :rofl:
Faptul ca trebuie sa aiba soare macar citeva ore este un fapt cunoscut!Depinde insa mult si in care perioada a zilei.
Una din ele care are soare numai dimineata,vreo trei ore,creste foarte greu,as zice cu incetinitorul.Plantata in aceeasi zi cu alte doua.Dar acestea au crescut mult si repede avind soare in timpul amiezii.....
Una din clematite(mov) sta linga un trandafir si a crescut frumos,are boboci multi si i-a dat si alti lastari din radacina.Deci ...nu stiu cit conteaza "vecinatatile"...mentionez ca este propria observatie.
Si acum trebuie sa spun marea mea bucurie:"milimetrul meu" roz a crescut muuult,are 30 cm si a dat patru noi lastari(sa nu rideti dar credeam ca am pierdut-o) si are primul boboc.Atit la cea mov cit si la cea roz soarele "sta" pe ele toata dupa-amiaza......
De semenea fiecare in parte datorita pozitionarii(alternantei umbra/soare).....are nevoie de o anumita cantitate de apa.
Radacinile pentru a se mentine umede le-am acoperit cu o cantitate destul de mare de paie...
Si inca ceva:clematita din ghiveci(care nu suporta in timpul iernii temperaturi prea scazute) are un ritm de crestere mai accelerat fata de altele puse direct in gradina!!!!
 

dorinas

Member
Clematita mov rezista afara la temperaturi destul de mici iarna, pe cateva blocuri din vecini exista cateva si aici in Brasov iernile sunt friguroase (cu exceptia celei de anul trecut) si pana acum au lastarit in fiecare an.Clematitele sunt considerate un bun companion pentru trandafiri, in special cei cataratori, se combina frumos pe pergole impreuna cu conditia ca trandafirul sa fie plantat cu 2 ani mai inainte.
 

schlucky

Member
in ghiveciul meu unde am o clematita mi-a aparut o planta, sau eu cred ca este buruiana:
<img src="http://img518.imageshack.us/img518/5836/dsc1571gq2.th.jpg" border="0" alt="Free "> <img src="http://img176.imageshack.us/img176/7435/dsc1572gm7.th.jpg" border="0" alt="Free ">

ce fac cu ea? o pot zmulge doar asa? sau trebuie scoase din pamant si despartite si radacinile sau inlaturate radacinile "plantei musafir?"
 

mihai_c

Member
Pare sa fie volbura, si eu ma lupt cu ele...
Daca a apucat sa se si catere pe planta ta atunci o tai de la 10-15 cm si o smulgi iar partea care s-a catarat pe clematita o descurci frumos altfel risti sa-ti ranesti planta...
 

schlucky

Member
of ce onoare pe capul meu.... am ajuns sa dau banii si pe volbura :rofl: , caci ma gandesc ca am "cumparat-o" odata cu celmatita, caci altfel nu imi pot inchipui cum a ajuns acolo

astfel, daca nu o trag pe toata afara, radacina ma refer, am sanse sa apara iarasi? in acest caz cel mai bine este poate sa le scot din pamant si sa scot radacina!

mersi de sfaturi!

si inca o intrebare:

clematitele mele inca sunt in chivece, caci nu ma pot hotara unde sa le pun, si azi mi-a venit o idee....dar este chiar langa casa, unde am un saptiu de cca 30cm liber unde vor veni odata pietre, si apoi vine o cararuta pavata.
intr-o parte este fundatia la casa, iar sub cararuta este cred cam 30cm pamant, nisip si pietris marunt foarte bine batatorit, ar putea totusi sa isi faca radacini sa se dezvolte acolo?
o voi pune eventula intr.-o galeata fara fund, la care sa ii se vada doar buza galetii, si-ar infige ea destul de adanc radacinile sa dea de pamant suficient sa se dezvolte?
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Va povesteam ca am avut ceva probleme cu Ville de Lyon. Iata seria a doua de boboci: sunt 3 dar n-am putut sa pozez decat 2. Par ok, sa-i vedem la treaba.

 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus