Clematis Nelly Moser

claude

Well-Known Member
Moderator
Aha, e important ca era lastar lemnificat! Ai zgariat putin scoarta de pe lastar sau nu?
Eu am marcotat vara trecuta doi lastari semi-lemnificati, sunt curioasa daca au facut radacini
 

elianna

Well-Known Member
Am si eu o clematita cumparata pe vremea cand nu stiam nimic despre gradinarit. Nici acum nu stiu multe dar am devenit constienta de nestiinta mea. Am comandat la firma Bakker 4 tipuri de clematite: Jackmanii, Ville de Lyon, Nelly Moser si Piilu. Le-am tinut in casa in iarna cand le-am primit si cea care o mai am a crescut de vreo 2 m si a inflorit prin mai si abia dupa aceea am plantat-o in gradina. In anul al doilea a depasit 3 m insa pana la 1,5 m de la sol i s-au uscat frunzele. N-am tuns-o niciodata ca n-am stiut.
Acum as vrea s-o tund daca se mai poate. Dar e Nelly Moser? Cineva imi spunea ca ar fi Hagley hibrid. A inflorit de pe la sfarsitul lui mai pana prin noiembrie mai mult in partea de sus, deci pe ramurile noi. Se poate vedea aici http://elianna.sunphoto.ro/clematite
 

adrianam

Well-Known Member
Hagley Hybrid are petalele mai ascutite, a ta le are mai rotunjite. Eu zic ca sigur nu e Hagley H. dupa ce se vede in pozele tale.
Bineinteles ca poti sa o tai.
Infloreste numai pe ramurile noi sau si pe cele vechi?
 

elianna

Well-Known Member
Cat de mult pot s-o tund daca e in al treilea an? Si daca o tund in cat timp mai creste la 3 m? E drept ca netunsa e cam firava, adica neramificata.
 

adrianam

Well-Known Member
Pai poti sa o tunzi ori acum, ori dupa prima inflorire.
La prima inflorire trebuie sa-ti dai seama daca infloreste pe ramurile vechi. Daca da, atunci este de tipul 2 si trebue taiata dupa prima inflorirede primavara. Toamna are o noua inflorire pe ramurile noi din vara. Primavara urmatoare va inflori pe ramurile vechi de un an, dupa care se tunde iar, reluindu-se ciclul.
Se recomanda taierea la aproximativ - 30-50 cm deasupra solului, avand grija sa ramana muguri porniti in vegetatie.
 

miki70

Active Member
Nelly Moser azi :


Anul acesta a crescut f mult si am observat ca are boboci mici si in capatul lastarilor dati anul asta :eek:
 

miki70

Active Member
:rofl: La anul o sa ne enervezi tu cu padurea ta de clematite. :wink:


Nelly a mea de 2 ani de cand o am face flori numai pe jos , anul asta ii termin de facut suportul dupa de i se trec florile, sper sa o vad mai frumoasa apoi. Am observat ca seara i se inchid florile, restul clematitelor din gradina mea nu fac asta.
 

ghia_don

Active Member
Nelly in dublu exemplar ...



Cea din a doua poza, ca si Rouge Cardinal, se uita doar la vecini, n-a inflorit niciodata cu fata la mine :( si asta pentru ca am un cires care umbreste zona
 
Sus