Ciresi japonezi cu frunze ingalbenite

Dyptorden

New Member
Salutare,
Am cativa sakura, care in urma ultimelor ploi au inceput sa aiba frunze ingalbenite - au cam fost ploi in Nord.
Imi puteti recomanda niste metode de reducere a apei in sol (macar la baza tulpinii)?
O recomandare pe care am primit-o si intentionez sa o pun in practica, e sa elimin orice buruiana\iarba care creste chiar la baza tulpinii.
Exista si vreo alta solutie de a usca solul - vreo folie pe care sa o pun de jur imprejurul copacului? - initial ma gandeam sa pun folie de mulcire, dar aceasta desi stopeaza buruienile, retine apa in sol, deci nu cred ca e solutie potrivita

Multumesc

IMG_20210528_162032m.jpg IMG_20210528_162059m.jpg IMG_20210528_162216m.jpg IMG_20210528_162239m.jpg
 
Ultima editare:

crysty

Active Member
Doamne, cum sa puneti folie cu scop de grabire a evaporarii apei din sol ? Nu mai spuneti la nimeni ca va rade lumea :-D Daca faceti asta este exact opusul , nu mai dati voie la apa sa se evapore rapid.
In ce priveste buruienile e adevarat trebuie smulse buruienile si degajat solul dat recomand sa sapati cu harletul cat se poate in jurul pomului (cat sa intoarceti brazda cum puteti, macar din loc in loc).
O alta metoda mai neortodoxa ca sa-i spun asa, pentru ca sa aveti masa de aer circulata mai mare pe sub coroana pomului e sa taiati primul rand de crengi de jos dar depinde de varsta si marimea pomului si in plus mai rau va faceti pentru ca va trebui sa culegeti fructe doar cu scara mare.
Ruperea primului rand de lastari de la baza se practica la rosii in gradina pentru a preveni bolile si mucegaiurile care provin de la descompunerea resturilor pe sol dar nu se recomanda la pomi fructiferi decat daca pomii ar fi cu coroana bogata si prea pitici incat sa le atarne coroana pe sol asa cum sunt in livezi.
Deci sapatul ramane singura solutie safe de a grabi zvantarea solului. Chiar daca nu sapati sa stiti ca apa continua sa se evapore si sa se duca mai in adancime din cauza gravitatiei .
Daca pomii sunt prea mici si poate frunzele se ingalbenesc si ca sunt arse de soare si daca nu vreti sa ii arda soarele le puneti vreo 3 araci imprejur la fiecare (cu rol de proptea pentru folie de umbrire) si acoperiti crengile cu niste folie de umbrire (poate doar puneti folia pe ei si fara proptele), care se gaseste pe la Dedeman la metru de cumparat. Dar mai cereti pareri legat de umbrirea lor cat sunt tineri de exemplu si la o fitofarmacie. Acolo vanzatoarea trebuie sa stie tratamentul plantelor si poate va spune si daca ingalbenirea frunzelor este din alta cauza si nu neaparat din cauza apei excesive daca ii arati o poza cu telefonul.
 
Ultima editare:

Dyptorden

New Member
Doamne, cum sa puneti folie cu scop de grabire a evaporarii apei din sol ? Nu mai spuneti la nimeni ca va rade lumea :-D Daca faceti asta este exact opusul , nu mai dati voie la apa sa se evapore rapid.
Eu am spus exact opusul, ca NU pot folosi folie pe motiv ca desi scap de buruieni, stagneaza umezeala.

sa taiati primul rand de crengi de jos
copacii au cam 1.5m iar primele ramuri sunt la 1m - au fost plantati anul trecut in toamna

mai rau va faceti pentru ca va trebui sa culegeti fructe doar cu scara mare.
fiind ciresi japonezi, nu se pune problema culesului fructelor

Multumesc de sfaturi, am sa sap mai bine de jur imprejur. Nu cred ca e vreo problema cu soarele, din cauza ca ingalbenirea a inceput sa apara de vreo saptamana de cand tot ploua, (specia e mare iubitoare de soare dar detesta umezeala in excess)

Am atasat cateva fotografii in prima postare
 

crysty

Active Member
Da, sapatul e singura solutie logica/rapida/la-ndemana pe care o vad pentru a scapa de un exces de apa din sol. In prima poza se vede ca este ca un inel in jurul pomului unde ati scos buruiana. Daca aveti un harlet sapati pe acel inel chiar si un pic mai lat, nu trebuie sa treaca de proiectia coroanei pe sol , sa intoarceti brazda si o sa sa vedeti ca in cateva zile exact pamantul sapat se va usca primul din cauza ca nu mai are crusta de mal/noroi care sa intarzie evaporarea apei. Odate ce dislocati solul, curentii de aer or sa ajunga mai cu usurinta si mai jos. Nu nivelati sau greblati decat dupa ce s-a uscat/zvantat mai jos . Cat e ud pamantul poate sa se vada brazda mare sau bolovani mari, asa si trebuie pentru ca aerul sa ajunga mai in adancime.
Am vazut ca ati spus ca nu e bine sa puneti folie dar nu stiu de ce ramasesem cu impresia ca totusi ati vrea sa faceti asta. My bad, scuzele mele.
Pomii sunt chiar mititei credeam ca e vorba de pom adult cand am spus de taiatul primului rand de crengi..fara poze nu aveam de unde sa stiu varsta si coroana lor. Nu stiam de specia asta, doar dupa nume, si ca nu rodeste, nici atat, personal nu m-as orienta catre un pom fructifer doar pentru flori/umbra/decor dar fiecare cu preferintele sale.
 
Sus