Cires - Prunus avium

adrianam

Well-Known Member
Multumim, interval, foarte utile informatiile!

Florrentina, In ultimii ani, pomii vanduti prin magazinele specializate (chiar chioscuri in piata) au etichete pe care specifica soiul.
Daca nu ai pastrat eticheta singura posibiltate este sa notezi in ce perioada infloreste ciresul tau si daca tot nu leaga, sa cauti un soi de cires polenizator care infloreste in aceeasi perioada cu al tau adica Van sau Stella. Dupa cum vezi din lista pusa de interval, sunt buni polenizatori pentru multe soiuri. Iar la toamna sa ii gasesti un loc la tine in gradina!
 

interval

Active Member
florrentina a spus:
Ce ar trebui sa fac?
Imi dau si eu cu parerea, dupa ce am mai citit pe ici-pe colo. Prima data intereseaza-te daca mai sunt ciresi in zona si cat de departe sunt. Polenizarea se mai face si de la distanta cu ajutorul vantului sau insectelor. Daca nu sunt atunci ai nevoie de un polenizator, soiul Stella ar fi cel mai bun ca e autofertil si n-are el insusi nevoie de polenizare. Altfel iti mai trebuie unul s-o polenizeze pe Stella. Poate si Van sa fie autofertil, dar n-am gasit aceasta informatie

Daca in zona mai sunt ciresi care produc, atunci evalueaza locul in care e plantat pomul tau. Este posibil ca el sa fie plantat intr-un loc foarte ferit de curenti de aer, adica vantul care poarta polen sa nu-l poata atinge. In cazul acesta ar trebui mutat in alta locatie.

Ar mai fi o posibilitate. Poate ca atunci cand i-ai ajustat coroana ai taiat varfurile ramurilor. De regula, pomii produc fructe la varful ramurilor.
 

interval

Active Member
Tocmai m-am intors din piata. Erau pomi fructiferi adusi de pe undeva de prin Buzau si de prin Ialomita. Din Buzau erau la vanzare ciresi din soiurile Inima de porumbel, Stella si Boambe de Cotnari. Alaturi, din Ialomita, erau si din soiul Van. M-am gandit sa iau doi pomi, Stella si Boambe (Pietroase) de Cotnari. Ambele soiuri sunt semitimpurii, deci infloresc aproape simultan, Stella este autofertil, iar Boambele ar trebui sa se polenizeze si cu Stella (desi intr-un articol era numai Van dat ca polenizator). Ca un facut, toate Boambele aveau radacinile afectate (probabil se frecasera de ceva in timpul transportului), iar Stella erau doar niste nuiele lungi de 4 metri. Am renuntat, dar cica maine ar aduce altele, asa ca mai dau o raita.
 

thea

Member
Ciresul meu,Stella,a facut anul trecut primele 3 cirese, :oops: .
Anul acesta am sperante mai mari dar am vazut ca frunzele iesite din muguri sunt toate...lipicioase, :?,este normal?
 

victoria

Active Member
:( eu am luat un Bigarreau Moreau,si un cires imperial amar.Am sanse sa vad fructe,sau e musai si unul Stella sau Van?
 

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
:( eu am luat un Germersdorf ! cred ca am cam dat-o in bara :) ca nu prea o sa maninc cirese ! doar daca in toamna nu plantez un Van :)
 

florrentina

Member
Acum 3-4 ani am plantat un cires.
Nu a facut pana acum flori. De crescut, a crescut. Dar floare ioc.
Asa se intampla cu ciresii? Am inteles ca ciresii fac flori dupa 3 ani. Asa este?
 

sicamin

Member
Ciresii meu sant in al 4-lea an acum. Anul trecut au facut doar cateva cirese dar anul acesta au multe. Unul e timpuriu (de mai) celalalt se coace la sfarsit de iunie .
Acum au inceput sa se coaca

 

sicamin

Member
Diana ,nu stiu cum il cheama :oops: .Am luat 2 cu timp de coacere diferit (scria pe etichete dar nu le mai am) .
 

diana999

Active Member
Si eu la fel imi doresc. Voi cauta la toamna, pana atunci ma mai infornez ca nu ma pricep deloc. :D
 

happy

Active Member
Va invit la o portie de ...salivat! :rofl: Cirese de mai inca nemancate de grauri,in 3 zile sunt terminate!!!
 

anknic

Active Member
ce enervant!

aveam la tara aia pe care au vandut-o unii, da' unde am copilarit, in fata casei un cires altoit, de mai cu inima de porumbel. la sfarsit de mai era copt tot si facea niste cirese mari si carnoase...nu mai spun ca ne urcam pe casa si motaiam la umbra...cand aveam chef mai trageam o craca si mai mancam cirese...
 
Sus