Cires - Prunus avium

albela

Active Member
Nu inca. Nici cei batrani nu prea au inflorit inca la mine, ca e mai frig. Doar un cires e plin de flori, in rest nimic.
 
Am patru ciresi pe care i-am plantat acum 3 ani. Cel care a facut cele mai multe fructe anul acesta a ramas micut si i s-au rasucit frunzele. In aceasta dupa-amiaza am observat ca au inceput sa se inroseasca si sa se usuce. Ceilalti ciresi sunt vigurosi, cu frunzele mari, verzi si par foarte sanatosi. Imi puteti spune ce se intampla cu cel de-al patrulea ? Incerc sa pun o poza facuta saptamana trecuta, dar acum situatia este mai grava decat in poza.
http://s829.photobucket.com/albums/zz21 ... =cires.jpg
 

victoria222

Active Member
Camelia, mie mi se pare ca s-a ofilit asa de sete, mai ales ca zici ca a fructificat cel mai tare- deci e cel mai solicitat. A fost un val puternic de caldura saptamana trecuta, la mine s-au uscat sub ochii mei doi copaci, noroc ca i-am udat imediat si si-au revenit. Incearca sa-l uzi cu picaturi, umpli niste pet-uri (cam 10-15) cu apa si dessurubezi un pic dopul astfel incat apa sa curga foarte incet, si le pui pe toate de jur imprejurul pomului si le lasi acolo pana se golesc.
 
Draga Victoria, la noi ploua non-stop de foarte multa vreme si nu asta este problema. Musteste pamantul de apa...anul acesta ne-a inecat cu totul. Mai repde ma gandesc la surplus de apa, dar de ce numai un pom ?
 

victoria222

Active Member
habar nu am Camelia :nu-mi_place: O ultima incercare poti sa faci luind o crenguta din cires si ducandu-te cu ea la o fitofarmacie, desi....majoritatea vanzatorilor de la fitofarmaciile prin care am trecut eu, nu stiu mai multe decat ce scrie pe ambalajul substantelor pe care le vand :( Imi pare rau pentru ciresul tau.
 

pupu

Member
ieri m-am intors dintr-o delegatie asezonata cu concediu (a fost excelent) si pe drumul spre casa am trecut pe la o fosta colega de-a sotiei, undeva pe langa fetesti, doamna aceasta are o livada respectabila de ciresi. am stat cca 1 ora la o apa+cafea si sotul colegei, foarte dragut m-a dus sa vad livada. prima intrebare a fost cea cu graurii, iar raspunsul m-a uimit si de aceea il redau aici:

domne, pana anul trecut faceau prapad, ce n-am incercat, dar nu a fost nimic eficient, e de anul acesta nu mai am probleme, intr-un nuc batran din livada si-au facut cuib o pereche de grauri, care ma apara acum de ceilalti..... se pare ca si aceste pasari sunt teritoriale, asa ca poate un raspuns ar fi .... daca vrei sa-ti salvezi gradina de grauri, atunci i-ati o pereche de grauri... nu stiu daca e adevarat, dar la el in livada nu prea erau cirese mancate de grauri
 
Ciresul meu nu mai are nicio frunza si arata sinistru in livada. Nu inteleg de ce nu s-a comportat si el la fel ca ceilalti ciresi si nu stiu daca a fost doar o boala sau este uscat definitiv. Cum sa aflu ?
 

interval

Active Member
Am citit despre un cires ca are nevoie de polinator.
1. Ce inseamna asta?
2. Fara existenta acestui polinator nu produce?
 

adrianam

Well-Known Member
"polinator" este un termen preluat din engleza.
Termenul corect in romana este polenizator si asa cum se subintelege din denumire, anumiti ciresi au nevoie de polen de la ciresi din alt soi pentru ca florile sa lege, altfel nu vor rodi.
Deci este bine ca cei doi ciresi sa fie in aceeasi curte sau livada si sa existe insecte polenizatoare suficiente care sa-i viziteze.
 

florrentina

Member
Si daca nu am doi ciresi in curtea ci doar unul, ce fac?
Sa inteleg ca ciresul pe care l-am plantat acum 2 ani si care nu a facut cirese pana acum are sanse sa nu faca? :?
 

interval

Active Member
Am mai cautat articole. Eu pricep ca exista trei feluri de pomi:

1. Soiuri autofertile. Polenul lor poate fecunda propria floare, o altă floare din acelaşi pom (soi) sau din alt pom (soi)

2. Soiuri autosterile. Polenul lor nu poate fecunda propria floare sau o altă floare din acelaşi pom sau din alt pom, polenizarea acestor flori realizându-se cu polenul altui soi

3. Soiuri intersterile. Florile soiurilor intersterile nu se polenizează reciproc între ele , dar fiecare participă la polenizarea celui de-al treilea soi .

Daca un cires este autofertil, atunci se polenizeaza singur, daca este autosteril are nevoie de un polenizator. Polenizatorul poate fi tot un cires (cel mai des) sau un soi intersteril.

Daca ai un singur cires si acesta este autofertil, totul e in regula. Daca e autosteril are nevoie de un polenizator. Polenizarea se face cu ajutorul vantului sau al insectelor (cel mai des albinele). Se zice ca prezenta a doua familii de albine pe hectarul de livada (pomi) asigura o buna polenizare a pomilor, deci polenizatorul nu e musai sa fie plantat foarte aproape de pomul autosteril.

Daca ai doi-trei ciresi in curte nu inseamna ca problema e rezolvata. Daca toti sunt autosterili, atunci si ei au nevoie de un polenizator

Mergand mai departe:
a. in orice plantatie este nevoie de un polenizator
b. este nevoie ca polenizatorul sa infloreasca in acelasi timp cu pomii care trebuiesc polenizati
c. un stup de albine ajuta mult
d. daca in perioada de inflorire este vreme ploioasa, polenizarea se face foarte greu, chiar daca avem conditiile a, b si c indeplinite.


Bigarreau Donissen. Este soi autosteril; se interpolenizează cu soiurile: Stella, Germersdorf, Bigarreau Burlat
Bigarreau Moreau. Este intersteril; necesită polenizare cu soiurile: Van, Stella, Rubin, Germersdorf, Hedelfmger, Boambe de Cotnari.
Bing. Este autofertil. Polenizatori Van, Stella, Burlat, Biggareau Burlat
Boambe de Cotnari (Pietroase de Cotnari) Soi autosteril. Polenizator: Van
Clasic: Soi autosteril. Este obligatorie asocierea în livadă cu soiuri polenizatoare ca: Stella, Van, Bing, Hedelfinger
Germersdorf. Autosteril. Polenizatori: Van, Boambe de Cotnari
Hudson. Soi autosteril. Stella, Van, Bing, Hedelfmger.
Rivan. Soi autosteril. Polenizatori Van, Bing
Rosii de Bistrita. Soi autosteril. Polenizatori Negre de Bistriţa, Boambe de Cotnari
Stella. Soi autofertil. Polenizatori Van, Bing
 

florrentina

Member
Pai si eu de unde stiu ce soi este?
Cand l-am cumparat din magazin si am cerut unele detalii vanzatoarea s-a uitat la mine ca la martieni :rofl:
Bine, nici nu am pretentii sa stie saraca vanzatoare ca un specialist dar oricum macar niste chestii simple.
Sunt 3 ani de cand l-am plantat si nimic pana acum. Nici macar flori.
Ce ar trebui sa fac?
 
Sus