Cheie de determinare a soiurilor de pomi fructiferi

ACHIMENES

Member
Am sa incerc in acest topic sa ajut oamenii care nu cunosc (si sunt tare necajiti din pricina asta, de nu pot dormi noaptea ) ce pom fructifer au in "batatura". Pentru a fi mai usor, am sa dau din nou, poate acum o respecta cineva cand apare cu probleme de genul asta, o serie de intrebari , la care poate sa-si raspunda foarte usor si in felul acesta poate dormi bine noaptea si toata lumea este fericita, inclusiv eu.
CARACTERE DE DETERMINARE
1. Epoca de maturare
- soiuri de vara recolteaza 07-08
- soiuri de toamna " 1/2 08 -1/2 09
- soiuri de iarna ' sfarsitul 09- 1/2 , sfarsitul 10
2. Caracterele fructelor
externe
- marimea fructelor- caracter instabil pentru ca este in functie de :varsta pomului, normarea incarcaturii de rod ( pot fi ff multe fructe dar mici, desi pomul de obicei facea fructe mari), felul portaltoiului, apa si substantele nutritive ( a plouat bine, a primit ingrasaminte= fructe mari, desi pomul facea de obicei fructe mijlocii, spre exemplu)
- suprafata fructului poate fi: neteda, cu denivelari, cu coasta sau creste
- culoarea pielitei poate fi: monocolore, verde, rosie, ruginie; bicolore- una de fond si alta acoperitoare( pete rosii pe partea insorita); sau culoare de fond, acoperitoare si suprapusa ( striuri sau dungi)
- prezenta stratului de rugina - la mere sau sub forma de pete - Golden, stelute Renet de Cnada, pete mari - Frumos de Boskop, filamente - Jonathan
- grosimea pielitei
- stratul de ceara gros sau subtire
- caliciul sau ochiul fructului poate fi: mare, mijlociu, mic, inchis, deschis, semideschis
- cavitatea caliceala
- pedunculul difera prin lungime, grosime, culoare, gradul de lignificare
- forma fructului: turtita,sferic turtita, sferica, ovosferica sferic alungita, conic trunchiata etc
- cavitatea pedunculara : adanca, superficiala, larga, ingusta
-culoarea pielitei din cavitatea pedunculara: aceeasi culoare cu cavitatea, verde, umpluta cu rugina
- interne
- inima fructului -formata din loji seminale
- axul fructului
- pulpa- culoare, uniformitatea culorii, consistenta poate fi: crocanta, medie, slaba sau aproape fainoasa, tare sau aschioasa, prezenta sclereidelor la par si gutui, suculenta pulpei- f. suculenta, medie si scazuta.
- gustul este dat de raportul dintre zahar si aciditate si poate fi: acidulat, acidulat dulceag, dulce acidulat si dulce.
- aroma specifica fiecarui soi; de trandafie, banana, pepene galben
3. Caracterele pomului
- vigoarea
- tipul de fructificare
- culoarea scoartei trunchiului
- culoarea si cresterea lastarilor
- felul mugurilor
- caracterele frunzelor
 

Dan coacaz

New Member
Cheie pentru determinare cocaz negru

Bună ziua.
Pentru cocăzul negru are cineva cheia de determinare?
 
Sus