Cerintele pomilor fructiferi fatã de conditiile de mediu

tzep

Well-Known Member
Moderator
Influenta factorilor climatici asupra pomilor si arbustilor fructiferi
Cerintele pomilor fructiferi fata de conditiile de mediu variază foarte mult în raport cu specia, soiul şi portaltoiul, vârsta pomilor, faza de vegetaţie sau repaus, prezenţa sau absenţa rodului etc.
Creşterea şi fructificarea pomilor au loc sub influenţa a două categorii de factori: ereditari şi ecologici.
Factorii ecologici au efect direct asupra creşterii şi fructificării si sunt grupaţi in mai multe categorii:
- factori climatici:lumina, temperatura, apa şi aerul;
- factori edafici (pedologici ), care cuprind proprietăţile fizico-chimice ale solului, gradul de fertilizare al acestuia, cantitatea de apă, aer şi activitatea microbiologica;
- factori organici;
- factori biotici.

1.Cerinţele faţă de lumină.
Cerintele fata de lumina a pomilor si arbustilor fructiferi sunt urmatoarele:
- Cerinte mari: nuc, piersic, cais, cires.
- Cerinte mijlocii: par, mar, prun, visin.
- Cerinte mici: zmeur, coacaz, agris. Acestia pot creste si la lumina difuza.

2.Cerinţele faţă de căldură.
- Cei mai pretenţioşi faţă de căldură sunt în ordine descrescândă migdalul, caisul, piersicul şi apoi gutuiul, cireşul, alunul, castanul şi nucul.
- Mai puţin pretenţioşi sunt: părul, prunul european, vişinul şi mărul,
- Nepretentiosi căpşunul, coacăzul, agrişul şi zmeurul.

Temperaturile minime de rezistenţă la ger a pomilor
- Mar - 35 grade C ... -36 grade C
- Par - 32 grade C ... -33 grade C
- Gutui - 28 grade C ... -30 grade C
- Prun - 30 grade C ... -32 grade C
- Cais - 26 grade C ... -28 grade C
- Piersic - 24 grade C ... -26 grade C
- Cires - 29 grade C ... -32 grade C
- Visin - 30 grade C ... -32 grade C
- Capsun - 22 grade C ... -24 grade C
- Smochin - 16 grade C

Ingheţurile de primăvară pot provoca pagube importante atunci când mugurii floriferi au ajuns într-un anumit stadiu în care devin sensibili.
Temperaturile minime care afecteaza bobocii florali si fructele mici se situeaza intre -3 grade C – 0 grade C.

Comportarea speciilor fata de caldura
Migdal, cais, piersic
- au cele mai mari cerinte fata de caldura;
- suporta satisfacator iernile de la noi, dar la geruri mari degera mugurii pe rod si chiar o parte din ramuri:
- primavara brumele si ingheturile tarzii compromit recoltele;
- zone favorabile –partea sudica a tarii cu ierni dulci si frecventa redusa a brumelor tarzii.
Nuc, cires, par, gutui, prun, soiuri nerezistente la ger
- cerinte moderate fata de caldura
- in iernile aspre se produc pagube la par si nuc
- primavera ingheturile tarzii afecteaza numai nucul si parul
- zone favorabile- dealurile cu altitudine 300m -500 m (temp medii anuale de 9-10,5 gradeC si medie a verii de 20-21 gradeC.
Mar, prun (soiuri rezistente la ger), visin, alun, agris, coacaz
- cerinte reduse fata de caldura
- suporta foarte bine iernile cele mai aspre de la noi
- primavara nu sunt afectate de ingheturile si brumele tarzii
- zone favorabile- dealurile cu inaltimi de pana la 700m – 800 m, cu temperature medie 7,5 gradeC – 10gradeC.

3.Cerintele fata de apa
Necesităţile faţă de apă variază în funcţie de vârsta pomului, dimensiunile coroanei şi a sistemului radicular, de concentraţia soluţiilor nutritive din sol, de structura şi de umiditatea solului, de cantitatea precipitaţiilor atmosferice, viteza vântului, intensitatea luminii, mărimea recoltelor, panta terenului.
In prima jumătate a perioadei de vegetaţie, a creşterii lăstarilor şi a fructelor nevoia de apă este cea mai mare.
In perioada de inflorire a pomilor, de coacere a fructelor si de cadere a frunzelor neviole de apa sunt reduse.
Cantitatea de apa insuficienta din sol duce la dezvoltarea frunzelor in defavoarea cresterii lastarilor, influenteaza marimea si calitatea fructelor si scurteaza durata de viata a radacinilor active putand afecta cresterea de toamna a acestora.
Excesul de umiditate poate duce la inrautatirea aeratiei in sol, determinand incetinirea activitatii radacinilor, este dereglata hidratarea tesuturilor, provocand scaderea concentratiei de zahar in fructe si chiar degradarea prematura a lor.

Rezistenta la seceta a speciilor de pomi fructiferi
foarte rezistente
- Migdal altoit pe migdal
- Cais altoit pe migdal
- Cires altoit pe mahaleb (visin turcesc)
- Visin altoit pe mahaleb
- Par (soiuri de vara) altoit pe par salbatic si piersic franc
rezistenta mijlocie
- Piersic (soiuri tarzii) altoit pe franc
- Cires si visin altoite pe cires salbatic
- Soiuri tarzii de par altoite pe par salbatic si franc
sensibile la seceta
- soiuri de mar altoite pe portaltoi vegetativi M9 si M4
- par si gutui altoiti pe gutui
- piersic altoit pe mirobolan si prun
Excesul de umiditate în sol şi atmosferă nu este favorabil, întrucât duce la înrăutăţirea aeraţiei în sol, determinând încetinirea activităţii normale a rădăcinilor pomilor, este dereglată absorbţia apei, hidratarea ţesuturilor, provoacă scăderea concentraţiei de zahăr în fructe şi chiar alterarea lor prematură.
 
Sus