Ceapa de apa, numita si ceapa Caba, se cultiva prin rasaduri. Allium cepa face parte din familia Liliaceae, iar ceapa de apa este o varietate a acestei specii. Ea creste pe soluri bine ingrasate, aerisite, usoare, cu un bun drenaj al apei. Are pretentii mari asupra fertilizarii solului care se face cu compost si mranita, si asupra apei (pe timpul perioadei de vegetatie se uda o data la cateva zile.
Soiuri de ceapa de apa:
- Aurie de Buzau - soi omologat, tardiv, cu bulbi mari de forma tronconica, alungita spre baza si cu tunicile exterioare pergamentoase de culoare galbena si cu reflexe roscate sau surii. Indicat pentru consum curent in stare proaspata, in zonele din sud si sud-est, precum si pentru alte zone favorabile, cu exceptia Transilvaniei.
- Spaniola - Soi admis in cultura, tardiv, cu bulbi mari de forma aproape sferica, foarte putin alungiti in partea superioara, cu tunicile exterioare galben-aurii. Soiul se pastreaza bine peste iarna.
In această perioadă a anului, ceapa de apă, in special cea roşie de Buzău, face deliciul bucătăriei tradiţionale. Mai puţin iute decăt celelalte soiuri, ceapa de apă este ideală pentru salatele de toamnă.