Ce sunt acelea tripidee?

cornelia

Fondator
Membru staff
Blitz eu stiu ca atunci cand aduci plante din UE nu ai nevoie de certificate fitosanitare, tocmai pentru ca de la aderarea noastra si pana acum se presupune ca am lucrat dupa aceleasi criterii ca si alte state membre. Adica, inspectia noastra fitosanitara subordonata ministerului agriculturii trebuie sa lucreze exact ca omoloaga din Olanda sau alt stat UE.

Sigur ca ai nevoie de documente de insotire a marfii, dar ele sunt strict de natura comerciala nu fitosanitara.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Re: sanatatea plantelor

popescu gp a spus:
Cornelia corect ce spui,dar la noi estew cala noi si ca la noi la nimenea!
nu stiu daca formula de blamare continua a faptului ca ne am nascut romani e o solutie....toti suntem critici ai celor care vor fi intotdeauna aproape de noi

Nu ti convine ceva ...IA MASURI...daca nu o faci atunci te multumesti ...OBLIGATORIU ... cu ceea ce primesti , asa zic eu ! :wink:

Toti comandam de afara si auzi pe unii ca se plang in palma si se consoleaza ca nu mai raspunde nimeni din Olanda , si te miri de ce , dar cum un roman face ceva cum apare critica ca asa e ...Romania

Rusine noua ca nu suntem adevarati romani , cei care au zis ...PE AICI NU SE TRECE...si sa lasam alte popoare sa ne oblige a lua toate deseurile lor de la burse de plante , sa vedeti doar de curiozitate ce bulbi si ce flori primesc firmele de "baza" de la bursa si ce primeste "estul europei".

Am comandat si am luat o marfa de plangeam dupa bani , apoi doi ani de pauza la Olanda ...cati dintre alti "cumparatori" au facut asa ...cati au penalizat pe cei care si au batut joc de banutii care cu sudoarea fruntei si spatele rupt au fost castigati.

Cat de politica , aia sunt marionete , chiar credeti ca voi ii alegeti...muhahaha :rofl:

Daca e prea acid sa pun putina scortisoara :evil:
 

sicora fabian

Active Member
Blitz, orice material biologic trebuie insotit de certificat fitosanitar care sa ateste ca nu are boli sau daunatori, asa cum orice produs trebuie insotit de certificatul de calitate (care este obligatoriu si pentru plante sau materialul saditor), indiferent ca vinzi pe alt continent sau la tine in oras.
Problema este ca olandezii garanteaza calitatea marfii, inclusiv fitosanitar, doar pana la imbarcare, de-acolo fiind raspunderea transportatorului . . .
Sigur ca in cazul infestarii sau infectarii materialului cu daunatori ori agenti patogeni din incinta de transport, perioada de incubatie este de obicei mai mare decat durata transportului, iar primele simptome s-ar observa abea la cateva zile dupa ce a ajuns la client, insa prin analize de laborator se pot determina pana la aparitia simptomelor si in functie de stadiul de evolutie al bolii ori gradul de infestare ori varsta daunatorilor, un specialist isi poate da seama daca problema fitosanitara a aparut in timpul transportului sau era dinainte . . .
Cat despre "estul Europei", toti ne trateaza asa, nu doar olandezii . . . :(
 

Blitz

Active Member
"Blitz, orice material biologic trebuie insotit de certificat fitosanitar care sa ateste ca nu are boli sau daunatori, asa cum orice produs trebuie insotit de certificatul de calitate (care este obligatoriu si pentru plante sau materialul saditor), indiferent ca vinzi pe alt continent sau la tine in oras. "

Multumesc, Fabian, am cerut inca o data confirmarea de la "sefu'" nostru cu logistica- livrarile intracomunitare nu se considera"import" sau "export", dar tot trebuie certificat fito- cel putin noua ni se pretinde :wink:

Ce ma mira la scandalul cu olandezii este faptul ca nimeni nu a intrebat de acest document- no, oi fi eu baba blonda :rofl: :rofl: :rofl:

In rest de acord cu tine- noi suntem "Auslaender" (un fel de ALIENS de Europa) pentru ei- ca EI au mancat si cultura, si stiinta, si tehnica si umanismul cu polonicul :x :x :x - si noi abia ne-am dat jos din... Stejarul din Borzesti :x :x :x
 

popescu gp

Well-Known Member
sanatatea plantelor

Oamni buni toti strainii stiu ca noi intotdeauna am mers la doua capete;cand cu unii( prieteni) cand cu altii( aceiasi dar dusmani);si mai avem un lucru:tarisoara asta a fost la rascruce de drumuri si de aici toate statele europene nu au avut interes sa dezvolte cultura la noi pentru a putea domina( vezi lipsa de perioada medievala in cultura proprie romaneasca).De aici si pana la neajunsurile de astazi nu este decat un pas;asa si cu spaga-vezi tributul dat de domnii romani la polonezi,poarta,rusi,tatari de peste 300 ani iar dregatorii plateau catre domni spaga si cei care au tras la jug au fost tot cei saraci si de aici greu de a scoate din meteahna romaneasca aceste obiceiuri,dar care sunt cunoscute de ,,mai marii" europei si ai lumii si suntem tratati ca atare chiar si in domeniul bietelor plante ce nu au vina.Si cand spun acest lucru ma refer nu numai la Olanda ci si la Belgia, Suedia,Anglia si chiar Germania.Eu de 3 ani nu am mai luat direct plante din Olanda in ciuda reclamelor directe facute de acele firme( a se vedea reviste),dar am mai gresit( recunosc) facand cate o comanda la firmele de import romanesti .Si cum suntem in criza am redus din cererile de plante din afara,cel putin pana cand nu se va vedea o atitudine corecta fata de iubitorii de flori din Romania.
 

sicora fabian

Active Member
Plantele la ghiveci, semintele si bulbii sunt doar o mica parte, grosul vine de la florile taiate!
Daca nu cumparati flori la ghiveci din exterior, voi pierdeti! Desigur, sunt unele firme mai serioase, unele mai putin serioase si unele . . . fantoma! Daca gasiti o firma serioasa, nu ezitati sa spuneti si celorlalti, ca nu-i imbogatiti daca luati de la ei si nici nu-i saraciti daca n-o faceti!
In ceea ce priveste plantele la ghiveci, piata din productie autohtona este slaba.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Stai Fabiane ca nu e asa negru , se fac si la noi minuni doar ca noi ROMANII , nu cumparam de la un alt roman nici sa ne picure cu ceara pe ochi , asa suntem noi , avem senzatia ca l imbogatim pe ala de le vinde . Iar genul de Plantshop , o atitudine firava in cosmetica plantelor din Romania e de laudat si poate candva vom fi noi furnizori in EU

Trebuie doar sa VREM!
 

FlorentinaS

Member
Eu de cand m-am mutat in partea asta de tara, nu cumpar decat de la producatori autohtoni. Acum am inteles ca ei importa o parte din seminte din Ungaria, dar nu ma bag eu in ciclul lor de productie :)
Am observat si in primavara, cand am cumparat zambile la ghiveci, ca cele romanesti erau mai putin bogate in flori ca cele olandeze si nici nu aveau o culoare atat de puternica, dar, daca ma gandesc bine, si fructele si legumele romanesti nu sunt asa de frumoase, dar mult mai gustoase.
Bineinteles, n-am de gand sa mananc zambila :) , dar cred ca ar trebui sustinuti si ai nostri, ca am vazut cat de mult se munceste in serele astea, zi si noapte! Si cand vad dupa aceea fucte, legume, flori aruncate pentru ca nu le cumpara nimeni, ca nu-s asa frumoase ca cele olandeze, ma apuca nervii! :x
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Bravo Florentina , exact asta zic si eu , nu ne recunoastem semenii , in loc sa cumparam de la ai nostri sa oferim acei putini/multi banuti la cine trebuie ii ducem in afara tarii , apoi ne miram ca nu se dezvolta.

Ba eu zic ca se dezvolta , citeam in ziar ca erau unii care cu muscate au ajuns deja la 4 sere pentru ca lumea a inceput sa vina tot mai des la ei , deci exemplul exista.

Ma uitam la merele din pomii mei , o splendoare de Bot de iepure , romanesc , soiuri de la st pomicola Sarca , un pom la 20 lei cu mere cu un gust excelent , sau de cercetarile celor de la Constanta cu piersicul plat , dar nu.....noi preferam o "inventie" de mar cu gust acru , dar vai cu miez rosu ( :bolnav: ) ca asa e "trendy" si un piersic denumit sa nu mai stii de unde vine in nu stiu ce nume si cu un pret de te pconeste rasul si plansul deodata , si nu dai 19 lei sa il iei de la Constanta , vb aia "cumparand din RO , cumperi un loc de munca si o paine la un copil"

Eu nu blamez romanii , vom trage toti la aceiasi caruta cu bune si rele :wink:
 

popescu gp

Well-Known Member
sanatatea plantelor

Mai oameni buni ce sa mai zicem cand insasi onor ministerul agriculturii a desfiintat toate centrele de cerecetari floricole si pomicole,ba au ajuns sa subordoneze direct singura baza de seminte romanesti de la Botosani ,numai sa nu se mai faca reclama cu soiurile romaneti la schimburile de experienta in strainatate si biata doamna Directoare a bancii de seminte de la Botosani a facut prin presa cunoscut ca ofera gratuit cate 20 seminte de soiuri romaneti de orice fel cu conditia ca dupa recoltare sa se inapoieze cele 20 seminte restul putandu-se folosi dupa voie.Cei doritori de asemenea seminte sa caut telefonic banca si sa solicite acele seminte ce-i intereseza.Mai ales ce care au spatiu.Succes si sa nje tineti la curant.
 

sicora fabian

Active Member
Dane, muscatele alea sunt crescute din butasi importati (recoltati de la plante mama obtinute in vitro).
In Romania, extraordinar de putini comercianti se chinuie sa produca din seminte ori sa butaseasca singuri si apoi sa obtina plante vandabile! Inclusiv petuniile curgatoare care sunt in piata, le-au crescut din rasaduri importate la tavite de cate 200 - 250 de plante! Sigur, s-ar putea numi industrializarea floriculturii - unii produc seminte, altii rasaduri, altii le cresc si, uneori, altii le vand . . .
N-am spus sa nu cumpere flori de la producatorii romani, ci comercianti romani care cumpara mai ieftin si-si pun adaosul - unii mai mult, altii mai putin . . .
In ceea ce priveste semintele, inca mai sunt producatori romani si intotdeauna cumpar de-ale noastre pentru ca le-am folosit si stiu ca-s foarte bune! Inclusiv legume, nu doar flori!
 

Blitz

Active Member
sicora fabian a spus:
Dane, muscatele alea sunt crescute din butasi importati (recoltati de la plante mama obtinute in vitro).
In Romania, extraordinar de putini comercianti se chinuie sa produca din seminte ori sa butaseasca singuri si apoi sa obtina plante vandabile! Inclusiv petuniile curgatoare care sunt in piata, le-au crescut din rasaduri importate la tavite de cate 200 - 250 de plante! Sigur, s-ar putea numi industrializarea floriculturii - unii produc seminte, altii rasaduri, altii le cresc si, uneori, altii le vand . . .
N-am spus sa nu cumpere flori de la producatorii romani, ci comercianti romani care cumpara mai ieftin si-si pun adaosul - unii mai mult, altii mai putin . . .
In ceea ce priveste semintele, inca mai sunt producatori romani si intotdeauna cumpar de-ale noastre pentru ca le-am folosit si stiu ca-s foarte bune! Inclusiv legume, nu doar flori!
Si mai cred un lucru- ale noastre crescute din seminte de la noi s-au "aclimatizat"- scuze, daca ma "iesprim" gresit sau cu termeni mai putin stiintifici :oops:
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Ok , Fabian , de acord cu ideea supra castigului , dar pe aia ii va selecta piata , cat si pe cei care doar $$$ vad atunci cand vad plante in fata.

Dar totusi sa ne gandim sa luam de la romanii care produc din seminte proprii , sa cautam informati , sa ajutam si sa nu mai fim dependenti de "altii" care vand si chiar aici sa fac o paranteza ca nu stiam de ce unii bulbi din olanda piicau asa de repede si cel din piata de la mos Gheorghe ...NU.....si parca imi vine sa cred ca pot influenta cei din afara "repopularea" excesiva a gradinilor cu "produse" clonate

Nenea cu muscate a plecat de la cateva plante puse in fata casei si de acolo tot cumparand cate o planta si apoi butas cu butas a ajjuns unde este si nu cu 250 fire de la olandezi

Deci se poate :wink:
 

FlorentinaS

Member
Cam ajungem off-topic, dar...
Nenea despre care v-am spus mai sus ca are flori, legume etc de vanzare a avut in primavara capsuni. Vreo 5 soiuri- unele importate din Ungaria, altele romanesti. Cele din Ungaria erau o minunatie- mari, rosii, perfecte ca forma. Atat de frumoase, ca le-am facut poze! La gust- asa si-asa.
Cele romanesti erau mici, aveau cu culoare spre portocaliu (pareau mereu necoapte) si niste forme foarte variate. In schimb, la gust- dementiale! Parfum de fragi si f.f.f. dulci!
La piata s-au vandut numai cele frumoase si tanti care le vindea spunea ca cele care cumparau (vorbea expres de femei) incercau sa le aleaga din ladite doar pe cele mari, perfecte si la alea romanesti nici nu se uitau.
Noi, cand ne duceam la cules, mergeam doar in spatele terenului, unde erau uratelele noastre dulci si parfumate...

Asa ca trebuie sa ne gandim si la producator, ca totusi si el incearca sa obtina un castig din munca. De ce sa le produca pe ale noastre autohtone, daca nu-s frumoase si nu le cumpara nimeni, cand poate aduce importate, perfecte, rezistente la boli si cu "lipici" la cumparatori?

Off-topic rau de tot: cati dintre voi isi mai amintesc de sticlele de nectar (piersici, mere, morcovi) care se faceau la Constanta? Erau niste sticle urate, comuniste, dar nectarul chiar era de fructe! Am auzit personal cum doua doamne au refuzat sa cumpere, pentru ca erau depuneri pe fundul sticlei (de pulpa de fruct, evident!) :mrgreen:
 

sicora fabian

Active Member
Corect, Florentina, nici nu trebuie sa exageram, piata se regleaza singura!
Ca un adaos la "off-topic rau de tot", adaug brifcor-ul, daca-si mai aminteste cineva! Denumirea venea de la initiale: Bautura Racoritoare Indigena cu Fenicul si Coreandru! Au incercat sa-l revitalizeze prin '96 dar l-au facut din chimicale si nu le-a reusit smecheria!
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
la ala lucram si eu , la fabrica in spate la opinia , dar nu era chiar natural , era asa cum zice Fabian

.......

cam ce fac olandezii ca tratamente , pacalesc plantele cu etilena sa le maturizeze fortat , florile taiate sunt imbibate cu clor , si o idee a unei burse din olanda


<embed src="http://www.youtube.com/v/MOeoTXksiRY?version=3&amp;hl=ro_RO&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed>
 
Sus