Cam ajungem off-topic, dar...
Nenea despre care v-am spus mai sus ca are flori, legume etc de vanzare a avut in primavara capsuni. Vreo 5 soiuri- unele importate din Ungaria, altele romanesti. Cele din Ungaria erau o minunatie- mari, rosii, perfecte ca forma. Atat de frumoase, ca le-am facut poze! La gust- asa si-asa.
Cele romanesti erau mici, aveau cu culoare spre portocaliu (pareau mereu necoapte) si niste forme foarte variate. In schimb, la gust- dementiale! Parfum de fragi si f.f.f. dulci!
La piata s-au vandut numai cele frumoase si tanti care le vindea spunea ca cele care cumparau (vorbea expres de femei) incercau sa le aleaga din ladite doar pe cele mari, perfecte si la alea romanesti nici nu se uitau.
Noi, cand ne duceam la cules, mergeam doar in spatele terenului, unde erau uratelele noastre dulci si parfumate...
Asa ca trebuie sa ne gandim si la producator, ca totusi si el incearca sa obtina un castig din munca. De ce sa le produca pe ale noastre autohtone, daca nu-s frumoase si nu le cumpara nimeni, cand poate aduce importate, perfecte, rezistente la boli si cu "lipici" la cumparatori?
Off-topic rau de tot: cati dintre voi isi mai amintesc de sticlele de nectar (piersici, mere, morcovi) care se faceau la Constanta? Erau niste sticle urate, comuniste, dar nectarul chiar era de fructe! Am auzit personal cum doua doamne au refuzat sa cumpere, pentru ca erau depuneri pe fundul sticlei (de pulpa de fruct, evident!) :mrgreen: