Ce sunt acelea tripidee?

cornelia

Fondator
Membru staff
Ce sunt acelea tripidee? E clar ca e o "familie" de daunatori ai plantelor, dar mai exact CE SUNT?? Cum arata? Ce mananca? NE mananca? Daca da, as prefera sa inceapa cu conducatorii tarii proaspat facute de rusine.


HELP!!
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Bun! Deci HALAL ministru al agriculturii natiei romanesti care face pe el in mijlocul drumului ca s-a prins de mana lui un trips! Eu ma mir ca pana acum nu am dat ortu' popii, la cati tripsi am la flori in balcon. Hai sa le dea mandea o lectie de sanatate ... publico-horticola.

Maine-poimaine facem criza mondiala ca ne patrunde in tara un tantar banal!
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Nea Dane te-a mancat vreunul in ultima vreme? A venit din Olanda in zbor? Ar fi trebuit sa bage viteza ca in 7 zile moare. :p
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Asa o fi Miki, dar oricum nu prezinta risc pentru oameni, iar pentru plante nu e nimic nou. Si de vreme ce suntem in UE si la aderare am semnat niste protocoale fitosanitare comune nu vad de ce se face atata caz. Pentru mine, din punct de vedere horticol, problema e transata.
 

FlorentinaS

Member
Bine, bine, dar onor presedintele ANAF a zis ca "tripidele" astea sunt niste bacterii :rofl:
Muuuuulti specialisti mai avem :mrgreen:
 

sicora fabian

Active Member
Din capul locului, nu spun ca n-a fost un act politic, insa si voi interpretati dupa cum vreti voi doar din dorinta de a blama si nega orice actiune a actualului guvern . . .
In Romania sunt raspandite doua specii de tripsi: Thrips tabacci si Heliothrips hoemorrhoidalis.
Prima este de exterior si nu prea avem noi treaba cu ea, insa a doua este larg raspandita in sere, solarii, rasadnite, locuinte . . .
Daca ai cateva plante in apartament si ti le inteapa . . . nu-i nimic, cumperi altele sau te tii de ele, insa daca ai mii ori zeci de mii de plante, le strica aspectul comercial si-ti ramane doar sa vinzi branza cu Gigi Becali! :(
Deocamdata avem doar aceasta specie (sper!) si este foarte virulenta - i-am avut pe cala, crizantema si alstromerie si inca n-am scapat definitiv desi ma chinui cu ei de trei ani!
In curand, din cauza faptului ca aceste controale la frontiera se fac doar ca repercursiune politica, vom avea din toate speciile . . . iar la aceasta migrare transfrontaliera, prin atitudinea pe care o aveti, dati si voi o mana de ajutor.
 

dana

Member
si pardon, a fost si altceva in afara de o masura politica?

sau au cu ce se lauda bravii nostri conducatori care , toti la unison,ne-au transformat in societate de consum?

scuze sint off-topic
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
nu ei au facut asta , americanii sunt de vina .....tu de ce dai bani din buzunar la straini si nu cumperi de la romani , dar absolut tot :D ...doare adevarul de aia ... asa e romanul :|

Aici are dreptate si Fabian , in Australia nici cu o samanta de floarea soarelui prajita ramasa prin dinti nu ai voie si la noi , se carabaneste la greu balauri care in mare parte au dobandit deja rezistenta la insecticidile din RO

succes
 

IZA

Active Member
scuze de of topic....
Nu stiu cum e ca om politic ca nu ma intereseaza politica dar dl ministru al agriculturii aflat acum in functie , a fost pentru mine un adevarat profesor iar pentru asta eu il respect si-l apreciez foarte mult.
 

popescu gp

Well-Known Member
sanatatea plantelor

Iza nu contest capacitatea profesionala a D-lui ministru,dar ca si ceilalti fosti ministri sta prost la capitolul manager.Tot profesional l-am cunoscut si eu pe regretatul Domn profesor doctor Inginer Carnu editor de carti legate de baza melifera din Romania,dar ca organizator.....
 

Blitz

Active Member
Pentru mine oricum este un rebus orice daunator :oops: - DAR am o problema simpla (m-am lovit de ea cand trebuia sa exportam niste piese in lazi de lemn :oops: - acum vreo patru ani lucram ca manager de proiect :oops: )- camioanele acelea oprite politic sau nepolitic aveau CERTIFICATE FITOSANITARE recunoscute in UE :eek: :?: :eek: :?: - ca eu vesnic aveam o problema cu orice piese ambalate in lada de lemn- lemnul sau/si lada trebuiau sa aiba acel certificat :|

Si cred ca in Olanda se obtine mai greu decat in Romanica noastra :wink: , desi nici la noi nu il capeti numai pentru ca "te cunoaste X" :wink:
 

Blitz

Active Member
Cornelia, poate stii mai multe detalii si mai ales pricepi mai multe- acele transporturi aveau sau nu acele "celebre" certificate fito :?:

Sa nu fie cu suparare- dar ma supara faptul ca noi, ca producatori de piese din metal ambalate in cutii, lazi, etc. din lemn- trebuia sa ne chinuim sa obtinem acele certificate "fito"- pe cand aici nici nu se aminteste de asa ceva. Sunt doua posibilitati:

1. Nici nu se aminteste de CFS (ca este normal sa existe- desi ma indoiesc :oops: )\
2. Iar lingem strainii in c... si daca ei se plictisesc, tragem ponoasele :|

Sa nu fie cu suparare :oops:
 
Sus