Ce sint buruienile ?

sicora fabian

Active Member
AP

In primul rand, Popgeo, bine ai revenit! Parca imi ere dor de un dialog mai strans - asta, cand ai chef sa-ti expui convingerile si nu trancanesc doar eu ca o moara stricata, desi am vazut ca au prins si altii curaj sa-si sustina propriile puncte de vedere. Si acum, voi incepe sa te combat:
1 - Gresesti comparand gradina cu natura, gradina nu este un biotop in care sa existe un echilibru stabil intre cele patru elemente componente(sol, plante, erbivore si carnivore), echilibrul este mentinut de OM, iar plantele care-l deranjeaza sunt numite "buruieni", iar de la om la om, aceste buruieni difera - pentru mine, trifoiul este buruiana, pentru Marcela este placere;
2 - Plantele doar percep, ele nu au terminatii nervoase si nici creier pentru a simti durerea ca pe o suferinta, si nici nu se bucura, pentru ca nu au capacitatea de gandire abstracta pentru a realiza sentimente, cel putin nu in sensul uman.
3 - La buruieni, agresivitatea o percep doar ca pe o capacitate mare de refacere imediata dupa ce au fost combatute, dar tot buruieni raman plantele care cresc singure acolo unde eu nu vreau.
4 - Sincer, ma bucur sa te intalnesc din nou!
 

Marcela

Member
Gabiuta a spus:
Si atunci vin si eu cu o intrebare prosteasca sau chiar timpita daca asa o s-o consideri.De ce in gradina ta fermecate nu sunt buruieni printre crini si alte bulboase?De ce cei care au gradini si cultiva en-gros/sau nu/ plante sau in sere duc o lupta continua cu buruienile???
Oricit de multe exemple ai da si oricit ai incerca sa sustii utilitatea lor nu stiu citi ar fi de acord sa isi lase gradina plina de buruieni alaturi de flori,arbusti,etc,etc...........
Nu e vorba aici de perspectiva estetica dar cind frumoasa si eleganta "Rochita a rindunicii" acea nenorocita de volbura care atunci cind creste si se intinde si se rasuceste de sufoca plantele cum este ???De ce sa nu lasam atunci si scaietii sa creasca alaturi de lalele???Ca sunt si ei vii si traitori si sacre pe acest pamint /conform conceptului amerindian/.
Stiu ca unul din motivele pentru care s epraseste porumbul este si lupta cu buruienile.......De ce taranul nu le lasa atunci sa creasca cit el de mari???Si exemplele ar putea continua.
Concluzia:eu le urasc :x in ciuda credintei mele ca fiecare isi are locul bine stabilit pe pamintul acesta.
Cred ca cel mult le detesti... adica eu cel putin asa simt, nu stiu de unde-as scoate atata forta sa urasc o buruiana. :D
Nu e vorba sa lasi gradina plina de buruieni, ci doar sa nu pornesti cu armele grele impotriva lor. Chiar am spus mai sus ca si eu le mai smulg cand sunt prea multe. Dar, decat sa las pamantul gol, mai bine le las pe ele. Mai fac o selectie, mai dau o mana de ajutor uneia mai draguta in favoarea uneia mai uratica... deh, considerente estetice, dar in nici un caz nu dau cu ierbicide si nici nu ma reped imediat cu sapa in ele.
Nu pot sa ma laud cu cine stie ce gradina. Acesta a fost primul an in care am putut sa plantam ceva. Am facut cararile, am facut un plan general... in fine, i-am dat o structura.
Ce imi place enorm, este ca n-am folosit beton. Cararile sunt din pietris, usor ocolite, am facut si doua "insulite", adica doua locuri mai inaltate, pe care le voi "umple" toamna asta. Am ales plante mai rezistente, nepretentioase, de exemplu zorele, care au umplut gardurile de flori albastre, regina noptii, petunii... am pus chiar si napi. Dar printre ele, mai sunt si buruieni. Cand mi se pare ca se obraznicesc, mai smulg din ele. Florile cresc si se dezvolta in continuare, iar buruienile nu le mai ajung din urma si nu le mai inabusa. In unele locuri, unde am avut ceapa sau ridichi, am pus mazare, chiar daca mai tarziu, pentru ca stiu ca fixeaza azotul.
Singurul loc unde buruienile n-au avut chiar nici un spor, a fost pe langa partea din afara a gardului, unde am plantat galbenele. Au iesit asa de dese si le-a mers atat de bine, incat nici troscot nu mai e printre ele.
Acum m-a ajuns melancolia toamnei. Multe flori or sa se usuce... parca nu mai ma trage inima sa mai smulg nici macar buruienile. Tot ce se usuca o sa ramana pe loc. Iar la primavara le adun si le pun la compost. Cu tot cu buruieni.
Am incredere ca o sa fie tot ca anul acesta, ba poate chiar mai bine. Adica nici ele nu m-au suparat prea mult pe mine, nici eu pe ele.
Si... n-aveti decat sa radeti, dar cand am smuls din pamant intrusele prea indraznete... le-am cerut iertare si le-am explicat ca am toata admiratia pentru tenacitatea si rezistenta lor, dar ca ele au destul loc in camp si sa-mi lase si mie loc pentru plantele mele.
Io' cred ca au inteles, ca parca nu's asa de agresive. :wink:
 

sicora fabian

Active Member
AP

Deocamdata ai dreptate, dar vom vedea la anul cand vei avea gradina plina cu plantele pe care ti le doresti si rasar buruienile printre ele!
 

Marcela

Member
Re: AP

sicora fabian a spus:
Deocamdata ai dreptate, dar vom vedea la anul cand vei avea gradina plina cu plantele pe care ti le doresti si rasar buruienile printre ele!
Pai au rasarit si anul asta... si a fost ok. Am avut si ceva omizi, dintre care unele foarte interesante, mai mari si verzi cu portocaliu, care mi-au mancat mararul...
Le-am urmarit cu mare interes, se postasera toate pe o planta mai mare de marar. Abia asteptam sa se impupeze, eram curioasa ce fluturi ies din ele. Le-am interzis si copiiilor sa se atinga de ele... Iar ele, nerecunoscatoarele, cum s-au facut mai mari, au sters-o. :(
Uite astea erau:
http://russianphotos.wordpress.com/2008 ... terpillar/
 

sicora fabian

Active Member
AP

La un moment dat ai spus ca aveai pamant negru printre flori - cand ai o gradina plina de nu mai ai loc unde sa mai aduci alte flori pe care ti le doresti decat "rupand" din celelalte, nu-ti va mai arde sa tii si buruieni!
Iar remarca Gabiutei la adresa straturilor cu crini a lui Popgeo . . . este mai mult decat edificatoare asupra termenului de "buruiana". Sau, probabil, cele din crini lui nu sunt deloc agresive! :oops:
 

Marcela

Member
Re: AP

sicora fabian a spus:
La un moment dat ai spus ca aveai pamant negru printre flori - cand ai o gradina plina de nu mai ai loc unde sa mai aduci alte flori pe care ti le doresti decat "rupand" din celelalte, nu-ti va mai arde sa tii si buruieni!
Iar remarca Gabiutei la adresa straturilor cu crini a lui Popgeo . . . este mai mult decat edificatoare asupra termenului de "buruiana". Sau, probabil, cele din crini lui nu sunt deloc agresive! :oops:
Deja am ajuns in situatia asta, mai sunt doar locurile pentru trandafiri, in rest tot ce e nou nu poate fi pus decat in locul la altceva. Gradina mea e micuta, iar o parte e pentru legume, asa ca imi ramane si mai putin pentru flori. Pamant negru am avut doar la inceput, cand am sapat, acum e acoperit tot.
Si nu imi arde sa tin buruieni, dar imi arde si mai putin sa dau cu ierbicide. Pe termen scurt, s-ar putea sa aiba efect, dar pe termen lung se intampla acelasi lucru ca si cu antibioticele: in urma ierbicidelor supravietuiesc cateva buruieni, exact cele mai puternice. Iar urmasele lor, vor fi si ele la fel de puternice. Asa ca va trebui sa caut alt ierbicid. Care si el va avea efect doar o vreme. Apoi iar va trebui sa caut altul...
Nu vreau sub nici o forma sa ma inscriu intr-o astfel de "cursa a inarmarilor"!
 

sicora fabian

Active Member
AP

Daca gandesti asa despre erbicide, insemna ca nu le-ai folosit niciodata.
La o suprafata mica, nici nu are rost, dimpotriva, daca nu stii sa le folosesti, faci rau si altor plante, nu doar buruienilor!
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Marcela daca ai stat sa privesti cum omizile se infrupta din mararul tau si mai mult ca sigur au migrat si spre alte plante in care au facut gauri atunci nu pot decit sa remarc ca esti o persoana cu totul si cu totul speciala.Sincer :D
Spor la gradinarit printre buruieni ca altceva ce as mai putea sa spun??? :D
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Semanam foarte mult ,de la un timp,draga mea Gabiutza si mi-e ca in curand iti vor placea si buruienile :rofl:
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
No way.........adicatelea intelegi ce vreau a zice.Asta in nici un caz.Ar fi ca si cum mi-ar place criminalii si violatorii :evil:
N-am stiut ca iti plac buruienile.Din cite stiu eu le smulgi :)
 

Marcela

Member
Gabiuta a spus:
Marcela daca ai stat sa privesti cum omizile se infrupta din mararul tau [..]
Pai ce puteam sa fac? :oops: Ca marar gasesc si la piata, dar omizi ca alea nu stiu daca am mai mai vazut, poate in copilarie, si niciodata asa de aproape. Si nici acum nu stiu ce fluturi ies din ele! :cry:
Se pare ca au o preferinta pentru marar, ca si pe poza din likul meu, tot pe marar par a fi. Oricum, mararul si-a revenit in intregime, s-a umplut din nou de frunze, doar eu ma tot uit dupa fluturi intrebandu-ma care-or fi "vinovatii". Cred ca trebuie sa fie ceva frumos, din omizilea alea nu putea sa iasa ceva banal. :D
 

sicora fabian

Active Member
AP

Bine, Menina, dar citindu-ti "sadirea" de la Plante biblice si facand uz de un pragmatism extrem pentru a face o paralela intre biserica si gradina, dar mai ales intre Dumnezeu si cel ce ingrijeste gradina, nu prea reiese ca-ti plac <buruienile> - buruienile!
 
Sus