Ce sa fie, ce sa fie?

Alexa81

Member
O sa mai raresc udarile. Oarecum are sens: cealalta are un pamant care se usuca mai repede, le ud mereu deodata si stiind ca le place umed nu asteptam sa i se usuce si ei pamantul... :oops:

Multumesc tare mult, era sub nasul meu si nu pricepeam...
Sper din tot sufletul sa fie doar atat.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Schimba-le pamantul. Pune-le la fel la amandoua, altfel or sa mai apara dereglari si e pacat.
 

Alexa81

Member
Asa o sa fac sigur, intai astept sa infloreasca, chiar si cea suferinda are multi ( mici insa).
 

kat

New Member
hibiscus - nu stiu ce are

Am nevoie de ajutorul vostru pentru a identifica si (sper) rezolva urmatoarea PROBLEMA:
Planta: trandafir chinezesc.
Aspect: aparenta de dezvoltare normala dar la o supraveghere mai atenta se observa ca planta evolueaza foarte lent. La imbinarea intre petiol si frunza, si numai la frunzele aproape mature apare o picatura de lichid perfect clar, curat, lipicios dar care se poate desprinde foarte usor cu mina.
Descriere: planta nu este invadata de nici o "vietate" (am examinat-o cu lupa), pur si simplu se umple de frunze dar acestea ramin mici pentru multa vreme, se dezvolta foarte greu iar cind au ajuns la o marime "medie" apare acea picatura iar apoi frunza se ingalbenesti si cade.
De bine ce pina acum inflorea non-stop, acum abia daca a acut in 3 luni 2 flori.
Alte observatii: am schimbat pamintul si am constatat ca radacinile sint foarte casante si nu invadasera ghiveciul asa cum ar fi fost normal (era in acelasi ghiveci de 2 ani). NU am fertilizat-o mai mult decit era cazul, nu am udat-o mai mult decit de obicei, nu a ramas fara apa, nu i-am schimbat expunerea niciodata de cind o am.

Vreo idee, cineva?

Ii pot face si poze daca e necesar dar chestia cu picatura si aspectul "pricajit" al plantei sint singurele amanunte notabile.

Foarte multumesc!
 

Fleur

Active Member
Mi s-a intamplat si mie si s-a rezolvat dupa ce am stropit trandafirul de cateva ori la interval de 2-3 saptamani cu insecticid si fungicid. N-am stiut ce este si atunci am pus ambele feluri de substante. Incearca Talstar+Topsin in aceeasi solutie.
 

kat

New Member
poze hibiscus bolnav

Am facut citeva fotografii la o rezolutie suficient de mare asa incit sa se vada despre ce e vorba.

http://home-and-garden.webshots.com/alb ... and-garden

Fiecare poza se poate vedea in marime naturala daca alegeti de sub fotografie optiunea "see the picture at its original size", lucru pe care il recomand pentru ca altfel totul poate parea perfect in regula. Asa am crezut si eu pina cind m-am hotarit sa o examinez mai atent intrigat fiind de lipsa de flori si de lipsa frunzelor mature.

Multumesc inca o data.
 

kat

New Member
Damn!
M-am temut de asta si iata ca de ce mi-a fost frica n-am scapat, simpotmele se regasesc din pacate...
Cred ca e din cauza faptului ca nu i-am inlocuit pamintul anual desi ghiveciul nu era tocmai mare si a inflorit intotdeauna foarte abundent (am avut insa grija sa o fertilizez saptaminal, vara, cu substral, la fel ca pe toate plantele pe care le am de altfel). Anul asta i-am inlocuit pamintul insa, evident si stimulat de problema plantei, gindindu-ma ca o refacere a substratului nu i-ar strica. Oricum am inlaturat firele de radacina care s-au dovedit prea slabe si am tuns-o destul de drastic incercind sa las cit mai putin din planta "de vindecat" asa inct sa-si revina mai repede.
La cit de complicata e problema asta cred ca cel mai bine e sa astept si sa nu o supun nici unui stres pentru ca e perfect posibil sa-i fac mai mult rau decit bine. Din ce stiu cloroza e o problema foarte grava care se refera in principal la dereglarea procesului osmotic, adica exact ceea ce inseamna esenta modului in care planta face schimb de minerale si circula seva. S-ar putea spune la fel de bine ca a facut stop cardiac. Mda. Multumesc mult pentru "diagnostic". Va tin la curent cu evolutia.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
E complicat, dar nu chiar atat de complicat. Dupa schimbarea pamantului planta nu reactioneaza imediat. Lasa-i timp.
 

kat

New Member
leandru "chinuit"

Din pacate sint nevoit sa revin cu o alta problema. Tradafirul chinezesc e ok acum, cam prapadit dar nu mai e bolnav, am sa-l scot afara cind s-o imprimavara de-a binelea si cred ca-l salvez.
Acum am insa o problema tare ciudata. Un leadru alb caruia i se usuca frunzele incepind de la virfuri si dinspre limb. Arata ca o pata care se lateste si se pungeste cuprinzind frunza care incepe incet incet sa se rasuceasca apoi cade, complet uscata. In ritmul asta s-au scuturat aproape toate frunzele.


Mai e ceva. Pe lastarii tineri a crescut 3-4cm in lungime petiol de floare si apoi s-a uscat si s-a desprins din punctul de articulare cu tulpina. Asta o fi din cauza conditiilor din casa care nu-s ca cele de afara evident (asta e din ciclul "iarna nu-i ca vara"), dar m-am gindit totusi ca daca e vreo legatura mai bine sa se stie si asta:


N-am idee ce-i asta si cum pot ajuta bietul leandru.
N-are paraziti mergatori/zburatori, l-am examinat cu atentie.
Poate fi un dezechilibru de nutritie?
Mai am inca doi leandri roz care ii stau alaturi astuia alb care face figuri. Astia n-au nimic, sint sanatosi tun.
Are cineva idee?
Foarte multumesc.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Esti sigur ca nu e o problema provocata de udare neregulata? Am vazut si eu o chestie similara la ai mei. Incearca sa reglezi udarile si vezi care este reactia.
 

valentyna

Member
si eu am patit exact la fel cu al meu si singura concluzie a fost:conditiile-sta in camera unde temp.este intre 20-25,il pulverizez zilnic si udat cand se usuca pamantul,sper sa-l scot ok in primavara :wink:
 

kat

New Member
M-am gindit la aceeasi chestie intitial. Problema este insa ca NU am udat mai des sau mai rar ghiveciul asta decit pe celelalte. Le ud saptaminal, in fiecare simbata dimineata, approx 2.5 litri de apa, ocazional ceva mai mult, daca e prea cald in casa (in general sint vreo 21-22 de grade acolo unde stau leandri). Stau la distante cuprinse in tre 1.5 si 2.5 m si de un geam inalt de 2m si lat de 80cm care da spre rasarit (de pe care am scos perdeaua spre deamagiera sotiei ) :evil: ca deh... n-aveau florile destula lumina!
Deci... e ciudat!
Ceilalti doi sint absolut ok. Mai straniu este ca asta e cel din mijloc! Adica cel cu iluminarea medie.
Ma gindesc insa la altceva. Acum mi-a venit ideea. Asta saracu' are acelasi ghiveci de vreo 2 ani (adica anul in care tocmai am intrat al fi al treilea) De pus substral am pus, asta in mod regulat, dar ma gindesc ca poate totusi s-a "inghesuit" peste masura in ghiveciul ala... si acum poate ca se resimte.
Ceilalti doi au avut ghiveciul schimbat anual pentru ca ii tin afara vara si se dezvolta "ca din apa". Pe cel alb insa, l-am cam aminat desi to afara a fost tinut. Poate sa fie asta problema? Ar fi intelept sa-i schimb acum ghiveciul? Am destula experienta cu florile, dar de schimbat un ghiveci la jumatatea anotimpului in care majoritatea plantelor vegeteaza... m-am cam ferit! Asa ca e mai sanatos sa intreb...
 

cornelia

Fondator
Membru staff
La cat de cald e nu cred ca leandrii tai sunt in repaus. Si da, e posibil sa se fi format la baza ghivechiului o masa de radacini. Ia umbla la ghiveci. Eventual desprinde un pic marginile coletului de pamant si scoate-l cu totul din ghiveci. Asa poti sa vezi ce se intampla, fara sa deranjezi planta daca nu e cazul.
 

kat

New Member
Bun! Sar'na! E de incercat deci.
Ma simt dator sa rectific din "am destula experienta cu florile" in "am ceva experienta cu florile", e mai exact zis asa. Daca stau bine sa ma gindesc, n-ai niciodata destula experienta cu florile. Avem prea putini ani de trait ca sa spunem asa ceva, iar speciile cu care avem sansa sa experimentam sint doar citeva. Cred ca inclusiv cei mai invatati dintre noi considera asta.
Multumesc deci. Dau de stire si pe mai departe!
 
Sus