ce sa fac?

DodiX

New Member
buna. mi'am cumparat doi bonsai. un ulm - http://photos4.hi5.com/0118/899/539/9zWopO899539-02.jpg si un carmona sau buxus ( nu stiu sigur.daca puteti sa ma ajutati ) - http://photos2.hi5.com/0114/211/933/uiMqQd211933-02.jpg .
le-au dat muguri :mrgreen: dar nu stiu ce sa fac. cum trebuiesc udati ? stiu ca la ulm pamantul nu trebuie sa se usuce ( deci trebuie udat zilnic ? ) iar la celalat ( la ambele specii ) trebuie lasat pana se usuca. sper ca am zis bine. ce as mai putea face pentru o ingrijire adecvata ? am cautat peste tot dar nu gasesc nicaieri metode de udare ( decat in general ) nu precizeaza cum trebuie la o specie anume. deci?
 

sicora fabian

Active Member
Pentru udat nu se poate face un program, depinde de prea mulţi factori. Pământul trebuie să fie reavăn! Apa in exces omoară mai sigur decât o lipsă temporară a apei! Ai mult de lucru la ei pentru a arăta a bonsai. Al doilea nu este buxus.
 

vali

Active Member
Moderator
Wow!:(
Din ce vad in imagini, sunt tristi rau, saracii... Primul sigur este ulm chinezesc, iar la al doilea si scoarta si ramurile si chiar si unele frunze (chiar daca aparatul nu a focalizat) spun cam acelasi lucru. Buxus, in mod cert nu e! Carmona, are scoarta cu totul altfel, iar frunzele, chiar si uscate, nu prea arata asa. Iata o imagine cu o carmona http://www.hear.org/starr/images/full/s ... 7-1889.jpg si una cu buxus http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... liage0.jpg E foarte posibil ca si al doilea sa fie tot un ulm (zic si io, dupa ce vad in poza...).

DodiX a spus:
am cautat peste tot dar nu gasesc nicaieri metode de udare ( decat in general ) nu precizeaza cum trebuie la o specie anume. deci?
Ai gasit doar "in general", pentru ca nu exista metode de udare specifice, pentru fieecare specie in parte. E-adevarat, unele diferente pot exista, in functie de specie, dar nu sunt atat de mari incat sa impuna nu stiu ce metode. Cand ne referim la "diferentele de udare", de obicei avem in vedere faptul ca unele specii prefera pamantul mai mult umed, dar ATENTIE, nu UD! (cele cu frunze cazatoare), ca altele se simt mai bine intr-un substrat mai uscatzel :) (majoritatea coniferelor), ca altele se dau in vant dupa pulverizari la nivelul coroanei (tropicalele), si d-astea...

Vezi daca nu te ajuta sa-ti formezi o idee despre udarea bonsailor citind pe-aici http://www.egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=2729
 

DodiX

New Member
thx vali ^___^ si da sunt cam uscati...asa i'am luat de la magazin. nici macar nu erau in sectia de plante :| deci daca le pun apa din 2 in 2 zile e ok ?
 

vali

Active Member
Moderator
DodiX a spus:
...asa i'am luat de la magazin. nici macar nu erau in sectia de plante :| deci daca le pun apa din 2 in 2 zile e ok ?
Probabil erau in sectia de foste plante... Am vazut ca se poarta prin marketuri... E cate un raft cu plante in agonie, dar la juma' de pret.

Nu, daca ii uzi din 2 in 2 zile nu e ok. Citeste articolul despre udare si vei intelege. Acolo scrie tot ce-mi sta mie pe limba acum.
Principiul de baza e simplu: se uda cand planta are nevoie! Cum stii ca are nevoie? Verifici substratul cu scobitoarea. Udarea se face in minim 2 reprize pana ce apa curge (nu picura) prin gaurile de evacuare. Se scurge si se pune la locul sau.
 

DodiX

New Member
daca i'au iesit radacinile prin gura de scurgere ce fac? sa il replantez chiar daca e iarna ? si sunt iesit cam 5 cm.... deja formeaza un mic dop.
 

vali

Active Member
Moderator
La felul in care arata copaceii, in mod cert nu ar suporta o replantare acum, in plina iarna; las-o pe primavara.
Tunde radacinile care ies prin gauri daca te deranjeaza, nu-i nicio problema.

Primordial pentru plante in acest moment este sa le gasesti un loc cat mai luminos, sa practici o udare cat mai corecta si sa nu-i ma sacai cu alte interventii. Au nevoie de timp si liniste pentru a-si reveni.
 

sicora fabian

Active Member
Vali, primul chiar este ulm? Eu n-am mai vazut ulm la care frunzele sa nu aiba baza asimetrica si varful rotund, iar marginea crenata. Daca cunosti specia, spune-mi si mie, eu nu ma pricep la ulmii luati in cultura pentru bonsai. Si pare un yamadori. Nu trebuia sa fie la iernat in perioada asta?
Mai degraba al doilea pare un U. pumilla!
 

DodiX

New Member
sicora fabian a spus:
Vali, primul chiar este ulm? Eu n-am mai vazut ulm la care frunzele sa nu aiba baza asimetrica si varful rotund, iar marginea crenata. Daca cunosti specia, spune-mi si mie, eu nu ma pricep la ulmii luati in cultura pentru bonsai. Si pare un yamadori. Nu trebuia sa fie la iernat in perioada asta?
Mai degraba al doilea pare un U. pumilla!
ba da ar trebui sa fie la iernat.. dar abea i'am luat si daca i'as fi dat afara ar fi murit. nu stau pe calorifer. nu au treaba cu el. stau pe pervaz.
 

vali

Active Member
Moderator
sicora fabian a spus:
Vali, primul chiar este ulm?
Este, Fabian. Stiu ca pare ciudat :) . Este vorba de Ulmus parvifolia (ulmul chinezesc). Acesta isi micsoreaza dimensiunea frunzei aproape spontan in conditii de vas si mai ales intr-un vas de mici dimensiuni. De aceea nici nu prea necesita defolieri cand e format ca bonsai.
Cand frunza are dimensiuni de 7-10 mm, asimetria este greu de observat si apar si anomalii, cum ar fi varful rotund.
Iata aceeasi specie in natura http://www.duke.edu/~cwcook/trees/ulpa.html si iat-o cu frunzele reduse http://oregonstate.edu/dept/ldplants/images/ulpase5.jpg

Yamadori nu cred ca vei gasi vreodata in magazine... Pentru simplul fapt ca numai drumul facut pentru a-l gasi si scoate din pamant ar costa mult mai mult decat si-ar permite sa ceara orice comerciant de rand. Yamadori gasesti in centre bonsai, care se adreseaza adevaratilor pasionati.

Cat despre iernat, acesti copacei au atatea generatii in spate care si-au dus viata prin sere si centre de gradinarit pana sa ajunga in casa unui cumparator incat e indicat ca "revenirea la normal" sa se faca mai cu prudenta. Il poate scoate la iernat, la anu'.

La al doilea, scoarta (caci altceva oricum nu am ce vedea in poza) ma face sa cred ca este tot un parvifolia (alaturi de faptul ca si ulmul siberian tot prin centre bonsai e gasit, nu prin florarii sau supermarket-uri :) ).
 

sicora fabian

Active Member
Cel cu crestere naturala seamana foarte mult cu U. pumilla, doar ca are asimetria mai pronuntata si varful mai putin acuminat!
Oricum, are cicatrici urate iar taierile au fost facute la gramada! Daca lucreaza pe el, are sanse sa obtina un bonsai frumos in cativa ani!
Multumesc pentru lamuriri!
DodiX, ai un bun material de lucru, rabdare cat cuprinde! :D
 
Sus