Ce plante am pierdut iarna asta

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

AbraMack

Member
Am (într-o tava, pe un strat de pietris de rau) cativa cactusi si suculente pe care, cred eu, am reusit sa ii termin cu brio... si cam stiu de ce...

Asa arata eiŞ

http://s820.photobucket.com/albums/zz13 ... a/Malades/

As vrea sa va intreb, ce sanse de recuperare au (DACA mai au?!) si inca o intrebare: CUM SE UDA cactusii si suculentele, in special cele in ghivece super-mici?

Imi cer scuze daca s-a mai dezbatut problema in alt topic, eu nu l-am gasit, si va multumesc anticipat.

O noapte faina, va tzuc!
 

Sash

Active Member
AbraMack a spus:
inca o intrebare: CUM SE UDA cactusii si suculentele, in special cele in ghivece super-mici?
Rar si foarte rar. Daca e foarte cald la 7-10 zile si nici atunci cu prea multa apa...
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Un rol esential il are substratul in care se afla, NU TURBA! Marimea ghiveciului banuiesc ca este proportionala cu marimea plantei, deci nu aici e problema. Pe forum sunt informatii clare si detaliate despre substraturi si metode de ingrijire.
 

andre

Member
Trebuie tinut cont unde sunt cactusii peste vara: In plin soare sau pe balcon. Parerea mea este ca daca sunt in plin soare, trebuie udati la 3-4 zile sau ca regula generala dupa 2 zile dupa ce pamantul s-a uscat la suprafata.
Daca sunt tinuti in plin soare, seara ii uzi,iar a doua zi seara pamantul de la suprafata este deaja uscat. Asa ca logic, la 3- 4 zile este perfect.
Mai trebuie tinut cont ca ghivecele mici trebuie udate mai des decat cele mari pentru ca au mai putin pamant si deci se usuca mai repede.
Eu cand ud ii ud pe toti, iar vara cu ... furtunul! O sa faceti asa :eek: , dar se uda mult mai bine decat daca le-as pune individual cu sticla la fiecare.
Dupa zilele astea doua, trei, cat a plouat in Bucuresti, sa vedeti ce vioi si hidratati sunt!
 

andre

Member
Pai nu prea spun bine... Cactusii respira prin spini si depunerea prafului pe spini nu le face prea bine.
Nu e bine sa ramana apa pe ei ziua pentru ca particulele de apa actioneaza ca niste lupe si le pot provoca mici arsuri. Dar daca ii stopesti seara tarziu, dupa ce s-a racorit afara si s-au mai racit si ei dupa canicula zilei, nu pot decat sa bucure de un dus rece. Dar nici apa de la robinet nu este asa rece vara!
Asa ca, atunci cand udati, udati zdavan, cu zile de pauza intre udari. Daca au substratul bine drenat, cu pietris in el, in nici un caz turba in substrat ( asa cum a zis tzep! ) nu patesc nimic.
Problemele apar primavara devreme si toamna cand udatul este insotit de temperaturi scazute. Atunci se uda dimineata, in rest seara.
 

andre

Member
Poti sa le faci, asta daca nu a plouat pe ei zilele astea. Daca da, trebuie sa mai astepti, mai ales ca in perioada asta se usuca mai greu.
Cea mai buna pentru udare este apa de ploaie. Puteti pastra in sticle daca aveti posibilitatea, si chiar daca ii tineti la interior, udati-i cu ea.
 

enya

Member
andre,dar de apa de izvor ce zici?eu locuiesc linga munte si am linga mine un izvor...ar fi buna apa de izvor?
 

andre

Member
Enya, in mod sigur e mai buna apa de izvor, pentru ca nu contine clor. Dar trebuie lasata pana ajunge la temperatura mediului ambiant.
 

karmenutza

Member
In primul rand, una pe care o iubesc foarte tare este pe duca: stromanthe tricolor - sa zicem ca pe asta o iert ca am inteles de la mai toate fetele ca sunt de unica folosinta. Ciudat este ca in iarna cand am cumparat-o mergea bine desi ziua era mai scurta si nu avea lumina cam cat ar fi vrut ea. Au mai fost violete (de fapt frunze, care nu s-au prins deloc si chiar au murit), alte frunze de violete care sunt de 4 (patru) luni in paharute cu pamant si inca nu au scos pui desi nici nu au murit nici nu au progresat, trandafirii pitici care au fost devorati de paianjeni rosii, 2 gloxinii, o phalaenopsis care a facut flori incontinuu mai multe luni si la un moment dat i-a aparut o pata neagra uscata pe o frunza de la varf si apoi a pierdut inca o frunza. O dracaena care a avut probleme de la inceput si s-a dus.
Dar cred ca totusi nu ma incadrez cu problemele mele la subiectul asta, ca nu e vorba de cactusi si suculente :) . Astea traiesc inca si merg binisor chiar.
 

AbraMack

Member
Va multumesc pentru raspunsuri insa... nu cred ca m-am exprimat bine... Am spre exemplu, in ghivece mici, suculente care se intind pe toata deschiderea ghiveciului... cum ar trebui sa procedez? Sa le asez cu tot cu ghiveci in apa si "beau" ele cat vor sau?

Exemplu concret:

http://s820.photobucket.com/albums/zz13 ... t=F091.jpg

Cum ar trebui sa fac? Ii pun apa in farfurioara sau? Am incercat sa ud mai demult o astfel de plantuta printre "petale" si am pierdut-o... Cineva mi-a spus ca a putrezit din cauza contactului cu substratul umed.... Daca nu o udam... cred ca iar nu era ok...

Chiar nu stiu cum sa procedez?!?

Va multumesc inca o data pentru raspunsuri... O seara faina!

Va tzuc!
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
O sa incerc eu sa-ti raspund. De acum reduci udarile la ele, pentru a le pregati de iernat. Uda-le foarte putin, prin absorbtie. Citisem undeva ca nu se lasa ghiveciul cu planta, decat 1/2 ora in vasul cu apa. Pentru inceput, verifica mai repede, cu degetul, starea substratului. Acesta nu trebuie sa balteasca. In timp o sa simtzi asta. In perioada ploioasa si umeda, nu se uda des. Din octombrie, nu se mai uda deloc, teoretic, practic, la fel, " le simti". Si totul depinde de locul unde vor ierna, normal ca la temp mai ridicate, trebuie sa le mai pici cate un pic de apa, dar cu mare zgarcenie. Eu cam atita am avut de zis, asteptam specialistii. Sunt destule informatii despre cactusi si suculente pe forum. Daca nu gasesti, intreaba. O zi buna!
 

gino

Member
Abra, ce se vede in fotografie cred ca este o Echeveria agavoides.
O planta foarte frumoasa si destul de cuminte in cultura cu conditia sa fie schimbata de pe turba, pe substrat normal pentru cactusi si suculente, intr-un ghiveci ceva mai mare. Trebuie sa beneficieze de cat mai mult soare pentru a capata rezistenta, iar udarea se va face pe deasupra intotdeauna si nu in farfuriuta. Pamantul trebuie sa fie uscat aproape in totalitate atunci cand uzi. Nu se intampla nimic daca planta are solul uscat mai multe zile, ba chiar este mai bine asa. Cactusii si suculentele acumuleaza apa ( ca rezerve ), in trunchi cactusii, in frunze suculentele.
Apa in exces duce la pierderea plantelor, mai ales daca sunt plantate intr-un sol inadecvat ( turba ).
 

AbraMack

Member
Multumesc frumos, Gino....

Asa cum am zis, tocmai asta-i baiul cu suculentele mele, in special cu echeveria... fiind foarte aproape de sol... daca o ud normal, pe pamant..acesta ramane reavan iar "frunzele" care ating solul, ajung sa se ingalbeneasca si sa cada... (am, cred, exemple dintr-astea undeva prin album, la sectiunea suculente)

Acuma... am sa fac asa cum ati spus si vad ce o iesi... si ca tot vine, iarna... am inteles bine? cactusii si suculentele nu se mai uda deloc pana in primavara?


Va multumesc frumos inca o data... Sa aveti un week-end fain!

Va tzuc!
 

gino

Member
As vrea sa nu te contrazic...si nici nu o fac. :D
Iti spun doar ca Echeveria isi pierde frunzele bazale, indiferent de conditiile de vegetatie si de udari. Este un fenomen absolut normal in timpul perioadei de vegetatie, dar si in cel de repaus cand planta consuma din rezervele de apa, intr-un ritm cu mult mai lent decat in timpul vegetatiei.
Cele cateva Echeveria pe care le am, ierneaza impreuna cu cactusii, fara apa si la o temperatura medie de 7 - 8 grade.
In aceste conditii destul de dure, plantele pierd foarte multe frunze bazale, dar supravietuiesc cu brio.
Primavara intra rapid in vegetatie, fara probleme.
 

AbraMack

Member
Multam fain, Gino, asa am sa fac! Sper sa reusesc sa resuscitez si cele cateva suculente anemice, care mi-s dragi de mor, dar pe care am reusit sa le imbolnavesc...dintr-un motiv sau altul... ca, deh, numa' cine nu incearca nu greseste!


Merci ca nu m-ai contrazis! :D


O seara faina si... va tzuc! :)
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus