Ce ne facem cu plantele otravitoare ?

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Principiile active din plante sint intense si blande, intr-o larga serie de gradatie. Asa cum veninul de vipera sau de albina este considerat unul din medicamentele redutabile daca este pus in doze corespunzatoare pt anumite afectiuni, asa si substantele din plantele considerate "otravitore"
Musetelul sa zicem ca e considerat o planta cu principii blande in care dozarea poate fi zilnica..in timp ce oleandrul este o planta cu principii actiune intensa. Si una si alta au rolul lor foarte bine definit.

Ce ne facem cu ele ? Trebuie sa le invatzam si sa ii invatzam si pe copii nostrii care sit de mincat si care nu...fara a ne speria de ce se poate intimpla daca sint pe linga casa.
Ideea e ca sa pornim de la principiul de a cunoaste plantele si efectul lor decit de a le evita pe cele "otravitoare". Ca oameni urbani ...am cam uitat ca bunicii si strabunicii nostrii stiau de mult mai multe ori decit noi cum se folosesc plantele, care sint comestibile si care sint de evitat.
Asa cum urzica se poate folosi pt facut mincare si e si un medicament in acelasi timp... chiar daca urzica..asa si restul plantelor asa-zis otravitoare pot fi de folos. Mai ales la combaterea unor daunatori sau musafiri nedoritzi.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Majoritatea plantelor care sint considerate otravitoare contin un grup de substante numite alcaloizi. Aceste "otravuri" sint principii active in plante cu actiune intensa.
Am sa va dau un exemplu de "otrava" si unul din rolurile ei in natura.

Colchicum Autumnale... este o planta care contine alcaloidul numit colchicina. Acest alcaloid este folosit in cantitati infime la tratarea diferitelor boli... printre care si colesterolul marit.. cu foarte mare succes..iar in lumea vegetala este folosit la tertraploidizare plantelor. tetraploidizarea este un proces prin care se dubleaza numarul de cromozomi al unei plante in asa fel incit planta creste mai viguroasa si are o diversitate genetica mai mare si poate deveni fertila daca planta initiala (diploida) a fost infertila.

Un astfel de proces... arata cum una din sustantele considerate otravuri.. contine de fapt un secret de invidiat atita vreme cit substanta este inteleasa si folosita in dozele care nu sint periculoase.
 

mirela06

Active Member
Si rubarba, daca nu se stie ce consuma de la ea, este otravitoare. Frunzele contin acid oxalic, care poate produce afectiuni grave,mai ales celor bolnavi de guta. Dar daca o sa cautam mai bine, tulpina este cea mai hranitoare. Contine vit.A, vit.C, potasiu, Mg si Ca in cantitati f. mari. Este buna in costipatii si carente de vitamine. Se prepara mincaruri si dulceturi, rulade si prajituri.Deci si inger si demon, depinde cum este cunoscuta sau ce se stie despre ea :D
 

mirela06

Active Member
Vreau sa vorbesc umpic despre o floare care este atit de gingasa, iubita si frumos mirositoare si care este pe cit de toxica pe atit si pe post de vindecatoare. Aceasta este CONVALARIA MAJALIS sau mai pe romaneste LACRIMIOARA. Contine drog in frinze, iar fructele sunt toxice. Asta daca sunt luate neatent. Contine : glicoizi cardiotonici, convalotoxina, convalazoiduul,convalotoxolul,saponozide, convalomonina. Tratamente - cardiotonic si diuretic cu actiune rapida si de scurta durata, insuficienta cardiacatra, sau extras apos. Luat neatent produce paralizia aparatului respirator. Sunt multe plante care le tinem linga noi si nu stim prea multe despre ele. Chiar si dafinul contine toxine si inca puternice, iar minunatul spinz pe care-l admiram primavara este atit de toxic incit animalele cind il simt se departeaza imediat de el. Si totusi ele vindeca.
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Si marul lupului este otravitoare in mari cantitati administrata,insa in cantitati mici este folosita impotriva carcinoamele!
 

mirela06

Active Member
Pelinul, pe care multi il folosesc la vinurile rosii sa dea gust de vermut, sau ceaiuri, pus in cantitati mai mari, poate provoca moartea fiind un toxic nervos puternic( insomnii, tremor muscular, pierderea memoriei, tulburari psihice si voma matinala), dar este si un bun medicament, stimulind secretiile gastrice, antiinflamator usor, in anorexie, atonie gastrica.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
enya a spus:
din cite am auzit eu nici crinul nu e bine sa fie tzinut in camera unde dormim...
Cind e inflorit... se refera la cei cu parfum. Cei care nu sint parfumati... nici o problema.
La cei parfumati , intr-un spatiu inchis parfumul este atit de concentrat incit devine toxic.
E valabil la mai toate plantele parfumate intens. Un crin trompeta pote parfuma o casa intreaga in asa hal incit peste 1-2 ore poate sa devina insuportabil.
 

mirela06

Active Member
Datura, cea mai puternic mirositoare, ca multe alte exemple cu alte plante, ma face sa spun o intimplare. Povestea este reala , durerea pe masura. Cineva din oras avea o fata . Iubea enorm florile. A primit in dar o datura, floare ce in Banat este foarte apreciata si se gaseste destul de des, sau se gasea . Il tinea in camera ei, lunga fereastra si aproape de pat . Inflorind si emanind un miros atit de frumos, a incintat-o si l-a lasat sa-i mingaie simtul olfactiv , peste noapte. Ziua nu s-a mai trezit. Astfel, singurul copil, l-au condus la groapa. De atunci am evitat aceasta frumusete, asa cum am evitat si evit leandrii, din cauza carora au murit multe femei, chiar si una dintre colegele de servici ale mamei mele. Imi pare rau ca vin cu asemenea intimplari, dar vreau sa fie lumea edificata ca sunt plante toxice nu numai ca le atingi, sau maninci ci chiar mirosul lor le fac frumoase si mortale.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Intelegerea si perceptia noastra trebuie dezvoltata la un nivel atit de bun incit sa sesizam plantele cu potential otravitor .
Interesant este ca si mierea din flori de oleandru e toxica.
 

mirela06

Active Member
Fiecare isi are rolul sau in natura, altfel nu a fi fost lasate acolo. Si dupa cum am spus si alta data,fiecare planta, chiar si f. toxica poate fi un leac spre vindecare. Da Popgeo. Ai dreptate . Trebuie sa dezvoltam si asemanea aptitudini si astfel intram in armonie cu natura.
 

Yanquapin

Member
Mirela, mi-e greu sa cred ca parfumul florii poate ucide. In astfel de cazuri tragice se fac totusi autopsii, nu e o joaca moartea unui om- daca s-ar putea rade de ceva intr-o astfel de situatie, apoi ar fi de textul de la "cauza decesului" pe raportul intocmit de specialisti... nu ar suna deloc normal sa citesti acolo "intoxicatie cu parfum de Datura"; ce medic legist ar scrie un astfel de text ridicol, si sa mai aiba si ocazia de a mai munci acolo dupa aceea? Lucreaza oamenii in medii toxice - la modul foarte serios, cand spun toxic- si nu mor asa repede. Bolesc, se degradeaza, agonizeaza ani si ani. Si zeci de ani.
Nu stiu...
 

sicora fabian

Active Member
Depinde de sensibilitatea fiecarui organism in parte.
Animalele stiu "genetic" sa se fereasca - caii ocolesc spanzul(Helleborus) fara sa invete de la altii. Daca este verde caci uscat, in fan, nu-l mai deosebesc si au fost multe cazuri de intoxicatii pe timp de iarna.
 

Edelweiss

Active Member
Crinul emana CO2 si respira oxigen, de aceea nu-i bine sa avem multi in camera, in vaza. Bunica avea la tara cam 10 randuri de crini , fiecare cam 20 m...intr-o dimineata am gasit un hot de mere care dormea bustean...
Faptul ca leandrul este otravitor este sugerat si filologic. Toate cele inrudite cu el, poarta in germana numele de "otravuri de caini", fiind un substantiv compus.
Unii oameni pot fi mai sensibili la ceva anume. Sa nu uitam ca medicamentele contin otravuri de tot felul, cele mai apreciate fiind extractele naturale :D
O sensibilitate crescuta la ceva poate crea o reactie nedorita a organismului care poate duce si la decese in unele cazuri. Dar nu cred ca este un fapt general. Invatatura populara mai spune ca nu e bine sa dormi sub nuc sau in campul de maci...ai sanse sa nu te mai trezesti. Tot aceasta invatatura populara lasa deschisa portita, caci intelegi multe prin acel "nu este bine".
 

sarselia

Active Member
Moderator
Ai dreptate Edelweiss.
acel "nu e bine sa..." spus la tara imbina realul cu fantasticul.
la tara niciodata nu ebine sa duci gunoiul noaptea sau alte chestii care tin de cresdintele si superstitiile populare.
legat de plante fiecare om are felul lui de a reactiona la diferiti stimuli si de aceea nu e de mirare ca anumite plante au efecte mai puternice la unii fata de altii.

nucul in general e un copac care apare in diferite povesti populare si anume ca nu e bine sa ai un nuc langa casa ca aduce ghinion
ghinionul poate veni din faptul ca nucul avand radacinile puternic ramificate poate in timp sa dauneze fundatiei casei.
folclorul nostru e bogat in povesti legate de plante si de diferitele efecte pe care acestea le-ar putea avea.
 

Edelweiss

Active Member
Toate legendele sau credintele populare au un sambure de adevar in ele. Au fost cazuri, de unde poporul trage concluzii. Tocmai aceste concluzii ne sugereaza ca se poate intampla, dar nu este un fapt obligatoriu.
E cert faptul ca acei crini albi emana foarte mult CO2 si respira oxigen, ceea ce in camera poate dauna rau si chiar inversa proportia de gaze. Rezulta dureri de cap si alte afectiuni iar daca esti sensibil te poti trezi ca vei cultiva flori prin alte parti.

Povestea cu nucul a aparut recent, de cand au casele pivnite. De altfel e dovedit ca radacina ocoleste obstacolele intalnite. Fireste ca e vorba de distanta de 1-2 m pana la casa...copacul creste si poate dauna. Mai degraba cred ca e vorba de o constatare simpla...nucul tine rece si emana iod. La tara multa lume are obiceiul ca in fata casei sa injghebeze un pat unde omul se odihneste vara. Dormind pe rece...iti dai seama...
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Ideea cu nucul ma obsedeaza si pe mine,mai ales ca sunt nuc in zodiacul arboricol si ni se spun lunatici,care mai poate insemna,popular vorbind si nebuni.
Mai stiu si proverbul ca nu e bine sa stai la umbra nucului pt ca nu creste pe acolo iarba,eu insa acolo am pus compostul,nu stiu daca l-am pus bine :roll:
 

sicora fabian

Active Member
Personaj am dormit sub nuc, şi nu doar o dată, am crescut pe sub nuci. Probabil pentru că sunt nuc în zodiacul arboricol, încă sunt bine. Cu macii încă n-am încercat! :rofl:
 
Sus