Ce efect au ingrasamintele chimice ?

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Va rog sa va dati cu parerea..
Dupa mine ingrasamintele chimice aduc "short term gain for long term pain"....adica distrug un echilibru delicat al pamintului pt un profit rapid.. si printre altele si otravesc pamintul.
Eu as compara situatia respectiva ca si situatia oamenilor care maninca de la McDonalds....mincare respectiva duce iremediabil la un dezechilibru profund mai devreme sau mai tirziu.. pt ca este o mincare nesanatoasa.
 

mg

Member
Comparatia nu prea este valabila . De regula ingrasamintele vin sa aduca un plus de... pamantului saracit ! :wink: Daca este vorba de un pamint de gradina de la tara , pamint ingrasat natural , da , ingrasamintele chimice nu sint necesare .
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Cred ca pamintul poate fi mai putin fertil... ca si un om mai sfrijit... dar intrebarea este ce se intimpla daca aceloi om ii dai in principal mincare gen "fast food" si pamintului mai putin fertil ii dai ingrasaminte chimice... care e efectul asupra sanatatii pamintului si omului.
Din pacate in Ameica de Nord populatia care maminca in principal de la fast food este si populatia cu cele mai multe problme de sanatae.
Cit este de sanatoasa acea hrana....chiar daca e hrana si care e efectul pe termen lung.... mai ales in ceea ce priveste echilibrele delicate din corp.
 

irinabv

Active Member
Moderator
Nu mancam de la McDonalds, KFC sau alte fast-food-uri pt. ca sunt sanatoase ci pt. ca au gust bun si sunt ''fast''. Nu are legatura cu mancarea sanatoasa. Daca suntem slabiti luam vitamine si minerale. Tot asa si cu plantele. Daca nu au sol bun sau sunt dupa boala, le dam ingrasaminte. Cred ca daca nu se exagereaza, este un lucru normal, atata timp cat ne-am asumat ''domesticirea'' plantelor. Daca am decis sa avem grija de ele, nu putem sa le mai lasam la latitudinea selectiei naturale. Repet, doar atunci cand e nevoie.
 

mirela06

Active Member
Tin sa spun si eu ca desi am gradina, in ultimul timp au aparut tot felul de boli si daunatori, tot mai diversificate, care s-au adaptat siau primit rezistenta la stropiri si cu tot efortul si dorinta mea de a folosi numai naturiste, care inainte dadeau rezultate f. bune, acum, sunt neviota sa folosesc pesticide f. puternice. Eu zic ca ingrasamintul meu este natural si la curte maninc sanatos, dar, dar, uit ca stropirile acestea imi fac mai mult rau decit imi imaginez pt. ca daca omoara incecte, fungi, apoi ce poate fi bun in ele :?
 

irinabv

Active Member
Moderator
Mirela, si antibioticele omoara bacteriile dar nu ne omoara si pe noi. Eu nu am avut rude la tara, dar stiu de cand eram mica faptul ca taranii stropesc cartofii impotriva gandacilor de Colorado, stiu ca strugurii se stropesc, si cu toate astea nu a murit nimeni. Cred ca un pic de cultura si in zilele noastre nu strica. Cand eram mica stiam ca strugurii trebuie spalati ca sunt stropiti. Chestia asta cu eco e buna, dar daca nu e dusa la extrem, daca nu devine o moda. Acuma ca sa facem, sa lasam ganganiile sa ne omoare culturile doar asa... :?
 

mirela06

Active Member
Stiu, stiu. Nu de cultura este vorba, ci de faptul , asa cum am spus, ca au devenit ginganiile mai rezistente si atunci facem ceva mai tare ca doar, doar le stirpim. Azi asa, maine asa, chiar daca speli, tot ramine ceva. Noroc ca am devanit si noi mai performanti in eliminarea toxinelor, sau in asimilarea si adaptarea la ele sau cu ele. Deh ,evoluam si noi si ginganiile si bietele plante :rofl:
 
...foarte de acord cu Irina.

Situatia sta in felul urmator: intr-un sol normal, neexploatat cu plante cosmopolite (straine, plantate artificial) se stabileste un echilibru natural intre plantele instalate natural acolo si bacteriile din substrat; de obicei acest echilibru intre asociatiile vegetale naturale si bacteriile din sol sunt de foarte lunga durata (de mii de ani). \
In mod natural plantele sunt incapabile sa absoarba elementele chimice din sol pentru ca acestea din urma se gasesc in combinatii chimice organice extrem de complexe; mai mult, niciodata o planta nu va absorbi elementele de care are nevoie direct din gunoi sau resturile vegetale. Bacteriile sunt cele care descompun aceste substante chimice complexe in forme accesibile plantelor. Ceea ce se realizeaza prin fertilizarea chimica este scurtarea acestui drum anevoios mijlocit de bacterii si aducerea mai rapida la dispozitia plantelor a elementelor de care ele au nevoie. In plus, contrar celor afirmate, majoritate ingrasamintelor complexe stimuleaza propagarea bacteriilor din sol. Solul poate fi privit ca un organism care se auto-regleaza; un simplu exemplu: in momentul in care se aplica un ingrasamant bogat in nitrati si nitriti (ingrasaminte cu azot) intra in activitate anumite bacterii care ii vor transforma in azot amoniacal (accesibil plantelor) pana la consumarea acestuia si re-stabilirea echilibrului in sol.
Plantele cultivate si in speta si cele ornamentale sunt oarecum "straine" pe solurile puse la dispozitie si deci este putin probabil ca ele sa se adapteze la fel ca speciile native sau ca in zona de origine. Ceea ce cultivam noi sunt de obicei soiuri care - "face it" - au fost create artificial prin selectia caracterelor care ne convin noua, oamenilor (productivitate, culoare, parfum, rezistenta la unele boli) lasandu-se in urma capacitatea acestor plante de a folosi resursele naturale, de se adapta. Majoritatea acestor plante daca ar fi "eliberate" in mediul lor de origine nu ar supravietui.
Revenind la ingr. chimice vs ingr organice, parerea mea este ca aceste plante (pana si varietatile native) au nevoie sa fie ajutate pentru a se obtine performante reale, pentru a-si exprima la maxim potentialul estetic, productiv. In caz contrar plantele vor tanji si nu vor avea niciodata calitatile asteptate deoarece el sunt in primul rand: straine pentru zona in care le cultivati si sunt soiuri artificiale, dependente oarecum de anumite cerinte de cultura.
Inca un aspect pe care nimeni (sau majoritatea) nu-l remarca: mediul arid si extrem de poluat din orase sau din jurul lor este inca o lovitura sub centura pentru plantele ornamentante astfel ca oricat am incerca noi cu produse naturale intr-un astfel de mediu rezultatele vor fi nu mai mult decat mediocre. In astfel de conditii plantele au nevoie sa fie si mai mult ajutate decat cele din pepiniere sau parcuri din zonele extra-urbane.
O ultima precizare, ingrasamintele chimice sunt (sau au devenit) nocive pentru ca au fost aplicate in exces, fara discernamant, din dorinta de a se obtine sporuri de productie, in fine, din lacomie. Aplicate corect acestea stimuleaza atat plantele cultivate cat si solul pe care se cultiva.
Nu ma intelegeti gresit, nu vreau sa fac apologia ingrasamintelor chimice, consider doar ca orice extrema este daunatoare. Cultivarea plantelor in conditiile actuale impun folosirea integrata (adica impreuna cu ingrasamintele organice si tinand cont de conditiile locale) a acestor substante.
Un exercitiu de imaginatie: plantele ornamentale nu se manaca deci considerati un pacat contra mediului faptul ca ajutati cu ingrasaminte chimice (alaturi de cele organice) dezvoltarea unui parc cu arbori, arbusti, gazon care produce oxigen, relaxare si actioneza ca antipoluant?
 

mirela06

Active Member
Multumim. Eu nu am facut horticultura ci veterinatura si ceva agricultura si poate nu am stiut sa explic atit de clar, ci asa cum am crezut eu ca pot fi inteleasa . De aceea este bine sa intervina cineva care are asa cunostinte si sa aflam cit mai multe :D
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Foarte interesanta argumentatia lui crystalwaters - ca in orice alt domeniu, cred ca moderatia si evitarea extremelor este cheia si aici!
 

Claudiavis

Active Member
Am tot stat si am cugetat si eu acest aspect. Legat de ingrasarea pamintului... daca o faci cu balegar, vin coropisnitele, deci trebuie sa dai cu ceva insecticid anti-coropisnite. Cred ca e mai toxic decit un ingrasamint...
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Bine ai venit la subiect chrystawaters, ma bucur ca ai pus problema mai serios.

Ca sa raspund la intrebarea ta... consider un act inspirat dar nesanatos intretinerea unui parc frumos cu ingrasaminte chimice chiar daca creaza frumusete, relaxare si actioneaza ca si antipoluant. Exista in mod cert multe avantaje si dar dezavantaje nu sint de neglijat la o asemenea actiune insa se pleaca de la un aspect fundamental gresit, lipsa de grija pt sanataea plantelor si locuitorilor si efectule e ca oricit de frumos e locul si verzi plantele, daca e otravitor si contine elemente de dezechilibru tot nociv e.

De ce ? pt simplu motiv ca acealsi lucru se poate face si cu ingrasaminte naturale dar intr-un ritm mai lent dar mai sanatos care aduce o beneficitate reala asupra organismului plantelor animalelor si oamenilor.


Da , plantele care le crestem pot fi ajutate cu ingrasaminte si cu conditii prielnice dar nu in detrimentul sanatatii lor si nu in detrimentul sanatatii noastre.
Nu spun ca nu ar exista ingrasaminte chimice care produc un rezultat sanatos, sau ingrasaminte naturale care produc un dezechilibru. ideea este ca ce facem sa fie facut cu grija si urmarind o directie cit mai sanatoasa.

1. Intrebarile fundamentala la ingrasamintele chimice este:
Produc ele o crestere sanatoasa sau nu a plantelor ?
Care este efectul pe termen lung asupra solului ?
Genereaza un echilibru sau un dezechilibru acolo unde sint folosite constant la nivelul sustinerii solului ?
Mancare provenita din plantele crescute cu ingrasaminte chimice genereaza mai mult echilibre sau dezechilibre la nivelul corpului animal si uman ?
Sint studii facute pe aceasta tematica si ce au relevat ele ?

Concret... sa zicem ca avem o zona cu sol sarac... pe care oamenii locului ar dori sa aiba ceva succes agricol/horticol.
Exista 2-3 directii
1. Se incepe un proces mai indelungat de fertilizare si imbunatatire a solului cu material organic si plante care imbogatesc solul.
2. Se incepe un proces de fertilizare cu ingrsaminte chimice.
3. Se incepe un proces mixt.

1. Procesul de fertilizare si imbunatatire a solului are scopul de a creea un echilibru sanatos prin procese pur naturale.. bacterii, material organic si plante care imbunatatesc solul (existent de cel putin mii de ani).
Un exemplu... plantele din familia leguminoase, fixeza azotul in sol si il imbogatesc (trifoi, lucerna, salcam...)
Culturile verzi (ovaz, orz.. ) intoarse in brazda reprezinta un ingrasamint excelent.
Bacterii si microbi care sint capabile sa descompuna mai repede elementele mai rezistente si creeaza material organic .
Procesul de compostare/reciclare organizata a resturilor agricole.
Variate feluri de plante si pomi care au actiune insecticida, fungicida si de control a unor "daunatori".
Apa incarcata electric si/sau magnetic.
Praful de roca (bazalt, granit...) , fosfatzii naturali si

Ideea e ca intelegerea noastra ar trebui sa se indrepte mai mult pe rolul benefic al fiecarei plante pt a creea un mediu mai fertil decit asupra unei solutzii technologice care e destul de dovedita a creea probleme.
 

thea

Member
Eu nu vreau sa combat opiniile voastre expuse aici.
Eu va spun ce gandesc dupa experientele mele.
Am fost f. pornita impotriva subst. care se comercializeaza pt. favorizarea cresterii plantelor.
Am achizitionat un ingrasamant pt. plante recomandat pt. zone sarace.
Am fost impresionata de rezultate;am facut ceeace nu as fi vrut:am dat si la legume cu el.
Recomandarile din instructiuni spun ca sunt numai subst. chimice.
 

mirela06

Active Member
Thea asa este. Au o putere fantastica, unele. Exemplu la cei care vor sa iese primii pe piata cu unele produse . Exemplu la rosii. Eu am avut verisorii sotului care faceau asa ceva. Au ajuns in spital, pe rind, dar toti cu probleme grave la plamini si chiar sterilitate la una din sotii. Tot ce este fortat, totul creste repede si apoui se distruge pe el sau pe tine, Ca ai dat pt. ca asa a fost necesar, este bine, dar sa nu fie obisnuinta. Nu este balegar, sunt plante care sa fermenteze, atitea frunze, eu asa fac si mai adun si pamint din padure. Am tot timpul , in masina, un sac sau doi pt. asa ceva, o cazmaluta si manusi adecvate acestui scop. :hug: :*
 

sicora fabian

Active Member
AP

Da, mirela06, ai dreptate cand spui ca tot ce este fortat, este daunator, dar problemele de sanatate la cultivatorii de rosii in solar apar si din cauza diferentei de temperatura si umezeala din solar si de afara, ei intra si ies permanent din solar.
Crystalwaters a explicat bine relatiile ce se stabilesc in teren - ecosistemul - dar nu i-a raspuns lui popgeo, care a pus problema efectului pe termen lung asupra solului prin aplicarea continua a ingrasamintelor chimice, dar tehnologiile agrotehnice integrate au ac si de cojocul lor, insa trebuie aplicate!
Si nici cu crystalwaters nu sunt intrutotul de acord.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Re: AP

Fabian ,

Cred ca problemele s-ar putea sa nu fie numai din cauza socului termic...ci este un set mai complex de factori din care socul termic este numai unul. In solar de obicei umiditatea este mai mare, concentratia chimicalelor este mai mare si un set semnificativ de alti parametrii..
Ceea ce se intimpla in sera si solar este ca odata ce dai cu chimicale, datorita faptului ca diluare de substante cu aerul si pamintul e mai lenta exista un mediu mai afectat si corespunzator un risc mai mare in momentul cind lucrezi cu substante care sint nocive.
Probabil verii lui Mirela nu au ajuns la spital numai din cauza socului termic...cu care te obisnuiesti in timp . Poate ar fi util sa ne spuna Mirela cu ce boli... dar daca e vorba de o intoxicare a organismului cu chimicale pot fi multiple boli..

sicora fabian a spus:
Da, mirela06, ai dreptate cand spui ca tot ce este fortat, este daunator, dar problemele de sanatate la cultivatorii de rosii in solar apar si din cauza diferentei de temperatura si umezeala din solar si de afara, ei intra si ies permanent din solar.
Crystalwaters a explicat bine relatiile ce se stabilesc in teren - ecosistemul - dar nu i-a raspuns lui popgeo, care a pus problema efectului pe termen lung asupra solului prin aplicarea continua a ingrasamintelor chimice, dar tehnologiile agrotehnice integrate au ac si de cojocul lor, insa trebuie aplicate!
Si nici cu crystalwaters nu sunt intrutotul de acord.
 

sicora fabian

Active Member
AP

Da, sigur, cele spuse de tine sunt factori agravanti ce duc la slabirea organismului si scaderea capacitatii de raspuns la atacul agentilor patogeni si chiar il afecteaza ca atare. Mi-am bagat nasul pentru ca am avut colegi a caror parinti au patit-o, iar unul din ei chiar incepuse sa aiba probleme deja, desi avea doar 21 de ani, si mi-a povestit.
 

thea

Member
Mirela,ai perfecta dreptate.
Am postat,cred ca pe aici pe undeva, cat de socata am fost citind o carticica:practic,cineva se lauda cu productia de rosii pe care o cultiva asa cum facea la ferma unde lucrase:le facea 6 tratamente!!
Atunci am luat hotararea sa nu mai consum rosii decat din acelea facute de mine:manate sau nu,dar nu ma otravesc.
Eu nu am vorbit de "stimulenti",cum ar fi acele substante in care se introduc florile ca sa le fie stimulata fructificarea.
Eu citind prospectul unor ingrasaminte am inteles ca pt. fiecare etapa de dezvoltare a unei plante sunt necesare anumite elemente chimice care sunt sau nu in sol.
Sunt categoric pt. ingrasarea solului cu produse organice,mi-am facut o zona in care sa-mi fac compost din resturile alimentare si mai ales vegetale(ceeace ramane dupa tuns iarba).
Nu am animale si de aceea folosesc niste concentrate de baliga.
Eu asta doream sa aflu:unde este granita dintre interventie de corectie a unor lipsuri de oligoelemente din sol sau exagerare cu introducerea unor substante nocive?
 

mirela06

Active Member
Dragilor. Luat in mare si spus pe scurt. Tot ce nu este in armonie cu natura si o obligam sa fie altfel, o face sa se revolte si apar mutatii. Poate ne transformam si noi, poate ca si filmele astea care sunt SF-uri si arata mutatii genetice de tot felul, prevestesc ,in felul lor, ce se va intimpla din cauza dorintei noastre de a controla totul.
 
Sus