Catina - Lycium barbatum ???

Floria

Active Member
Dar ce crezi Happy ca sunt proasta sa inghit ??? am spus ca gust nu ca mananc :rofl: :rofl: :rofl: si apoi ma spal repede pe limba ca doar nu este acid sulfuric :rofl:
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
happy a spus:
De ce nu cumperi de la plafar 100gr de catina de gard?Pt. ca nu se comercializeaza!
Pentru ca cei care o cumpara o baga in fel de fel de combinatii de ceaiuri si asa o vind la plafare.......

Daca erai atent la ce am scris ai fi vazut.......

Din "gardarita" v-am aratat si eu poze.Va pot face o poza la cea de la care am luat si eu lastari si radacini sa imi fac gard cu tepi :rofl: anti.........catel :rofl:

Vreausastiu..............iti pot trimite si tie niste lastari.Ce zici?Nu anticatel ci anti...ce vrei tu :wink:

Mymo ce se gaseste la voi in piata cu siguranta e asa zisa catina alba.
 

VreauSaStiu

Member
Gabiuta a spus:
Vreausastiu..............iti pot trimite si tie niste lastari.Ce zici? Nu anticatel ci anti...ce vrei tu :wink:
Găbiuţule, dacă se mai prinde la ora asta, ar fi excelent să-mi trimiţi şi mie :) Apropo, ai în cont mărunţii pentru clematită :D
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
:rofl: :rofl: :rofl: bine.........nu cred ca se mai prinde.Dar tine minte spre toamna sa iti trimit cu radacina.
 

VreauSaStiu

Member
OK! IO-mi notez, da' tu ţine minte unde-am pus notiţa ! :tavalit: :tavalit: :tavalit:
Şi pune totuşi vre-o doi lăstari de-o probă, că buruienoasă cum e, mai ştii, poate am năroc :p În plus, o să-i ţină de urât şi clematitei la drum :D
 

adrianam

Well-Known Member
Eu am prins-o anul trecut in toiul verii! Asa ca nu este tarziu pentru prins!

Din ce am cautat pe net, Lycium halimifolium este sinonim cu Lycium barbarum, doar pe sit-ul dat de Mymo, scrie ca fructele ar fi toxice.
Pe alte site-uri spun doar ca frunzele sunt toxice!
 

Floria

Active Member
adrianam a spus:
Din ce am cautat pe net, Lycium halimifolium este sinonim cu Lycium barbarum, doar pe sit-ul dat de Mymo, scrie ca fructele ar fi toxice. Pe alte site-uri spun doar ca frunzele sunt toxice!
Si eu am gasit la fel si deja m-am razgandit nu mai gust la vara Catina de gard ca este toxica ! (stia bunica mea ce spune) Descrirea si pozele sunt aici http://www.horticultorul.ro/arbori-arbu ... rdurarita/
Asa este, seamana foarte mult aceste doua plante Lycium barbarum = Goji si Licyum Halimifolium = Catina de garduri
Voi cultiva fara teama ca raman fara Goji pe trenul de la tara, acolo nimeni nu va sti sa faca diferenta intre Catina de gard a lor si Goji ai mei :rofl: :rofl: :rofl:

Acum, cred ca s-a dezlegat misterul, astept si parerile voastre, pentru ca aici scrie asa http://ro.wikipedia.org/wiki/C%C4%83tin ... de_garduri si iar ne baga in ceata.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
O fi fructul in sine toxic dar in combinatii sau ca extract de.....
caci scrie clar la "Alte utilizari" ca se utilizeaza in industria farmaceutica.Sau se contrazic singuri? :mrgreen:
Eu una sunt hipertensiva :rofl: :rofl: :rofl:
 

VreauSaStiu

Member
adrianam a spus:
Eu am prins-o anul trecut in toiul verii! Asa ca nu este tarziu pentru prins!
E clar ! deci Găbiţo mamă, pune-i clematitei drept bodyguarzi, nişte butaşi de gărdariţă sau cum îi spui, iar eu am să-i plantez cu drag, întru cinstirea vizitatorilor nepoftiţi :mrgreen:
 

sentiklos

Member
Pentru ca seamana atat de tare, sunt usor de confundat. Si pentru ca nu gasesti aproape nicaieri pe net o descriere detaliata, inclusiv asemanarile si diferentele dintre speciile genului Lycium, n-ai cum sa-ti dai seama exact care e Barbarum si care e Halimifolium sau altele. Cmparativ, puteti cauta si studia imagini cu plantatiile de Goji din regiunea Ninxia din China. Am observat ca totusi exista unele diferente sesizabile... De exemplu, forma frunzelor si a fructelor. La lycium barbarum, frunzele sunt mai alungite si lanceolate. La alte specii, au forma mai degraba ovala. Fructele de L. barbarum par mai ovale si cu tenta usor portocalie, pe cand cele apartinand altor specii sunt mai degraba de un rosu aprins si au forma de ou. Etc. Succes in elucidarea misterului ! :)
 

anknic

Active Member
al meu e de la starkl si se cheama Lycium chinensis macrocarpa v.Anny

nu prea seamana nici cu lycium barbarum si nici cu catina de gard...
 

Floria

Active Member
Nu este de gluma !!! Am gasit urmatoarele :

lycium halimifolium poisoning "frunzele plantei catina contin o substanta chimica numita atropina toxic şi, eventual, a altor compuşi toxici. Planta catina este un arbust cu tulpină spinoase, care provine din Europa. Simptomele pot fi destul de grave, în funcţie de cantitatea de plante ingerate. Mai multe informaţii detaliate despre simptome , cauze , şi tratamente de otrăvire catina este disponibil mai jos
Lista de semne şi simptome menţionate în diverse surse pentru otrăvire catina include cele 12 simptomele enumerate mai jos:

•Constipation- Constipaţie
•Delirium - Delir
•Dry mouth - Gură uscată
•Mydriasis - Midriază
•Rapid heart rate - Rapidă a ritmului cardiac
•Headache- Durere de cap
•Abdominal pain - Durere abdominală
•Dilated pupils - pupile dilatate
•Vomiting - Vărsături
•Loss of sensation - Pierderea de senzaţie
•Respiratory depression - Deprimare respiratorie

sursa : http://www.wrongdiagnosis.com/medical/l ... soning.htm

Tot pe un site strain dar veterinar, spun ei ca este otravitor pentru animale dandu-le convulsii sau moarte subita. http://www.answers.com/topic/lycium-halimifolium-1

*Tare as vrea sa stiu cine a putut sa scrie aici asa ceva fara sa se documenteze suficient http://ro.wikipedia.org/wiki/C%C4%83tin ... de_garduri
 

VreauSaStiu

Member
Râzi tu Găbiuţo, dar mie, mi-au furat bujorii albi, cu rădăcini cu tot ! :cry: Au prins de veste "căţeii" - ăia bipezi nu patrupezii - că-s plecată-n sat :suparat:
Asă că trimite tu gărdăriţa - să-mi blindez eu grădiniţa - şi-om vedea la urmă cine râde mai cu poftă ! :evil:
 

sentiklos

Member
Atropina NOT GOOD. :mrgreen:

Eu cred ca unele animale (atat bipede, tripede sau aptrupede) au papat frunzele si fructele necoapte si au facut buba. Acelasi lucru se aplica si la rudele GOji-ului numite rosii si cartofi. Contin si atropina si solanina si alte chestii toxice. Dar nu mancam frunzele si radacinile ! :rofl:
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Catelul meu nu papa nici macar carnita de pe masa......dar de calcat calca totul in picioare :rofl: asa ca sigur e bun anticatel ..patruped :)
 

sentiklos

Member
P.S. O sa remarcati diferente considerabile intre soiurile pe care le comercializeaza MOCA/UNIEL. Are doua soiuri: SWEET si NO.1. NO.1 este adus recent de Dl. Moca, asa ca multi dintre noi avem primul soi, si anume "SWEET", care are frunzele mult mai late decat NO.1 si seamana cu "gardurarita" sau "catina de garduri".

Directie de documentare: Google -> search: "lycium barbarum no.1 of ning-qi" si la imagini : "ningxia goji".

CU precizarea ca rasadurile pe care le-am obtinut din fructe cumparate de la PLAFAR arata ca soiul din China. Am facut o comparatie intre fructele care se vand la diverse farmacii/magazine si am observat diferente de marime si gust. Cele de la magazinul PLAFAR ( anume exact astea http://www.plafar.net/produse/Goji-fruc ... i4651.html ) sunt cele mai mari si mai gustoase. Fara sa vreau sa fac reclama. De unde am dedus eu ca pe alea trebuie sa le inmultesc... :D
 

sentiklos

Member
Update:
Abia m-am intors dintr-o "expeditie" prin judet si am gasit o gramada de tufe de...Goji, cred...
Revin cu pozele later. :mrgreen:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Mai, ca am capiat cu discutia asta fara nici o concluzie clara :roll: Eu acum astept sa manance cineva...cred ca nu voi fi eu, ca tufita mea e mica :mrgreen:
 
Sus