Catasetum

cornelia

Fondator
Membru staff
Catasetum este numele unui grup de orhidee fascinant prin florile cerate pe care le au si prin portul ciudat. La cele mai multe orhidee Catasetum frunzele sunt cazatoare si au perioade strict delimitate de crestere si repaus. Cele mai multe infloresc inainte de perioada de repaus dupa care isi pierd frunzele.

Album:




Sursa imaginilor:
Jeff's orchids
http://community.webshots.com/user/jeffinorchids

Lumina
Are nevoie de lumina intensa mai ales la sfarsitul perioadei de crestere. La inceputul perioadei de vegetatie a fiecarui an plantele suporta si lumina de intensitate mai slaba. Plantele cu pseudobulbi maturi au nevoie de mai multa lumina.

Temperatura
Temperaturile agreate dovedesc faptul ca sunt plante tropicale care cresc in perioada verii ploioase. In perioada de crestere temperatura potrivita este de 27-38 gr. C ziua si de 16-18 gr. C noaptea. O planta matura se adapteaza si la temperaturi ceva mai scazute decat cele mentionate.

Udare & Umiditate
Apa este foarte importanta pentru formarea unor pseudobulbi mari si sanatosi care sa produca flori pe masura. Ei acumuleaza apa in scurta perioada ploioasa timp in care intreaga planta creste. Atunci cand vedeti ca ii dau frunze noi puteti sa udati mai abundent. Pe masura ce planta ajunge la maturitate scadeti treptat cantitatea de apa administrata si frecventa ei. Cand planta intra in repaus frunzele se ingalbenesc treptat si apoi cad. Nu se va mai uda deloc pana cand apar noi cresteri. La acest moment se presupune ca planta a iesit din repaus si poate fi udata moderat-crescator. Pe prioada repausului puteti sa udati putin numai daca vedeti ca pseudobulbii se incretesc ingrijorator. Pe langa umiditatea asigurata de apa administrata la radacina planta are nevoie de o umiditate relativa de 40-60%. In cele mai multe case UR este de 40%. Pentru a putea ajunge la 60% asezati planta pe o tavita cu pietricele si apa. Este nevoie ca aerul sa circule fara probleme daca doriti sa evitati aparitia bolilor fungice sau pe cele produse de bacterii (umiditate mare in conditii de temperatura scazuta). Daca tineti plantele intr-o sera, achizitionati un umidificator de aer.

Fertilizare
Pentru ca pseudobulbii sa creasca este necesar sa administrati ingrasamant cu azot predominant (NPK 30-10-10). La finalul perioadei de crestere, atunci cand se pregatesc florile, puteti sa folositi o formula 10-30-20 pentru a obtine flori surprinzatoare. Se recomanda administrarea constanta de ingrasamant diluat in locul administrarii rare de ingrasamant concentrat.

Transplantare
Transplantarea se face la momentul cand apar cresteri noi, de obicei primavara. Acesta este momentul in care radacinile cresc repede iar planta nu va fi foarte afectata de mutare. Plantele au radacini viguroase care necesita substrat care sa retina suficienta apa, mai ales pentru perioada de crestere. Multi cultivatori scot din substrat Catasetumul in perioada de repaus, in asa fel incat acesta sa fie total (sa se asigure uscaciunea necesara). La maturitate plantele pot fi separate - aceasta este cea mai des utilizata metoda de inmultire. Daunatorii se pot indeparta prin pulverizarea plantelor cu insecticide, in functie de tipul de atac.
 

marean

Active Member
Mmmm,as vrea eu,sunt niste orhidee tare speciale,florile au o forma foarte ciudata,si iti pot face surprize,prin modul lor de inflorire :eek: planta poate inflorii intr-un an cu flori masculine,colorate,majestuoase si impunatoare,iar in anul urmator poate face unele feminine,in culori sterse,putin spectaculoase !E cu adevarat un gen de orhidee tare special!
 
Sus