Capere

ionascus

Active Member
Capere Capparis Spinosa

Planta de capere creste in salbaticie (Capparis Spinosa), pe pantele muntoase, in special pe acelea din jurul Marii Mediterane.
Caperul din familia Caparidaceelor, este un arbust mic, spinos care creste mai ales langa ziduri, stanci in apropiere de coasta si terenuri golase. Planta are frunze rotunde, de culoare verde intens si tulpini subtiri a caror culoare variaza de la verde deschis pana la ruginiu.Florile sunt foarte frumoase si au petale albe si stamine foarte lungi, d
e culoare mov.Exista de asemenea si o planta erbacee perena, Capparis herbacea W.



Astazi caperul salbatic se intalneste in tot bazinul mediteranean, iar in Franta, Spania, Italia, Algeria, cipru si Grecia, caperul se cultiva sistematic.
Bobocii de capere se folosesc la de obicei drept condiment si se comercializeaza mai mult murati. Aroma lor este picanta si un pic acrisoara gustul este un pic astringent si pregnant.Caperele se culeg cand ajung la dimensiunea unui bob de mazare, inainte de a se deschide. Recoltarea lor are loc primavara si vara.
Mugurii floriferi inca verzi ai caperului (Capparis Spinosa), conservati in otet sau vin, sunt utilizati drept condiment sau garnitura la diferite preparate culinare. Se mai utilizeaza si fructele sale dar mai rar,caci nu sunt atat de parfumate.



Cele mai valoroase parti constituente ale caperului sunt mugurii mai mici, care se culeg dimineata, inainte de inflorire, din mai pana in iunie, pentru ca florile lor se deschid dimineata si se ofilesc la pranz.In general caperele merg bine cu diverse preparate de paine cu oregano si maghiran.Sunt foarte folosite in bucataria europeana,mai ales in cea mediteraneeana.
In gastronomia actuala caperele sunt folosite mai ales la prepararea sosurilor: sosul tartar, sosul remoulade, sosul italian de rosii.Italienii adora caperele in salate sau pizza,la spaghete cu ansoa, rosii uscate si usturoi, precum si in sosurile pentru peste si felurile de mancare ce carne de iepure sau pui .Bucatariile din Europa centrala si nordica au ajuns si ele sa foloseasca caperele, mai ales in mancarurile reci. In Siria caperele sunt consumate cu sare de mare grunjoasa si paine de secara.In nordul si estul Europei caperele se folosesc la prepararea unor delicioase mancaruri din legume si peste.In Franta, limba de vitel fiarta este servita su sos de capere.Caperele apar si in cateva mancaruri mexicane care au pastrat un caracter european.



In fitoterapie se folosesc radacinile si mugurii, dar si frunzele proapete. Principalele sale calitati sunt antioxidant, antiinflamator, analgezic, antihelmitic, antihemoroidal, depurativ, emenagog, expectorant, tonic amar, stimuleaza functiile hepatice.Se foloseste in urmatoarele afectiuni:infectii gastroenterale, diaree, guta, dismenoree, lipsa poftei de mancare, tuse, afectiuni renale (curata rinichii), anemie ,dar si pentru inflamatii, reumatism, cuperoza - sub forma de comprese cu infuzie de radacina,sau frunze proaspete aplicate pe locul dureros.
 

ionascus

Active Member
Inca nu...mi-a promis cineva seminte...de rasarit,rasare in 3 luni aprox...o sa incerc....eu sunt mare amatoare de capere....
 

mirela06

Active Member
Codrina...semintele primite (si-ti multumesc) astept sa rasara. Deocamdata mai au ceva pina la citeva luni ale lor e germinat.Abea le astept. Macar citeva sa rasara si sunt fericita.
 

mirela06

Active Member
Si pt. ca tot stau cu ochii pe ele.Ai avut dreptete ca trebuie rabdare.
Daca traia sotul acum eram cu planta acasa pt. ca am fost pregatiti sa plecam in Grecia,Spania si asa...luam noi planta de gata(Doamneee ce ginduri am!!!) :D
 
Sus