Cancerul deschis al ramurilor (Ulceratia ramurilor)

dan_6393

Member
Nectria galligena

Este o boala urita care duce in final la pierderea pomului.
Parerile sint impartite in ceea ce priveste "subiectii" atacului. Unii spun ca ar fi marul, intr-o carte am gasit-o avind "preferinta pentru prun.
Mie mi-a atacat un CAIS si desi e in anul 4 de la plantare, am bagat de seama abia acum, cind arata cu adevarat urit.
Partea proasta e ca a atacat sever una dintre ramurile de schelet, insa am descoperit un inceput pe tulpina, sub toate ramurile de schelet.Trebuie sa ma misc repede.
Urmatoarele trei link-uri duc catre imagini.

http://egradini.ro/forum/webshots_downl ... auA_ph.jpg

http://egradini.ro/forum/webshots_downl ... cRj_ph.jpg

http://egradini.ro/forum/webshots_downl ... PDQ_ph.jpg

In privinta notiunilor teoretice si a solutiilor, cred ca materialul publicat de SCDP bANEASA la adresa de mai jos sint suficiente

http://www.statiuneabaneasa.ro/plante/boli.php?id=7
 

dan_6393

Member
Am trecut la "atac"

In lipsa sulfatului de cupru ( piatra vinata), am dizolvat in 200 mi apa un plic de Champion 50WP cu care am pensulat zona afectata

http://egradini.ro/forum/webshots_downl ... yfQ_ph.jpg

http://egradini.ro/forum/webshots_downl ... pil_ph.jpg

Si acum, citeva sfaturi utile :
1- Curatarea zonei am facut-o cu un briceag bine ascutit si un cutit cu virful rotund pe care l-am introdus pe sub scoarta.
ATENTIE !!! - La indepartarea scoartei aveti mare grija ca intre zona de dedesubtul zonei afectate si cea de deasupra sa ramina fisii de continuitate a scoartei. In cazul in care gresiti si realizati un inel complet de zona "decopertata" rezultatul va consta anul acesta intr-o recolta de fructe mai mari si mai frumoase dar la anul nu veti mai obtine nimic altceva decit uscarea ramurii. ( exista remediu si pentru aceasta situatie)

2- Pe timpul indepartarii scoartei, inspectati cu atentie zonele de scoarta din apropiere. Daca observati puncte de "clei" in zone aparent neafectate, indepartati scoarta din jurul lor si vedeti ce este dedesubt.
Am avut surpriza sa constat ca intre un asemenea punct si zona vizibil afectata sa gasesc un adevarat canal ( 12 - 15 cm) plin cu "clei"

3- Pentru protejarea marginilor scoartei folositi un mastic netoxic pentru plante. In nici un caz cel de la Moto- Velo.

Data viitoare- reteta pentru mastic- in principiu- saciz, ceara de albine, cenusa, fungicid si spirt
 

victoria222

Active Member
Multumim, Dan pentru informatii utile. Din pacate fotografiile sunt luate fara focus si arata ca niste picturi abstracte :) In orice caz am inteles despre ce este vorba. Si eu am doi caisi mari de peste 5 ani care imi fac probleme dar nu chiar atat de grave, desi e greu de zis... Nu cunosc mai nimic despre bolile sau combaterea lor si orice info sunt foarte utile. Ai auzit despre atacul unor ciuperci la cais, care se manifesta in putrezirea frunzelor noi impreuna cu florile (imediat dupa caderea petalelor), acestea sunt lipite parca itre ele si s-au uscat dupa ce nu a mai plouat, aveau de asemenea o pata maronie acoperita cu puncte mici albe asemeni celor de pe merele care se strica sub pom. La noi in zona sunt majoritatea caisilor afectati, si am citit pe forum ca aceasta problema e si la altii in alte regiuni din tara. Nu toate frunzele sunt afectate insa dar proportia e de 50 la 50. Am stropit cu dithane + topsin dar mai departe nu stiu daca sa tai crengutele afectate sau sa rup manual fiecare smoc afectat, sau sa le las pe pom daca am stropit...? La caise nici nu visez :(
 

dan_6393

Member
Din pacate pozele le-am facut cu telefonul mobil- primele-. Daca le asociezi cu imaginea de la SCDP BANEASA ai tabloul complet. in imaginile mele apare atacul in toata splendoarea lui.
In cazul tau, mai mult ca sigur este vorba de monilioza.Cauta pe Internet si ai sa gasesti descrierea.
Ai aplicat foarte bine Dithane. Repeta 3 reprize la 1 saptamina interval, chiar daca solutia veche nu a disparut inca de pe frunze.
marunteste putin solul in jurul pomului si ai grija ca Dithane sa ajunga si acolo.
Daca poti aduna frunzele atacate- inclusiv cele de pe jos- si arunca-le sau arde-le.
La stropit incearca sa imbaiezi pomul-monilioza ataca si ramurile tinere dar nu iti recomand sa le rupi pt ca risti sa ramii fara rod la anul daca nu te pricepi cit de cit la taierile pomilor.
Iti recomand cu caldura "Pomii fructiferi - Lucrari de infiintare si intretinere a plantatiilor" de Adrian Chira etCo. O gasesti pe Internet, nu costa mult si face mai mult decit toti banii.
Eu am cumparat-o in 2005 si de atunci nu am avut nici un fel de probleme si am pomi de toate soiurile, cel putin cite unul.
Nu neglija tratamentele de toamna- iarna ( dupa caderea frunzelor si inainte de pornirea in vegetatie)
In privinta insecticidului, sint de parere ca Decis ramine cel mai bun- 1 fiola / 10 litri apa-.
Topsin am folosit la legume- rosii, ardei, vinete etc- dar fara rezultate deosebite pt ca a trebuit sa "completez" cu Decis.
Si apropo de insecticid, la urmatoarea stropire adauga in solutie si o fiola de Decis. Locul de prindere a frunzelor si florilor atacate de monilioza reprezinta o poarta ideala pt daunatori
 

victoria222

Active Member
Multumesc frumos Dan pentru informatii pretioase. Ai dreptate, e monilioza. Ma bucur ca am facut tratamentul corect avand in vedere ca nu am mai avut pomi vre-odata. Mai am o intrebare in legatura cu stropirea. Am folosit ambele plicuri de topsin si dithane, prin urmare trebuie sa iau altele. Insa mi-am adus aminte ca am cumparat mai demult fungicid Alcupral. Pot sa folosesc Alcupral pentru urmatoarele doua stropiri sau trebuie sa cumpar din nou dithane si topsin? petru insecte am cumparat fiole de Calypso.
 

dan_6393

Member
Nu stiu ce contine Alcupral dar pina una alta folosesti ce ai. Daca nu dispare, boala macar o sa "sughite". Mai bine decit nimic. Si pe viitor citeste ce scrie pe ambalajul produselor.
Eu nu prea maiau dupa vinzatorii de la magazinele de profil.Unii nu au vazut o vaca decit la televizor, dar isi dau cu parerea.
 

victoria222

Active Member
Mersi mult, Dan. Sper sa o scot la capat. Ieri i-am stropit cu Dithane+Topsin, maine o sa stropesc cu Calypso, peste o saptamana stropesc cu Alcupral si inca peste o saptamana iar cu Alcupral. Aceste stropiri le fac la absolut toate plantele din gradina in afara de meri, care abia au inflorit,dar saptamana viitoare intra si ei la dus. Sper sa evit alte neplaceri.
:rugaciune:
 

dan_6393

Member
Daca ai stropit ieri lasa sa treaca macar 4-5 zile sa nu dai in alte belele, respectiv arsura chimica.
Bafta!
 
Sus