Camelie bolnava..Va rog ajutați mă!

Mariana-

New Member
Am o camelie cumpărată nu demult...Dar i.au căzut frunzele și are și bobocii uscați. ..oare o mai pot salva?
 

crysty

Active Member
daca lemnul de la baza (lastarii) este verde atunci se poate recupera. Ca sa verifici daca vegeteaza, zgarii pe o tulpina lemnificata putin cu lama de la unghiera intr-un loc mai pe la baza plantei, si daca se vede verde sub coaja atunci e de bine ca inca traieste .
Daca pamantul e ud inseamna ca e rece in camera si nu se zvanta pamantul, vezi sa nu fie mucegai ,pelicula alba fina pe sol, si muti planta in bucatarie chiar daca nu e lumina destula. Trebuie sa stea la caldura ,camelia e o planta sensibila la frig ,la curenti de aer rece si isi poate lepada frunzele doar din cauza asta la fel ca lamaiul, poinsettia,etc. Camelia traieste bine in sol acid la fel ca rododendronul , coniferele, asa ca nu schimba amestecul de pamant decat cu ceva acid. Se gaseste turba acida cu PH de 5 la hypermarketuri(dedeman) dar cred ca e doar la sac mare de 50 litri care costa vreo 20 de lei. La alte hypermarketuri nu stiu sa se gaseasca, dar sigur la kaufland nu o sa gasesti turba acida ci doar substrat normal de flori.
Am avut anul trecut poinsettia si am crezut ca daca e planta de craciun pot sa o las afara mai mult timp pana da inghetul dar ii cazusera toate frunzele ca era doar betzele ramase, am bagat-o la caldura si incepuse sa scoata frunze noi dar pamantul era tot ud , si tulpina incepuse a se innegri si a murit pana la urma. Innegritul a fost de la excesul de apa.
Nu trebuie lasat pamantul sa se usuce bine la camelie deoarece doar umed ii poate asigura un PH acid. Daca ai facut greseala sa ii schimbi pamantul cu unul normal atunci poti sa pui in apa de udat (cam la 2 litri) o picatura de otet .(Nota : asta este un leac babesc de improvizatie/corectare a PHului si fiecare planta raspunde in mod diferit asa ca nu garantez succesul, o faci pe propria raspundere). Corectarea presupune 2 lingurite nu o picatura dar cred ca este prea mult si la o picatura probabil nici nu se observa o schimbare. Otetul/zeama de lamaie are PH de 4.
Citeste si asta cap-coada http://www.horticultorul.ro/flori-de-apartament-gradina/floarea-camelia-camellia-japonica/ sau asta https://www.gardeningknowhow.com/ornamental/flowers/camellia/identifying-and-fixing-problems-with-camellias.htm daca le ai cu engleza.
O planta leapada toate frunzele in cazurile :
1. A stat in pamant ud mult timp ,ceea ce nu cred ca e cazul aici deoarece fiind cumparata din comert ,sigur are turba si turba nu retine apa mult timp...
2. A fost scapat uscat pamantul de cateva ori sau/si udat insuficient ceea ce sunt sigur de asta ca asa s-a intamplat deoarece turba zvanta repede apa si cand o uzi din nou o uzi superficial si apa se scurge toata jos fara sa apuce turba sa se umfle si atunci normal sa se usuce si mugurii.
3. Atac de daunatori - ceea ce nu cred ca e cazul fiindca este vorba banuiesc de o planta cumparata din comert de la magazin si provine din sera , dar e bine sa te uiti pe tulpini sau sub frunzele ramase cu o lupa daca sunt paduchi pe ea. Pentru ca si cu magazinele m-am cam lamurit, adica am vazut de 2 ori menta la ghiveci (provenienta romania ) la un interval de timp la kaufland si era plina de paduchi verzi si frumos ambalata.
4. Plantele intra intr-un fel de repaus in urma adaptarii climei din romania - ceea ce nu stiu daca e cazul la camelie. De exemplu leandru daca il tii afara isi leapada frunzele si primavara porneste din nou dar daca il bagi la interior nu mai leapada din frunze sau doar procentual dar continua vegetatia bine-mersi.
5. Soc termic, temperatura scazuta sau curenti de aer mai rece care combinat cu punctul 1 sau 2 este mortal pentru plante. - am patit-o la poinsettia cu punctul 1, si la lamai cu punctul 2 (scapat pe uscat +curent de aer rece) dar lamaiul s-a recuperat ca nu pierduse decat vreo 50% din frunze.
Deci muta planta la caldura nu puternica ,de preferat unde aerul circula de exemplu in bucatarie trebuie sa fie cineva care umbla pe acolo si creeaza curenti si sa fie turba uda. Daca se intampla la mine i-as fi pus si un pic de ingrasamant cu stimulent de inradacinare (pentru rasaduri) de care am eu, Kristalon Start cu microelemente, dar mie imi place si sa risc un pic la flori, ceva de genul daca planta e pe duca, ori se face bine ori moare. Ori la bal ori la spital.
 
Ultima editare:
Sus