"Cameleonii" nostri

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
O sa isi revina in primavara cu siguranta.............
Despre acesti cameleoni cum le ziceti voi sunt multe de povestit .Saracutii nu intimplator se tot transforma.
 

gani

Member
provocarea lui tzep mi-a rămas în minte, aşa că am făcut câteva cercetări pentru a vedea ce-i cu hibiscuşii noştri de-şi schimbă florile mai des ca (unii dintre) noi ciorapii. Pentru informaţii putem să-i mulţumim lui Charles Black de la hiddenvalleyhibiscus, de pe siteul căruia am tradus următoarele :D

Se pare că există trei clase mari de pigmenţi: carotenoizii, antocianii şi flavonolii. Primii acoperă nuanţele de la galben la roşu trecând prin oranj, antocianii ajung de la roşu la albastru şi negru, iar flavonolii se ocupă de alb şi crem.

Carotenoizii sunt cei mai stabili pigmenţi datorită faptului că îşi au propriile compartimente în celulele plantelor. Pesticidele nu ajung la ei şi nici îngrăşămintele. Din acest motiv galbenul intens şi portocaliul se menţin cel mai mult atunci când planta este afectată de schimbări de temperatură, hrană şi aşa mai departe. Temperaturile mari provoacă şi o intensificare a culorilor. Este exact ceea ce se întâmplă cu roşiile (încep să se coacă de la o anumită temperatură în sus, când sunt activaţi şi carotenoizii. Când temperatura scade, scade şi intensitatea culorilor astfel încât roşul intens poate deveni portocaliu, iar galbenul poate ajunge la crem sau chiar alb.

Cu totul altfel stau lucrurile cu antocianii. Temperaturile joase activează aceşti pigmenţi, iar efectul cel mai evident este înroşirea frunzelor anumitor copaci la venirea toamnei. Sunt totodată şi cei mai instabili pigmenţi, pentru că sunt creaţi în rădăcini, dizolvaţi în apă şi nevoiţi să parcurgă întregul traseu până la flori pentru a influenţa culoarea acestora. Cea mai mică schimbare de mediu afectează sau blochează traseul antocianilor, ceea ce face ca albastrul şi violetul să fie cele mai instabile culori la hibiscus.

Antocianii depind foarte mult şi de ph-ul solului, dar controlul ph-ului nu duce şi la controlul culorilor, pentru că acestea depind într-o şi mai mare măsură de gene. Instabilitatea antocianilor face ca roşul, albastrul şi violetul intense să se decoloreze pe măsură ce floarea se veştejeşte în timpul verii. Altfel stau lucrurile iarna, când temperaturile reci măresc producţia de antociani (pigmenţii au şi rol anti-îngheţ), iar spectrul roşu-albastru-violet-negru se intensifică. Pentru că acest spectru este atât de larg, antocianii sunt răspunzători de spectaculoasele degradeuri ale anumitor varietăţi de hibiscuşi, degradeuri care vara pot deveni mult mai bruşte tocmai din cauza inhibării antocianilor.

Tot de aceşti pigmenţi depinde albastrul, culoare atât de râvnită la hibiscuşi, ceea ce face ca anumite nuanţe să poată fi obţinute doar la plante extrem de sănătoase, crescute în condiţii perfecte. Un fel de "mă albăstresc de bine ce-mi e" :D

Flavonolii sunt din aceeaşi clasă de pigmenţi ca şi antocianii, deci depind mult de factorii de mediu, dar acoperă spectrul de la alb la galben deschis. Datorită lor florile de hibiscus sunt crem la înflorire şi se decolorează spre alb vara, dar îşi intensifică nuanţele spre galben când vremea se răceşte.

Sper că vă ajută informaţiile, mai ales că ele explică nu doar schimbarea culorilor, ci pot da indicii despre sănătatea plantelor, când culorile se modifică deşi factorii de mediu sunt aceiaşi.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Felicitari si multumesc! :clap:
Astazi am gasit si eu informatiile astea, dar eram in mare graba si oricum nu sunt o specialista in engleza ca sa inteleg tot. Vroiam sa apelez la 'translatorul" personal, dar m-ai luminat tu. Daca o sa mai am provocari hibiscusiene le arunc in ring! :rofl:
 

Cristiana

Member
Iaca un Classic Pink care mi-a facut tot felul de culori si figuri de cand il am. E cel mai schimbator dintre toti, atat ca forma cat si ca si nuanta de roz.

 

anette_b

Member
eu am un hibi care facea flori mari , simple (roz siclam) , iar azi cand s-a deschis floarea era dubla si altfel de roz. ii fac o poza la floarea dubla de azi . mai are cativa boboci mari , sa vad ce iese din ei...
 

corinap

Member
danref a spus:
Se pare ca ,Corinap nu doreste sa ne spuna ce si cum e cu hibii rosii prin Ro.Stie cineva ce culori (soiuri) sunt la mare cautare printre romanii din Romania?Chiar ma intereseaza acest aspect. :wink:
Nu am ce sa spun mai mult.Chiar daca nu-i au in colectie,nu vor rosii :?

Preferatii,sunt cei in 2,3 culori si cat mai ciudati (la culoare) ceva in genul din care postezi tu.Si eu vreau tot ciudati,dar nu am renuntat nici la cei clasici :D
 

dana

Member
majoritatea se gandesc la hibi rosu ca fiind cel comun in mai toate asezamintele si anume clasic red.

la mare cautare sint culorile care nu s-au mai gasit pana acum pe aici - pestriti simpli si involti,albastri / daca se poate spune asa,si orice alta culoare diferita de clasicii rosi,galbeni,portocalii,albi.

acum vreo 10 ani cand am reusit sa prind in sfarsit in clasic apricot,am facut senzatie cu aceasta culoare nemaintalnita si acum devenind tot atat de intalnit ca si cel rosu involt

asta e parerea mea si sper sa nu supar pe nimeni mai ales ca eu deabia acum incerc sa obtin o paleta cat mai mare de hibi diferiti
 

dana

Member
scuze Corina..........am vrut sa justific cam ce ai vrut sa spui tu.

cand iti place o floare, in cazul nosrtu un arbust,il accepti sub toate formele sau culorile iniferent cat de clasic saau nu este
 

corinap

Member
danref a spus:
Ok .M-am luminat acum.Multam de raspunsuri :)
danref a scris;Floarea Zilei de astazi la mine este "Christine Louise" o varietate clasica din categoria hibiscusilor de moda veche. Grozav

Daca as gasi sa cumpar din Romania unul ca al tau la un pret rezonabil,nu as sta pe ganduri dar sa dau 20E pe el,nici eu nu l-as vrea :eek:
Cu banii astia pot cumpara unul sa stea pisica-n coada :rofl:

Dana multumesc pt.ajutor :D
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Corina, Grigore s-a asezat in coada proprie cind i-am povestit ce am vazut la tine :rofl: :rofl: :rofl:

Venind usor pe topic si mie imi plac clasicii mult de tot.Si imi plac toate combinatiile; fie simpli ,fie dubli de rosu cu galben,alb cu rosu sau portocalii cu acele culori combinate .Nu ma dau in vint (nu zic ca nu imi plac dar mi se pare nefiresti,de poza,artificiali )dupa alte culori .Asta fiindca Dan a intrebat cam ce ne place.Dar....asta este parerea mea personala.Sunt zeci de hibi in nuantele mentionate de mine care iti incinta ochiul.
Am infloriti acum unii in nuante de roz.Vara sunt roz intens,tare,as zice chiar strident.Acum bat spre alb.Poate de aia sunt si frumosi cameleonii.
 

corinap

Member
D-na Gabiuta,poze..........ca sa va cred ca aveti hibi :rofl: ,iar de ce sunt eu in stare pt. hibi fitzosi,nu cred ca vreti sa stiti........... :eek: pofta zilei de azi;albastru inchis cu ochi alb :rofl: :rofl: :rofl:
clasicii,raman de suflet,restul........pe viitor :wink:
Spor la cumparaturi :evil:
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Multumesc,multumesc de urari :giggle: :giggle: :giggle:
Acum...ce sa zic?Incerc si eu o pozica dar miine :mrgreen:
 
Sus