Cambria - probleme si daunatori

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Astazi am descoperit la Cambria mea 2 mari probleme:

1. Doi pseudobulbi au fost mancati din interior de niste melci!!! :(. Pe cavitatile ramase in cei 2 pseudobulbi sunt urme ale unei rasini depuse probabil de melci. (poza 1 si 2)

2. Pseubobulbii ramasi intacti au inceput sa aiba o culoare galben-maronie la baza si sa se stafideasca. (poza 1)

3. Pe frunze se vad pete punctiforme maro. (poza 3)
Cand am cumparat-o am vazut acele pete, dar cum era prima orhidee achizitionata nu am stiut sa o cercetez cu mai multa atentie. Melcii si cavitatile au fost ascunsi de frunzele exterioare. Abia cand s-au uscat acele frunze am descoperit ce ravagii facusera.


Atasez pozele.


Ma puteti ajuta cu sfaturi? Are cineva idee ce sunt melcii aceia, cum pot fi combatuti si daca mai poate fi salvata planta? Are 2 lastari mici (se observa in poza 1). Sa o desfac? Sa arunc cei 2 pseudobulbi care oricum nu au nici o sansa de supravietuire? Sau in felul acesta compromit lastarii care au aparut langa ei?

Multumesc anticipat pentru raspuns.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Pete maro inseamna probleme fungice. In final vor putrezi. Umbla la ei, arunca ce e mancat sau cu probleme. Stropeste restul cu fungicid, replanteaza in sol curat si ghiveci ceva mai mic. Izoleaza ghiveciul de alte plante. Nu e 100% sigur ca e problema fungica, poate sa fie si vreun virus (sunt rare cazurile). Nu uda planta vreo 10-15 zile. Las-o sa se readapteze.
 

IULIA

Active Member
desfa-o repede.
taie pe bucati, astfel incit sa pastrezi un bulb mare si ceva din cei mici la fiecare tronson desfacut.
pe cei atacati ii eliminicomplet.
apoi, sub jet de apa le tii, pe fiecare plantutza rezultata in parte, dar jet, nu dush. desfa cit poti frunzele dar astfel incit sa nu le desprinzi de planta.
dupa ce le faci baie efectiv, le lasi la uscat, pe un ziar, cam 1 zi. daca fumezi tu sau sotul, fa-o in apropierea lor, si imprastie fumul peste plante. cit mai puternic. fii atenta ca temperatura inconjuratoare sa fie cam de 22 grade cel putin.
apoi planteaza fiecare tronson separat.
eu sint curioasa, de unde ai achizitionat planta? dupa cit e de atacata, a stat ceva pe acolo...... :( :eek: intr-un mediu umed si rece.....? de cit timp e la tine si ce conditii ii oferi?
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Multumesc pentru sfaturi, Iulia. Va voi tine la curent cu evolutia plantei.

Eu am cumparat-o acum 3 saptamani din Cora. Mai avea o singura floricica, era la reducere. Am observat atunci petele de pe tulpina, imi amintesc ca m-am uitat sa nu mai aiba si altceva in afara de acele pete, care nu mi s-au parut foarte "amenintatoare"... dar nu am vazut melcii sau cavitatile, decat azi cand am taiat tija florala si am dat frunzele exterioare la o parte.

La mine nu a stat la racoare. Este pe pervaz, langa caloriferul pe care am pus vase cu apa pentru umezeala. Temperatura in casa e constanta datorita incalzirii centrale, deci nici vorba de frig... cel putin nu de cand e la mine...
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Am inceput operatiunea de salvare. Voi atasa si poze...

1. Am scos planta din ghiveci si am taiat cu un cutit ascutit cei 2 pseudobulbi afectati. Pentru ca cei 2 lastari erau aparuti tocmai langa bulbii afectati, nu am indraznit sa rup complat bulbii cu tot cu radacini... in speranta ca poate lastarii ar mai putea avea o sansa sa creasca... dar cred ca sunt slabe sperante, totusi.

Este normal ca radacinile sa arate asa albicioase? Sau aveau nevoie de apa? :?


2. Acestia sunt pseudobulbii atacati. I-am sectionat ca sa observ mai bine modul in care au fost afectati. In felul acesta mi-am dat seama ca din pacate crestaturile pe care le observasem pe pseudobulbi (in primul mesaj de la inceputul acestui topic mi se parusera "stafiditi") erau de fapt faze incipiente ale acestei ciuperci (cred).


Si din pacate... toti pseudobulbii sunt atinsi de ciuperca. :aoleu:


3. Nestiind ce sa fac.. si avand convingerea ca planta era oricum compromisa :(... am curatat pur si simplu cu cutitul zonele unde asazisa ciuperca i-a afectat usor. Nu cred ca am facut bine... dar pe de alta parte nu stiam singur daca ceea ce o afectase este doar o ciuperca sau mai rau (avea si acei melci pe care vi i-am aratat in prima poza).


Apoi am tinut planta ramasa sub jet de apa, incercand sa mai curat tot ce se mai putea, asa cum mi-a spus Iulia. acum se odihneste pe niste ziare, urmand ca maine sa o replantez in alt ghiveci. Si mai departe... chiar nu stiu daca isi va reveni. Sincer banuiesc ca nu... :nu stiu:
Dar am sa va tin la curent.
 

marean

Active Member
Ai fost cam drastica !
Nu cred ca pe psbulbi era vreo ciuperca...de fapt,inca nu am vazut psbulbi afectati de vreo ciuperca,doar frunzele .
Si cei mancati de melci puteau fi salvati,nu trebuia sa-i sectionezi chiar asa,curatai bine ranile,lasai sa se usuce si erau ok.
Acuma las-o cum a picat ,sper sa isi revina sectiunea ramasa ! :wink:
Mult noroc !
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Acum nu mai am ce face :oops: . Sa vedem daca isi revine. Oricum, faptul ca mi-ai spus ca as fi putut curata bine psbulbii si ar fi fost ok, imi da sperante ca s-ar putea sa isi revina. :D

Nu stiam cat de adanc mancasera melcii din pseudobulbi. Si nici daca ceea ce ii afectase pornea din exterior sau putea fi ceva si din interior. Lucrul acesta l-am aflat abia dupa ce am sectionat cei 2 psbulbi. De aceea am pus si pozele... poate vor fi utile si altor persoane care se vor intalni vreodata cu problema asta. Iar pentru mine in mod cert este o experienta noua, care imi va folosi poate pentru alte orhidee. Stii cum e... din greseli inveti :)
 

marean

Active Member
Asa este,e bine sa invatam din greseli si sa reusim mai multe astfel !
Bafta in continuare !
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Multumesc, Marean!

Cornelia, tu spuneai ca dupa replantare sa nu ud orhideea vreo 10-15 zile. Sigur nu pateste nimic daca o las asa, "pe uscat"? Nu ud sici substratul inainte de replantare? Nici nu o pulverizez? Caci in camera e destul de cald si imi e teama pentru ea. Sau sa o mut intr-o camera mai racoroasa (17-20 de grade) si sa o "uit" acolo vreo 10 zile fara apa?
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Dupa replantare radacinile au nevoie de 3 saptamani ca sa se prinda de noul sol si sa inceapa sa alimenteze din nou planta cu apa. Daca uzi substratul radacinile vor putrezi pentru ca ele nu sunt "functionale". Poti sa pulverizezi planta, dar udare la radacina mai bine nu. O camera racoroasa i-ar prinde foarte bine.
 

IULIA

Active Member
e f bine cum ai facut.
nu cred, personal, ca bulbii atacati de melci, aceeia din care efectiv lipsesc bucati, mai puteau fi salvati.
plus ca melcii lasa la oua...mama mama. nu stii niciodata cum sa mai scapi.
bulbii din ultimele poze arata relativ bine, in afara de dungile acelea mai negre. asta nu inseamna ca sint atacati si ei totusi. mai sint bulbi care, din anumite motive crapa, aparind o rana negricioasa.
apropo, daca ai scobit si pe acolo, dar superficial, sa pudrezi cu praf de carbune(carbune pt gratar), pt ca, in eventualitatea ca este ceva, se sterilizeaza treaba.
sper ca miine plantezi separat.
sigur nu uzi 2-3 sapt.
ai intrebat de radacini. da, asa albicioase sint super ok. si groase la cambrii. adica sa nu arate stafidit. ale tale sint f bune, deci sanse ai.
oricum, au rezultat destule plantuze. spor miine. :D
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Multumesc mult pentru explicatii. Asadar nu o ud vreo 2-3 saptamani, o pulverizez si o mut la putina racoare. De obicei in situatia asta se ofilesc frunzele? Sa stiu sa nu ma sperii daca o vad "pleostita". :)

Iulia, au ramas 2 psbulbi mai mari si unul mai mic fara frunze. Plus cei 2 lastari mai maricei si unul mic-mic langa psbulbul mai micut. Initial ma gandisem sa nu o mai desfac ca am citit pe undeva ca ar avea nevoie de 3 psbulbi pt o eventuala inflorire. Inteleg de la tine ca e mai bine sa o desfac. Sa separ toti cei 3 psbulbi (cu lastarii aferenti) in 3 ghivecele?
 

IULIA

Active Member
da.
pseudobulbul fara frunze e mare?
daca da, ai doua metode. vezi ca sint puse pe forum poze f explicative.
aici: http://www.easyorchids.co.uk/site/index.php
ori in ghiveci de o dimensiune mai mica si in substrat , ori in punga, cu substrat.
avind in vedere ca o sa le tii la caldura, pune in ghiveci, fara punga. asta doar in cazul in care are ceva radacini acel bulb. in rest, planteaza separat. sansele sint mai mari asa. eu personal nu le-as duce intr-o camera racoroasa.....e la alegerea ta. nu e cazul de plasare la intuneric pt ca soare acum iarna....greu....
sa ne auzim cu bine.
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
A iesit ceva-ceva. Dar nu stiu cat de bine. Psbulbul fara frunze era mult mai mic decat cei maturi din articol (cam 1/3 din dimensiunea celor din poze). Iar fara frunze ramasese pentru ca i-am taiat-o eu pe ultima intrucat era plina de noduri si punctulete maronii. Nu stiu daca mai da ceva din el. Cand am vrut sa il desfac se rupea complet, fara radacini. Asa ca l-am lasat atasat de un alt psbulb.

In felul acesta am impartit planta in 2 ghivecele: psbulbul mare cu cei 2 lastari atasati de el si ceilalti 2 psbulbi mai micuti in alt ghiveci. Si acum... nu-mi ramane decat sa astept...

Multumesc mult pentru sfaturi :D
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Am cumparat amestecul deja preparat. Amestecul e format in principal din scoarta si fibra de cocos. Perlit are mai putin. Iar de muschiul Shagnum... nu stiu ce sa zic... e trecut in compozitie... desi eu nu l-am identificat. Dar cum toate celelalte componente erau prezente... sper ca fie si muschiul ... :D
 

IULIA

Active Member
ce pamint e asta doamna mea?
ca de zis zici bine, numa sa fie asa. traiesti in romanica? :D
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Florimo pentru orhidee. Gasit in Cora. O clipa si pozez si punguta :D
 
Sus